24.04.2020 | NZS
Čeferin: Nogomet je pozitivna energija, šola življenja

Nogometna zveza Slovenije (NZS) danes praznuje stoletnico organiziranega nogometa na Slovenskem. Prvotno so na zvezi zato načrtovali slavnostno akademijo, ki pa je zaradi pandemije novega koronavirusa niso mogli izpeljati. Jo bodo pa predvidoma poskušali jeseni, kot je na spletnem Večeru s predsedniki dejal prvi mož NZS Radenko Mijatović.

Zdajšnji predsednik NZS je v družbi nekdanjih predsednikov slovenske zveze Rudija Zavrla, ki je tudi častni predsednik, in Aleksandra Čeferina, predsednika Evropske nogometne zveze Uefe, v spletnem dogodku, nekakšnem nadomestku akademije, pojasnil, da je NZS za praznično leto načrtovala kup prireditev.

"Najprej bi imeli slavnostno akademijo, ki je bila predvidena za današnji dan. Premaknili smo jo na poznejši termin in jo bomo, če bodo razmere dovoljevale, organizirali v jesenskem delu leta," je dejal Mijatović.

Med ključnimi dogodki je bila 31. maja v Ljubljani predvidena tudi reprezentančna tekma z evropskim prvakom in zmagovalcem prve lige narodov Portugalsko. "Tudi to smo morali odpovedati. Ne vemo, kako in kdaj bi jo mogoče odigrali, glede na to, da pričakujemo zgoščen razpored v nadaljevanju leta," je še povedal Mijatović.

Z aprila na predvidoma maj so preložili tudi fotografsko razstavo o stoletnici, medtem ko bodo nogometne večere po medobčinskih nogometnih zvezah ter tudi knjigo 100 let nogometa na Slovenskem in dokumentarni film predstavili pozneje oziroma jeseni.

Sicer pa so se gosti spletnega dogodka NZS spomnili na začetke, ki z ustanovitvijo Ljubljanske nogometne podzveze segajo v leto 1920, pa tudi poznejši razvoj nogometa na Slovenskem, ki je med drugim poskrbel za kar nekaj izstopajočih igralcev, trenerjev, sodnikov in drugih ljudi, pomembnih za to, da je bila Slovenija večino časa na takšen ali drugačen način prisotna na nogometnem zemljevidu.

Na tem se je utrdila tudi s tremi uvrstitvami na velika tekmovanja (EP 2000 ter SP 2002 in 2010), kar pa, kot so se strinjali govorci, ne more biti samoumevno. "To, kar se je nam zgodilo, da smo trikrat igrali na največjih tekmovanjih in še nekajkrat v dodatnih kvalifikacijah, dokazuje, da so bile te generacije igralcev tudi plod dobrega dela trenerjev, selektorjev in tudi večkrat kritiziranega, kar seveda tudi mora biti, dela v klubih," meni Zavrl.

"Nogomet je z naskokom najbolj množičen šport na svetu. In uvrstiti se na neko prvenstvo v nogometu v primerjavi z drugim športom je neprimerljivo. Zame je uvrstitev slovenske vrste na EP ali SP podobno, kot bi v katerem drugem športu prišel v finale EP ali SP. In tega se včasih ne zavedamo," meni Čeferin in dodaja, da je konkurenca v nogometu tako brutalna, da so zanj uspehi slovenske vrste čudež, prav tako pa klubov, predvsem NK Maribor.

"Ko govorimo o rezultatih slovenskih reprezentanc, je nerealno pričakovati, da se bo članska vrsta uvrščala na veliko tekmovanje v nekih krajših intervalih. Ne moremo govoriti o neuspehih v zadnjem obdobju, ki je po drugi strani dalo izjemne izide v klubskem nogometu, predvsem z Mariborom v ligi prvakov in evropski ligi," pa je dodal Mijatović in nadaljeval, da NZS ni samo članska reprezentanca in da žanje uspehe tudi drugje, v futsalu, napredku ženskega nogometa, mlajših selekcijah ...

Zdajšnji predsednik NZS poudarja, da na temeljih tega, kar je bilo narejeno v preteklosti, NZS lahko deluje bistveno bolj sproščeno in v okviru uravnoteženega proračuna skrbi za razvoj nogometa v Sloveniji.

Čeferin pa dodaja, da "imamo odličnega predsednika, odlično ekipo na NZS". "Zaradi tega sem vesel tako osebno kot predsednik Uefe. Bilo bi zelo nerodno, če slovenska zveza ne bi bila dobro vodena. Tako da je prihodnost slovenskega nogometa v naslednjih sto letih blesteča," je optimističen šef Uefe.

S tem se strinja tudi Zavrl in optimizem veje kljub trenutnemu nogometnemu mrku zaradi koronavirusa. "Kaže, da se bodo vadbe začele kmalu, tudi tekmovanja, pa čeprav v prvi fazi brez gledalcev. Ker slovenski nogomet ni na taki proračunski ravni kot svetovni, tudi izgube ne bodo tako velike in se bo lažje pobral," meni Mijatović.

