30.06.2009 | Sodniki
Damir Skomina med najboljšimi evropskimi sodniki

Uefina sodniška komisija je na delovnem sestanku v švedskem Malmu pripravila nove sodniške liste za prvo polovico sezone 2009/10. Po novi kategorizaciji je sedaj tudi uradno najboljši slovenski sodnik postal Koprčan Damir Skomina, ki je bil uvrščen v Elite skupino Uefinih sodnikov.

Elite je skupina tridesetih sodnikov, ki lahko sodijo najvišje tekme pod okriljem evropske nogometne zveze. Skomina, čigar mednarodna kariera se je začela v letu 2003, si česa podobnega ob začetku svoje kariere ni predstavljal: “Uvrstitev v Elite skupino Uefinih sodnikov je prav gotovo dosežek, ki si ga na začetku svoje mednarodne kariere leta 2003 nisem upal niti zamisliti. Gre namreč za skupino sodnikov, kjer so uvrščeni vsi najbolj eminentni sodniki našega časa.”

Kot v karieri poklicnega špornika, je tudi v karieri poklicnega sodnika potrebno veliko odrekanja in trdega dela, ambiciozni Skomina pa je na svojo nadarjenost opozoril že kmalu v začetku svoje kariere. Uvrstitev v Elite skupino je po dobrih predstavah na lanskih olimpijskih igrah in v evropskih pokalih postala realnost, Damir pa ni pozabil na ljudi, ki so mu pomagali priti do te točke: “Zame osebno je to najvišje priznanje v dosedanjem delu moje sodniške poti. Za to je bilo potrebno veliko dobrih tekem, moram pa se zahvaliti tudi vsem kontrolorjem in mentorjem, ki so mi pomagali do tega dosežka. Posebej moram tukaj omeniti g. Vlada Šajna, ki mi je v bistvu odprl vrata na mednarodno prizorišče in mi tam tudi ponudil priložnost, da se izkažem.”

In kaj v praksi pomeni uvrstitev v najvišji rang evropskih sodnikov? Skomini so se na ta način na stežaj odprla vrata za sojenje v Ligi prvakov in čeprav bi Koprčan glede na zdajšnji rang lahko sodil tudi v sklepnem delu tekmovanja, ostaja Damir na realnih tleh: “Zagotovo bom jeseni v skupinskem delu Lige prvakov deležen večjega števila tekem. Ker pa gre za mojo prvo sezono v tej skupini, pa v nadaljnjem poteku tekmovanja ne gre pričakovati novih priložnosti. Na meni je, da priložnost večjega števila tekem izkoristim, o najprestižnejših tekmah pa bi lahko bilo govora v prihodnosti. Potrebno je iti korak za korakom.”

Damir Skomina se je na mednarodno prizorišče prebil po nekaj dobrih sezonah v slovenski ligi, od takrat pa je šla njegova kariera le še hitro navzgor. Kako pa Skomina gleda na odgovornost, ki jo ima na domačih oziroma na evropskih tekmah? “Seveda je odgovornost velika prav na vsaki tekmi, tako na domačem, kot na evropskem prizorišču. Drži pa, da sem na mednarodni tekmi veliko bolj odvisen od ocene, katero mi dodeli kontrolor sojenja. Poleg tega je prisotnost vseh medijev, ki spremljajo mednarodni nogomet, veliko večja.”

“Liga prvakov je najbolj odmevno športno tekmovanje v Evropi, zato je odgovornost sodnika tukaj največja. Poleg tega živimo v času sodobne tehnologije, tako da so tudi naše napake zelo vidne, na koncu pa tudi s strani medijev iskane. S tem je pač treba živeti,” se je Skomina dotaknil še medijev, s pritiskom katerih se mora sodnik znati soočiti.

Klub temu, da se mu odpirajo največja evropska nogometna prizorišča, pa Koprčan nima podcenjevalnega odnosa do slovenskega ligaškega tekmovanja, čeprav je primerjava z razvito Evropo skoraj nemogoča: “Če se primerjamo z Evropo je domači nogomet precej manj spremljan. Žal pri nas nogomet ni način življenja, kot je to v Italiji, Angliji, da ne omenjam Portugalske, kjer se v športnem dnevniku s 60 stranmi o nogometu poroča do 50 strani. Kar se tiče odgovornosti je pa popolnoma enaka, saj se vsako podcenjevanje na igrišču pozna in igralci to zagotovo opazijo.”

Sicer pa med ostalimi slovenskimi mednarodnimi sodniki Darko Čeferin, sedaj kot drugi najvišje plasirani slovenski sodnik, ostaja v skupini Premier, medtem ko sta naslednja slovenska predstavnika, Matej Jug in Robert Krajnc, v skupini 3.

