Dan slovenskega športa in začetek tedna Nogometa za vse

Slovenija praznuje dan slovenskega športa s posebno prireditvijo v ljubljanskem parku Tivoli, kjer je prisotna tudi Nogometna zveza Slovenije. Prireditev je obiskala množica otrok iz ljubljanskih šol, ki so se lahko preizkusili tudi v nogometni igri. Zanimanje za nogometne aktivnosti je bilo veliko, predvsem pa je bil zelo pomemben nasmeh na obrazih otrok, ki so igrali nogomet. Današnja prireditev sovpada tudi z začetkom tedna Nogometa za vse, ki ga vsako leto organizira in praznuje evropska nogometna zveza Uefa ter njene članice.  

September je mesec športa v katerem se po celi Evropi poudarja pomen gibanja za sodobno življenje. Organiziran in rekreativni šport sta dva pomembna dejavnika pri oblikovanju aktivne družbe v dobi pomanjkanja gibanja. Promocija pa je namenjena tudi temu, da doseže zavedanje pomena aktivnega življenja tudi vse ostale ljudi, ki v sam šport niso aktivno vpeti. Nogomet ima posebno mesto, ker je najbolj priljubljen in množičen. Še posebej je pomembno dejstvo, da ga imajo radi otroci in mladina, ki si v svojem življenjskem obdobju pridobivajo navade in vrednote za celo življenje. Zdrav življenjski slog je prav gotovo ena od pomembnejših vrednot, ki oblikuje zdravo, aktivno, ustvarjalno in bolj zadovoljno družbo sedanjosti in prihodnosti.

NZS skupaj z UEFO organizira in praznuje pomen nogometa v tednu športa vsako leto. V ta namen bo po celotni Sloveniji organizirana vrsta festivalov, katerih bistvo je množično druženje ob nogometni žogi in ne tekmovanje. Najpomembnejši so najmlajši, ki se preko klubskih treningov in osnovno šolskih otroških nogometnih šol navajajo na gibanje in nogomet ter uživajo predvsem v sami nogometni igri. Čisti nogometni užitek v igri, udarcih na vrata, doseganjih zadetkov, preigravanjih s spodbudo iz strani brez pritiskov bodo organizirale vse Medobčinske nogometne zveze v Sloveniji. S temi prireditvami se aktivno vključujemo v UEFA Grassroots Day naše Evropske krovne nogometne organizacije, ki mladim in množičnosti daje velik družbeno odgovoren pomen. Jesenice, Ljubljana, Srednja Bistrica, Dekani, Kozina, Laško, Hajdina, Renče, Lenart, Dravograd, Prevalje so le nekatere lokacije, kjer smo in bomo v tem tednu organizirali demonstracijo čistega nogometnega užitka za člane naše velike nogometne družine.

Tekst: RK
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 24.06.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Zlato za naše nogometaše v Berlinu
  V finalu so s 6:1 premagali Nemce, domačine tega tekmovanja. Za Slovenijo so za zlato kolajno zadeli Gašper Zaviršek (2), Robert Vlah (2), Dejan Antolič in David Kozina. V polfinalu je bila Slovenija z 10:1 boljša od Indije.
 • 26.05.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Na festivalnem dnevu 500 otrok
  Pretekli konec tedna se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odvijal festivalni dan nogometa, ki se ga je udeležilo 500 otrok iz programa Regijskih centrov MNZ v kategoriji U12 in U13.
 • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
  Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
 • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA Grassroots konferenca v Madridu
  V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
 • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
  Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.
 • 19.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  MNZ Ljubljana zmagovalka pokala regij
  Nogometaši MNZ Ljubljane so v finalu slovenskega pokala regij premagali MNZ Ptuj z 2:1 (1:0) in si priigrali nastopanje na mednarodnem prizorišču.
 • 08.02.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Informativni dan v nogometnem razredu NZS
  Informativni dan v Nogometnem razredu NZS bo potekal v petek, 11.2., ob 12 uri. Predstavitev bo potekala prek spleta, povezava pa bo na voljo v petek, 4.2. Tudi na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 30.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Intervju: Branko Elsner
  Branko Elsner že dobrih 20 let na Nogometni zvezi Slovenije skrbi za usposabljanje slovenskih nogometnih trenerjev. Največ zaslug za to ima njegov oče, legenda ne le slovenskega nogometa, prav tako Branko Elsner.
 • 29.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Regijski centri za dekleta
  Ženski nogomet v Sloveniji ima bogato tradicijo, prav tako pa postaja vedno bolj prepoznaven. Klubi, nogometni razred za dekleta in reprezentančne selekcije dokazujejo, da ženski nogomet na vseh področjih zelo napreduje in se počasi približuje najuspešnejšim nogometnim državam.

DELI NA