06.05.2018 | U17
Analiza nasprotnika: Portugalska

Slovenska reprezentanca do 17 let bo jutri ob 16.00 odigrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu U17 2018. Slovenski nasprotnik bo tokrat izbrana vrsta Portugalske, ki si je že dvakrat pokorila evropsko konkurenco v tej starostni kategoriji.

Portugalci so imeli v kvalifikacijah precej lažje delo od Slovenije, saj so se morali prebiti »le« skozi elitni del kvalifikacij. V kvalifikacijski skupini so končali za Švico, a prehiteli Finsko in Slovaško. Na treh tekmah so osvojili 7 točk, dosegli 5 zadetkov, prejeli pa le dva.

Portugalska reprezentanca je v povprečju v kvalifikacijah sprožila 14,3 strela na tekmo in si ob tem priigrala tudi 10,7 kotov v napadu. Portugalci so poleg tega v povprečju storili 7,7 prekrška na kvalifikacijsko tekmo, utrpeli pa 9 prekrškov.

Na prvi tekmi evropskega prvenstva U17 2018 so se z izbrano vrsto Norveške razšli z rezultatom 0:0.

PORTUGALSKA U17:

NAJVEČJI USPEH:

Evropski prvaki U17 2003, 2016

KLJUČNA IGRALCA:

Francisco Saldanha

Kapetan portugalske reprezentance je odličen osrednji branilec, ki se zelo dobro znajde tudi v vlogi vezista. Nogometaš Benfice ima odličen pregled nad igro, pogosto pa zna zapretiti tudi ob prekinitvah pred nasprotnikovim kazenskim prostorom.

Umaro Embalo

Prvo ime portugalske reprezentance je pravi stroj za doseganje zadetkov. 170 centimetrov visoki krilni napadalec je s konstantnim zabijanjem in odličnimi predstavami v Uefa mladinski ligi prvakov pritegnil pozornost številnih evropskih velikanov, med katerimi sta najbolj zagreta Manchester United in RB Leipzig. Embalov vzornik je sicer Angel di Maria.

SELEKTOR: RUI BENTO

Rui Bento je 46-letni portugalski strokovnjak, ki je na klopi portugalske kadetske reprezentance od oktobra 2016. Pred tem je vodil nekaj ekip iz nižjih portugalskih lig, med vidnejšimi klubi pa izstopa njegovo delo pri Boavisti oziroma Beira-Maru, kjer je v povprečju osvajal 1,03 oziroma 0,81 točke na tekmo. Bento, ki je v nogometni karieri tudi šestkrat oblekel dres članske reprezentance Portugalske, zagovarja sistem igre 4-4-3.

SEZNAM REPREZENTANTOV:

Joao Monteiro (Benfica), Goncalo Tabuaco (Vitoria), Tomas Tavares (Benfica), Tiago Matos (Porto), Levi Faustino (Porto), Rafael Brito (Benfica), Henrique Jocu (Benfica), Francisco Saldanha (Benfica), Joao Ferreira (Benfica), Nuno Costa Cunha (Benfica), Rodrigo Valente (Porto), Bernardo Silva (Benfica), Rodrigo Fernandes (Sporting), Goncalo Ramos (Benfica), Umaro Embalo (Benfica), Eduardo Ribeiro (Braga), Jair Tavares (Benfica), Felix Correia (Sporting), Henrique Pereira (Benfica), Fabio Silva (Porto)

Tekst: MKo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 26.02.2024 | U17
  Sledi še zadnja preizkušnja pred začetkom elitnega kroga
  Slovenska reprezentanca do 17 let bo konec marca pod vodstvom Muamerja Vugdalića nastopila v elitnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Pred tem se bo v sklopu priprav dvakrat pomerila z reprezentanco Srbije. Obe tekmi bosta odigrani v začetku marca v Stari Pazovi.
 • 08.02.2024 | U17
  Slovenija na drugi tekmi remizirala z BiH
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Bosne in Hercegovine. Izbranci Muamerja Vugdalića so tokrat iztržili remi.
 • 06.02.2024 | U17
  Slovenski kadeti dobili prvega od dveh obračunov z BiH
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici dobili prvo od dveh pripravljalnih tekem z vrstniki Bosne in Hercegovine. Izbranci novega selektorja Muamerja Vugdalića so slavili z 0:3.
 • 30.01.2024 | U17
  Kadeti z novim selektorjem dvakrat proti Bosni in Hercegovini
  Slovenska reprezentanca do 17 let, ki jo z novim letom vodi Muamer Vugdalić, se bo v februarju dvakrat pomerila z reprezentanco Bosne in Hercegovine. Obe srečanji bosta na sporedu v trening centru Nogometne zveze Bosne in Hercegovine v Zenici. 
 • 07.12.2023 | U17
  Tudi kadeti s Španijo in Avstrijo
  Kadetska reprezentanca Slovenije se bo v elitnem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v skupini 7 pomerila s Španijo, Norveško in Avstrijo.
 • 01.12.2023 | U17
  Kadeti klonili tudi v drugo
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v madžarskem Telkiju odigrala še drugo pripravljalno tekmo z Madžarsko. Gostitelji dvoboja so slavili z izidom 1:0.
 • 28.11.2023 | U17
  Prvi sosedski obračun dobili Madžari
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v madžarskem Telkiju odigrala prvo od dveh pripravljalnih tekem z Madžarsko. Gostitelji dvoboja so slavili z izidom 2:0.
 • 27.10.2023 | U17
  Slovenija v zadnji minuti do uvrstitve v elitni krog
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje kvalifikacijsko srečanje na tunirju za uvrstitev na Evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so se na tretji tekmi pomerili s Srbijo in proti gostiteljem iztržili remi (2:2). Za Slovenijo je v prvem polčasu izenačil Pejičić, globoko v sodniškem dodatku pa še Šunta.
 • 24.10.2023 | U17
  Slovenija do zmage proti Azerbajdžanu
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo kvalifikacijsko srečanje na tunirju za uvrstitev na Evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so bili s 3:0 boljši od Azerbajdžana. Za Slovenijo so zadeli Aćimović, Pejičić in Hočevar.
 • 21.10.2023 | U17
  Slovenija na uvodnem obračunu vknjižila remi
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo kvalifikacijsko srečanje na tunirju za uvrstitev na Evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so se z Luksemburgom razšli z neodločenim izidom 1:1. Za Slovenijo je pred koncem obračuna zadel Durmiši.

DELI NA