05.10.2022 | WU19
Anglija prevelik zalogaj, misli pri Danski

Mladinke so s porazom proti Angliji začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Belgiji. Varovanke selektorice Petre Mikeln se bodo v soboto, 8.10., pomerile z Dansko.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2023
ANGLIJA – SLOVENIJA 5:0
(3:0)
Spišská Nová Ves Stadium (Slovaška). Sodnice: Peşu (ROM), Iugulescu (ROM), Lesková (SVK), Krcová (SVK).
Strelke: 1:0 Thompson (2./11m), 2:0 Godfrey (5.), 3:0 Mcloughlin (29.), 4:0 Godfrey (52.), 5:0 Jupp (87.)
Rumeni kartoni: Šenk, Rovšek; Rabjohn, Boddy, Jupp
Rdeč karton: /
Anglija: Keating, Parry, Layzell, Rabjohn (Silcock od 61.), Dungate, McLoughlin, Smith (Boddy od 61.), Guyatt, Enderby (Simpson od 72.), Thompson, Godfrey (Barry od 61.)
Slovenija: Kocijan, Šoštarič, Rakovec, Rovšek, Kosirnik (Dodič od 22.), Šenk, Janež (Rojnik od 83.), Eferl, Bizjak (Hlebec od 83.), Vilčnik (Brumen od 67.), Kajzba.

Po 15. nastop na EP-ju

Že pred začetkom kvalifikacij je bilo jasno, da je Slovenija v zahtevni skupini in da je Anglija korak pred vsemi. Nenazadnje Anglija s svojimi mladinkami lovi 15. nastop na evropskih prvenstvih v tej starostni kategoriji, kjer so Angležinje osvojile že štiri kolajne.

Tekmice so danes to potrdile in v prvih petih minutah po dveh napakah naše ožje obrambe povedle 2:0 in rešile vprašanje zmagovalk. To je bila tekma, ki bo zagotovo dobra lekcija in izkušnja, ki bo našim dekletom še kako prav prišla proti Danski in Slovaški, ko bodo dejansko pokazale (in potrdile), koliko veljajo.

Psihološko dvigniti dekleta

„Določene zadeve smo se pred tekmo dogovorili. Žal pa se je zgodila v 1. minuti nevšečnost s tem kazenskim udarcem. To nam je tako psihološko kot taktično podrlo strategijo. Po tem se nam ni uspelo pobrati, prejele smo še drugi gol, tudi tega iz lastne napake. Potem so se nam domine sesule. Kar je bilo dobrega, je treba zdaj vzeti naprej, predvsem pa je treba dvigniti dekleta in se pripraviti na tekmo proti Danski,“ je po tekmi povedala selektorica Petra Mikeln.

Kvalifikacije za EP 2023:

8.10.
Danska – Slovenija (12.00)

11.10.
Slovenija – Slovaška (14.00)

Slovenija DU19:
Korina Lara Janež (FC Leipzig), Timea Rojnik (FK Slovan Bratislava), Neža Forštnarič (LUV Graz), Tia Tasič (SV Südburgenland), Nina Kajzba (Roma), Vita Dodič (ND Primorje), Gaja Bizjak (ND Primorje), Iva Kocijan (ŽNK Pomurje), Anja Eferl (ŽNK Pomurje), Noelle Vilčnik (ŽNK Pomurje), Živa Rakovec (ŽNK Pomurje), Tija Šoštarič Karič (ŽNK Pomurje), Zala Lucija Balažic (ŽNK Pomurje), Margit Kosirnik (ŽNK Radomlje), Laura Šenk (ŽNK Radomlje),Tajda Hlebec (ŽNK Radomlje), Dairine Rovšek (ŽNK Radomlje), Ana Gerjolj (ŽNK Radomlje), Tija Zakrajšek (ŽNK Ljubljana), Nika Brumen (ŽNK Cerklje).

Potek tekmovanja

Mladinke kvalifikacije za EP 2023 začenjajo v skupini A4 Lige A, kjer tekmuje 28 ekip. Sedem četrtouvrščenih zasedb v posameznih skupin se bo po prvem delu preselilo v Ligo B, iz nje bo v Ligo A napredovalo sedem zmagovalk turnirjev. Spomladi prihodnje leto bo znano sedem udeleženk, ki se bodo pridružile Belgiji, ki prihodnje leto gosti EP.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 03.02.2023 | WU19
  Mladinke na priprave
  Pred dekliško mladinsko reprezentanco je uvodna akcija v letu 2023, ki jim prinaša tudi kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Selektorica Petra Mikeln je obelodanila seznam igralk, ki so vabljene na priprave, ki bodo med 13.2. in 15.2.
 • 09.01.2023 | WU19
  Februarja zbor mladink
  Prihajajo meseci, ko bo aktivna tudi dekliška mladinska reprezentanca. Selektorica Petra Mikeln bo svoje varovanke prvič zbrala prihodnji mesec, ko bosta na sporedu dve tekmi proti Bosni in Hercegovini.
 • 07.12.2022 | WU19
  Mladinke proti evropskim prvakinjam
  Po žrebu kadetskih dekliških reprezentanc je bil na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, opravljen še žreb kvalifikacij za EP 2023 mladinskih dekliških reprezentanc. Evropsko prvenstvo bo gostila Belgija.
 • 11.10.2022 | WU19
  Z zmago ostale med elito
  Dekliška mladinska reprezentanca je prvi del kvalifikacij za EP 2023 sklenila z zmago proti Slovaški. Gola za prve tri dragocene točke sta prispevali Nina Kajzba in Anja Eferl. Slovenija si je s to zmago zagotovila, da kvalifikacije za EP 2023 nadaljuje v elitni Ligi A.
 • 11.10.2022 | WU19
  Proti Slovaški za nadaljevanje v Ligi A
  Dekliška mladinska vrsta bo danes s tekmo proti Slovaški končala prvi del kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Slovenija in Slovaška se borita za končno 3. mesto v skupini.
 • 08.10.2022 | WU19
  Pokazale napredek, Danska boljša
  Dekliška mladinska vrsta je na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2023 izgubila (0:4) proti Danski, a pokazala precej boljšo igro, končni rezultat pa je previsok glede na dogajanje na terenu.
 • 08.10.2022 | WU19
  Mladinke nadaljujejo z Dansko
  Danska je turnir na Slovaškem začela s prepričljivo zmago v prvi tekmi, ko je s 6:1 premagala domačinke. Danska je v tej starostni kategoriji sedemkrat igrala na evropskem prvenstvu, leta 1998 pa so Danke postale sploh prve evropske prvakinje v tej starostni kategoriji. Lahko se pohvalijo, da so bile še štirikrat v polfinalu, enkrat pa na koncu tretje.
 • 04.10.2022 | WU19
  Mladinke začenjajo proti Angliji
  Reprezentanca je včeraj po prihodu opravila regeneracijski trening, danes pa so vse moči usmerjene v pripravo na prvo tekmo, ki bo jutri ob 12. uri.
 • 23.09.2022 | WU19
  Znan seznam mladink za kvalifikacije za EP
  Dekliško mladinsko reprezentanco v prvi polovici oktobra čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2023. Selektorica Petra Mikeln je obelodanila seznam igralk, na katere računa na turnirju na Slovaškem.

DELI NA