20.10.2014 | U17
DU17: Reprezentanca pripravljena, spogleduje se s prebojem med elito

Konec meseca se bodo končal prvi krog kvalifikacij za EP 2015 v kategoriji deklet do 17 let. Sodeluje 40 držav, Slovenija pa bo na domačih tleh (v Bakovcih in Beltincih) med 22. in 27.10. gostila tekmovanje, kjer bodo poleg naše izbrane vrste igrali še Nizozemke, Slovakinje in Izraelke.

Elitni del prihodnje leto

V nadaljnje tekmovanje se uvrstita prva in druga ekipa kvalifikacijske skupine (skupaj jih je 10) ter najboljša 3. ekipa celotnih kvalifikacij. Tem 21 zasedbam se bodo pridružile še Nemčija, Francija in Španija za žreb elitnega dela kvalifikacij (24 ekipe, 6 skupin). Na prvenstvo Stare celine, med 22.6. in 4.7. 2015 ga bo gostila Islandija, se bodo uvrstile prvakinje skupin (6), najboljša drugouvrščena zasedba kvalifikacij ter gostitelj.

Seznam slovenske reprezentance za kvalifikacije:

KV DU17, 22.-27.10.

22.10.
Nizozemska – Izrael(15.00)
Slovenija – Slovaška(15.00)

24.10.
Nizozemska – Slovaška (15.00)
Izrael – Slovenija (15.00)

27.10.
Slovenija – Nizozemska (15.00)
Slovaška – Izrael (15.00)

Kapetanka Lara Prašnikar

»Pričakovanja so velika. Lani nam ni uspelo. Letos so se veselile igralke v konkurenci U19. Zato upam, da tudi nam uspe,« pa pred začetkom kvalifikacij pove Lara Prašnikar, kapetanka ekipe do 17 let. Pravi, da je forma dobra, manjka še nekaj uigranosti. »Konkurenco poznamo – proti Slovakinjam smo igrale, od Izraelk smo boljše, Nizozemke pa sodijo v sam vrh. Ne bo lahko,« nadaljuje članica ŽNK Rudar Škale. »Veliko mi pomeni, da nosim kapetanski trak. Z igralkami se razumem. Moja naloga je, da jih vzpodbujam. Za uspeh pa sem pripravljena narediti vse,« še doda Lara.

»Potrebno se je zavedati, da so dekleta mlada in da pretiranih izkušenj z mednarodnim nivojem in močnimi tekmami nimajo. Je pa pozitivno, da je večina deklet letnika 1998 z nami bilo že na lanskih kvalifikacijah, za dekleta letnika 1999 pa bodo to prve uradne mednarodne kvalifikacije. Biti moramo realni, dekleta pa morajo imeti samozaupanje in verjeti vase, saj so ekipno lahko učinkovite. Potrebna bo dobra mera samozavesti in da si bodo v danih situacijah upale,« pove selektorica Tina Kelenberger uvodoma ob zboru igralk, z njo pa smo opravili nekoliko daljši pogovor.

Žal ekipa ni popolna.
»Z nami ne bo dveh standardnih igral, ki sta že v preteklem letu bili del te reprezentance, Katarine Gadnik (operacija križne vezi) in Loti Lukek (poškodba mišice). V preteklem vikendu se je poškodovala tudi Tina Strelec (natrgana vez v gležnju), ki je prihajala na nekatere NZS centre, igra in živi pa v Nemčiji. Je pa dekle letnika 1999 in zanjo bo po dobri sanaciji poškodbe in ponovni dobri telesni pripravljenosti  v tej reprezentanci še prostor. Potrebno se je zavedati, da smo prišli do te mere, da nobena mlada igralka več nima fiksnega mesta, potrebno je ves čas delati in vlagati vase.«

Kakšna je forma deklet?
»Dekleta spremljam ves čas. So v tekmovalnem ritmu in forma bi morala biti prava. Težko je mednarodni nivo primerjati z našo ligo, imamo pa kakovostne igralke, ki potrebujejo le več mednarodnih izkušenj in močnih tekem.«

Bo k dodatni meri odločnosti in samozavesti vplival tudi uspeh U19 v letošnjih kvalifikacijah in preboj v elitni del?
»Vsak reprezentančni ali klubski uspeh je pozitivna stvar za dekliški in ženski nogomet v Sloveniji. Ob tej priložnosti bi iskreno čestitala celotni zasedbi do 19 let. Potrebno se je zavedati, da so to reprezentanco sestavljale nekatere igralke, ki so bile že v preteklosti nekajkrat le malo od uspeha in enkrat se vse to mora poklopiti. Vesela sem, da se je tokrat njim in da kilometrina vloženega truda ter dela rodi sadove«.  

