Analiza jeseni: Rudar Velenje

Tudi Velenjčani so se v tekmovalno leto 2016/17 podali s precejšnjimi spremembami, vse od kadrovskih rošad in zamenjave na predsedniškem mestu, saj je Mitjo Kamenika zamenjal Gašper Škarja. Nov je bil tudi trener, a je Milovan Rajevac še pred uvodnim dejanjem nove sezone sprejel povabilo alžirske nogometne zveze, srbskega strokovnjaka pa je na klopi nasledil rojak Slobodan Krčmarević.

Brez sprememb ni šlo niti v kadrovski zasedbi Rudarja, knapi pa so na prvo zmago čakali do tretjega kroga. Po uvodnem remiju s Krškim so Velenjčani izgubili v Ljudskem vrtu, nato pa pred domačimi gledalci premagali Koper. Rudar je imel na domači zelenici precej težav z osvajanjem točk, bolje pa jim je šlo na gostovanjih. Krčmarevićevi varovanci so namreč izgubili naslednje tri domače preizkušnje. Točke so z Velenja odnesli Domžalčani, Goričani in Celjani, vmes pa je Rudar presenetil v ljubljanskih Stožicah, tri točke pa vknjižil tudi v Kidričevem, kjer so se John Mary in soigralci veselili zmage s 3:0. Za zaključek uvodne četrtine prvenstva so se Velenjčani reševali pri Radomljanih, ki so v drugem polčasu dvakrat povedli, a sta si nasprotnika po zadnjem sodniškem žvižgu vseeno razdelila po točko. Deseti krog je prinesel boleč poraz v Krškem, saj so knapi klonili po zadetku v 86. minuti, a se je velenjska posadka pobrala že v naslednji tekmi, ko je pred svojimi gledalci remizirala Maribor. Najvišje zmage v sezoni so se v taboru Rudarja razveselili v Kopru, na Bonifiki pa je s tremi zadetki zablestel Dominik Glavina. Po porazu v Domžalah je sledilo novo presenečenje, saj se je z gostovanja v Velenju po Mariboru s točko vrnila tudi Olimpija. Nove pomembne zmage so se Velenjčani razveselili v 15. krogu, v sklopu gostovanja v Novi Gorici, točki v Kidričevem pa je sledil visok poraz v sosedskem in razmočenem derbiju s Celjem. Zadnje jesenske zmage so se Velenjčani razveselili v 18. krogu, ko so padle Radomlje. Po neodločenem izidu v dvoboju s Krškim se je od Krškega poslovil Krčmarević, ki ga je nasledil pomočnik Branko Čavić. Knapi so se pod njegovim vodstvom v Mariboru predstavili z odlično predstavo, a v izdihljajih srečanja ostali brez točke, v zadnji tekmi pred zimskim premorom pa je velenjska enajsterica remizirala s Koprom, čeprav je, podobno kot dva tedna pred tem v tekmi s Krškim, zaostajala že za dva zadetka. 25 zbranih točk po 21 krogih zadostuje za sedmo mesto.

Mesto na lestvici 7.
Število točk 25
Število tekem 21
Doseženi zadetki 27
Prejeti zadetki 28
Napad lige 4.
Obramba lige 7.
Domača ekipa 8.
Gostujoča ekipa 4.
Lestvica prvih polčasov 5.
Lestvica drugih polčasov 6.
Povprečna gledanost na tekmo 883
Najvišja zmaga 1:4 (Luka Koper)
Najvišji poraz 4:0 (Celje)
Najdaljša serija rezultatov 3 tekme neporaženosti, 4 tekme brez zmage
Največ odigranih tekem Mateo Mužek in Dominik Glavina (20)
Največ odigranih minut Mateo Mužek (1800)
Najboljši strelec Dominik Glavina (10)
Najboljši asistent Bojan Vručina (3)
Največ kartonov Stjepan Babić (7)

MINUS JESENI:

Čeprav je Rudar v jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije na domači zelenici remiziral tako z Mariborom kot tudi Olimpijo, so v velenjskem taboru večkrat priznali, da si želijo izboljšati točkovni izkupiček v domačih tekmah. Domače tekme so pristašem Rudarja ponudile dve zmagi. Po tem ko je John Mary v tretjem krogu z goloma v izdihljajih dvoboja porazil Koper, so do naslednjega domačega slavja pretekli skorajda štirje meseci, konec novembra so v Velenju po dveh zadetkih v zadnji četrtini obračuna padli Radomljani. Velenjčani so na domači zelenici sicer izgubili zgolj trikrat, a v 11 domačih kar šestkrat remizirali, kar je največ med vsemi prvoligaši. Posledično so Velenjčani jeseni zbrali 12 domačih točk, s skromnejšim izkupičkom pa se lahko pohvalijo zgolj Kidričani in Radomljani.

PLUS JESENI:

Velenjčani so imeli poleti srečno roko pri izbiri novih napadalcev. Nase sta opozorila predvsem Dominik Glavina in John Mary, ki sta skupaj dosegla kar 18 od 27 zadetkov Rudarja, kar kamerunsko-hrvaški dvojec uvršča na vrh razvrstitve najbolj razpoloženih napadalnih parov. Prav napad je bil močnejše orožje velenjskega moštva, saj 27 golov v mreži nasprotnikov prinaša naziv četrte najučinkovitejše ekipe v Prvi ligi Telekom Slovenije, za Domžalami, Mariborom in Olimpijo. Velenjčani so, kljub dejstvu, da so na domačem terenu odigrali tekmo več, na gostovanjih zabili tri zadetke več, 15 doseženih golov pa je prineslo 13 točk, kar knape ravno tako postavlja za že omenjeni trio, Maribor, Domžale in Olimpijo.

PRESEŽEK JESENI:

Velenjčani so v preteklosti že večkrat pokazali, da znajo presenetiti tudi favorite za najvišja mesta. Jeseni je knapom igra najbolje stekla prav v dvobojih z vodilnima moštvoma lige. Olimpija in Maribor, ki mu je Rudar z gostujočo zmago v končnici lanske sezone praktično dokončno zaprl vrata do naslova državnega prvaka, sta v Velenju vknjižila zgolj točko, Ljubljančani pa so se z Rudarjem opekli tudi v domačih Stožicah. Velenjčani so namreč s prestolnice odnesli zmago in tako še enkrat dokazali, da jim v obračunih z ljubljanskim prvoligašem precej bolj ustrezajo gostovanja. Olimpija je v Velenju izgubila zgolj dvakrat, v Ljubljani pa so se knapi veselili že šestih zmag. Za zadnjo sredi avgusta poskrbela Anže Pišek, ki je domačo mrežo načel v prvem polčasu, presenečenje pa je nekaj minut pred koncem srečanja potrdil Jean Claude Billong.

NOVINCI:

Tudi v Velenju so poleti poskrbeli za temeljito prenovo svojega moštva. Tako na vrhu klubske lestvice, ki prikazuje število odigrani minut, najdemo kar dva poletna novinca. Mateo Mužek je z izjemo tekme, ki jo je moral izpustiti zaradi prepovedi igranja, v celoti odigral 20 tekem, 20 nastopov pa je zbral tudi Dominik Glavina, z desetimi zadetki prvi strelec lige. Pomembem delež zaslug za rezultate Rudarja nosi tudi John Mary, ki se lahko pohvali z osmimi zadetki. Izkušnje je zadnji vrsti Rudarja dodal Darko Zec, ki se je poleti po več kot desetletju poslovil od Domžal, ravno tako prekaljeni Bojan Vručina pa je Krčmareviću pogosto služil kot adut s klopi. Borivoje Ristić si je mesto v golu delil z Matejem Radanom, saj je odigral osem tekem, pet nastopov več pa je v obrambi Rudarja zbral Jean Claude Billong. Ob koncu sezone je mesto v začetni enajsterici dočakal tudi Marko Iharoš, priložnost za nabiranje prvoligaških izkušenj pa sta dobila tudi Sven Dodlek in Davor Bokalič.

ODKRITJE JESENI:

John Mary, ki poleg kamerunskega poseduje tudi nigerijski potni list, v fizičnem smislu močno spominja na Jeana Philippa Mendyja. Francoz senegalskega porekla je nasprotnim nogometašem obilo preglavic povzročal tudi s surovo močjo, kar je tudi eno od močnejših orožij velenjskega napadalca. 23-letnik se je v Šaleško dolino preselil po tem, ko je v letu in pol za novosadsko Vojvodino tudi zaradi težav s poškodbami odigral zgolj dve tekmi, v zeleno-črnem dresu Rudarja pa je nase opozoril z osmimi jesenskimi zadetki. S tem dosežkom robustni nogometaš zaostaja zgolj za klubskim soigralcem Dominikom Glavino in Luko Zahovićem, gonilno silo mariborskega napada.

PRVI MOŽ JESENI:

John Mary se je v velenjskem napadu odlično dopolnjeval z Dominikom Glavino, ki je napadalec drugačnih karakteristik. V Čakovcu rojeni nogometaš je poleti sledil stopinjam starejšega brata Denisa, ki je v lanski sezoni nekaj časa nosil završki dres, s selitvijo v Velenje pa je 24-letni Hrvat zadel v polno. Z desetimi doseženimi zadetki bo skupaj z Luko Zahovićem prezimil na vrhu ligaške lestvice strelcev, o dosežku velenjske številke 14 pa zgovorno priča tudi podatek, da je s strelskim izkupičkom že presegel izkupiček zadnjih treh sezon, ko je za Slaven Belupo in Inter Zaprešić dosegel devet zadetkov.

POGLED V POMLAD:

Velenjčani se bodo v nadaljevanje Prve lige Telekom Slovenije podali s sedmega mesta ligaške razpredelnice, a z ugodnim izhodiščem. Ker so predvsem v drugi polovici jesenskega dela tekmovanja grešili tudi konkurenti za mesto v zgornjem domu prvenstva, Velenjčani ostajajo v boju za četrto mesto. Le-to bo, če v Pokalu Slovenije lovorike v zrak ne bodo dvignili Novomeščani, vodilna trojica, ki se je prebila med pokalne polfinaliste, pa bo zasledovalce zadržala za svojim hrbtom, po koncu sezone peljalo v evropske boje. Četrto mesto bodo med zimskim premorom držali Goričani, ki pa imajo pred sedmim Rudarjem vsega tri točke zaloge. Med goriško in velenjsko četo najdemo še Celjane in Koprčane, kar napoveduje še krvav boj. Upravo velenjskega kluba pa verjetno že med zimo čaka precej dela, saj so John Mary, Dominik Glavina in ostali jeseni močno opozorili nase.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 09.09.2021 | 2. SNL
    Rudar po četrto zaporedno zmago
    Drugoligaški ples se nadaljuje s tekmami sedmega kroga. Vodilni Triglav ga bo, potem ko je v Lendavi prvič to sezono ostal brez zmage, odprl s tekmo proti Dobu, ki si jo boste lahko ogledali na Sportklubu. Pred kamero NZS bosta točke lovili ekipi Rudarja in Drave.
  • 29.08.2021 | 2. SNL
    Rudar premagal Nafto, Triglav podaljšal serijo
    Rudar je bil na krilih Briana Saramage boljši od Nafte, Triglav pa je niz brez oddane točke podaljšal tudi v spopadu z Dekančani. Četrtič zapored je slavila tudi Gorica, tokrat je ugnala Ilirijo, prvič pa so se veselili Krčani.
  • 31.03.2021 | 2. SNL
    Rudar do nove zmage
    Velenjčani so v zaostalem obračunu z ajdovskim Primorjem podaljšali uspešno serijo in tekmo pred koncem rednega dela prvenstva potrdili uvrstitev v skupino za prvaka. V mreži Ajdovcev sta končali dve žogi.
  • 31.03.2021 | 2. SNL
    Velenjčani gostijo Ajdovce
    Sneg pred enajstimi dnevi ni dovolil, da bi Velenjčani in Ajdovci odigrali dvoboj 13. krog 2. SNL. Današnja vremenska napoved je precej ugodnejša za nogometno igro, koliko zadetkov bo padlo v Šaleški dolini?
  • 24.03.2021 | 2. SNL
    Rudar slavil v Lendavi
    Nogometaši Rudarja so v Lendavi dobili zaostalo srečanje 12. kroga 2. SNL. Velenjčani so Nafto porazili z dvema zadetkoma v izdihljajih obeh polčasov in tako v nadaljevanje sezone zakorakali z zmago.
  • 23.03.2021 | 2. SNL
    Nafta in Rudar v zaostalem obračunu
    Drugoligaši so konec tedna zakorakali v nadaljevanje sezone, ki je bila prekinjena lani oktobra. Sneg je zagodel Velenjčanom, ki se bodo s Primorjem udarili konec marca, že jutri pa bodo gostovali v Lendavi. Nafta in Rudar bosta pred kamerami Sportkluba odigrala zaostalo srečanje 12. kroga 2. SNL.
  • 24.09.2020 | 2. SNL
    V Velenju dvoboj lanskoletnih prvoligašev
    Deveti krog 2. SNL bo postregel tudi z obračunom klubov, ki sta še spomladi igrala v prvoligaški druščini. Dvoboj Rudarja in Triglava si bo moč ogledati tudi na Sportklubu. Vodilne Radomlje gostijo Brda, tretji Dob se bo meril s četrto Nafto, Krka pa pričakuje Krško.
  • 21.08.2020 | 2. SNL
    Sosedski derbi v Šmartnem, na Ravnah za prvo mesto
    Vrhunec tretjega kroga 2. SNL predstavlja nedeljski sosedski derbi Šmartnega in Rudarja, ki si ga boste lahko ogledali na Sportklubu. Na spletni strani NZS boste lahko v soboto spremljali obračun Beltincev in Drave. Ravne gostijo derbi vrha lestvice med Fužinarjem in Nafto.
  • 13.08.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Iz Velenja v Koper
    Tudi v Kopru nadaljujejo z oblikovanjem moštva, ki bo v sezoni 2020/21 zaigralo v Prvi ligi Telekom Slovenije. Na Bonifiko se je kot naslednji preselil Adam Vošnjak, ki smo ga v minulih mesecih spoznali v dresu Rudarja.
  • 28.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Iz Velenja v Celje
    Mićo Kuzmanović, ki v minuli sezoni z Rudarjem ni obstal v Prvi ligi Telekom Slovenije, bo tudi v prihodnje igral na prvoligaških zelenicah. Bosansko-hercegovski napadalec se je iz Velenja preselil v Celje.

DELI NA