29.09.2018 | WU17
Dekleta U17 še tretjič zapored v elitni del kvalifikacij

Kljub porazu na tretji kvalifikacijski tekmi za Euro 2019 se je naša dekliška reprezentanca do 17 let uvrstila v elitni krog kvalifikacij, ki bodo na sporedu aprila prihodnje leto.

Na zadnjem srečanju v Estoniji so domačinke slavile zmago z 1:0. Edini gol je z 11-metrovke dosegla domača kapetanka Kadri Reinik. Enajstmetrovka je bila dosojena po prekršku Pije Ciganovič, ki je ob tej priložnosti dobila rdeči karton.

Na drugi tekmi je Avstrija z 1:0 porazila Belorusijo in prepričljivo osvojila 1. mesto v 8. kvalifikacijski skupini.

Kvalifikacije za Euro 2019, DU17, 3. krog, 29.9.
Estonija – Slovenija 1:0
(0:0)
1:0 Reinik (60.)

Slovenija: Balažic, Igerc (Tušek/84.), Šabotič, Kastelec, Ciganovič, Zajmi (Adam/71.), Vodušek, Gradišek, Kovačič (Kos/75.), Čizmazija, Suhoveršnik.

Kvalifikacijska skupina 8:
1. Avstrija 9
2. Slovenija 3
3. Belorusija 3
4. Estonija 3

Pobuda Slovenije

Naša reprezentanca je imela na zadnji kvalifikacijski tekmi šest strelov v okvir estonskega gola, domačinke štiri take na drugi strani. Slovenska premoč se kaže v število kotov: 19, Estonija 1. Naša vrsta v zaključku akcij ni bila dovolj zbrana: osem strelov je šlo mimo vrat, skupaj pa je Slovenija zbrala kar 17 poizkusov, Estonija le pet.

Balažic na pravem mestu

Slovenija je začela podjetno in v prvih treh minutah zabeležila dva kota in strel mimo vrat Albine Čizmazije. V 13. minuti je estonska obramba v „offside“ ujela Manco Suhoveršnik. V 24. minuti je mimo vrat žogo poslala naša kapetanka Luana Zajmi, ki je merila tudi v 34. minuti. V taisti minuti se je izkazala tudi naša vratarka Lili Sofija Balažic, ki je obranila poizkus domačinke Piirimaa. Zadnja slovenska priložnost v 1. polčasu je bila zabeležena v 44. minuti, merila je Eva Vodušek.

Rdeč karton

V nadaljevanju tekme, po novem tudi dekleta U17 igrajo po 90 minut, se razmerje moči ni spremenilo. Slovenija je v 58. minuti po izključitvi Ciganovičeve ostala z igralko manj.

Tri menjave

V zadnjih 20 minutah je selektorica Tina Kelenberger opravila tri menjave: Sara Adam je v 71. menjala Luano Zajmi, Marcela Kos v 75. Anito Kovačič, Tajda Tušek v 84. Zalo Igerc.

„Cilj je dosežen, z razpletom pa vsekakor ne moremo biti zadovoljni. Do elitnega dela bo potrebno postoriti marsikaj, v kolikor bomo tam želeli dostojno zastopati naše barve. Prav vsaka posameznica ima potencial za osebni napredek in razvoj,“ je po koncu tekmovanja v Estoniji povedala selektorica Tina Kelenberger.

Euro 2019 v Bolgariji

V prvem delu kvalifikacij za Euro 2019, končale se bodo 28.10., sodeluje 44 držav, ki so (bile) razdeljene v 11 skupin. V elitni del, drugo fazo kvalifikacij, se uvrstita po dve najboljši ekipi iz vsake skupine ter še štiri najboljše tretjeuvrščene zasedbe. Tem se bosta v elitnem delu pridružili še Španija (branilka naslova) in Nemčija. Teh 28 reprezentanc bodo novembra (23.11.) z žrebom razdelili v sedem skupin. Prvakinje teh skupin pa bodo med 5. in 17. majem 2019 igrale na evropskem prvenstvu, ki ga bo gostila Bolgarija, ki je že avtomatsko uvrščena na prvenstvo Stare celine.

