29.07.2022 | 2. SNL
Čas je za drugoligaški nogometni ples

S petkovo tekmo Beltincev in Rudarja, ki jo boste lahko spremljali na Sportklubu, se pričenja tudi nova sezona 2. SNL. Ob Aluminiju, ki se je poslovil od prvoligaške konkurence, sta novinca v drugem rangu še Brinje Grosuplje in Kety Emmi Bistrica. Pred kamero NZS se bosta udarila ekipi Primorja in Nafte.

Petek, ob 18.00: BELTINCI KLIMA TRATNJEK - RUDAR VELENJE
Sodnik: Bojan Tkalčič
Neposredni prenos: Sportklub 1

Novo sezono 2. SNL s petkovo tekmo pred kamerami Sportkluba odpirajo nogometaši Beltincev in Rudarja, ki so se pomerili že poleti, pripravljalno tekmo pa so dobili knapi. Velenjčani v Prekmurje prihajajo z novim trenerjem Simonom Dvoršakom. Štajerec je v sezoni 1997/98, ko se je v Beltincih igral še prvoligaški nogomet, nosil dres Potrošnika, kot trener pa se bo prvič preizkusil v drugoligaški konkurenci. Prenovljena bo tudi igralska zasedba, ki so jo med drugimi zapustili Gašper Jovan, Karlo Žiger in Nace Koprivnik. Novinci v moštvu so večinoma tujci, to so Duje Biuk, Matija Kanceljak, Vinko Bićanić, Armin Kahvedžić, Stefan Kladar, Marin Karabatić in Murat Bajraj, ki je z Dvoršakom sodeloval že v Slovenski Bistrici.

Tudi v Beltincih ni šlo brez sprememb, a bo na prekmurski ravnici tudi v prihodnje deloval Damjan Gajser. Kidričan na klopi Beltincev je poleti v roke dobil izjemno mlado ekipo, ki so jo po koncu sezone zapustili kapetan Patrik Raduha, Aleksandar Zeljković in Luka Marič. Novinci so po besedah trenerja želni dokazovanja, med njimi je tudi nekaj takšnih, ki letos vstopajo v krstno člansko sezono. Takšna sta Jan Bruno Kralj in Tilen Ščernjavič, bivša mladinca Maribora oziroma Mure, v dresu katere sta igrala tudi Dušan Gyergyek, Filip Kosi in Luka Hren. Gre za nogometaše iz Pomurja, tujca med novinci pa sta David Đurak (Hrvat premore tudi slovensko državljanstvo) in Ivan Ptiček, hrvaški branilec je v minuli sezoni igral za Rogaško.

Adis Emruli, ND Beltinci: "Čaka nas zelo težka tekma proti Velenjčanom. Pred enim mesecem smo se z njimi že pomerili na pripravljalni tekmi in spoznali, da veljajo za zelo kakovostno ekipo. Pripeljali so kar nekaj zelo dobrih igralcev, zato bo potrebno dati vse od sebe, da jih premagamo."

Gašper Hrovat, NK Rudar Velenje: "V tekmo gremo z namenom, da domov prinesemo tri točke in tako na najboljši možen način odpremo novo tekmovalno sezono. Vzdušje v ekipi je zelo dobro. Z novimi igralci smo se takoj odlično ujeli. Po dolgih in težkih pripravah se zares veselimo začetka sezone. Verjamem, da bomo s tekme v tekmo rasli kot ekipa in da bomo dosegli cilj ob koncu sezone - vrh lestvice."