Kako dobro poznate konkurenco, s katero se boste merili do prihodnjega tedna?
»S Slovaško smo letos igrali na Uefa turnirju. To je reprezentanca, s katero se lahko kosamo. Z Izraelkami nimamo posebnih izkušenj, jih bomo pogledali na DVD - ju po prvi tekmi. Z Nizozemkami smo igrali pred leti s selekcijo do 19 let, krasijo jih hitri boki in v napadu predvidoma tri napadalke. Gremo iz tekme v tekmo, postopno. Po drugi odigrani tekmi se bomo posvetili zadnji tekmi in si nasprotnice tudi temeljito ogledali na DVD - ju. V prvih dveh dneh se bomo na treningih ukvarjali z našo realizacijo in taktičnim pomanjkljivostim v fazi obrambe.«

Kje se bodo odločale kvalifikacije?
»Gremo postopno iz tekme v tekmo. Žoga je okrogla, v nogometu se lahko zgodi marsikaj. Že dolgo ne velja, da zmagujejo le ekipe, ki so favorit na papirju, vse je potrebno pokazati na igrišču, zato na to vprašanje ne morem natanko odgovoriti.« 

Kateri so plusi letošnje slovenske ekipe?
»Plusi so v tem, da je kar lepo število deklet bilo z nami že na lanskih kvalifikacijah, vse deklice so pridobile dragocene mednarodne izkušnje na UEFA turnirju, nekaj deklet pa je imelo letos možnost zaigrati tudi v ligi prvakinj in vse to so vsekakor pozitivne izkušnje za mlade igralke.«

Kaj ima ta generacija pa prejšnje morda niso imele?
»Vsaka generacija je tehnično bolj dovršena kot pretekla. Na UEFA turnirjih sem nekoliko pogrešala srčnost in borbenost posameznic, smo majhna reprezentanca in moment ruvanja trave, drsečih štartov in »remplanja« z nasprotnicami nam je lahko dodana vrednost. Tokrat je na spisku 14 deklet letnika 1998, v preteklosti smo komaj sestavili reprezentanco pol enega in pol drugega letnika.«

Tekst: D.P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U17
    Kadeti za konec klonili proti Norveški
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
  • 23.03.2024 | U17
    Kadeti nemočni proti Španiji
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
  • 20.03.2024 | U17
    Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
    Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.
  • 19.03.2024 | U17
    Kadetska reprezentanca uvodoma proti Avstriji
    Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi odpotovala v Avstrijo, kjer bo v prihodnjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 17 let. V skupini 7 se bo pomerila z Avstrijo, Norveško in Španijo. Vse tekme slovenske kadetske reprezentance bodo v prenosu na kanalih NZS.
  • 11.03.2024 | U17
    Vugdalić izbral za elitni krog
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 20. in 26. marcem sodelovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo letos odvilo na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Muamer Vugdalić je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju ob Avstriji, Španiji in Norveški borili za uvrstitev na zaključni turnir. Vse tekme tudi na kanalih NZS.
  • 07.03.2024 | U17
    Kadeti se iz Srbije vračajo z zmago in remijem
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so po torkovi zmagi tokrat remizirali. Sedaj je na vrsti elitni krog za preboj na EP, ki se bo pričel 20. marca. 
  • 05.03.2024 | U17
    Slovenija pred elitnim krogom premagala Srbijo
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala prvi pripravljalni obračun z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so slavili z zadetkoma Beljkaša in Šunte.
  • 26.02.2024 | U17
    Sledi še zadnja preizkušnja pred začetkom elitnega kroga
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo konec marca pod vodstvom Muamerja Vugdalića nastopila v elitnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Pred tem se bo v sklopu priprav dvakrat pomerila z reprezentanco Srbije. Obe tekmi bosta odigrani v začetku marca v Stari Pazovi.
  • 08.02.2024 | U17
    Slovenija na drugi tekmi remizirala z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Bosne in Hercegovine. Izbranci Muamerja Vugdalića so tokrat iztržili remi.
  • 06.02.2024 | U17
    Slovenski kadeti dobili prvega od dveh obračunov z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici dobili prvo od dveh pripravljalnih tekem z vrstniki Bosne in Hercegovine. Izbranci novega selektorja Muamerja Vugdalića so slavili z 0:3.

DELI NA