26.03.2010 | Ženska A
Darko Žižek: Ne posameznice, gradimo ekipo

Slovensko žensko izbrano vrsto v soboto čaka še zadnja domača tekma v kvalifikacijah za žensko svetovno prvenstvo. Slovenke bodo v Velenju ob 15:30 uri gostile Armenijo, katero so v gosteh ugnale z 5:1.

Zmaga v Armeniji je bila tudi edina, ki jo je Slovenija v štirih tekmah kvalifikacij zaenkrat dosegla, v skupini z Italijo in Finsko pa bi bila višja pričakovanja v času, ko je slovenska ženska izbrana vrsta šla skozi številne spremembe, že vse prej kot realna. Toda pred vrati je nov preizkus in selektor Darko Žižek načrtuje nove točke.

“Delamo zelo intenzivno in dejstvo je, da  jutri želimo slaviti. Na zadnih pripravah pred štirinajstimi dnevi in v tem tednu smo naredili ogromno, želja vseh nas pa je, da jutri to trdo delo jutri kronamo z zmago. Menim, da je tak razplet tudi realen, kljub temu, da je ekipa precej spremenjena,” je v uvodu povedal Žižek, ki je žensko reprezentanco prevzel v začetku februarja, prvi tekmi pa vodil sredi marca, ko so dekleta dvakrat remizirala s Hrvaticami.

Podobno razmišljanje kot selektor deli tudi predsednik Komisije za ženski nogomet pri NZS, Željko Kljajič: “Punce so že v Armeniji slavile s 5:1 zato tuddi tokrat pričakujemo, da bodo točke ostale doma. Armenke so sicer v prvem polčasu v Armeniji pokazale dobro igro, vendar so naša dekleta zadela in zasluženo slavila, seveda pa upam, da bo tako tudi jutri v Velenju.”

Reprezentanca je pred tekmo z Armenijo dodobra pomlajena, saj je medtem nogometne čevlje v kot postavila nekdanja kapetnaka Andreja Nikl, nekatere igralke pa so bodisi poškodovane, bodisi drugače ne morejo nastopiti za izbrano vrsto: “Zgodilo se je veliko sprememb, saj so nekatere igralke prenehale, tu predvsem mislim na Niklovo, zaradi kartonov bo manjkala Manja Benak, poškodovani sta Urška Pavlek in Natalija Golob, zaradi študijskih obvestnosi pa ne bo Ines Špelič in Alene Miljkovič, zaradi službene odsotnosti ni tudi Polone Govek. Tuda kljub bistvenim spremembam imamo posrečeno mešanico mlajših in starejših, vsem pa je skupna želja po delu in dokazovanju,” je povedal Žižek, ki je od prihoda v reprezentanco vnesel nekatere nove metode dela.

Omenjene nove metode so napredek prinesle že na Žižkovem debiju s Hrvati, dekleta pa so zelo dobro sprejela Žižkov način dela, kar je potrdil tudi Kljajič: “Dekleta so zadovoljna s pogoji, ki jih imajo na voljo v Čatežu, še bolj pa so zadovoljna z novim selektorjem, ki je v njihovo sredino vpeljal nove poglede in same se na njegov način dela res dobro odzivajo.”

In kakšen je novi način dela Darka Žižka? “Na začetku sem puncam povedal, da imam verjetno nekoliko drugačen način dela, kot so ga bile vajene do sedaj. Najprej želim doseči medsebojno zaupanje in spoštovanje, to je temelj, potem pa samo trdo delo, ki nas lahko pripelje do željenega rezultata. Na treningih sem uvedel ‘trši’ režim dela, dekleta pa so ga z veseljem sprejela. Še več, velikokrat želijo na igrišču ostati tudi potem, ko smo naredili vse, kar je bilo tisti dan v programu.”

Prva igralka ženske reprezentance je sicer Mateja Zver, poleg nje velja izpostaviti še Snežano Maleševič, Fato Salkunič, Anjo Milenkovič, Ksenjo Povh, kljub vsemu pa je Žižek odločen, da je njegova filozofija tista, ki v ospredje tišči ekipo kot celoto: “Morebitna zmaga proti Armenkam ne bo odvisna zgolj od Mateje Zver ali katere druge posameznice, saj gradimo na ekipi kot celoti. Res je, da ima Mateja individualne kvalitete, ki lahko tehtnico dokončno prevesijo na našo stran, vendar je pomebno tudi delo vseh ostalih reprezentantk in na tem smo tudi v zadnjih tednih ogromno delali."

