13.09.2016 | NZS
Čeferin: Počakajmo na jutri

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v sredo v Atenah predvidoma že dopoldne dobila novega predsednika. Ob Nizozemcu Michaelu van Praagu kandidira za mesto prvega moža Uefe tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin, ki je praktično pri večini favorit za zmago.

"Izgleda dobro. Ampak nihče še ni zmagal pred volitvami. Moramo počakati do jutri. Dvaintrideset držav je javno izrazilo podporo, ne vidim racionalnega razloga, zakaj bi to naredili, če ne bi tako razmišljali," je na druženju s slovenskimi novinarji v Atenah dan pred izrednim volilnim kongresom povedal Čeferin.

Na vprašanje, s čim je najbolj prepričal nacionalne zveze, članic Uefe je 55, te bodo tudi volile novega predsednika, je odvrnil: "Predvsem je izjemno primeren trenutek za spremembe. Če ne bi bilo takšne situacije, kot je bila s Fifo in tako naprej, mislim, da iz majhnih držav nihče ne bi imel možnosti priti blizu. Ne delam si utvar, da gre samo zame. Gre za to, da so ljudje naveličani nekih zadev, ki se vlečejo predolgo, in želijo nov obraz, novo idejo. Po mojem je to eden večjih razlogov za takšno podporo."

Prvi mož NZS kljub kandidiranju za eno najmočnejših funkcij v športu deluje mirno, nič kaj živčno. "Res je tako. Danes še nisem nič živčen. Mogoče bom jutri. Sem še sam malce presenečen nad sabo. Razen tega pa, kar sem naredil, sem naredil. Mogoče je težko biti živčen tudi zaradi tega, ker sem utrujen. Češ, saj je vseeno, samo da se naspim. Dejansko sem sam nad sabo presenečen," je povedal Čeferin, ki je še danes imel sestanke, med drugim z Armenci, Avstrijci in Irci.

Nekatere, predvsem Nemce, je zmotila odločitev Fifine etične komisije, da se bo kongresa lahko udeležil tudi suspendirani nekdanji predsednik Uefe Francoz Michel Platini. "To je bila odločitev etične komisije. Očitno oni menijo, da to ni v nasprotju s kaznijo, ki mu je bila izrečena. Jaz kot pravnik pa spoštujem odločitev etične komisije," je poudaril 48-letni odvetnik iz Grosupljega.

Dodal je, da pričakuje, da Platini ne bo govoril o volitvah. "In bi bilo prav, da ne bi govoril o volitvah. On se v to ne sme vmešavati. To je moje stališče. Mislim, da je dovolj pameten, da niti z besedico ne bo omenil volitev, saj bi bilo to slabo za organizacijo," je še povedal Čeferin in se ozrl tudi na to, da je van Praag v zadnjem obdobju udrihal tudi čez kaznovana Platinija in nekdanjega predsednika Fife Seppa Blatterja.

"Najlažje je udrihati, ko ljudje padejo. Prej so 20 let sedeli v istih sobah, dvigovali roke. V trenutku, ko nekdo izgubi položaj, pa se najde ogromno ljudi, ki potem odprejo usta in napadajo. To ni moj način. Še vedno pravim, da je bil Platini zelo dober predsednik Uefe in Blatter je veliko naredil za svetovni nogomet. Kaj pa se je zgodilo po tem, o tem pa odločajo sodišča in drugi organi. V to se ne mislim vmešavati. Če bodo dokončno odločili, da je to utemeljeno, potem sledijo ustrezne sankcije," je zaključil Čeferin.

Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.08.2018 | NZS
    Osem zvez predlagalo Čeferina
    Aktualnega predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) in nekdanjega predsednika NZS, Aleksandra Čeferina je za drugi mandat na mestu predsednika Uefe danes predlagala Nogometna zveza Slovenije skupaj s še sedmimi evropskimi nogometnimi zvezami.
  • 31.12.2016 | NZS
    Čeferin: Reforme že na aprilski skupščini
    V reviji Naš nogomet ste lahko prebrali intervju z nekdanjim predsednikom NZS, Aleksandrom Čeferinom. O Uefi, reformah in volitvah.
  • 15.09.2016 | NZS
    Čeferin bo danes že vodil sejo IO Uefe
    Evropska nogometna zveza bo danes v Atenah izvedla prvo sejo izvršnega odbora pod vodstvom novega predsednika Aleksandra Čeferina.
  • 14.09.2016 | NZS
    Čeferin je novi predsednik Uefe
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je novi predsednik Evropske nogometne zveze. Na 12. izrednem kongresu v Atenah je na volitvah z 42:13 v glasovih premagal Nizozemca Michaela van Praaga.
  • 14.09.2016 | NZS
    Čeferin še zadnjič nagovoril delegate
    Aleksander Čeferin in Michael van Praag sta še zadnjič nagovorila delegate nacionalnih nogometnih zvez na izrednem volilnem kongresu Uefe v Atenah. Sedaj je čas za glasovanje, po katerem bo znano, kdo bo postal novi predsednik Evropske nogometne zveze.
  • 08.09.2016 | NZS
    Čeferinu zaupata tudi Izrael in Gruzija
    Aleksandra Čeferina pri kandidaturi za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) podpira vse več članic. Po včerajšnji podpori slovaške in poljske nogometne zveze, sta danes izkazali Čeferinu zaupanje tudi nogometni zvezi Izraela in Gruzije.
  • 07.09.2016 | NZS
    Slovaki podpirajo Čeferina
    Podporo Aleksandru Čeferinu so teden dni pred Uefinim izrednim kongresom v Atenah, na katerem bo izvoljen novi predsednik Evropske nogometne zveze, izrazili tudi Slovaki.
  • 07.09.2016 | NZS
    Poljaki naslednji s podporo Čeferinu
    Čez točno teden dni bo v Atenah potekal kongres Uefe, kjer bo izvoljen naslednik Michela Platinija. V boj se podaja tudi predsednik NZS, Aleksander Čeferin, ki je zdaj na svojo stran dobil tudi Poljake.
  • 06.09.2016 | NZS
    Tudi Azerbajdžan za Čeferina
    Podporo Aleksandru Čeferinu, ki se bo 14. septembra v Atenah potegoval za mesto predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA), so danes izrazili tudi na na azerbajdžanski nogometni zvezi.

DELI NA