 

Petek, ob 19.00: KRKA - BRINJE GROSUPLJE
Sodnik: Nejc Gergič

V petek se bo uro po dvoboju v Beltincih pričela še ena tekma. Če bi upoštevali zgodovinske regije, bi lahko zapisali, da gre za dolenjski spopad, saj bo novomeška Krka gostila Brinje Grosuplje. Aktualni prvaki 3. SNL zahod so se prvič v zgodovini kluba, ki je bil ustanovljen leta 2003, prebili v 2. SNL, uspešno sezono pa so nadgradili tudi s slavjem v kadetskem prvenstvu. Grosupeljčani so z načrtnim delom vzgojili že nekaj mladinskih reprezentantov, zdaj pa želijo korak naprej storiti še v članskem nogometu. V Športnem parku Brinje se v teh dneh pričenja gradnja nove tribune, medtem ko ekipa ostaja na temeljih tiste, ki je priigrala uvrstitev med drugoligaše. Po desetih letih se je v matično sredino vrnil Sandi Ćoralić, največ izkušenj v ekipi Gorana Markovića pa premore Milan Đajić. Drugoligaškega dokazovanja željna sta tudi mlada novinca Filip Nikola Ostojič in Jaka Grilj Miletič.

V Novem mestu letos slavijo stoletnico igranja nogometa, ki ga želijo obogatiti z rezultatskim uspehom članske ekipe. Krka po uspešni pomladi, ko ni izgubila, cilja na najvišja mesta. Mario Carević je poleti izgubil Žigo Kastrevca in Josipa Majića, ki je blestel v drugi polovici sezone, na Dolenjsko pa so se vrnili Matej Potokar, Josip Krznarić in Toni Šušković. Oliver Kregar se bo po prvoligaški sezoni v Radomljah spet dokazoval v 2. SNL, Nace Beguš pa se je v Krko preselil iz Ilirije. Hrvata Ivan Horvat in Robert Marijanović sta novinca na drugoligaških zelenicah. Bodo Novomeščani na Portovalu ponovili rezultat s pripravljalne tekme, ko so Grosupeljčane premagali v Ivančni Gorici?

Matej Potokar, NK Krka: "Vsi v klubu si želimo dobrega vstopa v novo sezono in pa borbe za najvišja mesta. Šli bomo tekmo po tekmo, glede na odlično formo v drugi polovici zadnjega prvenstva, bodo ostali klubi proti nam toliko bolj motivirani, česar se tudi zavedamo."

Goran Marković, NK Brinje Grosuplje: "Želimo si biti v zgornji polovici lestvice in spogledovati se z vrhom. Poizkušali bomo vztrajati pri svojih principih v igri, tako da bomo veliko tekli, igrali odprt nogomet, predvsem pa ne se preveč prilagajali nasprotniku, ampak še enkrat to so naše želje, bodo pa tekme pokazale ali smo tega sposobni."

 

Sobota, ob 17.30: KRŠKO - ALUMINIJ
Sodnik: Matej Čontala

Krčani so lani vse do zadnjega kroga trepetali za drugoligaški obstanek, ki so ga potrdili z zmago v sosedskem dvoboju z Brežičani. Slednji so se poslovili od 2. SNL, Krško pa bo letos edini posavski predstavnik v drugem razredu slovenskega nogometa. Ekipa, ki domuje na Stadionu Matija Gubec, je tudi to poletje doživela številne spremembe, zapustil jo je tudi Charles Ikwuemesi, zdaj napadalec Celja. Novinci med zelenimi so Mateo Lovrić, Tomislav Hanžek, Nikola Regović, Andraž Ruedl, Nik Geč, Medin Ibričić, Vid Goričar, Žiga Ribič, Sebastian Lesjak, Igor Antunović, Luka Kunštrić, Lovro Musa in Rob Rudonja.

Prvi tekmec Posavcev bodo Kidričani, ki se po šestih prvoligaških sezonah vračajo v drugi razred slovenskega nogometa. Rdečim spomladi ni uspelo priplezati do devetega mesta, Robert Pevnik pa je tudi po selitvi v 2. SNL ostal na čelu zasedbe iz "šume". Če je trener ostal isti, pa je praktično popolno prenovo doživela ekipa. Izmed nosilcev igre v zadnji sezoni so v Kidričevem ostali zgolj novi kapetan Nik Marinšek, Tin Martić in Marko Brest ter poškodovana Gašper Pečnik in Luka Petek. Maribor je posodil Gala Gorenak, vijoličasti dres pa je v preteklosti nosil tudi Luka Koblar. Gašper Jovan je bil v minuli sezoni pomemben adut Rudarja, Sandro Zukić pa bo že ob debiju v rdečem stal nasproti nekdanjega kluba. Iz sosednjega Varaždina sta se v Kidričevo preselila Tomislav Jagić in Hrvoje Crnčec, Olimpija pa je posodila Žana Baskero.

