24.04.2020 | NZS
Čeferin: Nogomet je pozitivna energija, šola življenja

Nogometna zveza Slovenije (NZS) danes praznuje stoletnico organiziranega nogometa na Slovenskem. Prvotno so na zvezi zato načrtovali slavnostno akademijo, ki pa je zaradi pandemije novega koronavirusa niso mogli izpeljati. Jo bodo pa predvidoma poskušali jeseni, kot je na spletnem Večeru s predsedniki dejal prvi mož NZS Radenko Mijatović.

Zdajšnji predsednik NZS je v družbi nekdanjih predsednikov slovenske zveze Rudija Zavrla, ki je tudi častni predsednik, in Aleksandra Čeferina, predsednika Evropske nogometne zveze Uefe, v spletnem dogodku, nekakšnem nadomestku akademije, pojasnil, da je NZS za praznično leto načrtovala kup prireditev.

"Najprej bi imeli slavnostno akademijo, ki je bila predvidena za današnji dan. Premaknili smo jo na poznejši termin in jo bomo, če bodo razmere dovoljevale, organizirali v jesenskem delu leta," je dejal Mijatović.

Med ključnimi dogodki je bila 31. maja v Ljubljani predvidena tudi reprezentančna tekma z evropskim prvakom in zmagovalcem prve lige narodov Portugalsko. "Tudi to smo morali odpovedati. Ne vemo, kako in kdaj bi jo mogoče odigrali, glede na to, da pričakujemo zgoščen razpored v nadaljevanju leta," je še povedal Mijatović.

Z aprila na predvidoma maj so preložili tudi fotografsko razstavo o stoletnici, medtem ko bodo nogometne večere po medobčinskih nogometnih zvezah ter tudi knjigo 100 let nogometa na Slovenskem in dokumentarni film predstavili pozneje oziroma jeseni.

Sicer pa so se gosti spletnega dogodka NZS spomnili na začetke, ki z ustanovitvijo Ljubljanske nogometne podzveze segajo v leto 1920, pa tudi poznejši razvoj nogometa na Slovenskem, ki je med drugim poskrbel za kar nekaj izstopajočih igralcev, trenerjev, sodnikov in drugih ljudi, pomembnih za to, da je bila Slovenija večino časa na takšen ali drugačen način prisotna na nogometnem zemljevidu.

Na tem se je utrdila tudi s tremi uvrstitvami na velika tekmovanja (EP 2000 ter SP 2002 in 2010), kar pa, kot so se strinjali govorci, ne more biti samoumevno. "To, kar se je nam zgodilo, da smo trikrat igrali na največjih tekmovanjih in še nekajkrat v dodatnih kvalifikacijah, dokazuje, da so bile te generacije igralcev tudi plod dobrega dela trenerjev, selektorjev in tudi večkrat kritiziranega, kar seveda tudi mora biti, dela v klubih," meni Zavrl.

"Nogomet je z naskokom najbolj množičen šport na svetu. In uvrstiti se na neko prvenstvo v nogometu v primerjavi z drugim športom je neprimerljivo. Zame je uvrstitev slovenske vrste na EP ali SP podobno, kot bi v katerem drugem športu prišel v finale EP ali SP. In tega se včasih ne zavedamo," meni Čeferin in dodaja, da je konkurenca v nogometu tako brutalna, da so zanj uspehi slovenske vrste čudež, prav tako pa klubov, predvsem NK Maribor.

"Ko govorimo o rezultatih slovenskih reprezentanc, je nerealno pričakovati, da se bo članska vrsta uvrščala na veliko tekmovanje v nekih krajših intervalih. Ne moremo govoriti o neuspehih v zadnjem obdobju, ki je po drugi strani dalo izjemne izide v klubskem nogometu, predvsem z Mariborom v ligi prvakov in evropski ligi," pa je dodal Mijatović in nadaljeval, da NZS ni samo članska reprezentanca in da žanje uspehe tudi drugje, v futsalu, napredku ženskega nogometa, mlajših selekcijah ...