Za širšo raven pa je prihodnost "napovedal" Čeferin: "Koronavirus je popolnoma zaustavil družbo, od vseh industrij je ena, ki se je čisto ustavila, nogomet. Ta bo utrpel precejšnje posledice, ampak se bo tudi prvi dvignil. Nogomet je pozitivna energija, šola življenja, ljudje ga radi spremljajo, ga pogrešajo, zato mene za prihodnost nogometa ni strah. Ne strinjam se z apokaliptičnimi napovedmi, da ne bo več množičnih dogodkov in podobno. Nekaj časa bo trajalo, da bodo stvari normalne, ampak nogomet bo kmalu spet dobri strani nogomet."ž

 

Posnetek celotnega pogovora "Večer s predsedniki":

 

Tekst: STA
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 06.01.2021 | NZS
  Štiri panožne zveze s pozivom za odpiranje kolektivnega športa
  Predstavniki štirih panožnih zvez (nogometne, rokometne, košarkarske in odbojkarske) so se podpisali pod poziv postopnega odpiranja kolektivnega športa v času pandemije COVID-19 ter ga poslali na Direktorat za šport Republike Slovenije.
 • 31.12.2020 | NZS
  Postani eReprezentant 2021
  NZS je leta 2019 izbrala prva eReprezentanta, ki sta Slovenijo predstavljala v kvalifikacijah za e-Evropsko prvenstvo v nogometni simulaciji Pro Evolution Soccer 2020. To je lani prvič potekalo v organizaciji Uefe. Slednja tudi letos organizira e-Evropsko prvenstvo, tokrat v igri Pro Evolution 2021, kvalifikacije pa letos potekajo preko spleta. Kvalifikacijski turnir 5. januarja.
 • 27.12.2020 | NZS
  Izšla knjiga NZS 100 in dokumentarni film
  Nogometna zveza Slovenije bo jubilejno leto 2020, v katerem praznuje 100-to obletnico delovanja, sklenila z izdajo knjige NZS 100 in dokumentarnim filmom.
 • 23.12.2020 | NZS
  Po 3. seji izvršnega odbora NZS
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije se je sestal na svoji 3. seji po imenovanju novega izvršnega odbora. Kot je že v navadi, je seja potekala v spletnem okolju, člani izvršnega odbora pa so obravnavali enajst točk dnevnega reda. Med njimi tudi imenovanje selektorjev in selektork ženske in dekliških reprezentanc.
 • 17.12.2020 | NZS
  Pomagaj športu, pomagaj nogometu!
  Zaradi pandemije koronavirusa so se številne slovenske športne organizacije znašle v nezavidljivem položaju. To velja tudi za slovenske nogometne klube, ki jim lahko pomagate z delom odmerjene dohodnine.
 • 27.11.2020 | NZS
  Nogometna zveza med prejemniki Častne listine OKS-ZŠZ
  Predsednik NZS, Radenko Mijatović, je v imenu Nogometne zveze Slovenije sprejel najvišje priznanje olimpijskega komiteja Slovenije, Častno listino, ki ga je slovenska krovna športna organizacija ob 100-letnici olimpizma na slovenskem podelila štirinajstim panožnim zvezam.
 • 20.11.2020 | NZS
  Nogomet in podjetništvo: Raziskava pokazala interes nogometašev za podjetništvo
  Julija je v sklopu evropskega projekta SPORT-ENT (Šport in podjetništvo) potekala mednarodna raziskava med 395 nogometaši, ki je igralcem zastavila številna vprašanja o njihovem odnosu do njihove druge karierne poti.
 • 06.11.2020 | NZS
  Tekmovanje v 1. SFL se nadaljuje, 2. SNL in ostala tekmovanja prekinjena do 2021
  Vlada RS je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembe omejitvam za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Z današnjim dnem je namreč na seznamu izjem pri poklicnem in vrhunskem športu tudi futsal, po sestanku s klubi 2. SNL pa se v letošnjem letu dokončno prekinja prvenstvo v 2. SNL, NZS pa je enako odločitev sprejela tudi za ostala nižjeligaška tekmovanja pod svojim okriljem.
 • 27.10.2020 | NZS
  Predsednik NZS bo IO predlagal razrešitev Glihe
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović se je odločil, da po opravljenih razgovorih in pridobljenih informacijah v povezavi z mlado reprezentanco Slovenije, Izvršnem odboru NZS predlaga razrešitev Primoža Glihe z mesta selektorja mlade reprezentance do 21 let.
 • 26.10.2020 | NZS
  Radenko Mijatović še štiri leta predsednik NZS
  Radenko Mijatović bo tudi v naslednjih štirih letih predsednik Nogometne zveze Slovenije. Edini predsedniški kandidat je na današnji volilni skupščini, ki je potekala virtualno, dobil 27 glasov, kolikor jih je tudi glasovalo.

DELI NA