Nik Marinšek, NK Aluminij: "Tisti, ki smo ostali v Kidričevem, smo odločeni, da Aluminij vrnemo tja, kamor spada, torej med prvoligaše. Novinci so se dobro vklopili v moštvo, sestavili smo dobro celoto, ki lahko stremi k najvišjim ciljem. Priprave se niso razlikovali od tistih, ko smo igrali v najvišjem rangu tekmovanja. Glede kakovosti in kvantitete je bilo vse na isti ravni, zato smo lahko zadovoljni glede tega. Nadejamo se najboljših rezultatov."

 

Sobota, ob 17.30: JADRAN DEKANI - KETY EMMI BISTRICA
Sodnik: Jure Žagar

Slovenska Bistrica se po treh desetletjih spet vrača na drugoligaški zemljevid. Klub izpod Pohorja je bil že lani na pragu preboja v 2. SNL, a ga je z zmago v zadnjem krogu sezone 2020/21 preskočila ekipa Rogaške. Slatinčane je tedaj vodil Franc Fridl, ki je leto zatem na trenerskem stolčku Bistričanov nasledil Simona Dvoršaka. Slednji je, kot že zapisano, poleti prevzel člansko moštvo Rudarja, v Slovenski Bistrici pa so pošteno spremenilo okostje ekipe, ki se je prebila v 2. SNL. Rok Pirtovšek, Lan Vunderl, Jaka Korošec in Fran Šlamberger so že sodelovali z zdajšnjim trenerjem, iz Celja pa so se v Slovensko Bistrico preselili Stian Džumhur, Nejc Klašnja, Mateo Koprivc, Anej Kujović, Nedim Ljubijankić ter brata Vanja in Tai Matea Panić, lani najboljši strelec mladinske lige.

Štajerci v drugoligaški izziv vstopajo na Primorskem, v soboto bodo gostovali v Dekanih. "Pesjani" vstopajo v šesto zaporedno sezono v 2. SNL, na čelu ekipe pa ostaja Alen Šćulac, ki mu bodo pomagali še trije znanci prvoligaških zelenic, Aleksandar Rodić, Damir Hadžić in Igor Nenezić. V Dekane se je po epizodi v zamejskem Repnu vrnil Luka Stepančič, Jadran pa bo sicer slonel na mladosti. Po mladinskem stažu v Kopru so se v Dekane preselili Jakob in Filip Cukjati, Rok Ljutić, Tilen Jurman, Patrik Valentič, Gabriel Babič, Erik Galina, Dejan Đuričin in Tjaž Bembič. Član Kopra je bil tudi Kristijan Meštrič, iz Domžal je v vrste Jadrana prestopil mlajši brat Arnela Jakupovića Anes, Ervin Šehić pa je zrasel v Bravu. Rafael Luka Stojanović je produkt Osijeka, Damjan Knežević pa je igral za bosansko Zvijezdo 09. Mlada ekipa se je to poletje merila tudi z Laziom.

Franc Fridl, NK Kety Emmi Bistrica: "Glede na to, da smo novinci v ligi, želimo ohraniti drugoligaški status. V prvi vrsti si želimo, da nimamo večjih težav z obstankom, želimo si sredine lestvice, da si čimhitreje zagotovimo mirno pot. Liga je težka, kakovostna in iz leta v leto boljša. Dobro se bomo morali potruditi, saj so vsi klubi ambiciozni. Prepričan sem, da bo težje kot prejšnja leta."