Zdajšnji predsednik NZS poudarja, da na temeljih tega, kar je bilo narejeno v preteklosti, NZS lahko deluje bistveno bolj sproščeno in v okviru uravnoteženega proračuna skrbi za razvoj nogometa v Sloveniji.

Čeferin pa dodaja, da "imamo odličnega predsednika, odlično ekipo na NZS". "Zaradi tega sem vesel tako osebno kot predsednik Uefe. Bilo bi zelo nerodno, če slovenska zveza ne bi bila dobro vodena. Tako da je prihodnost slovenskega nogometa v naslednjih sto letih blesteča," je optimističen šef Uefe.

S tem se strinja tudi Zavrl in optimizem veje kljub trenutnemu nogometnemu mrku zaradi koronavirusa. "Kaže, da se bodo vadbe začele kmalu, tudi tekmovanja, pa čeprav v prvi fazi brez gledalcev. Ker slovenski nogomet ni na taki proračunski ravni kot svetovni, tudi izgube ne bodo tako velike in se bo lažje pobral," meni Mijatović.

Za širšo raven pa je prihodnost "napovedal" Čeferin: "Koronavirus je popolnoma zaustavil družbo, od vseh industrij je ena, ki se je čisto ustavila, nogomet. Ta bo utrpel precejšnje posledice, ampak se bo tudi prvi dvignil. Nogomet je pozitivna energija, šola življenja, ljudje ga radi spremljajo, ga pogrešajo, zato mene za prihodnost nogometa ni strah. Ne strinjam se z apokaliptičnimi napovedmi, da ne bo več množičnih dogodkov in podobno. Nekaj časa bo trajalo, da bodo stvari normalne, ampak nogomet bo kmalu spet dobri strani nogomet."ž

 

Posnetek celotnega pogovora "Večer s predsedniki":

 

Tekst: STA
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.
 • 15.05.2020 | NZS
  Umrl je Vinko Donko
  V 87. letu starosti je preminil Vinko Donko, ki je bil eden od najvidnejših predstavnikov nogometa v Mariboru in njegovi okolici.
 • 14.05.2020 | NZS
  Mijatović: Ključno je, da se prvenstvo konča na igrišču
  Potem ko je vlada v sredo odločila, da bodo s 23. majem lahko znova potekala tudi tekmovanja na državni ravni, je postalo tudi jasno, da se bo v začetku junija nadaljevalo tudi nogometno državno prvenstvo. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je zadovoljen, da se bo nogomet kmalu vrnil.
 • 11.05.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sklep o nadaljevanju sezone
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji sprejel odločitev, da se do konca izpelje sezona v Prvi ligi Telekom Slovenije in Pokalu Slovenije, če bodo razmere v državi to dopuščale. Obenem je sklep IO, da se zaključi tekmovanje v 2. SNL in 1. SŽNL.
 • 07.05.2020 | NZS
  Korak naprej v prizadevanjih NZS
  Nogometna zveza Slovenije nadaljuje aktivnosti, ki vodijo do ponovnega zagona treningov nogometa in varnega udejstvovanja v prvoligaškem tekmovanju, zato je odlok Vlade RS, da se registrirani športniki lahko vrnejo na igrišča korak naprej v prizadevanjih vrnitve k treningom in tekmovanjem.
 • 05.05.2020 | NZS
  Čas je za sprostitve na področju kolektivnega športa
  Ob najavljenem sproščanju ukrepov za individualne športe in zaradi velikega medijskega in javnega zanimanja za ekipne športe in nogomet, objavljamo spodnjo naslednjo Nogometne zveze Slovenije.
 • 01.05.2020 | NZS
  Odziv NZS na omilitev ukrepov v boju proti COVID-19
  Na sredine omilitve ukrepov v boju proti širjenju epidemije koronavirusa na področju športa podajamo naslednjo izjavo Nogometne zveze Slovenije.
 • 29.04.2020 | NZS
  Fotografska razstava 100 let NZS
  Nogometna zveza Slovenije ob stoletnici delovanja pripravlja fotografsko razstavo, ki si jo bo moč ogledati med 15. majem in 15. avgustom na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli.

DELI NA