24.04.2020 | NZS
Čeferin: Nogomet je pozitivna energija, šola življenja

Nogometna zveza Slovenije (NZS) danes praznuje stoletnico organiziranega nogometa na Slovenskem. Prvotno so na zvezi zato načrtovali slavnostno akademijo, ki pa je zaradi pandemije novega koronavirusa niso mogli izpeljati. Jo bodo pa predvidoma poskušali jeseni, kot je na spletnem Večeru s predsedniki dejal prvi mož NZS Radenko Mijatović.

Zdajšnji predsednik NZS je v družbi nekdanjih predsednikov slovenske zveze Rudija Zavrla, ki je tudi častni predsednik, in Aleksandra Čeferina, predsednika Evropske nogometne zveze Uefe, v spletnem dogodku, nekakšnem nadomestku akademije, pojasnil, da je NZS za praznično leto načrtovala kup prireditev.

"Najprej bi imeli slavnostno akademijo, ki je bila predvidena za današnji dan. Premaknili smo jo na poznejši termin in jo bomo, če bodo razmere dovoljevale, organizirali v jesenskem delu leta," je dejal Mijatović.

Med ključnimi dogodki je bila 31. maja v Ljubljani predvidena tudi reprezentančna tekma z evropskim prvakom in zmagovalcem prve lige narodov Portugalsko. "Tudi to smo morali odpovedati. Ne vemo, kako in kdaj bi jo mogoče odigrali, glede na to, da pričakujemo zgoščen razpored v nadaljevanju leta," je še povedal Mijatović.

Z aprila na predvidoma maj so preložili tudi fotografsko razstavo o stoletnici, medtem ko bodo nogometne večere po medobčinskih nogometnih zvezah ter tudi knjigo 100 let nogometa na Slovenskem in dokumentarni film predstavili pozneje oziroma jeseni.

Sicer pa so se gosti spletnega dogodka NZS spomnili na začetke, ki z ustanovitvijo Ljubljanske nogometne podzveze segajo v leto 1920, pa tudi poznejši razvoj nogometa na Slovenskem, ki je med drugim poskrbel za kar nekaj izstopajočih igralcev, trenerjev, sodnikov in drugih ljudi, pomembnih za to, da je bila Slovenija večino časa na takšen ali drugačen način prisotna na nogometnem zemljevidu.

Na tem se je utrdila tudi s tremi uvrstitvami na velika tekmovanja (EP 2000 ter SP 2002 in 2010), kar pa, kot so se strinjali govorci, ne more biti samoumevno. "To, kar se je nam zgodilo, da smo trikrat igrali na največjih tekmovanjih in še nekajkrat v dodatnih kvalifikacijah, dokazuje, da so bile te generacije igralcev tudi plod dobrega dela trenerjev, selektorjev in tudi večkrat kritiziranega, kar seveda tudi mora biti, dela v klubih," meni Zavrl.

"Nogomet je z naskokom najbolj množičen šport na svetu. In uvrstiti se na neko prvenstvo v nogometu v primerjavi z drugim športom je neprimerljivo. Zame je uvrstitev slovenske vrste na EP ali SP podobno, kot bi v katerem drugem športu prišel v finale EP ali SP. In tega se včasih ne zavedamo," meni Čeferin in dodaja, da je konkurenca v nogometu tako brutalna, da so zanj uspehi slovenske vrste čudež, prav tako pa klubov, predvsem NK Maribor.

"Ko govorimo o rezultatih slovenskih reprezentanc, je nerealno pričakovati, da se bo članska vrsta uvrščala na veliko tekmovanje v nekih krajših intervalih. Ne moremo govoriti o neuspehih v zadnjem obdobju, ki je po drugi strani dalo izjemne izide v klubskem nogometu, predvsem z Mariborom v ligi prvakov in evropski ligi," pa je dodal Mijatović in nadaljeval, da NZS ni samo članska reprezentanca in da žanje uspehe tudi drugje, v futsalu, napredku ženskega nogometa, mlajših selekcijah ...

Zdajšnji predsednik NZS poudarja, da na temeljih tega, kar je bilo narejeno v preteklosti, NZS lahko deluje bistveno bolj sproščeno in v okviru uravnoteženega proračuna skrbi za razvoj nogometa v Sloveniji.