 

Sobota, ob 17.30: ROLTEK DOB - FUŽINAR VZAJEMCI
Sodnik: Denis Halilović

Dob nadaljuje sodelovnje z Domžalčani, ki so poleti sosedom odstopili nekaj trenerskega in igralskega kadra. Od "roletarjev" so se to poletje poslovili Gašper Tratnik, Tristan Ciglar in Klemen Justin, Denis Petrovič in Matic Čretnik pa sta sklenila nogometno pot. Na seznamu novincev najdemo mlada imena, Žiga Fermišek in Gašper Petek sta bila doslej člana Radomelj, Domžalčani so posodili Edvina Krupića in Gašperja Černeta, Ivanu Makovcu pa se je pridružil tudi mlajši brat Nik. Po epizodi v Avstriji se v Slovenijo vrača Tim Židan, novinec v ekipi Jerneja Javornika je tudi Miha Vrhovnik. Dobljani so imeli v minuli sezoni precej nihanj, kar je tudi posledica mladosti, kako bo šlo modrim to jesen?

Prve odgovore bo ponudil že sobotni obračun s Fužinarjem. Ravenčani so tekmovalno licenco za novo sezono v 2. SNL dobili v drugem poskusu, poleti pa so se znova lotili prenove moštva. Na tekmi proti madžarskemu Paksiju se je s tremi zadetki izkazal Chris Cener, v minuli sezoni član Beltincev. Korošci pa so vnovič pošteno pogledali tudi preko slovenskih mejah. Lazar Gačić je bil nazadnje član srbkega nižjeligaša Ušće, Milan Edhil Place in Geremias Lima Mpanzu sta se na Ravne preselila iz madžarskega Ujpesta, Luka Posinković je igral za mladinsko selekcijo Rijeke, Davide Jozić pa za Hertho Wels. Taye Jackson je žogo nazadnje brcal v Avstraliji, iz sosednjih Prevalj pa se je Fužinarju pridružil Urh Grešovnik.

 

Sobota, ob 18.00: PRIMORJE - NAFTA 1903
Sodnik: Amel Begić
Neposredni prenos: NZS.si

Tako kot Dekančani, so se tudi Ajdovci to poletje zoperstavili rimskemu Laziu. "Sinovi burje" se v sezono 2022/23 podajajo brez najboljšega strelca Jakoba Kodermaca, Denis Pintol pa se je pridružil Olimpiji. Seznam novincev ni kratek. Elian Demirović, sin Enesa Demirovića, se je izobrazil pri Interju, Artur Sagitov pa se lahko pohvali z izkušnjami iz elitne ruske lige. Novo moč v ekipi Igorja Božiča predstavljajo še Robin Zanjko, Mark Gulič, Maj Fogec, Tristan Ciglar, Tarik Čandić in Arian Rener, ki ga je Ajdovcem posodil sežanski Tabor. Kako visoko lahko letos posežejo rdeče-črni?

Medtem ko bo Amel Džuzdanović tudi v prihajajoči sezoni nosil dres Primorja, pa je modro opravo Nafte poleti slekel Vedran Vinko. Dolgoletni nogometaš Lendavčanov je bil tudi v minuli sezoni najboljši strelec kluba, ki se vnovič močno opira na madžarski trg. Najvzhodnejšemu predstavniku v 2. SNL so se pridružili štirje madžarski nogometaši, to so Laszlo Papp, Oliver Dinnyes, David Zoltan, izpraznjeno mesto med vratnicama pa bo najverjetneje zasedel Agoston Kiss. Še dve novi moči so Lendavčani našli v ligaških konkurentih. Dragan Brkić je nosil dres Brežic, Haris Sadiković pa se je spomladi kalil prav pri Primorju. Po sezoni v Sežani se je Lendavčanom pridružil Blaž Urh, Stjepan Igrec pa je doslej igral za Varaždin. Pod lendavske gorice sta se vrnila še Stjepan Oštrek in Mihael Rebernik.

Matic Zavnik, ND Primorje: "Vsak začetek sezone je težko pričakovan, Mislim, da smo letos priprave oddelali na visokem nivoju, vse to bomo poskušali prikazati že v soboto, ko bomo proti ambiciozni Nafti pred svojimi navijači odločno napadli zmago."

