18.02.2012 | Ženska A
Branko Gros o izzivih ženskega nogometa ter ambicioznejših ciljih

Branko Gros vodi komisijo za ženski nogomet, pred katero je pomembno leto. Zimska ženska liga je uspešno končana, danes se prvič zberejo reprezentantke na pregledni tekmi, aprila se nadaljujejo kvalifikacije za EP, pred nami pa je najbolj izenačeno državno prvenstvo članic.

Za začetek pa ocena zimske ženske lige.
»Mislim, da to tekmovanje je potekalo na visokem rang. Liga je dosegla namen – dekletom smo omogočili, da so aktivno preživele odmor med jesenskim in spomladanskim delom prvenstva.

Kaj reči o sami kvaliteti?
»Napreduje, tudi in predvsem zavoljo kvalitetnega strokovnega dela. Vesel sem, ker se vključujejo nove sredine, ki jih dosedaj ni bilo. To je vse v skladu s ciljem, ki mu sledimo – povečati bazo. Zato bomo naredili vse, da ti klubi zaživijo in se vključijo v tekmovanja pod okriljem NZS.«

Letošnje državno prvenstvo članic bo izjemno izenačeno.
»Kot se sam spomnim, tako izenačenega prvenstva še ni bilo. Kar pet zasedb se bori za naslov. Prvenstvo bo zelo zanimivo. To je dobro za ženski nogomet, ki bo tako privabil še več gledalcev, zanimivejši pa bo tudi za medije.«

Pestro in pomembno leto čaka tudi reprezentančne selekcije.
»Nadaljevali bomo kvalifikacije za evropsko prvenstvo, na seznamu bo kar nekaj zanimivih prijateljskih tekem. V začetku marca (2.3.) nas čaka gostovanje pri Bayernu, aprila prva tekma drugega dela kvalifikacij, jeseni pa še kvalifikacije za vrsti U17 in U19.«

Članice so dobile novega selektorja.
»Že pred časom sem dejal, da je potrebno v A vrsti narediti kvaliteten preskok. Rezerve so ogromne, narediti pa je treba precej več ter doseči boljše rezultate. Vesel sem, ker smo dobili takega strokovnjaka, kot je Damir Rob. Prepričan sem, da je ravno on tisti, ki lahko zagotovi dvig strokovnega dela, boljšo motivacijo in rezultate.«

Reprezentanca se bo prvič zbrala že danes v Velenju.
»Na sporedu je pregledna tekma, ki bo dala selektorju vpogled v dejansko situacijo ženskega nogometa v Sloveniji.«

Velik dogodek pa bo gostovanje na Bavarskem pri Bayernu.
»Tu gredo velike zasluge Heiki Ullrich z Nemške nogometne zveze, ki nas je obiskala prejšnji mesec.«

Cenjena gostja se je kar nekaj dni mudila v Sloveniji.
»Vesel sem tega obiska! V pogovoru z njo smo prišli do pomembnega spoznanja – delamo in razmišljamo v pravo smer. Tega smo veseli, hkrati pa je to še ena dodatna obveza pri pripravi strategije ženskega nogometa. Heike Ullrich nam je pri tem pripravljena nuditi vso potrebno pomoč, tako osebno kot preko Uefe, ki precej vlaga v ženski nogomet.«

Obiskala je tudi  ŽNK Teleing Pomurje.
»Presenečena je bila nad organiziranostjo kluba, ki je najbolje organiziran na našem področju. Prepričana je, da tudi nekateri nemški klubi niso tako vodeni in organizirani. Je pa izpostavila, da moramo še naprej delati na širitvi baze, predvsem pa se velja tu obrniti na osnovne šole. Precej bolj fleksibilni pa bi morali biti tudi pri predpisih.«

Omenili ste strategijo ženskega nogometa.
»Pripravljamo jo v sodelovanju s službo pri Nogometni zvezi Slovenije. Cilji so jasni – doseči razmah in velik razvoj ženskega nogometa. Povečati želimo bazo, več pa moramo vlagati v strokovno delo. Pomembno je, da se z deklicami dela strokovno in kvalitetno. V delo bi radi vključili več trenerk ter sodnic. Ženski nogomet naj gre ženskam. Ko nam bo to uspelo, bo imela precej od tega tudi reprezentanca, saj bo selekcija lažja, nabor igralk pa širši.«

Sloveniji je pripadla čast, da gosti enega od kvalifikacijskih turnirjev za evropsko prvenstvo U17.
»To bo organizacijski zalogaj, a se ne bojim, da ga ne bi izpeljali tako, kot si ga želimo. S tem imamo že precej izkušenj. Pri določenih klubih je že precej zanimanja, da gostijo ta turnir. Omenjeni turnirji pa so odlična priložnost za promocijo ženskega nogometa, to moramo izkoristiti.«

Tekst: D. P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.

DELI NA