Črno-beli iz Skopja s prednostjo

Slovenski prvak se iz Skopja vrača z minimalno prednostjo. Mura je z enajstmetrovko Luke Bobičanca premagala Shkëndijo, soboško vodstvo pa je z nekaj posredovanji ob koncu tekme ohranil Matko Obradović. Povratni obračun prvega kroga kvalifikacij UEFA Lige prvakov bo odigran prihodnji torek.

KVALIFIKACIJE UEFA LIGE PRVAKOV - PRVA TEKMA PRVEGA KROGA

SHKËNDIJA - MURA 0:1 (0:1)

Stadion Toše Proeski, sodniki: Carvalho Nobre, Ribeiro, Almeida (vsi Portugalska).
Strelec: 0:1 Bobičanec (28., 11-m).
Rumeni kartoni: Krivak, Pavić, Igor da Silva; Kouter.
Rdeči karton: /
Shkëndija: Zahov, Pavić, Bejtulai, Alimi, B. Ibraimi, Nafiu (od 64. Igor da Silva), Doriev (od 81. Elezi), Murati, Zejnullai (od 64. Hebaj), Krivak, Qaka.
Mura: Obradović, K. Cipot (od 64. Mandić), Bobičanec (od 84. Kozar), Maruško, Kouter, Kous (od 84. Maroša), Horvat, Karničnik, Šturm, Gorenc, Klepač (od 73. Pucko).

Prekmurska zasedba je prvič v zgodovini prišla do priložnosti za nastop v UEFA Ligi prvakov. Slovenski prvaki so se danes merili s severnomakedonskim prvakom Shkendijo, ki sicer tekmecev ni gostila na svojem stadionu v Tetovu, ampak na nacionalnem stadionu v Skopju. Na koncu so z borbeno predstavo iztržili ugoden izid pred povratno tekmo doma.

Gostujoča ekipa je začela poletno. Proti tekmecem, ki imajo v tem tekmovanju več izkušenj, nazadnje so bili v sezoni 2018/19 le korak oddaljeni od evropske lige, si je slovenski prvak že v prvi minuti pripravil lepo priložnost. A po podaji Kaia Cipota in strelu z glavo Mihaela Klepača s kakšnih šestih metrov je bil na pravem mestu vratar Kostadin Zahov.

V prvi polovici prvega polčasa so bili slovenski nogometaši boljši, pripravili so si še nekaj polpriložnosti. V sedmi minuti so imeli prosti strel, a je žoga zadela živi zid. Domači so pozneje počasi vzpostavili ravnotežje, nekajkrat je posredoval tudi vratar Matko Obradović. V 27. minuti so spet imeli priložnost gostje, po posredovanju Jana Krivaka, ki je vlekel za dres Cipota, pa je sodnik pokazal na enajstmetrovko. Izkoristil jo je Luka Bobičanec in tako poskrbel za vodstvo Mure.

Kazalo je, da bo to zdržalo do odmora, a prav ob koncu so imeli domači priložnost za izenačenje. Pred tem so sicer v 35. minuti že zatresli mrežo, a iz akcije, pri kateri je sodnik še pred strelom zapiskal prekršek za Shkendijo. Ob koncu polčasa pa je kljub odločnim protestom igralcev Mure ob posredovanju Matica Maruška nad Ljupčejem Dorievom, da ni šlo za enajstmetrovko, tudi na drugi strani igrišča pokazal na belo točko. Toda Besrat Ibraimi je streljal mimo vrat.

Nadaljevanje je bilo podobno. Gostje so pritisnili na začetku, v 50. minuti je Cipot lepo zaposlil Klepača, ki pa ni bil dovolj spreten z desetih metrov. Pozneje pa so spet pritisnili domači. Najprej Mevlan Murati, potem še Ibraimi, a je bil obakrat na mestu Obradović. Mura je v 80. minuti sicer zadela še drugič, potem ko je Klemen Pucko preigral vratarja, toda ob podaji je bil v prepovedanem položaju.

V končnico so tako slovenski prvaki prinesli minimalno vodstvo, makedonski pa so bili najbližje izenačenju že v sodnikovem dodatku. Takrat je najprej močno streljal Kamer Qaka z 20 metrov, žogo je vratar Mure odbil v kot, po kotu pa je do novega nevarnega strela prišel še Egzon Bejtulai, še enkrat pa je odlično posredoval Obradović.

Povratna tekma bo v torek, 13. julija, na stadionu Fazanerija v Murski Soboti.

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mura do zmage v drugem polčasu
    Nogometaši Kalcer Radomelj so v 32. krogu Prve lige Telemach doma izgubili proti Muri z 1:2 (1:1).
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Radomlje - Mura
    Radomlje bodo nove točke v boju za obstanek iskale proti Muri, ki jo naslednji teden čaka pokalni polfinale. Kakšno tekmo bomo videli ob Kamniški Bistrici?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Remi med Muro in Koprom
    Nogometaši Mure in Kopra so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Koper
    Mura bo po visokem porazu z Mariborom v Fazaneriji gostila Koper, ki ga je pred dnevi izločila iz pokalnega tekmovanja. Kdo bo dobil ligaško "revanšo"?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani suvereni pri Muri
    Nogometaši Mure so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:3 (1:2).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Celje
    Nogometaši Mure so z ligaško zmago v Domžalah in pokalnim napredovanjem v Kopru okrepili samozavest, v soboto pa bodo skušali v Fazaneriji presenetiti še vodilno Celje. Kdo bo boljši?
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Goliada v Domžalah pripadla Muri
    Nogometaši Mure so v 28. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Domžale s 5:3 (2:0).

DELI NA