16.03.2018 | 2. SNL
Brežice nad napad Brava

Ta konec tedna se tudi za Brežičane pričenja spomladanski del drugoligaškega prvenstva. Posavci so pred dnevi ostali brez gostovanja v Dobu, slaba vremenska napoved pa je poskrbela, da bo obračun z Bravom odigran že dan prej, kot je bilo sprva načrtovano, v soboto.

Na klopi brežiškega drugoligaša se bo po zimskem slovesu trenerja Alberta Poborja predstavil domačin Iztok Kapušin. Brežičana so ga ljubitelji slovenskega nogometa v zadnjih letih dodobra spoznali kot stratega Celja in Krke, s katerima se je dvakrat uvrstil v polfinale Pokala Slovenije. Triinštiridesetletnik – pred petimi leti idejni oče ponovne oživitve kluba – se je pozimi vrnil v svoj klub, zato bo motiva še nekoliko več ponavadi: »Brežice so moj klub. Bil sem pobudnik ponovne oživitve, zato sem v klubu tudi z dušo in srcem, ne le kot trener. Ni mi vseeno, tudi sam bom močno motiviran, da nam uspe. Čimprej si želimo zagotoviti obstanek, kar je letošnji cilj. Leta 2019 namreč praznujemo stoletnico nogometa v Brežicah, ki jo želimo dočakati kot drugoligaš.«

Cilji v nadaljevanju sezone so znani, s kakšnimi pričakovanji pa strateg Brežičanov vstopa v prvo pomladansko preizkušnjo? »Bravo je Veržej premagal s 6:0, pred tem pa je v generalki s petimi zadetki odpravil tudi Rogaško. Ni enostavno v dveh tekmah z ligaškima nasprotnikoma doseči enajst zadetkov. To je še en dokaz, da gre za kakovostnega nasprotnika. Poznam stil igre in način treniranja v Bravu, ne zgolj članske ekipe, ampak celotnega klubskega ustroja, zato vem, kaj nas čaka. Mi imamo nekaj težav. Rezultati v pripravljalnem obdobju so pokazali, da so kadrovske spremembe pustile svoj davek. Zgodbo postavljamo na nove temelje,« razkriva Kapušin, ki bo v dvoboju z Bravom pogrešal domača aduta, Marka Kuntariča in Roberta Drugoviča.

Posavske vrste je med zimo zapustilo deset nogometašev, v mednarodno pisani zasedbi pa zdaj najdemo tudi Korejca Jaemina Byeona in Francoza Robina Bardija. Iz Kidričevega sta se v Brežice preselila Edi Horvat in Luka Čagalj, Kapušin pa je v preteklosti sodeloval s Kristijanom Krajčkom. Pomembni pridobitvi sta tudi Ivan Anton Vasilj in Dejan Urbanč, ki se po poletni upokojitvi vrača na igrišča. »Brežice so dobro krenile v sezono, nato pa je prišlo do prelomnice, ko so se pričeli nizati slabši rezultati. Med zimo je ekipo zapustilo veliko igralcev, tudi trener, zagotovo pa je bilo po jesenskem delu sezone prisotne tudi nekaj anemičnosti. Mislim, da se to sedaj ne odraža v stanju našega moštva. Imamo nekaj težav, da nam manjka kakovosti, saj se z omejenimi sredstvi nismo uspeli okrepiti na vseh položajih, kot sem želel sam. Vseeno pa gremo v tekmo z željo po dobrem rezultatu in prepričan sem, da bodo fantje dali vse od sebe,« zaključuje Kapušin.

Brežičani bodo v obračunu z Bravom skušali prekiniti osem tekem dolgo serijo brez zmage. Posavci so zadnjo zmago slavili v devetem krogu, ko so bili boljši od Fužinarja, enega od petim kompletov točk pa so poleti vknjižili tudi v Ljubljani. Srečanje v prestolnici je v korist gostov odločil David Bučar, Ljubljančani pa se po visoki zmagi v uvodnem krogu nadejajo drugačnega razpleta. Šest zadetkov v veržejski zmagi je dalo četi trenerja Dejana Grabića dodatno mero samozavesti. »Zmaga z izidom 6:0 je resda visoka, a ti tako kot vsaka zmaga prinese 'zgolj' tri točke. Po zmagi v prejšnjem krogu smo samozavestni, vendar to ni garancija za prihodnost. Tekma v Brežicah bo nova zgodba,« v slogu izkušenega nogometaša poudarja Milan Đajić.

Tudi Bravo je imel jeseni nekaj nihaj, po sanjskem pričetku drugoligaške zgodbe je sledilo nekaj skromnejših rezultatov. Ravno Brežičani so z zmago v Ljubljani pričeli serijo šestih tekem, ko so rumeno-modri na svoj konto zadali zgolj točko. Mlada ekipa se je uspela pobrati, jesen sklenila s sedmimi zmagami, z osmo pa se je pred dnevi povzpela do sedmega mesta lestvice 2. SNL. Pri aktualnem prvaku 3. SNL center položaju na lestvici ne namenjajo pretirane pozornosti, Đajić pa si želi, da bi bilo spomladi manj nihaj kot jeseni: »Res je, zastavili smo si določene cilje. Upam, da bomo v drugem delu sezone zrelejša ekipa in se nam ne bodo ponavljala nihanja, kot v jesenskem delu tekmovanja. Na treningih veliko pozornosti posvečamo tudi temu, da smo zrelejša ekipa in se nam takšne stvari ne ponavljajo. Ciljamo na to, da bomo boljši kot jeseni.«

Petindvajsetletni napadalec je s sedmimi goli prvi strelec moštva, ki želi igrati všečen in gledljiv nogomet. »Kot ekipa skušamo čimbolj uživati v igri, ki jo gojimo. Vsi verjamemo v takšen način igranja. Mislim, da nam lahko takšen način razmišljanja v nadaljevanju sezone prinese zgolj dobre stvari,« o igri, ki jo goji Dejan Grabić, pravi trenerjev najstarejši varovanec, ki pa se z leti ne obremenjuje: »Temu ne posvečam veliko pozornosti, čeprav je res, da sem najstarejši igralec v ekipi. A nekdo mora biti najstarejši. Trudim se, da sem vzor mlajšim nogometašem, saj sem v nogometu dlje kot mlajši soigralci, na katerem skušam prenesti čim več pozitivnega razmišljanja.«

Sobotni dvoboj Brežic in Brava se bo v Posavju pričel ob 14. uri, ljubitelji drugoligaškega nogometa pa ga boste lahko spremljali tudi v neposrednem prenosu na spletni strani NZS.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si
Grafika: NZS

SORODNE NOVICE

DELI NA