28.04.2023 | Ženska A
Članice v pričakovanju žreba Lige narodov

V torek, 2.5., bo na sedežu Uefe v Nyonu potekal sploh prvi žreb skupin Lige narodov za ženske reprezentance. V žrebu tudi Slovenija, ki novoustanovljeno tekmovanje začenja v Ligi B.

Korak naprej po zgodovinskem evropskem prvenstvu 

Ženska izvedba nogometne Lige narodov se bo začela letos, s tem pa se bodo uresničili smeli načrti Uefe. Tako kot v moški izvedbi tekmovanja bodo reprezentance razdeljene v lige glede na uvrstitev na Uefini lestvici po zaključku skupinskega dela evropskih kvalifikacij za FIFA Svetovno prvenstvo 2023. Države bodo razdeljene v tri lige, A, B in C. V Ligi A bo sodelovalo 16 reprezentanc, ki bodo razdeljene v štiri skupine s štirimi reprezentancami. Enaka razdelitev bo tudi v Ligi B, kjer bo nastopala Slovenija. 

"Po zgodovinskem ženskem Euru je zdaj čas za nadaljnji razvoj ženskega reprezentančnega nogometa. Zgradili smo odprt, tekmovalen in kontinuiran sistem, v katerem bo pomembna vsaka tekma, kar je pravi odraz evropskega športnega modela," je lani jeseni ob napovedi izvedbe ženske Lige narodov povedal Aleksander Čeferin, predsednik Uefe. Moška izvedba Lige narodov je bila prvič odigrana leta 2018 z namenom, da bi namesto mednarodnih prijateljskih tekem zagotovila bolj smiselne in konkurenčne tekme. Tako bo tudi v primeru ženske različice.

Kakovostne tekme

"Najprej bi pozdravil odločitev Uefe, ki je ustanovila novo tekmovanje. Najbolj me veseli, da v Uefinih terminih ne bo več treba iskati kakovostnih nasprotnic za prijateljske tekme. Bo pa prisoten večji tekmovalni naboj. Moram pa ob tem poudariti, da od leta 2018, odkar vodim reprezentanco, za nas prijateljskih tekem ni bilo, na vseh tekmah nas je zanimal rezultat. Ob tem me veseli tudi to, da bomo igrali s kakovostnejšimi reprezentancami, kar Slovenija za razvoj igralk trenutno še kako potrebuje," je ob tem dejal Borut Jarc, selektor slovenske ženske članske reprezentance.

"Posebnih pričakovanj pred žrebom nimam. Vsi bobni so zanimivi, v njih pa izvrstne reprezentance. Upam pa, da bomo imeli tisto nekaj malo sreče, da bi dobili tako skupino, da bi se lahko borili za 1. mesto," selektor Jarc ne skriva ambicij. Žreba se bo selektor udeležil skupaj z Urošem Juračičem, tehničnim vodjo ženske članske reprezentance.

Liga A, Liga B in Liga C

Žreb bo na sporedu v torek, 2. maja, ob 13. uri, v žrebu bo sodelovalo 51 reprezentanc. V Ligi A bo nastopalo 16 reprezentanc v štirih skupinah, enako tudi v Ligi B. Liga C bo razdeljena v štiri skupine s štirimi reprezentancami in eno s tremi. Skupinski del Lige narodov bo potekal od septembra do decembra 2023. 

Štirje zmagovalci skupin Lige A bodo nastopili v finalu Lige narodov, oba finalista se uvrstita tudi na Olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvaki posameznih lig, torej B in C, bodo napredovali rang višje, ligo nižje pa se bodo selili četrtouvrščeni ekipi lig A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige B.

Za ligaško fazo so bile te ekipe razdeljene v tri lige na podlagi njihovih položajev na Uefini lestvici koeficientov ženske reprezentance, izdana po zaključku skupinskega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Slovenija je na tej lestvici zasedla 23. mesto. 

Štirje bobni, Slovenija v Ligi B

V Ligi B bodo igrale reprezentance, ki so pred žrebom razdeljene v štiri bobne (boben 1 - Republika Irska, Poljska, Češka, Finska), (boben 2 - Srbija, Slovenija, Severna Irska, Romunija), (boben 3 - Ukrajina, BiH, Slovaška, Madžarska) in (boben 4 - Grčija, Hrvaška, Belorusija, Albanija). Tekmovanje bo potekalo po sistemu tekem doma in v gosteh.