Dekleta so sicer nastanjena v Čatežu, treninge pa opravljajo na igrišču v Brežicah: “V Čatežu imamo vse kar potrebujemo,” je povedal Žižek in nadaljeval, “zato smo seveda zadovoljni. Res pa moram pohvaliti domačine v Brežicah, ki nam omogočajo delo na izjemno pripravljenem igrišču. Travnata površina je tako med dopoldanskim kot tudi popoldanskim treningom fenomenalna.”

Tekst: NZS/MK
Foto: TAKA

SORODNE NOVICE

 • 26.11.2020 | Ženska A
  Z mladimi silami proti Estoniji
  Ker je skupina za kvalifikacije že odločena, pa vendar lahko tekma ponudi izjemno priložnost nabiranja izkušenj mladih nogometašic, bo selektor Borut Jarc priložnost ponudil mlajšim igralkam.
 • 17.11.2020 | Ženska A
  Znan seznam za tekmo proti Estoniji
  Pred slovensko žensko reprezentanco je domača tekma v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2021. V torek, 1. 12., se bo v Kopru pomerila z Estonijo.
 • 25.10.2020 | Ženska A
  Zaradi okužb v reprezentanci brez tekme v Estoniji
  Slovenska ženska reprezentanca se je po tekmi v Rusiji odpravila v Estonijo, kjer bi se varovanke Boruta Jarca morale v torek pomeriti z domačo reprezentanco. Ta tekma pa bo zaradi pozitivnih testov na COVID-19 v slovenski reprezentanci odpovedana.
 • 23.10.2020 | Ženska A
  Kljub dobri igri ostale brez točk
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v Moskvi igrala svoj osmo tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2022. Izbranke Boruta Jarca so igrale proti Rusiji in izgubile z 0:1 (0:0). Predzadnja kvalifikacijska preizkušnja Slovenke čaka čez štiri dni v Estoniji.
 • 23.10.2020 | Ženska A
  V Moskvi z jasnim ciljem
  „Vse tekme so pomembne, a na tole današnjo se pripravljamo in mislimo že nekaj časa. Naš cilj je jasen,“ pove Kaja Eržen, igrala italijanskega prvoligaša Rome. „Vse igralke so dobro pripravljene, vse smo v optimalnem tekmovalnem ritmu. Rusije se ne bojimo. Na prvi medsebojni tekmi smo nastopile oslabljene,“ sklene Erženova.
 • 22.10.2020 | Ženska A
  V petek prenos tekme iz Rusije
  Ženska nogometna reprezentanca je dopoldan iz Maribora odpotovala v Moskvo, kjer jo jutri ob 16.30 čaka obračun z Rusijo. Gre za 8. tekmo Slovenije v kvalifikacijski skupini A. Varovanke selektorja Boruta Jarca lovijo zmago in vsaj dva dosežena zadetka.
 • 22.10.2020 | Ženska A
  V Rusijo po piko na i
  „Bistvena je dobra priprava tekmeca, ob tem pa je bistven fokus na sebe. Vse bo odvisno od nas, ne pa to, kaj bo naredila Rusija, ampak kar bomo mi pokazale. Skozi te kvalifikacije smo pokazale, da rastemo kot ekipa. Da smo vedno boljše. Pozitivni rezultati niso več slučaj, presenečenje ampak konstanta. Tudi zdaj v Rusiji nas zanima le in samo zmaga,“ poudari Dominika Čonč.
 • 21.10.2020 | Ženska A
  Kapetanka in soigralke živijo za petkovo tekmo
  Ženska reprezentanca nadaljuje s pripravami na kvalifikacije za evropsko prvenstvo, v mislih igralk pa prva naslednja tekma. „Komaj čakamo obračun z Rusijo,“ pravi kapetanka Mateja Zver, ki se je veselila vnovičnega zbora. V Maribor je prišla iz Avstrije, kjer uspešno igra in trese mreže.
 • 20.10.2020 | Ženska A
  Z razlogom samozavestno v Rusijo
  Ženska nogometna reprezentanca se je zbrala v Mariboru, kjer ostaja do četrtka, ko odhaja na gostovanji. Sprva v Rusijo, potem v Estonijo. Po točke za čim višjo uvrstitev v kvalifikacijski skupini za evropsko prvenstvo 2022.
 • 19.10.2020 | Ženska A
  Dominika Čonč junakinja mestnega derbija
  Pred reprezentančno akcijo, tekmama kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2022 proti Rusiji in Estoniji, so svoje opravile naše reprezentantke na tujem.

DELI NA