23.04.2020 | Ženska tekmovanja
Članice za evropski naslov leta 2022

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze UEFA je danes potrdil, da bo žensko evropsko prvenstvo na sporedu v Angliji leta 2022, potekalo bo med 6. in 31. julijem. Anglija bi morala tekmovanje po prvotnem scenariju gostiti leta 2021.

„Ko smo morali sprejeti nujno odločitev o preložitvi evropskega članskega prvenstva, smo vedno imeli v mislih tudi odločitev glede evropskega prvenstva članic. Vse možnosti smo natančno preučili, v ospredju pa je bila naša predanost rasti ženskega nogometa. S preložitvijo evropskega prvenstva članic na leto 2022 zagotavljamo, da bo evropsko prvenstvo osrednji in glavni nogometni turnir v tem poletju, s čimer si bo zagotovil pozornost, ki si jo zasluži,“ je o tej potezi in odločitvi povedal Aleksander Čeferin, predsednik Uefe.

"Glavno vprašanje, ki smo ga imeli skupaj z angleško nogometno zvezo, je bilo: kaj je najboljše za ženski nogomet? Ker so bile olimpijske igre prestavljene na leto 2021, je premik evropskega prvenstva članic na leto 2022 najboljša poteza v interesu turnirja, igralk, navijačev, parterjev ženskega nogometa in vseh ostalih vključenih dejavnikov,“ je ob tem dejala Nadine Kessler, ki je pri Uefi zadolžena za ženski nogomet.

Selitev tekmovanja na leto 2022 omogoča nadaljnjo promocijo in aktivacijo partnerjev, kar bi bilo v letu 2021 zaradi članskega evropskega prvenstva težje.

Uefa bo nadaljevala dialog z gostiteljem, angleško nogometno zvezo, z jasno željo, da v optimalni formi pričakajo evropsko prvenstvo 2022. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin se je ob tej priložnosti zahvalil angleški nogometni zvezi in lokalnemu organizacijskemu odboru. 

Kdo na Euro 2022

V kvalifikacijah sodeluje 47 reprezentanc, ki so razdeljene v devet skupin – dve skupini s šestimi ekipami (v A in B) in sedem skupin s petimi ekipami. Na evropsko prvenstvo se neposredno uvrsti devet prvakinj skupin in po tri najboljše drugouvrščene zasedbe. Šesterica preostalih drugouvrščenih gre v dodatne kvalifikacije. Leta 2017 so na domačem evropskem prvenstvu prvakinje postale Nizozemke.

Slovenija uspešno igra v kvalifikacijah za Euro 2022. V skupini A z devetimi točkami zaseda 3. mesto, prav toliko točk, a dve tekmi manj, ima Rusija na 2. mestu. V vodstvu so aktualne evropske prvakinje Nizozemke. Naše igralke bodo s kvalifikacijami nadaljevale septembra, ko najprej doma gostijo Turčijo. Že zdaj pa je jasno, da sta bili na oktober prestavljeni tekmi proti Rusiji in Estoniji, z obema ekipama bi se morali izbrana vrsta selektorja Boruta Jarca pomeriti aprila.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 03.09.2020 | Ženska tekmovanja
  Znane vse polfinalistke pokala
  ŽNK Nona Pomurje Beltinci in ŽNK Maribor Tabor sta se pridružila ljubljanskemu dvojcu ŽNK Olimpija in ŽNK Krim RollJet v polfinalu ženskega pokala NZS.
 • 03.09.2020 | Ženska tekmovanja
  V pričakovanju še dveh polfinalistk
  Med 4. in 5. krogom SŽNL je četrtek dan za četrtfinalni tekmi Ženskega pokala NZS 20/21. V polfinalu sta že ekipi ŽNK Olimpija Ljubljana in ŽNK Krim RollJet.
 • 21.07.2020 | Ženska tekmovanja
  Opravljen žreb za SŽNL, ženski pokal in DU17
  Tekmovanje v SŽNL bo imelo osem ekip, prvi krog pa bo na sporedu 16. avgusta. Dan prej se bo začelo tekmovanje DU17, 3. septembra pa je predviden začetek tekmovanja v ženskem pokalu NZS.
 • 19.07.2020 | Ženska tekmovanja
  Nuša Ladinek po nove izkušnje na klop moške ekipe
  Nuša Ladinek, nekdanja uspešna trenerka v ŽNK Pomurje, danes tudi pomočnica selektorja Boruta Jarca, se vrača na klubsko sceno. Pred dnevi je postala glavna trenerka NK Hodoš, ki ga čaka nastop v MNZ Murska Sobota.
 • 07.07.2020 | Ženska tekmovanja
  Tibaut in Ketiš še naprej na tujem
  Minuli petek so z državnim prvenstvom začeli na Norveškem, kjer igra 27-letna Kristina Erman. V prvem krogu je njen novi klub Arna-Bjørnar slavil na gostovanju (0:1).
 • 25.06.2020 | Ženska tekmovanja
  Članice na SP na Novo Zelandijo in v Avstralijo
  Na dosedanjih osmih zaključnih turnirjih so bile najuspešnejše ameriške nogometašice, ki so štirikrat zmagale.
 • 10.06.2020 | Ženska tekmovanja
  Junija znano, kje bo SP 2023 za članice
  Mednarodna nogometna zveza FIFA je danes obelodanila, da bo 25. junija letos izbrala gostitelja 9. svetovnega prvenstva, ki bo med 10.7. in 20.8. 2023. V konkurenci za gostiteljstvo so ostale skupna kandidatura Avstralije in Nove Zelandije ter ponudbi Kolumbije in Japonske.
 • 29.05.2020 | Ženska tekmovanja
  IO sprejel zaključek o 1. SŽNL
  Prva slovenska ženska nogometna liga je bila zaradi negotovih razmer v času epidemije COVID-19 zaključena sredi maja, prvakinje pa v sezoni 2019/20 niso bili razglašene. Po odločitvi izvršnega odbora NZS bodo Slovenijo v evropski sezoni 2020/21 predstavljale nogometašice ŽNK Pomurje Beltinci.
 • 20.05.2020 | Ženska tekmovanja
  Licenciranje 1. SŽNL: V prvem licenciranju sedem licenc
  Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila tudi rezultate licenčnega postopka za klube 1. Slovenske ženske nogometne lige za sezono 2020/21. Sedem klubov uspešnih že na prvi stopnji, trije tudi z licenco za evropska tekmovanja.

DELI NA