26.03.2010 | Ženska A
Darko Žižek: Ne posameznice, gradimo ekipo

Slovensko žensko izbrano vrsto v soboto čaka še zadnja domača tekma v kvalifikacijah za žensko svetovno prvenstvo. Slovenke bodo v Velenju ob 15:30 uri gostile Armenijo, katero so v gosteh ugnale z 5:1.

Zmaga v Armeniji je bila tudi edina, ki jo je Slovenija v štirih tekmah kvalifikacij zaenkrat dosegla, v skupini z Italijo in Finsko pa bi bila višja pričakovanja v času, ko je slovenska ženska izbrana vrsta šla skozi številne spremembe, že vse prej kot realna. Toda pred vrati je nov preizkus in selektor Darko Žižek načrtuje nove točke.

“Delamo zelo intenzivno in dejstvo je, da  jutri želimo slaviti. Na zadnih pripravah pred štirinajstimi dnevi in v tem tednu smo naredili ogromno, želja vseh nas pa je, da jutri to trdo delo jutri kronamo z zmago. Menim, da je tak razplet tudi realen, kljub temu, da je ekipa precej spremenjena,” je v uvodu povedal Žižek, ki je žensko reprezentanco prevzel v začetku februarja, prvi tekmi pa vodil sredi marca, ko so dekleta dvakrat remizirala s Hrvaticami.

Podobno razmišljanje kot selektor deli tudi predsednik Komisije za ženski nogomet pri NZS, Željko Kljajič: “Punce so že v Armeniji slavile s 5:1 zato tuddi tokrat pričakujemo, da bodo točke ostale doma. Armenke so sicer v prvem polčasu v Armeniji pokazale dobro igro, vendar so naša dekleta zadela in zasluženo slavila, seveda pa upam, da bo tako tudi jutri v Velenju.”

Reprezentanca je pred tekmo z Armenijo dodobra pomlajena, saj je medtem nogometne čevlje v kot postavila nekdanja kapetnaka Andreja Nikl, nekatere igralke pa so bodisi poškodovane, bodisi drugače ne morejo nastopiti za izbrano vrsto: “Zgodilo se je veliko sprememb, saj so nekatere igralke prenehale, tu predvsem mislim na Niklovo, zaradi kartonov bo manjkala Manja Benak, poškodovani sta Urška Pavlek in Natalija Golob, zaradi študijskih obvestnosi pa ne bo Ines Špelič in Alene Miljkovič, zaradi službene odsotnosti ni tudi Polone Govek. Tuda kljub bistvenim spremembam imamo posrečeno mešanico mlajših in starejših, vsem pa je skupna želja po delu in dokazovanju,” je povedal Žižek, ki je od prihoda v reprezentanco vnesel nekatere nove metode dela.

Omenjene nove metode so napredek prinesle že na Žižkovem debiju s Hrvati, dekleta pa so zelo dobro sprejela Žižkov način dela, kar je potrdil tudi Kljajič: “Dekleta so zadovoljna s pogoji, ki jih imajo na voljo v Čatežu, še bolj pa so zadovoljna z novim selektorjem, ki je v njihovo sredino vpeljal nove poglede in same se na njegov način dela res dobro odzivajo.”

In kakšen je novi način dela Darka Žižka? “Na začetku sem puncam povedal, da imam verjetno nekoliko drugačen način dela, kot so ga bile vajene do sedaj. Najprej želim doseči medsebojno zaupanje in spoštovanje, to je temelj, potem pa samo trdo delo, ki nas lahko pripelje do željenega rezultata. Na treningih sem uvedel ‘trši’ režim dela, dekleta pa so ga z veseljem sprejela. Še več, velikokrat želijo na igrišču ostati tudi potem, ko smo naredili vse, kar je bilo tisti dan v programu.”

Prva igralka ženske reprezentance je sicer Mateja Zver, poleg nje velja izpostaviti še Snežano Maleševič, Fato Salkunič, Anjo Milenkovič, Ksenjo Povh, kljub vsemu pa je Žižek odločen, da je njegova filozofija tista, ki v ospredje tišči ekipo kot celoto: “Morebitna zmaga proti Armenkam ne bo odvisna zgolj od Mateje Zver ali katere druge posameznice, saj gradimo na ekipi kot celoti. Res je, da ima Mateja individualne kvalitete, ki lahko tehtnico dokončno prevesijo na našo stran, vendar je pomebno tudi delo vseh ostalih reprezentantk in na tem smo tudi v zadnjih tednih ogromno delali."

