03.04.2023 | U17
Brečko: Ta ekipa še ni rekla zadnje

Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi zaključila z elitnim krogom kvalifikacija za evropsko prvenstvo do 17 let, ki bo med 17. majem in 1. junijem potekalo na Madžarskem. Varovanci Miša Brečka so v skupini 7, kjer so se pomerili z reprezentancami Belgije, Norveške in Hrvaške, osvojili štiri točke in se kot ena izmed najbolje drugouvrščenih ekip uvrstili na zaključni turnir evropskega prvenstva.

Prvo srečanje v elitnem krogu kavlifikacij proti Belgiji se je končalo z neodločenim izidom 1:1, drugo srečanje proti Norveški so slovenski kadeti dobili z 0:1, na tretji tekmi proti Hrvaški pa so klonili z 1:2. Prav zadnja tekma s Hrvati pa je bila za varovance selektorja Brečka najbolj pomembna, saj je odločala o tem, kdo se bo uvrstili na zaključni turnir. "Nekateri fantje takoj po zadnjem sodnikovem žvižgu na tekmi s Hrvaško res niso vedeli, da smo se uvrstili na evropsko prvenstvo, čeprav smo se na klopi vsi zavedali doseženega uspeha. Zadnja tekma s Hrvaško je bila zares zelo nenavadna, kar je na nek način tudi botrovali k takšni reakciji naših reprezentantov," je zadnjo tekmo pokomentiral selektor Mišo Brečko.

Selektor je zatem spregovoril tudi o poteku priprav na elitni krog kvalifikacij: "Za priprave na kvalifikacijski turnir elitnega kroga nismo imeli veliko časa. Že v Sloveniji smo bili na žalost le nekaj dni in nato smo se že hitro preselili na Norveško. Nekateri od  igralcev, ki igrajo v tujini so se nam pridružili z zamikom, kar pomeni, da smo prvi skupni trening opravili šele na Norveškem. Priprave so sicer potekale efektivno, saj smo uspeli nadgraditi stvari, na katerih smo delali že na uvodnem kvalifikacijskem turnirju na Portugalskem. Že prva tekma proti Belgijcem nam je pokazala, da smo dobro krenili. Na omenjenem srečanju smo uspeli tudi povesti, kar je bil še en dokaz, da smo na pravi poti. To srečanje nam je pokazalo, da moramo izboljšati le še nekaj stvari, kar pa nam je po mojem mnenju tudi uspelo."

Slovenija je v prvem kvalifikacijskem krogu, ki je bil na sporedu novembra, v skupini 1 igrala proti Portugalski, Kazahstanu in Ferskim otokom. Tudi v prvem krogu pa je kadetska izbrana vrsta osvojila štiri točke in se v elitni krog uvrstila po zaslugi boljše gol razlike.

"Že na Portugalskem smo imeli nekaj sreče, saj smo se v elitni krog uvrstili zaradi boljše gol razlike. Podobno je bilo tudi tokrat, le da smo pred srečanjem s Hrvaško točno vedeli, kakšen rezultat nam odgovarja oziroma nam omogoča napredovanje na zaključni turnir. Če se vrnem k prvemu kvalifikacijskemu turnirju, smo imeli na drugem srečanju proti Kazahstanu malce smole, saj kljub nemalo priložnostim nismo uspeli doseči zadetka. Sicer pa smo bili že po prvem krogu zadovoljni s prikazanimi in verjeli smo, da nam lahko uspe napredovati tudi tokrat," se je uvodnega kvalifikacijskega turnirja spomnil selektor Mišo Brečko. Na Portugalskem je izbrana vrsta do 17 let na prvem srečanju proti Ferskim otokom dosegla zmago z 0:2, na drugem srečanju se je s Kazahstanom razšla brez zadetkov, na zadnji tekmi proti gostiteljici Portugalski pa varovanci Brečka klonili z 0:2.  

V ponedeljek, 3. aprila, bo v Budimpešti potekal žreb skupin zaključnega turnirja evropskega prvenstva do 17 let, ki se ga je dotaknil tudi selektor kadetske izbrane vrste: "Kar se žreba tiče, nimamo nobenih posebnih pričakovanj ali želja. Konec koncev med prvim in drugim bobnom ni velike razlike, saj smo v istem bobnu kot Italija, Nemčija in Anglija. Pustimo se presenetiti, po opravljenem žrebu pa bomo lahko začeli razmišljati o prvemu nasprotniku. Zagotovo pa moramo upoštevati dejstvo, da smo imeli že v elitnem krogu precej težke nasprotnike, ki bi se zlahka lahko znašli tudi na zaključnem turnirju evropskega prvenstva. Če smo se lahko kosali z reprezentancami iz elitnega kroga, lahko igramo proti vsakomur."