Igralni termini Ženske Lige narodov:
20.9. - 23.9.
23.9. - 26.9.
25.10. - 28.10.
28.10. - 31.10.
29.11. - 2.12.
2.12. - 5.12.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 01.12.2023 | Ženska A
  Prva zmaga Slovenje v ligi narodov
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je na peti tekmi lige narodov v Kopru premagala Bosno in Hercegovino z 2:1 (0:1). Izbranke Saše Kolmana bodo zadnjo tekmo proti Češki v gosteh odigrale v torek.
 • 01.12.2023 | Ženska A
  Danes v Kopru proti Bosni in Hercegovini
  Ženska reprezentanca danes ob 18. uri v Kopru nadaljuje s tekmami v ligi narodov. Na peti tekmi tekmovanja se bo pomerila z Bosno in Hercegovino, s katero je v prvem delu novoustanovljenega tekmovanja remizirala (1:1).
 • 30.11.2023 | Ženska A
  Pripravljene na petkovo tekmo v ligi narodov
  „Reprezentanco Bosne in Hercegovine poznamo s prve tekme. Njihove nogometašice so zelo agresivne, imajo pa v svoji igri precej prostora, ki ga moramo izkoristiti. S pravo igro lahko pridemo do pravih priložnosti in tudi zmagamo lahko,“ je dan pred tekmo povedala reprezentančna vezistka Kaja Korošec.
 • 29.11.2023 | Ženska A
  V Kopru želijo do 1. zmage v ligi narodov
  Pred žensko člansko reprezentanco sta tekmi v novoustanovljeni Uefini ligi narodov. Slovenija se bo najprej v petek, 1.12., ob 18. uri v Kopru pomerila z Bosno in Hercegovino, potem pa reprezentanca potuje na Češko, kjer jo v torek, 5.12., čaka obračun z domačinkami.
 • 24.11.2023 | Ženska A
  Manja, Zala in Lara v polno
  V 2. krogu skupinskega dela lige prvakinj so zaigrale tri slovenske reprezentantke. Lara Prašnikar je odigrala celo tekmo v dresu Eintrachta in z 1:3 klonila proti Barceloni. Kaja Korošec je s Parizom gostovala v Londonu in klonila z 1:4 proti Chelseaju. Kaja je igrala do 61. minute. Do 31. minute pa je igrala kapetanka reprezentance Mateja Zver ob porazu St. Pöltna v Franciji.
 • 18.11.2023 | Ženska A
  Znan seznam članic za tekmi v ligi narodov
  Pred žensko člansko reprezentanco sta še dve tekmi skupinskega dela lige narodov. V Kopru se bo 1.12. pomerila z Bosno in Hercegovino, v torek, 5.12., pa s Češko. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa.
 • 17.11.2023 | Ženska A
  Mateja Zver za zmago, v polno tudi Zara Kramžar
  V ligi prvakinj sta debitirali Lara Prašnikar in Kaja Korošec, poškodba Nine Kajzba in Lare Ivanuša.
 • 10.11.2023 | Ženska A
  Zara in Luana po trikrat, priznanje za našo reprezentantko
  V Italiji se je izkazala Kaja Eržen, ki je proti Milanu v 92. minuti podala za zmagoviti gol, na vrhu v Belgiji ostaja Lana Golob, do novih treh točk tudi Manja Rogan v dresu Panathinaikosa.
 • 31.10.2023 | Ženska A
  Kljub premoči le do točke
  Ženska članska reprezentanca je na 4. tekmi lige narodov prišla do 3. remija. Varovanke selektorja Saše Kolmana so doma remizirale proti Belorusiji (0:0). Tekmovanje se bo sklenilo decembra letos.
 • 31.10.2023 | Ženska A
  Od prve minute odločno proti Belorusiji
  Ženska članska reprezentanca danes ob 17.30 v Murski Soboti igra 4. tekmo Uefine lige narodov. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v murskosoboški Fazaneriji pomerile z Belorusijo.

DELI NA