Dekleta so sicer nastanjena v Čatežu, treninge pa opravljajo na igrišču v Brežicah: “V Čatežu imamo vse kar potrebujemo,” je povedal Žižek in nadaljeval, “zato smo seveda zadovoljni. Res pa moram pohvaliti domačine v Brežicah, ki nam omogočajo delo na izjemno pripravljenem igrišču. Travnata površina je tako med dopoldanskim kot tudi popoldanskim treningom fenomenalna.”

Tekst: NZS/MK
Foto: TAKA

SORODNE NOVICE

 • 16.07.2024 | Ženska A
  Z zmago sklenile kvalifikacije, v petek žreb
  Ženska članska reprezentanca je z odliko končala uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici. Varovanke selektorja Saše Kolmana so na 6. tekmi dosegle še šesto zmago: nocoj so v Kidričevem s 4:0 porazile Severno Makedonijo.
 • 16.07.2024 | Ženska A
  V Kidričevem proti Severni Makedoniji
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca nocoj s tekmo proti Severni Makedoniji v Kidričevem končuje uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025.
 • 15.07.2024 | Ženska A
  Zanima jih le zmaga
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo v torek ob 19. uri odigrala zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za EP 2025. V torek v Kidričevem gostuje Severna Makedonija.
 • 12.07.2024 | Ženska A
  Zanesljiva zmaga za vrnitev v Ligo B in končnico kvalifikacij
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v gosteh premagala Moldavijo s 5:0 (4:0). Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala s Severno Makedonijo v Kidričevem 16. julija.
 • 12.07.2024 | Ženska A
  Nocoj proti Moldaviji
  "Vse skupaj moramo to še enkrat dokazati. Pričakujem podobno tekmo, kot so bile dosedaj: več bomo imele žogo v svoji posesti, več bomo napadale kot tekmice. Ključno pa bo, da bomo potrpežljive, da ne bomo forsirale hitrega gola," pove Dominika Čonč.
 • 11.07.2024 | Ženska A
  Verjame v uspešno nadaljevanje kvalifikacij
  Ženska članska reprezentanca bo v petek, 12.7., gostovala v Moldaviji, kjer jo čaka tekma 5. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici.
 • 10.07.2024 | Ženska A
  Z dobrimi občutki čakajo petkovo gostovanje
  „Moldavija je ekipa, ki se v svoji igri spušča v nizki blok. Na nas se bodo pripravile. Mi bomo igrale na svoj način, iskale bomo prostor in si ustvarjale priložnosti. Pripravljamo se na to, dobro delamo na treningu. Upam, da bomo s svojo taktiko prišle do želenega rezultata,“ dodaja Kaja Eržen.
 • 28.06.2024 | Ženska A
  Znan seznam članic za tekmi kvalifikacij za Euro 2025
  Varovanke selektorja Saše Kolmana bodo 12.7. gostovale v Moldaviji, 16.7. pa doma gostile Severno Makedonijo. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa na zadnjih dveh tekmah v tem delu kvalifikacij.
 • 20.06.2024 | Ženska A
  Kaja Eržen še naprej v Italiji
  Kaja Eržen je članica Fiorentine od leta 2022, pred tem je igrala za italijanske klube Napoli, Romo in Tavagnaco. Pred tem je nosila dres NK Sava, ŽNK Velesovo, Pomurje, Olimpijo in avstrijska kluba LUV Graz in Carinthians.
 • 04.06.2024 | Ženska A
  Z zmago potrdile napredovanje v Ligo B
  Po uvodnih zmagah aprila proti Moldaviji (2:0) in Severni Makedoniji (5:0) so v zadnjih petih dneh dvakrat vzele mero še igralkam Latvije. V Murski Soboti so jih premagale s 6:0, danes v Rigi pa s 4:0. S tem si je Slovenija že zagotovila napredovanje v ligo B.

DELI NA