Čeferin pa dodaja, da "imamo odličnega predsednika, odlično ekipo na NZS". "Zaradi tega sem vesel tako osebno kot predsednik Uefe. Bilo bi zelo nerodno, če slovenska zveza ne bi bila dobro vodena. Tako da je prihodnost slovenskega nogometa v naslednjih sto letih blesteča," je optimističen šef Uefe.

S tem se strinja tudi Zavrl in optimizem veje kljub trenutnemu nogometnemu mrku zaradi koronavirusa. "Kaže, da se bodo vadbe začele kmalu, tudi tekmovanja, pa čeprav v prvi fazi brez gledalcev. Ker slovenski nogomet ni na taki proračunski ravni kot svetovni, tudi izgube ne bodo tako velike in se bo lažje pobral," meni Mijatović.

Za širšo raven pa je prihodnost "napovedal" Čeferin: "Koronavirus je popolnoma zaustavil družbo, od vseh industrij je ena, ki se je čisto ustavila, nogomet. Ta bo utrpel precejšnje posledice, ampak se bo tudi prvi dvignil. Nogomet je pozitivna energija, šola življenja, ljudje ga radi spremljajo, ga pogrešajo, zato mene za prihodnost nogometa ni strah. Ne strinjam se z apokaliptičnimi napovedmi, da ne bo več množičnih dogodkov in podobno. Nekaj časa bo trajalo, da bodo stvari normalne, ampak nogomet bo kmalu spet dobri strani nogomet."ž

 

Posnetek celotnega pogovora "Večer s predsedniki":

 

Tekst: STA
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 30.06.2020 | NZS
  Več kot pol milijona za infrastrukturo
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na včerajšnji seji potrdil razpis za financiranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2020. NZS bo financirala infrastrukturne projekte v skupni višini 550.000 EUR.
 • 30.06.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sestavo članskih lig
  Pred skupščinsko sejo se je v ponedeljek na svoji seji sestal tudi izvršni odbor NZS. Ta je odločal tudi o sestavi lig v članskih kategorijah.
 • 29.06.2020 | NZS
  NZS bo povečala vložek v klubski in mladinski nogomet
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na redni letni skupščini na Brdu pri Kranju potrdila poročilo o delu za leto 2019 in načrte za 2020. Za letošnje leto NZS predvideva 13.975.158 evrov prihodkov, kar je slab milijon manj kot leta 2019.
 • 29.06.2020 | NZS
  Na Brdu pri Kranju redna letna skupščina NZS
  Nogometna družina se bo prvič po koncu epidemije danes sestala na rednem letnem zasedanju najvišjega organa NZS, Skupščine NZS. Na seji, ki je praviloma vsako leto na sporedu aprila, bo Skupščina odločala o letnem programu dela za 2020, ter prislujnila finančnemu poročilu za leto 2019.
 • 17.06.2020 | NZS
  Finale UEFA evropskega prvenstva do 21 let v Sloveniji
  Izvršni odbor Uefe je na današnjem prvem delu svojega zasedanja sprejel nekaj pomembnih odločitev o nadaljevanju nogometne sezone, ki je bila sredi marca prekinjena zaradi pandemije COVID-19. Izvršni odbor je zaradi prilagoditev koledarja odločil, da bo UEFA evropsko prvenstvo do 21 let odigrano v novem formatu. Slovenski del bodo gostili Maribor, Celje in Ljubljana.
 • 05.06.2020 | NZS
  Pogodbena razmerja med igralci in klubi ter poletni prestopni rok 2020
  S sklepom Izvršnega odbora NZS je bila tekmovalna sezona 2019/2020 podaljšana do 31. julija 2020. Na podlagi FIFA priporočil imajo klubi in igralci možnost, da ob soglasju obeh strank podaljšajo iztekajoče se pogodbe do zaključka aktualne sezone, t.j. do 31. julija.
 • 05.06.2020 | NZS
  Nogomet in podjetništvo: anketa za igralce
  Nogometna zveza Slovenije si v okviru projekta SPORT – ENT prizadeva za uspešno in učinkovito vključevanje športnikov v poslovno okolje po koncu športnih karier. Za lažjo pripravo smernic za karierno usposabljane športnikov vse vrhunske nogometaše naprošamo, da izpolnijo kratko anketo.
 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.

DELI NA