28.04.2023 | Ženska A
Članice v pričakovanju žreba Lige narodov

V torek, 2.5., bo na sedežu Uefe v Nyonu potekal sploh prvi žreb skupin Lige narodov za ženske reprezentance. V žrebu tudi Slovenija, ki novoustanovljeno tekmovanje začenja v Ligi B.

Korak naprej po zgodovinskem evropskem prvenstvu 

Ženska izvedba nogometne Lige narodov se bo začela letos, s tem pa se bodo uresničili smeli načrti Uefe. Tako kot v moški izvedbi tekmovanja bodo reprezentance razdeljene v lige glede na uvrstitev na Uefini lestvici po zaključku skupinskega dela evropskih kvalifikacij za FIFA Svetovno prvenstvo 2023. Države bodo razdeljene v tri lige, A, B in C. V Ligi A bo sodelovalo 16 reprezentanc, ki bodo razdeljene v štiri skupine s štirimi reprezentancami. Enaka razdelitev bo tudi v Ligi B, kjer bo nastopala Slovenija. 

"Po zgodovinskem ženskem Euru je zdaj čas za nadaljnji razvoj ženskega reprezentančnega nogometa. Zgradili smo odprt, tekmovalen in kontinuiran sistem, v katerem bo pomembna vsaka tekma, kar je pravi odraz evropskega športnega modela," je lani jeseni ob napovedi izvedbe ženske Lige narodov povedal Aleksander Čeferin, predsednik Uefe. Moška izvedba Lige narodov je bila prvič odigrana leta 2018 z namenom, da bi namesto mednarodnih prijateljskih tekem zagotovila bolj smiselne in konkurenčne tekme. Tako bo tudi v primeru ženske različice.

Kakovostne tekme

"Najprej bi pozdravil odločitev Uefe, ki je ustanovila novo tekmovanje. Najbolj me veseli, da v Uefinih terminih ne bo več treba iskati kakovostnih nasprotnic za prijateljske tekme. Bo pa prisoten večji tekmovalni naboj. Moram pa ob tem poudariti, da od leta 2018, odkar vodim reprezentanco, za nas prijateljskih tekem ni bilo, na vseh tekmah nas je zanimal rezultat. Ob tem me veseli tudi to, da bomo igrali s kakovostnejšimi reprezentancami, kar Slovenija za razvoj igralk trenutno še kako potrebuje," je ob tem dejal Borut Jarc, selektor slovenske ženske članske reprezentance.

"Posebnih pričakovanj pred žrebom nimam. Vsi bobni so zanimivi, v njih pa izvrstne reprezentance. Upam pa, da bomo imeli tisto nekaj malo sreče, da bi dobili tako skupino, da bi se lahko borili za 1. mesto," selektor Jarc ne skriva ambicij. Žreba se bo selektor udeležil skupaj z Urošem Juračičem, tehničnim vodjo ženske članske reprezentance.

Liga A, Liga B in Liga C

Žreb bo na sporedu v torek, 2. maja, ob 13. uri, v žrebu bo sodelovalo 51 reprezentanc. V Ligi A bo nastopalo 16 reprezentanc v štirih skupinah, enako tudi v Ligi B. Liga C bo razdeljena v štiri skupine s štirimi reprezentancami in eno s tremi. Skupinski del Lige narodov bo potekal od septembra do decembra 2023. 

Štirje zmagovalci skupin Lige A bodo nastopili v finalu Lige narodov, oba finalista se uvrstita tudi na Olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvaki posameznih lig, torej B in C, bodo napredovali rang višje, ligo nižje pa se bodo selili četrtouvrščeni ekipi lig A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige B.

Za ligaško fazo so bile te ekipe razdeljene v tri lige na podlagi njihovih položajev na Uefini lestvici koeficientov ženske reprezentance, izdana po zaključku skupinskega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Slovenija je na tej lestvici zasedla 23. mesto. 

Štirje bobni, Slovenija v Ligi B

V Ligi B bodo igrale reprezentance, ki so pred žrebom razdeljene v štiri bobne (boben 1 - Republika Irska, Poljska, Češka, Finska), (boben 2 - Srbija, Slovenija, Severna Irska, Romunija), (boben 3 - Ukrajina, BiH, Slovaška, Madžarska) in (boben 4 - Grčija, Hrvaška, Belorusija, Albanija). Tekmovanje bo potekalo po sistemu tekem doma in v gosteh.

Igralni termini Ženske Lige narodov:
20.9. - 23.9.
23.9. - 26.9.
25.10. - 28.10.
28.10. - 31.10.
29.11. - 2.12.
2.12. - 5.12.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Saro Ketiš, Melania Pasar z ekipo rekordno
    Danes se je zbrala ženska članska reprezentanca, ki jo v petek, 5.4., v Ljubljani v Športnem Parku Ljubljana-Šiška čaka uvodna tekma kvalifikacij za EP 2025. Kako so se odrezale naše igralke na tujem, pa v spodnjih vrsticah.

DELI NA