 

Nedelja, ob 17.30: VITANEST BILJE - TRIGLAV KRANJ
Sodnik: Mateo Tozan

Nedelja ponuja še dve preizkušnji, v Biljah bodo gostovali Kranjčani. Triglav se po drugem mestu v minuli sezoni ni uspel prebiti med prvoligaše, saj je orle v dodatnih kvalifikacijah zaustavil Tabor. Sežanci so bili za kranjsko zasedbo prevelik zalogaj, Gorenjci pa se morajo sprijazniti z vsaj še eno sezono v 2. SNL. Boštjana Mikliča, ki se je vrnil v mladinski pogon Olimpije, je v orlovem gnezdu nasledil Safet Hadžić. Nekdanji trener zmajev je ostal brez najboljšega strelca minule sezone, saj se je Tin Matić pridružil Celju, medtem ko sta se Matej Potokar in Josip Krznarić vrnila v Novo mesto, Aleks Zlatkov pa je okrepil severnomakedonskega prvaka Škupi. Kranjčani v prihajajoči sezoni veliko stavijo tudi na mladost.

V Biljah odštevajo dneve do gradje dodatnih sedišč, v Dolinci pa je bilo pestro tudi na kadrovskem področju. Rok Erniša je dokončno postal član črno-belih, novinci v biljenski zasedbi pa so Miha Žejen, Bamba Sousso, Marco Budić, Marko Hadžić, Tine Pori in Dawoud Dominik Jalinous, ki bo v Biljah znova združil moči s starejšim bratom Dariusom.

Luka Čadež, NK Triglav Kranj: "Nova sezona je pred vrati. Na poletnih pripravah smo dobro trenirali in se pripravljali na prvenstvo. Cilj ostaja isti in to je prva liga. Lansko sezono nam je na koncu malo zmanjkalo, a verjame, da nam letos uspe."

 

Nedelja, ob 18.00: ILIRIJA 1911 - ROGAŠKA
Sodnik: Blaž Bezjak

Zaključno dejanje uvodnega kroga nove sezone bo odigrano v prestolnici. Ilirija z novim trenerjem Goranom Stankovićem bo gostila Rogaško. Slatinčani so se poleti razšli z Miko Rokavcem, Mitjo Reškom, Rokom Pirtovškom in Franom Kožarićem, v svojo zasedbo pa so dokončno zvabili Nejca Gradišarja, ki ga je Bravo posodil spomladi. Moštvo je močnejše še za štiri nova imena. Mark Hegedüs se v Rogaško Slatino seli iz madžarskega Haladasa, Luka Anković pa je nazadnje igral v Metkoviću. Črno-belim sta se pridružila še dva hrvaška nogometaša, Ivan Dolovski je otrok Varaždina, Filip Tomašković pa je zrasel v mladinskem pogonu Dinama.

Ljubljančani so poleti ostali brez obeh vratarjev, Nejc Dermastija se je pridružil Bravu, Luka Baš pa je postal član Radomelj. Medtem ko je Nace Beguš oblekel dres novomeške Krke, je Ilirija pred pričetkom sezone najprej registrirala Borisa Bošnjovića in Denny Tiganja. Bolj zveneč je bil četrtkov paket potrjenih nogometašev Ilirije. Marko Brkić je bil v preteklosti nogometaš Mure, Tibor Gorenc Stankovič, mlajši brat reprezentanta Jona, je zrasel v mladinski šoli Domžal, rumeni dres pa sta v preteklosti nosila tudi Dominik Ivkić in Marko Huč, ki se v Ljubljano seli iz Krke. Kdo bo slavil v zadnjem obračunu prvega kroga?

