09.07.2022 | 1. SFL
Damir Puškar sklenil kariero, na gol Marko Peček

Najboljši vratar v slovenskem futsalu 34-letni Damir Puškar se je odločil zaključiti aktivno igralsko pot, so javili iz FK Dobovec, kjer je Puškar nazadnje igral.

»Vsaka sezona je bila zame posebna, hkrati pa tudi toliko bolj naporna. Če kdaj, potem je bila zadnja najtežja. Usklajevanje delovnih, družinskih in športnih obveznosti je bil letos ogromen projekt, ki mi je vzel veliko energije in posledično tudi željo in motiv za nadaljevanje. Če sem iskren, sem o koncu kariere najbolj začel razmišljati po končani evropski sezoni na Češkem. Sam sem želel prekiniti sodelovanje, seveda tega nisem nikomur omenil, a ko sem videl, s kakšnimi težavami se je ekipa v tistem trenutku soočala (poškodbe, odhodi igralcev, neprihodi okrepitev, slaba morala v ekipi), nisem imel srca, da jo pustim na cedilu, in sem sklenil sezono zaključiti korektno. Klub si je to od mene tudi zaslužil, saj so bili vsi vedno korektni do mene,« razkriva Damir Puškar. Prizna, da se je bilo težko zbrati za nadaljevanje: »Po pravici povedano, dokler nisem prišel čez trojanski predor, nisem niti imel občutka, ali se peljem na trening ali tekmo. A s skupnimi močmi smo z ekipo sezono odigrali šampionsko, tako kot se za nas spodobi.«

Za Dobovec je igral zadnjih pet let in samo v tem obdobju osvojil 10 lovorik.

Trener Kujtim Morina obžaluje Puškarjevo odločitev: »A sem jo pričakoval in realno je prišel ta trenutek. To bo velik hendikep za ekipo, a je treba spoštovati njegovo odločitev. Težko je najti prave besede za zahvalo za skupno petletno delo. Menim, da je bil od prvega trenutka jedro ekipe s svojim značajem. Je človek, ki je vedno zavzeto delal, molčal in bil najboljši na terenu. To je težko najti in ponavljati iz leta v leto, a on je to preprosto stalno dokazoval. Zato je zame eden največjih slovenskih vratarjev in sploh v regiji. Njegov prispevek k našim dosežkom je izjemen. V teh letih smo vzpostavili in zgradili trdno prijateljstvo, ki verjamem, da bo trajalo – osebno in s celotno ekipo.«

»Puška je legenda, ne samo našega kluba, ampak celotnega slovenskega futsala. Zagotovo je najboljši golman Slovenije in bo v našem klubu ostal zapisan z velikimi črkami. V petih sezonah, ko je bil tu, smo osvojili 10 lovorik – 4 prvenstva, 5 pokalov in superpokal – in se uvrstili na zaključni turnir lige prvakov. Je zmagovalec po duši in je pri vseh lovorikah prispeval velik delež. V slačilnici bomo pogrešali tudi njegove izjave, ki so nasmejale celotno ekipo. Puška, hvala za vse in upam, da bova še kdaj sodelovala. Srečno v penziji,« ob slovesu pravi kapetan in dolgoletni soigralec Rok Mordej. Napoveduje še poslovilno tekmo, kar je tudi trenerjeva želja: »Želim si in čutim, da je to tudi dolžnost kluba, da organizira poslovilno tekmo, da Damir Puškar še enkrat stoji med vrati v dresu Dobovca, da ga pozdravimo, kot si tudi zasluži.«

Novi izzivi, nove priložnosti

Puškar ob slovesu izpostavi, da bo o pravilnosti odločitve čas pokazal svoje. »Je pa res, da futsalu nisem rekel zbogom. Mislim, da s svojimi izkušnjami tako na terenu kot tudi izven njega lahko pomagam pri razvoju mladih in tudi nadgradnji že formiranih, izdelanih vratarjev. Interes vsekakor obstaja, če bo prišlo do realizacije vsega tega, pa ne bo odvisno samo od mene. V mladi reprezentanci že sodelujem, je pa res, da poglavitni problem ostaja v klubih, kjer se premalo dela z vratarji oziroma z vratarji dela premalo usposobljenih ljudi, strokovnjakov. Skratka, v življenju je tako: nekje zgodbo zaključiš, po drugi strani se mogoče odpre neko novo poglavje. Neka nova strast, nek nov motiv. C’est la vie,« zaključi v svojem slogu.

Vlogo prvega vratarja z novo sezono prevzema Marko Peček. »Stopam v velike čevlje. Ve se, kdo in kaj je Puškar. Potrudil se bom po svojih najboljših močeh,« obljublja. Kaj mu ob prevzemu vloge sporoča predhodnik? »Zelo sem vesel, da bo priložnost za dokazovanje in mesto prvega vratarja dobil Pečo. Kakovost ni sporna in s svojim odnosom tako na treningih kot tudi drugje si je to nedvomno zaslužil,« poudari Puškar.

Trener dodaja, da bo čudno »ne videti Puškarja na golu, to bo zame in ekipo nova situacija, a verjamem, da bo to priložnost za Pečka, ki je dolgo čakal na svojo priložnost. Je zrel in verjamem, da bo to tudi dokazal.« Puška, HVALA za vse in SREČNO na novih poteh, so še dodali v Dobovcu.

