Dan slovenskega športa in začetek tedna Nogometa za vse

Slovenija praznuje dan slovenskega športa s posebno prireditvijo v ljubljanskem parku Tivoli, kjer je prisotna tudi Nogometna zveza Slovenije. Prireditev je obiskala množica otrok iz ljubljanskih šol, ki so se lahko preizkusili tudi v nogometni igri. Zanimanje za nogometne aktivnosti je bilo veliko, predvsem pa je bil zelo pomemben nasmeh na obrazih otrok, ki so igrali nogomet. Današnja prireditev sovpada tudi z začetkom tedna Nogometa za vse, ki ga vsako leto organizira in praznuje evropska nogometna zveza Uefa ter njene članice.  

September je mesec športa v katerem se po celi Evropi poudarja pomen gibanja za sodobno življenje. Organiziran in rekreativni šport sta dva pomembna dejavnika pri oblikovanju aktivne družbe v dobi pomanjkanja gibanja. Promocija pa je namenjena tudi temu, da doseže zavedanje pomena aktivnega življenja tudi vse ostale ljudi, ki v sam šport niso aktivno vpeti. Nogomet ima posebno mesto, ker je najbolj priljubljen in množičen. Še posebej je pomembno dejstvo, da ga imajo radi otroci in mladina, ki si v svojem življenjskem obdobju pridobivajo navade in vrednote za celo življenje. Zdrav življenjski slog je prav gotovo ena od pomembnejših vrednot, ki oblikuje zdravo, aktivno, ustvarjalno in bolj zadovoljno družbo sedanjosti in prihodnosti.

NZS skupaj z UEFO organizira in praznuje pomen nogometa v tednu športa vsako leto. V ta namen bo po celotni Sloveniji organizirana vrsta festivalov, katerih bistvo je množično druženje ob nogometni žogi in ne tekmovanje. Najpomembnejši so najmlajši, ki se preko klubskih treningov in osnovno šolskih otroških nogometnih šol navajajo na gibanje in nogomet ter uživajo predvsem v sami nogometni igri. Čisti nogometni užitek v igri, udarcih na vrata, doseganjih zadetkov, preigravanjih s spodbudo iz strani brez pritiskov bodo organizirale vse Medobčinske nogometne zveze v Sloveniji. S temi prireditvami se aktivno vključujemo v UEFA Grassroots Day naše Evropske krovne nogometne organizacije, ki mladim in množičnosti daje velik družbeno odgovoren pomen. Jesenice, Ljubljana, Srednja Bistrica, Dekani, Kozina, Laško, Hajdina, Renče, Lenart, Dravograd, Prevalje so le nekatere lokacije, kjer smo in bomo v tem tednu organizirali demonstracijo čistega nogometnega užitka za člane naše velike nogometne družine.

Tekst: RK
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 30.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Intervju: Branko Elsner
  Branko Elsner že dobrih 20 let na Nogometni zvezi Slovenije skrbi za usposabljanje slovenskih nogometnih trenerjev. Največ zaslug za to ima njegov oče, legenda ne le slovenskega nogometa, prav tako Branko Elsner.
 • 29.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Regijski centri za dekleta
  Ženski nogomet v Sloveniji ima bogato tradicijo, prav tako pa postaja vedno bolj prepoznaven. Klubi, nogometni razred za dekleta in reprezentančne selekcije dokazujejo, da ženski nogomet na vseh področjih zelo napreduje in se počasi približuje najuspešnejšim nogometnim državam.
 • 02.02.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Nogometna oddelka v pričakovanju dijakinj in dijakov
  Več o programih, možnosti in opcijah boste lahko izvedeli v petek, 12. februarja, ko bo na Gimnaziji Šiška v Ljubljani potekal informativni dan. Potekal bo razmeram in situacij prilagojeno – za vsa vprašanja (šolanje, treningi, dijaški dom, prehrana,..), se nam pridružite na video zoom povezavi, ki bo na voljo med 12. in 13. uro.
 • 17.07.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  V Kranju z Iličićevo donacijo nastaja park Jojo
  Slovenski nogometni reprezentant Josip Iličić je finančno podprl obnovo igrišča na Planini, so sporočili iz kranjske občine. Zvezdnik italijanske Atalante je s kranjsko občino sklenil 30 tisoč evrov vredno donatorsko pogodbo za ureditev enega od javnih športnih igrišč za otroke na Planini 2, kjer je tudi sam živel in se igral kot otrok.
 • 16.06.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  Uefa vnovič nagradila projekt NZS in MZL Debeli rtič
  Uefina fundacija za otroke je tudi letos nagradila projekt Nogometne zveze Slovenije in Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič, ki omogoča otrokom iz socialno ogroženih družin letovanje na morju in izvajanje nogometnih aktivnosti.
 • 04.02.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  V pričakovanju informativnega dne
  Mesec februar je tisti čas v letu, ko osnovnošolci in osnovnošolke razmišljajo o svoji prihodnji šolski poti. Če so zapisani nogometu, potem primerne pogoje za uspešno združevanje nogometa in šole nudita fantovski nogometni oddelek na Gimnaziji Šiška in dekliški nogometni oddelek, kjer so združene dijakinje Gimnazije Šiška in ŠC PET.
 • 15.01.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  Žoga za UEFA superpokal 2020 s slovenskim pridihom
  Zmagovalca UEFA lige prvakov in UEFA evropske lige v sezoni 2019/2020 bosta UEFA superpokal 2020 igrala s posebno žogo, katere dizajn vsebuje izbrane otroške risbe.
 • 30.09.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Dijaki nogometnega razreda opravili testiranje Telasi
  Pod vodstvom dr. Nejca Šarabona (Univerza na Primorskem) so dijaki nogometnega razreda NZS med 16. 9. in 19. 9. 2019 opravljali testiranje (TELASI). Ugotavljale so se telesne (a)simetrije jakosti-moči, gibljivosti in stabilnosti.
 • 15.07.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Priprave nogometnega razreda
  Pretekli teden so na Rogli potekale priprave bodočega prvega letnika nogometnega razreda Gimnazije Šiška.

DELI NA