Tekst: NZS/MK
Foto: Vid Ponikvar

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Sodniki
    Matoša in Vinčić za polfinale Pokala Union
    Komisija za delegiranje sodnikov je danes sporočila sodnike za polfinalni tekmi pokala Union, ki bosta na sporedu 24. in 25. aprila.
  • 18.04.2024 | Sodniki
    Misja in Lončar za 1/2 finale ženskega pokala
    Prihodnji četrtek sta na sporedu polfinalni tekmi za 24. lovoriko slovenskega ženskega pokala, ki je bil prvič organiziran v sezoni 2000/01, kjer se za pot na finalni obračun v četrtek 23. maja v Ljubljani potegujejo štiri ekipe.
  • 18.04.2024 | Sodniki
    Analiza dela in seminar za kontrolorje sojenja
    Po zimskem seminarju v NNC Brdo sredi meseca februarja, so se danes v konferenčni dvorani upravne stavbe NZS na Brdu pri Kranju zbrali kontrolorji sojenja z A, B in C licenco za kontroliranje sojenja v tekmovanjih pod okriljem NZS. Na programu je bila analiza nadzora sojenja v prvem delu spomladanskih tekmovanj.
  • 18.04.2024 | Sodniki
    Pravila igre s smernicami za kandidate za licenco Uefa B
    Danes je bilo v izobraževalnem centru NZS v NNC Brdo na sporedu usposabljanje trenerjev za pridobitev licence Trener UEFA B, kjer so kandidati za imeli na programu Strokovno izobraževanje iz Pravil nogometne igre.
  • 14.04.2024 | Sodniki
    Slavko Vinčić za polfinale lige prvakov
    Na tretji tekmi v spomladanskih izločilnih bojih je sodniški odbor UEFA Slavka Vinčića delegiral na torkovo tekmo (21h) v najprestižnejšem klubskem tekmovanju na starem kontinentu, ko se bosta na prvi tekmi za polfinalno vstopnico spopadla Borussia Dortmund in Atletico Madrid.
  • 13.04.2024 | Sodniki
    Močnik Perič, Božič in Borošak v Poreču
    Na posebno povabilo organizatorjev za potek igre v skladu s pravili skrbita 37-letni mednarodni FIFA sodnik Aleš Perič Močnik iz Šenčurja (član DNSG Kranj) in in 33-letni Alen Božič iz Vipave (MDNS Nova Gorica), z njima pa je na zahodu Istre tudi nekdanji mednarodni sodnik med leti 1996-2006 in Uefa kontrolor sojenja Silvo Borošak iz Maribora (predsednik SO za Futsal pri ZNSS).
  • 12.04.2024 | Sodniki
    Večni derbi bo sodil Martin Matoša
    Odgovorni pri komisiji za odrejanje sodnikov so sporočili, da bo večni derbi med Olimpijo in Mariborom v okviru zaostale tekme 26. kroga 1. SNL v prestolnici vodil najmlajši slovenski mednarodni sodnik Martin Matoša iz Loga pri Brezovici, kar bo zanj jubilejna 30 tekma v elitni slovenski nogometni ligi.
  • 11.04.2024 | Sodniki
    Pomladanski seminar z analizo sodnikov in pomočnikov
    Po koncu prvega dela pomladanskih tekmovanj NZS in pred zaključnimi prvenstvenimi dvoboji, so se na sončno četrtkovo popoldne na izobraževalnem seminarju na sedežu NZS zbral del sodnikov A liste iz 2 in 3. SNL, pomočniki sodnikov iz A1 liste ter sodnice in pomočnice ŽNL A in A1 liste.
  • 10.04.2024 | Sodniki
    Zahović v Avstrijo na turnir predkroga za futsal EP 2026
    Najbolj izkušeni mednarodni slovenski sodnik dvoranskega nogometa enainštiridesetletni Admir Zahović (FIFA od 2011) se danes odpravlja 53 km južno od avstrijske prestolnice, kjer bo med četrtkom in nedeljo v kraju Eisenstadt potekal turnir predkroga kvalifikacij za Futsal evropsko prvenstvo 2026 skupine B. Na turnirju poleg gostiteljev nastopajo še izbrane vrste Izraela, San Marina in Bolgarije.
  • 09.04.2024 | Sodniki
    Šajn v Liverpool na tekmo lige Europa
    Častni predsednik ZNSS in član Uefa sodniškega odbora Vlado Šajn iz Ljubljane se jutri odpravlja v mesto ob reki Mersey, kjer bo v četrtek na prvi tekmi četrtfinala evropske lige (liga Europa) na tekmi Liverpool-Atalanta ocenjeval sojenje sodniške ekipe iz Turčije. Glavni sodnik srečanja bo 37-letni član Uefine elitne skupine sodnikov Halil Umut Meler iz mesta Selcuk na zahodu Turčije, ki je od leta 2017 uvrščen na seznam mednarodnih sodnikov FIFA.

DELI NA