Bogata reprezentančna in klubska kariera

Puškar je bil tudi standardni reprezentant, za Slovenijo prvič zaigral že leta 2009 in je v 11 letih zbral 115 nastopov. Prvič je bil poleg 14. marca 2009 – v Mariboru je Iran z 2:1 premagal Slovenijo. Reprezentančno kariero je sklenil februarja 2020, z izbrano vrsto je igral tudi v četrtfinalu na EP 2014 in 2018. Zbral je tudi 31 nastopov za reprezentanco do 21 let. Ko je igral za Slovenijo do 21 let, bi moral za odhod na evropsko prvenstvo dobiti neplačan dopust. Pa mu ga šefi niso dali. Ni okleval, dal je odpoved. „Enostavno sem dal prednost reprezentanci. Ker me to veseli, ker je to zame velika čast. Zavedal sem se, da bom službo že našel,“ je Puškar opisal, kako je izgubil službo, da bi lahko čuval slovenski gol v Rusiji na EP. Po vrnitvi s tekmovanja je kar nekaj časa potreboval, da je našel novo delo.

V klubskem dresu je začel igrati nogomet pri Slovanu, redno je branil tudi v rekreacijskih ligah, kjer ga je opazil nekdanji mednarodni sodnik in trener Sead Nadarevič. „Povabil me je na Ig, kjer sem začel braniti v 2. SFL, potem sem bil sedem sezon v Litiji. Tja me je priporočil Vojko Majcen, nekdanji trener vratarjev v mladi reprezentanci,“ je pred leti opisal svojo športno pot, kjer je potrebno dodati še dve sezoni v Mariboru ter zaključek v Dobovcu.

Puškar je za igre v letih 2017 in 2018 prejel tudi nagrado za najboljšega igralca, zlato žogo, ki jo podeluje Komisija za futsal. 

Tekst: D.P., FK Dobovec
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Mislijo na svojo igro, spoštljivo o Oplastu
    V petek, 19.4., se s tekmama v Rogaški Slatini in na Vrhniki začenja polfinale 1. SFL. Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem.
  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Pripravljeni na prvo polfinalno tekmo na Vrhniki
    „To je res, a smo jim na nek način dobro parirali, bili smo blizu, a vendar daleč. Niso nas „razvozili“. Ko nam je zmanjkalo moči, so v zaključku naredili razliko in zmagali. Verjamem pa, da smo se iz vsega tega tudi sami kaj naučili in da bomo to s pridom izkoristili v polfinalu,“ se nadeja Jelič, ki tudi odkrito pove, kako bi lahko povzročali težave Siliku.
  • 16.04.2024 | 1. SFL
    Sanirali poškodbe in okrepili samozavest
    Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem. V polfinalu in finalu končnice za državnega prvaka se igra na tri dobljene tekme iste ekipe. Ob tem velja dodati, da je KMN Oplast Kobarid prvič v finalu po sedmih letih (leta 2017 je osvojil na koncu bron), THE Nutrition Extrem pa igra sploh prvi finale v zgodovini moške 1. SFL.
  • 08.04.2024 | 1. SFL
    Siliko praznoval 10 let uspešnega delovanja
    „Imam občutek, da smo v desetih letih presegli, kar smo si na začetku drznili predstavljati. Mogoče celo prehitro. Zato so tudi včasih pričakovanja nekaterih prevelika in nerealna,“ je dodal glavni trener Mile Simeunović.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    THE Nutrition Extrem četrti polfinalist
    Nocoj smo na tekmi v Ljutomeru dobili še četrtega polfinalista v 1. SFL. FK Dobovcu, FK Siliku in KMN Oplast Kobarid se je pridružil še THE Nutrition Extrem, ki je z 2:1 v zmagah izločil KMN Meteorplast Šic Bar. Nocoj je bilo v Ljutomeru 3:4 za ekipo trenerja Nika Jeliča.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    V ŽIVO: V Ljutomeru za polfinale
    Nocoj spremljamo 3. polfinalno tekmo 1. SFL; za zadnje prosto mesto v polfinale se merita KMN Meteorplast Šic Bar in THE Nutrition Extrem.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    V Ljutomeru o zadnjem polfinalistu 1. SFL
    Po dveh tekmah četrtfinala je rezultat v zmagah izenačen na 1:1, zanimivo pa je, da sta dosedanji tekmi pripadli gostujočima ekipama. V Ljutomeru je bilo 1:4, v Sodražici pa 4:6 (1:1) po streljanju kazenskih strelov. Zmagovalec petkove tekme se bo uvrstil v polfinale, kjer se bo pomeril z vrhniškim Silikom. Drugi par polfinala tvorita FK Dobovec in KMN Oplas Kobarid.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    Vzpodbude NZS za futsal klube v sezoni 2023/2024
    Letošnja sezona bo za klube malce drugačna, saj so klubi s strani Nogometne zveze Slovenije deležni finančnih vzpodbud. Le te je potrdil Izvršni odbor NZS na 36. seji dne 21. 6. 2023.
  • 29.03.2024 | 1. SFL
    Oplast v polfinale, Bronx obstal, KMN Meteorplast podaljšal serijo
    KMN Oplast Kobarid je postal 3. polfinalist. Po zmagi v Sevnici se je ekipa trenerja Jake Sovdata pridružila Dobovcu in Siliku, ki sta si mesto v polfinalu zagotovila kot 1. in 2. ekipa rednega dela. Oplast se bo v polfinalu merili z Dobovcem. Četrtega polfinalista bomo dobili v petek, 5.4.
  • 28.03.2024 | 1. SFL
    V Sevnici in Sodražici za polfinale 1. SFL, v Oplotnici za popolnitev
    Petek prinaša tri tekme: v Sevnici in v Sodražici bosta Oplast ter THE Nutrition Extrem lovila mesto v polfinalu. KMN Sevnica in KMN Meteorplast Šic Bar pa bosta na vsak način hotela podaljšali četrtfinale. V Oplotnici pa bo povratna tekma za popolnitev 1. SFL za sezono 2024/2025. KMN Bronx Škofije prihaja na povratno tekmo s prednostjo desetih golov.

DELI NA