Tretjič zapored v elitni del

Slovenski ženski nogomet ima vnovič razloge za dobro voljo in ponos. Dekliška reprezentanca deklet U17 se je že tretjič zapovrstjo uvrstila v elitni krog kvalifikacij, starejše kolegice U19 so vknjižile že take tri zaporedne uvrstitve, priložnost za četrti zaporedni uspeh pa bo prihodnji mesec na Švedskem, kamor odhajajo na kvalifikacije varovanke selektorice Petre Mikeln.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 20.03.2024 | WU17
    Na zadnji tekmi kvalifikacij remi z Bolgarijo
    Bolgarija je s sedmimi točkami (toliko jih ima tudi Slovenija) zavoljo razlike v golih zasedla 1. mesto in direktno napredovala v Ligo A. Slovenija čaka razplet ostalih skupin z upanjem, da bo šla v Ligo A kot najboljša drugouvrščena reprezentanca.
  • 19.03.2024 | WU17
    Pripravljene na Bolgarijo
    „Igralke so pripravljene na zadnjo tekmo. Na prvih dveh tekmah so pokazale, da lahko igrajo zelo dober nogomet. To bo potrebno ponoviti tudi na tej tekmi in lahko se nadejamo želenega rezultata,“ pred tekmo pove selektorica Anja Milenkovič.
  • 17.03.2024 | WU17
    Do druge zanesljive zmage
    Naša dekliška kadetska reprezentanca je na kvalifikacijah za EP 2024 oz. turnirju Lige B prišla do 2. zmage. Varovanke selektorice Anje Milenkovič so s 4:0 premagale Azerbajdžan. Gole so dosegle Špela Gerbec (2), Zala Omerza in Ula Osolnik.
  • 17.03.2024 | WU17
    Kadetinje v pričakovanju tekme proti Azerbajdžanu
    „Tudi tokrat nas čaka nasprotnik, ki je lahko še kako nevaren, če mi ne bomo dobro izvajali naših idej in dogovorov. Pričakujemo, da bomo imeli več žogo v svoji posesti, pri čemer želimo biti tudi čim bolj nevarni za gol. Zelo pomembno pa bo tudi dosledno opravljati naloge v fazi obrambe,“ pred tekmo pove selektorica Anja Milenkovič.
  • 14.03.2024 | WU17
    Prepričljiv uvod kadetinj proti Moldaviji
    Dekliška kadetska reprezentanca je s prepričljivo zmago začela nastop v Ligi B, kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Varovanke selektorice Anje Milenkovič so s 6:0 premagale Moldavijo.
  • 14.03.2024 | WU17
    Proti Moldaviji začenjajo lov na Ligo A
    „Ogledali smo si tekme nasprotnic, ki premorejo določeno kakovost in so lahko zelo nevarne. Naš cilj je prikazati dobro igro, z idejami, ki smo jih v igro vpeljevali v zadnjem obdobju. Če bo tako, bo tudi končni rezultat tak, kot si ga želimo,“ napove selektorica Anja Milenkovič.
  • 11.03.2024 | WU17
    V Bolgarijo po Ligo A
    Jutri se bo zbrala dekliška kadetska reprezentanca, ki potuje v Bolgarijo. Od četrtka, 14.3., naprej bodo varovanke selektorice Anje Milenkovič tekmovale na turnirju Lige B.
  • 16.02.2024 | WU17
    Kadetinje končale turnir v Srbiji
    Dekliška reprezentanca do 17 let je s tekmama proti Srbiji in Hrvaški sklenila priprave na skorajšnje kvalifikacije za EP 2024 oz. tekmovanje v Ligi B. Po sredinem porazu proti Srbiji so danes varovanke selektorice Anje Milenkovič klonile proti Hrvaški (0:3).
  • 14.02.2024 | WU17
    Kljub dobri igri poražene na prvi tekmi
    Dekliška reprezentanca do 17 let je odigrala uvodno tekmo na turnirju v Srbiji. Varovanke selektorice Anje Milenkovič so z 0:2 klonile proti domačinkam.
  • 14.02.2024 | WU17
    Uvodoma proti Srbiji
    Prihodnji mesec pa bo reprezentanca do 17 let odpotovala v Bolgarijo, kjer jo čakajo kvalifikacije za EP 2024 oz. turnir Lige B. Naše nogometašice, žreb jim je namenil skupino 2, se bodo skušale vrniti v Ligo A.

DELI NA