Tekst: PDo
Foto: m24.si
Grafika: NZS

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | 2. SNL
    Pred drugoligaši še pet krogov
    Še pet krogov nas loči do zaključka letošnjega drugoligaškega prvenstva, boj za vrh lestvice pa se znova zapleta. Nafta po dveh porazih gostuje v Biljah, drugouvrščeni Beltinci pa se bodo pred kamerami Sportkluba že v petek pomerili s Krko.
  • 14.04.2024 | 2. SNL
    Triglav ustavil nalet Gorice, po Taboru do zmage tudi Ilirija
    Nogometaši Tabora so se na Portovalu veselili tretje zmage v nizu, do zmage pa je prišla tudi Ilirija, ki je bila na svojem igrišču boljša od Fužinarja. Triglav je ustavil nalet Gorice, Bistrica je remizirala s Primorjem, Beltinčani pa so se z zmago v Slovenskih Konjicah povsem približali vodilni Nafti, ki je izgubila z Grosupeljčani.
  • 11.04.2024 | 2. SNL
    Kranjčani izzivajo Goričane, vodilna Nafta gosti Grosupeljčane
    Drugoligaši bodo med petkom in nedeljo odigrali tekme 25. kroga. Kamere Sportkluba bodo v Novi Gorici, kjer bo Triglav izzval Gorico, v spletnem prenosu NZS pa si boste lahko ogledali dvoboj Bistrice in Primorja. Vodilna Nafta bo po porazu v Tolminu gostila Brinje.
  • 07.04.2024 | 2. SNL
    Nafta klonila v Tolminu, Gorica, Beltinci in Primorje spet bližje
    Goričani, Beltinčani in Ajdovci so s kompletom točk izkoristili priložnost, da se približajo vodilnim Lendavčanom, ki so v sobotnem popoldnevu izgubili v Tolminu.
  • 05.04.2024 | 2. SNL
    Vodilna Nafta v Tolminu
    Drugoligaše do zaključka prvenstva loči še sedem krogov, trenutno pa najbolje kaže Nafti, ki bo v soboto gostovala v Tolminu. Primorsko-prekmurski obračun si boste lahko ogledali v prenosu na spletni strani NZS.
  • 31.03.2024 | 2. SNL
    Prekmurski derbi Nafti, Gorica z novo zmago ujela Beltince
    Goričani so zmagovalno serijo podaljšali v Slovenski Bistrici, Primorje pa je v sosednjih Slovenskih Konjicah iztržilo točko. Avtogol je odločil prekmurski derbi Nafte in Beltinčanov, pred 2.200 gledalci so po avtogolu gostov slavili Lendavčani, ki imajo zdaj sedem točk naskoka pred zasledovalci.
  • 28.03.2024 | 2. SNL
    Prekmurski derbi vodilnih drugoligašev v Lendavi
    Drugoligaši marčevski spored preizkušenj zaključujejo s 23. krogom, vrhunec katerega bo prekmurski derbi vodilnih klubov 2. SNL. Lendavčani bodo Beltinčane gostili v sobotnem večeru, obračun prve in druge ekipe prvenstva bodo pospremile tudi kamere Sportkluba.
  • 25.03.2024 | 2. SNL
    Prvi štirje do nove zmage
    Vodilni Lendavčani so Sežancem zabili štiri zadetke, nove zmage so se razveselili tudi Goričani, ki so bili boljši od Krke, Beltinčani pa so premagali Velenjčane. Tekma v Kranju je bila prekinjena v 77. minuti, Primorje je dobilo nedeljski dvoboj z Dekani.
  • 21.03.2024 | 2. SNL
    Vodilna Nafta na Kras, v prenosu dvoboj Kranjčanov in Grosupeljčanov
    Drugoligaši tudi med pestrim reprezentančnim sporedom tekem nadaljujejo s tekmovanjem. Vodilna Nafta bo s petkovim gostovanjem na Krasu odprla 22. krog prvenstva, v prenosu na spletni strani NZS pa si boste lahko ogledali sobotno tekmo Kranjčanov in Grosupeljčanov.
  • 17.03.2024 | 2. SNL
    Nafta ugnala tretje Primorje in utrdila vodstvo
    Nogometaši Nafte so se z zmago proti tretjemu Primorju utrdili na vrhu lestvice 2. SNL. Beltinčani so namreč remizirali v Biljah, pomembne zmage pa so se v Slovenskih Konjicah razveselili Goričani.

DELI NA