Slovenska reprezentanca do 17 let je do sedaj na zaključnih turnirjih evropksega prvenstva sodelovala trikrat. Prvič leta 2012, ko je Slovenija gostila turnir, drugič in tretjič pa so se na evropsko prvenstvo uvrstili leta 2015 in 2018. "Nobena izmed zadnjih dveh ekip, ki sta se uvrstili na evropsko prvenstvo do 17 let, ni v skupinskem delu zaključnega turnirja osvojila niti ene same točke, kar je za nas lahko zagotovo dodaten motiv, da poskušamo doseči čimboljši rezultat. Fantom sem že pred začetkom kvalifikacij dejal, da verjamem, da so sposobni narediti velike stvari in to so dokazali tudi v času kvalifikacij. Prepričan sem, da ta ekipa še ni rekla zadnje," je za konec dejal selektor Mišo Brečko.

Tekst: LD
Foto: UEFA/NZS

SORODNE NOVICE

 • 19.09.2023 | U17
  Slovenija boljša od Francije
  Slovenska kadetska reprezentanca je odigrala prvo izmed dveh prijateljskih srečanj proti francoski reprezentanci. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so bili od svojih francoskih vrstnikov boljši z 1:0. V drugem polčasu je edini zadetek dosegel David Pejičić.
 • 13.09.2023 | U17
  Kadeti dvakrat s Francijo
  Reprezentanca Slovenije do 17 let bo v tem mesecu odigrala dve mednarodni prijateljski srečanji proti izbrani vrsti Francije. Selektor slovenske kadetske izbrane vrste Aleksandar Radosavljević je v ta namen vpoklical 22 igralcev, ki bodo branili državni grb proti galskim petelinom.
 • 24.08.2023 | U17
  Kadeti klonili proti Italiji, selektor kljub porazu opazi napredek
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala še drugo srečanje proti izbrani vrsti Italije. Prijateljski obračun v Ajdovščini se je končal z zmago gostov (0:3).
 • 23.08.2023 | U17
  Slovenija v prvo remizirala z Italijo
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo izmed dveh prijateljskih srečanj proti Italiji. Obračun v Gradišču ob Soči se je končal z neodločenim izidom 1:1. Za Slovenijo je zadel Šabotić.
 • 15.08.2023 | U17
  Kadeti dvakrat z Italijo
  Reprezentanca Slovenije do 17 let bo konec avgusta odigrala dve mednarodni prijateljski srečanji proti izbrani vrsti Italije. Drugo srečanje bo tudi v spletnem prenosu NZS.
 • 24.05.2023 | U17
  EURO U17: Slovenija z igralcem manj izgubila proti Italiji
  Slovenija je odigrala še zadnje skupinsko srečanje na evropskem prvenstvu do 17 let. V Telkiju je bila z 0:3 boljša Italija, ki je že od devetnajste minute igrala z igralcem več. Slovenija se od evropskega prvenstva poslavlja s tremi osvojenimi točkami v skupinskem delu.
 • 24.05.2023 | U17
  Fotogalerija: Dobro vzdušje na zadnjem treningu
  Reprezentanco do 17 let čaka zadnji preizkus v skupinskem delu Evropskega prvenstva do 17 let. Varovanci Miša Brečka imajo vse v svojih rokah.
 • 23.05.2023 | U17
  EURO U17: Jutri odločilna tekma z Italijo
  Slovenska izbrana vrsta do 17 let je na letošnjem evropskem prvenstvu odigrala že dve srečanji. Sprva so se kadeti v četrtek pomerili s Srbijo in slavili s 4:2, nato pa so varovanci Miša Brečka v nedeljo klonili proti Španiji (3:1). Jutri bodo odigrali odločilno tekmo z Italijo, na kateri si lahko priigrajo napredovanje v četrfinale.
 • 21.05.2023 | U17
  EURO U17: Slovenija z igralcem manj klonila proti Španiji
  Slovenska izbrana vrsta do 17 let je v Budimpešti odigrala drugo srečanje evropskega prvenstva U17. Na tekmi proti Španiji so varovanci Miša Brečka klonili s 3:1. V sredo se bodo pomerili še z Italijo.
 • 21.05.2023 | U17
  EURO U17: Pred tekmo s Španijo
  Slovenska kadetska reprezentanca (U17), ki jo vodi Mišo Brečko, bo v nedeljo odigrala drugo srečanje na UEFA Evropskem prvenstvu do 17 let na Madžarskem. Slovenija se bo ob 16:30 na stadionu Hidegkuti pomerila s Španijo. Tekma bo v neposrednem prenosu na Sportklub 1.

DELI NA