20.11.2015 | U19
Benedejčič: V mladih je bodočnost

Slovenska reprezentanca do 19 let se je vrnila v domovino po uspešnem turnirju na Irskem, kjer si je zagotovila udeležbo v elitnem krogu kvalifikacij za EP U19 2016. Selektor Igor Benedejčič nam je v pogovoru podrobneje predstavil dogajanje na uvodnem kvalifikacijskem turnirju.

»Na Irskem smo naleteli na zelo slabe vremenske razmere. Na prvi tekmi nas je oviral močan veter, tako da smo imeli velike težave v sami igri. Kljub temu smo dosegli zadetek, po katerem smo precej bolje kontrolirali tekmo. Zmaga proti Ircem je bila zelo pomembna, saj so se fantje dvignili ter dobili nov zagon in energijo za preostali dve tekmi,« se je spomnil uvodnega obračuna z gostitelji Benedejčič, ki je bil še bolj zadovoljen s predstavo svojih varovancev proti Škotom.

»Škotska je zelo dobra ekipa. V prvem polčasu smo bili v podrejenem položaju, čeprav smo odigrali boljšo tekmo, kot z Irci. Smo pa bili v drugem delu boljši nasprotnik in na koncu zasluženo zmagali.« S to zmago so si naši fantje že zagotovili prvo mesto v kvalifikacijski skupini 1 in napredovanje v naslednji krog kvalifikacij. Slovenska reprezentanca je kljub temu odigrala še eno dobro tekmo. »Ekipa se je iz tekme v tekmo dvigala, kar se je videlo tudi proti Latviji. Po mojem mnenju bi si zaslužili zmago, vendar nismo bili uspešni pri realizaciji

Slovenska izbrana vrsta je tako turnir na Irskem zaključila brez prejetega zadetka, kar je zelo zgovoren podatek. »Res, da nismo dobili nobenega gola, ampak smo jih po drugi strani dali premalo,« je z nasmeškom dejal Benedejčič, zadovoljen z disciplino v ekipi. »V reprezentanci spoštujemo določene zadeve, t.i. pravila igre in očitno nam to uspeva. Vedno je dobrodošlo, če ne prejmeš zadetka

Vodja strokovnega štaba slovenske reprezentance je v pravkar končanem kvalifikacijskem turnirju računal na močno pomlajeno zasedbo, saj je ponudil priložnost za igro tudi nekaterim predstavnikom letnika 1998. »Reprezentanco izbiram na način, da vpokličem fante, ki so po mojem mnenju najbolj koristni za ekipo. Individualna kakovost ni edini kriterij pri izboru, saj je ekipni duh precej bolj pomemben za dosego želenih ciljev. Želel bi izpostaviti, da sem zadovoljen tudi s fanti, ki so imeli na prvih dveh kvalifikacijskih tekmah nekoliko manjšo minutažo. Vsi so se dokazali in dobil sem novo potrditev, da so zelo pomemben del kolektiva.«

Dobre igre v tej starostni kategoriji vselej pritegnejo pozornost številnih uveljavljenih klubov iz tujine. Benedejčič je seveda zadovoljen, da za njegove varovance vlada veliko zanimanja, a fantom vseeno svetuje previdnost pri izbiri delodajalcev. »Ni pomembno zgolj dejstvo, da se fantje podajo v tujino. Bistveno je, da igralci izberejo klub, kjer bodo napredovali. So klubi v tujini, ki posvečajo ogromno pozornosti mladim, so pa tudi klubi, ki te zgolj pripeljejo in te potem prepuščajo samemu sebi. V tem primeru je bolje, da ostanejo v Sloveniji, kjer redno trenirajo in igrajo. Naša liga ni na nivoju španske ali italijanske, so pa tudi pri nas zelo kakovostne tekme, ki so včasih še bolj zanimive od posameznih obračunov v najboljših ligah

Benedejčič je ob tem izpostavil še eno problematiko, ki je stalna spremljevalka mlajših starostnih kategorij v nogometu. »Veliko fantov pri teh letih nima cilja, da bi nekega dne postali profesionalni nogometaši. Sam menim, da so danes časi, ko lahko vzporedno posvečaš energijo tako izobraževanju, kot tudi nogometu. Mlade je torej potrebno prepričati, da je v nogometu perspektiva. Moje mišljenje je, da moramo skupaj sodelovati, omogočiti fantom še boljše pogoje za delo, ker nekaj talenta zagotovo imamo. V mladih je bodočnost in po mojem mnenju bi morali še več vlagati v njih,« pravi selektor, ki si želi še boljšega sodelovanja na vseh nivojih.

»Smo majhna država in moramo držati skupaj. Vsi delamo za en cilj in reprezentanca mora biti v ospredju. Že sedaj sodelujemo zelo dobro, ampak vedno moramo iskati rešitev, da bomo še boljši. Sicer pa je potrebno najti način, da vsi skupaj s klubi delamo v interesu reprezentance. Na ta način bodo tudi klubi imeli še več od tega. V zadnjih letih smo v mlajših kategorijah naredili nekaj dobrih rezultatov, kar pomeni, da bomo pri naslednji žrebih za kvalifikacije bolje postavljeni in imeli posledično še večje možnosti za uspeh,« razmišlja selektor in izpostavi uspešno delo Dušana Kosiča na čelu kadetske reprezentance Slovenije, selektorja slovenske izbrane vrste U15, Agrona Šalje in vseh ostalih, ki so vključeni z delom v mlajših reprezentančnih selekcijah.

Benedejčič za zaključek ne pozabi niti na ožje sodelavce v izbrani vrsti do 19 let, trenerja Dejana Kopasiča, trenerja vratarjev Draga Kondiča, fizioterapevta Žana Rant Roosa in ostale člane strokovnega štaba, katerim pripisuje velike zasluge za uspešne rezultate. »Vsi opravljajo izjemno delo, ki pa ni tako izpostavljeno. Brez njih ne bi mogli storiti ničesar, saj gre za strokovnjake, ki živijo za nogomet.«

Tekst: MKo
Foto: Arhiv NZS

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U19
    Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
  • 23.03.2024 | U19
    Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
  • 20.03.2024 | U19
    Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
  • 19.03.2024 | U19
    Mladinci za uvod gostijo Španijo
    Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
  • 11.03.2024 | U19
    Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
    Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
  • 11.03.2024 | U19
    Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
  • 07.12.2023 | U19
    Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
    Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
  • 21.11.2023 | U19
    Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
  • 18.11.2023 | U19
    Slovenija remizirala tudi z Irsko
    Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
  • 16.11.2023 | U19
    Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
    Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA