Analiza jeseni: Olimpija

Nogometaši Olimpije, ki v letošnji sezoni branijo naslov državnega prvaka, bodo v nadaljevanje Prve lige Telekom Slovenije podali z drugega mesta, a z enakim točkovnim izkupičkom kot vodilni Maribor, s katerim se bodo zmaji udarili že v uvodnem dejanju pomladi. V prestolnici so se spomladi po več kot dveh desetletjih čakanja veselili naslova državnega prvaka, Ljubljančani pa so v novo sezono vstopili s tremi zmagami.

V uvodni preizkušnji se je vsega šest minut po debiju v zeleno-belem dresu proslavil Etien Velikonja, ki je z natančnim udarcem odločil obračun s Celjem. Po grofih so pred zmaji pokleknili še Radomljani in Krčani, v prvi derbi sezone pa se je Olimpija podala s popolnim izkupičkom. Derbi v Ljudskem vrtu je spremljalo 11 tisoč gledalcev, dvoboj rivalov pa se je zaključil brez zmagovalca. Zadetek Novakovića je deset minut pred koncem dvoboja izničil Miha Zajc. Po prvem remiju je aktualni prvak še prvič klonil, v petem krogu so se v Stožicah veselili Velenjčani. Vanolijevi varovanci so se pobrali v sosedskem spopadu z Domžalčani, ki so jih ob Kamniški Bistrici premagali z izidom 1:3. Zmagi v Domžalah je sledil nov poraz v domačih Stožicah, Vanolija pa so z ljubljanske klopi odnesli nogometaši Kopra. Na klop Olimpije se je med septembrskim premorom preselil Luka Elsner in ob ligaškem debiju svojo ekipo popeljal do zmage nad Gorico, v izdihljajih dvoboja je najstrožjo kazen izkoristil Etien Velikonja in pričel zmagovalno serijo. Zmaji so ugnali še Aluminij, Celje, Radomlje in Krško ter se v drugi veliki derbi sezone podali s popotnico petih zaporednih zmag. Ljubljančani so se lahko po Elsnerjevem prihodu pohvalili tudi z izjemno trdno obrambo, saj ta v petih tekmah prejela zgolj zadetek. Rok Vodišek je v spopadu z Mariborom klonil trikrat, Mariborčani pa so v štajersko prestolnico odnesli tri točke. Nogometaši Olimpije tudi v drugi tekmi niso našli recepta za velenjski skalp, na prizorišču, ki je spomladi ponudilo slavje naslova državnega prvaka, sta se tekmeca razšla z delitvijo točk. Elsner se je v 15. krogu prvič soočil z nekdanjimi varovanci, Domžalčane pa je porazil bivši član kluba, Andraž Kirm. Rok Kronaveter je bil junak ljubljanske zmage v Kopru, po remiju v Novi Gorici pa so zeleno-beli nanizali tri zaporedne zmage. Padli so Kidričani, Celjani in Radomljani, pred zadnjo jesensko tekmo pa so Domžalčani z zmago nad Mariborom Olimpiji ponudili priložnost, da zimo preživi na vrhu lestvice. A tako kot ob zaključku jesenskega dela lanske sezone, so Ljubljančanom znova zagodli Krčani, ki so s Stožic odnesli točko, Olimpija pa bo na premor preživela na drugem mestu.

Mesto na lestvici 2.
Število točk 46
Število tekem 21
Doseženi zadetki 34
Prejeti zadetki 15
Napad lige 3.
Obramba lige 1.
Domača ekipa 3.
Gostujoča ekipa 1.
Lestvica prvih polčasov 1.
Lestvica drugih polčasov 3.
Povprečna gledanost na tekmo 3018
Najvišja zmaga 4:1 (Radomlje)
Najvišji poraz 1:3 (Maribor)
Najdaljša serija rezultatov 5 zmag, 8 tekem neporaženosti, 9 tekem brez remija
Največ odigranih tekem Etien Velikonja (21)
Največ odigranih minut Antonio Mlinar Delamea (1754)
Najboljši strelec Miha Zajc (7)
Najboljši asistent Denis Klinar (6)
Največ kartonov Miha Zajc, Danijel Miškić in Darijan Matić (4)

MINUS JESENI:

Rudar Velenje. Knapi so v tekmah z ljubljanskim prvoligašem že večkrat presenetili, ene od osmih ligaških zmag nad Olimpijo pa so se Velenjčani razveselili tudi v letošnji sezoni, v kateri zmaji še niso našli načina, kako ugnati zasedbo pokalnega prvaka iz leta 1998. Srečanje v Velenju ni dalo zmagovalca, že pred tem pa so se v Ljubljani, po zadetkih Piška in Billonga, veselili v taboru Rudarja. Prav tekme v Stožicah so bile jeseni šibka točka ljubljanskega moštva, saj je Olimpija pred domačimi gledalci klonila trikrat. Ob Rudarju so se v prestolnici veselili tudi Mariborčani in Koprčani, ki so z avgustovsko zmago poskrbeli tudi za rošado na trenerskem stolčku aktualnega prvaka. V oči bode v primerjavi z lansko sezono tudi nekoliko skromnejša realizacija, saj Ljubljančani leto po razhodu v konici napada še niso našli nasledniki Andraža Šporarja.

PLUS JESENI:

V jesenskem delu lanske sezone sta bila učinkovita igra in veliko število doseženih zadetkov zaščitni znak moštva tedanjega stratega Marijana Pušnika. V letošnji jeseni je šlo Ljubljančanom dobro od rok v fazi obrambe, saj sta morala Aleksander Šeliga in Rok Vodišek po žogo v svojo mrežo zgolj 15-krat. Olimpija si tako s štajerskim rivalom deli naziv najtrdnejše obrambe prvenstva, ljubljanska obramba pa je v devetih tekmah nasprotnikom zaprla vse poti do svojega gola. Kot obrambni par se je jeseni, ko sta Vanoli in kasneje tudi Elsner pogrešala poškodovanega Nemanjo Mitrovića, uveljavila naveza Dejan Kelhar – Antonio Mlinar Delamea. Slednji je imel v preteklosti prav tako precej težav s poškodbami, jeseni pa si je z dobrimi predstavami priigral tudi krstni poziv v člansko izbrano vrsto.

PRESEŽEK JESENI:

Ljubljančani so jesenski del Prve lige Telekom Slovenije sklenili brez skalpa Maribora. Kljub temu se lahko v taboru Olimpije pohvalijo, da so gostovanje v Ljudskem vrtu še tretjič zapored zapuščali neporaženi. Po zmagi v jesenskem delu pretekle sezone so se zmaji z Maribora vrnila z dvema neodločenima izidoma. Pomembni zmagi pa so Ljubljančani vknjižili v obeh sosedskih dvobojih z Domžalami. Po zmagi ob Kamniški Bistrici še več šteje zmaga v domačih Stožicah, saj je pogled na zgodovino medsebojnih dvobojev Olimpije in Domžal pred jesensko preizkušnjo v Ljubljani razkrival, da se je zgolj ena od skupno 18 tekem zaključila s slavjem gostitelja. Domžalsko zasedbo, ki se je konec oktobra prvič zoperstavila nekdanjemu strategu Luki Elsnerju, je z golom v drugem polčasu pokopal nekdanji član rumenih, Andraž Kirm, ki se je med zeleno-bele preselil sredi poletja.

NOVINCI:

Ljubljančani so se pred pričetkom letošnje sezone okrepili z dvema nogometašema, ki sta si v preteklosti že nadela dres s slovenskim grbom. Najvidnejšo vlogo, če sklepamo po minutaži, je jeseni dobil Andraž Kirm, ki je dosegel dva ligaška zadetka, z enim od njih je porazil Domžale. Etien Velikonja je imel pri trenerju Elsnerju vlogo zlate rezerve, Primorec pa je dosegel nekaj pomembnih zadetkov, po njegovih strelih pa so pred Ljubljančani pokleknili Celjan, Goričani in Krčani. Ob Elsnerju se je septembra v Olimpiji predstavil tudi Leon Benko, ki je tako kot Velikonja dosegel štiri zadetke. Po trenerski rošadi je pomembno vlogo dobil tudi Rok Vodišek, ki je v osmem krogu debitiral v članski konkurenci. Na krstne minute v dresu Olimpije sta po poletni selitvi v Ljubljano zaman čakala Leo Ejup in Đorđe Crnomarković, ki sta v zaključku jesenskega dela prvenstva sicer okrevala po poškodbah.

ODKRITJE JESENI:

Luka Elsner je po selitvi na ljubljansko klop poskrbel za nekaj sprememb in tudi rošad v začetni enajsterici. Izkušenega Aleksandra Šeligo je v golu Olimpije zamenjal Rok Vodišek, ki je prvo tekmo v članski konkurenci odigral v pokalnem srečanju v Turnišču, prvoligaški krst pa je pri 17 letih doživel v osmem krogu, v tekmi z Gorico, in že ob debiju zaklenil svoja vrata. Tedaj še nepolnoletni čuvaj ljubljanski mreže je že v prvi preizkušnji zaklenil svoja vrata, po štirih tekmah brez prejetega zadetka pa je prvič klonil v obračunu s Krškim. V posavski prestolnici ga je kot prvi premagal Ibrahim Mensah, mladinski reprezentant Slovenije pa je jeseni zbral 14 prvoligaških nastopov, prejel devet zadetkov, sedemkrat pa je zaklenil svoja vrata in v tem pogledu zaostaja zgolj za Jasminom Handanovićem, prekaljenim vratarjem Maribora.

PRVI MOŽ JESENI:

V mariborskem dresu je vlogo prvega eksekutorja prevzel Luka Zahović, ki si je z velenjskim napadalcem Dominikom Glavino razdelil tudi naziv prvega strelca lige. V domžalski enajsterici je z osmimi zadetki nase opozoril Slobodan Vuk, v taboru državnega prvaka pa so jeseni pogrešali prav razpoloženega napadalca. Etien Velikonja in Leon Benko sta sicer dosegla štiri gole, trikrat je bil natančen Blessing Eleke, vlogo prvega strelca pa je tako prevzel Miha Zajc. Šempetrčan je bil razpoložen predvsem v uvodnem delu sezone, saj je bil do vključno 11. kroga uspešen kar šestkrat in je nekaj časa držal tudi vlogo najboljšega strelca Prve lige Telekom Slovenije. V drugi polovici sezone je bil slovenski reprezentant uspešen še enkrat, s sedmimi zadetki pa ima pred najbližjimi klubskimi zasledovalci tri zadetke prednosti.

POGLED V POMLAD:

Olimpija bo v nadaljevanje državnega prvenstva krenila s 46 točkami, ravno toliko kot tudi Mariborčani. Štajerci se zaradi boljše razlike v doseženih in prejetih zadetkih nahajajo pred rivalom s prestolnice. Že uvodno spomladansko dejanje pa bi lahko poskrbelo za novo spremembo na vrhu lestvici, saj se bosta Maribor in Olimpija pomerila v Ljudskem vrtu, za nameček pa se bosta velika tekmeca spopadla tudi za pokalni finale. Pomlad bo tako ponudila štiri velike derbije, a v nadaljevanju prvenstva nič manj ne bodo pomembne niti preostale tekme. Tekmeca si v boju za prvo mesto ne bosta smela privoščiti veliko spodrsljajev, zato bo zimsko pripravljalno obdobje izjemno pomembno. Morda še pomembnejše bodo prestopne aktivnosti. Elsner bo spomladi v svoji enajsterici pogrešal Dejan Kelharja, ki se seli v Turčijo, a se po poškodbi na igrišča vrača Nemanja Mitrović. Vodstvo ljubljanskega kluba se je za sodelovanje že dogovorilo z dvema novincema, v zeleno-belem dresu se bosta v bodoče dokazovala Issah Abass in Daniel Avramovski. Se bosta konec maja s soigralci veselila naslova državnega prvaka?

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Bristrić odločil v korist Olimpije
    Nogometaši Rogaške so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 2:3 (1:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Olimpija
    Vroča Rogaška pričakuje Olimpijo, ki še ni opustila sanj o končnem slavju. Kdo bo boljši?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija zabila tri gole za nove tri točke
    Nogometaši Olimpije so v 28. krogu Prve lige Telemach premagali Koper s 3:2 (2:0).

DELI NA