Analiza jeseni: Maribor

V Mariboru se želijo po lanski sezoni, ki so jo dobili nogometaši Olimpije, spomladi vrniti na tron slovenskega nogometa. Štajerci bodo v nadaljevanje prvenstva krenili z vrha lestvice, a z enakim točkovnim izkupičkom kot Ljubljančani, kar obeta zanimivo in napeto borbo za naslov državnega prvaka.

Mariborčane je jeseni krasila učinkovitost in trdna obramba, ki je tako kot ljubljanska klonila zgolj 15-krat. Vijolice v prvi veliki derbi niso krenile s popolnim izkupičkom. Dvoboj s Koprom je v izdihljajih tekme odločil Dare Vršič, teden zatem je Sunny z goloma v mreži Rudarja Mariboru priigral še drugo zmago. Še pred derbijem so Milaničevi varovanci gostovali v Domžalah, ob polčasu vodili z dvema zadetkoma prednosti, a v drugem polčasu klonili dvakrat in se domov vrnili s točko. Z neodločenim rezultatom se je končal tudi derbi z Olimpijo, čeprav so gostitelji z golom Milivoja Novakovića dobili prvi polčas, je domačo prednost v nadaljevanju izničil Zajc. Točkovno skromnejši niz se je ob evropskih obveznostih podaljšal do šestega kroga, saj so Mariborčani najprej izgubili v Novi Gorici, teden zatem pa so v Ljudskem vrtu presenetili še Kidričani. To je bil vse do zadnjega jesenskega dejanja zadnji poraz Maribora, ki je v prvenstvu trajal kar 14 tekem. Pred prvim reprezentančnim premorom so mariborski nogometaši dobili štajerski derbi v knežjem mestu, po visokem slavju nad Radomljami pa so Štajerci s tesno razliko slavili v Krškem in Kopru. Tako kot Ljubljančani, so se tudi Mariborčani opekli v Velenju, saj so v 11. krogu domov prinesli točko. Po izgubi vodstva na prvoligaški razpredelnice so Marcos Tavares in soigralci odgovorili s tremi zmagami. Uvodoma so padle Domžale, ki so na odmor sicer odšle s prednostjo, a so se gostitelji v drugem polčasu po treh zadetkih veselili pomembne zmage. Prvo dejanje po oktobrskem premoru je ponudilo nov derbi z Olimpijo, v Stožicah pa so se velike zmage veselili v štajerskem taboru. Mrežo zmajev je vnovič načel Novaković, delo je nadaljeval Aleks Pihler, po znižanju Kronavetra pa je v sodniškem dodatku v polno meril še Luka Zahović. Po tesni zmagi nad Gorico so se Mariborčani še enkrat spotaknili ob Kidričane, ki so po zmagi ukradli še točko. Sledil je nov zmagovalni niz, Mariborčani pa so se izkazali z učinkovitimi igrami. Po dveh zadetkih v celjski mreži so se Zahović, Tavares, Vršič in soigralci v tekmah z Radomljami, Krškim in Koprom izkazali s skupno 11 zadetki. Že omenjeni Zahović je bil z golom v zaključnih minutah tekme z Rudarjem junak nove pomembne zmage, sin prvega strelca izbrane vrste Slovenije pa je dvakrat v polno meril tudi v zadnji jesenski preizkušnji. Kljub vsemu to ni bilo dovolj za nadaljevanje 14 tekem dolge serije neporaženosti, saj so točke ostale v Domžalah, kljub temu pa bodo Mariborčani pomlad pričakali na vrhu lestvice.

Mesto na lestvici 1.
Število točk 46
Število tekem 21
Doseženi zadetki 42
Prejeti zadetki 15
Napad lige 2.
Obramba lige 1.
Domača ekipa 1.
Gostujoča ekipa 2.
Lestvica prvih polčasov 2.
Lestvica drugih polčasov 2.
Povprečna gledanost na tekmo 3184
Najvišja zmaga 4:0 (Radomlje/Krško/Koper)
Najvišji poraz 0:2 (Aluminij)
Najdaljša serija rezultatov 5 zmag, 14 tekem neporaženosti, 4 tekme brez zmage, 6 tekem brez remija
Največ odigranih tekem Jasmin Handanović (21)
Največ odigranih minut Jasmin Handanović (1890)
Najboljši strelec Luka Zahović (10)
Najboljši asistent Dare Vršič (9)
Največ kartonov Erik Janža (5)

 

MINUS JESENI:

Medtem ko so Ljubljančanom največ sivih las povzročili nogometaši velenjskega Rudarja, imajo v Mariboru po jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije največ slabih spominov na Aluminij. Kidričani so sosedom namreč dovolili zgolj točko, sami pa so se dokopali do štirih od skupno 18 točk. Prav Aluminij je bil jeseni edini, ki je z gostovanja v Ljudskem vrtu odnesel vse tri točke, Kidričani pa so 13-kratne prvake z zmago v šestem krogu prvenstva pahnili na šesto mesto lestvice, kar je bilo najnižje v letošnji sezoni. Tako nizko na lestvici so bili Štajerci nazadnje v 11. krogu sezone 2009/10, ko so se v Ljudskem vrtu veselili Velenjčani.

PLUS JESENI:

Prav omenjeni poraz s Kidričani je bil tudi nekakšen jeziček na tehtnici uspešne mariborske jeseni, saj se je po porazu v šestem krogu Prve lige Telekom Slovenije pričela serija, ki je trajala kar 14 krogov, do zadnjega jesenskega dejanja in gostovanja ob Kamniški Bistrici. Medtem ko so Ljubljančani več točk osvojili na gostovanjih, so varovanci trenerja Darka Milaniča jeseni potrdili, da je Ljudski vrt nogometna trdnjava. Ob devetih slavjih gostiteljev so točke s štajerske prestolnice odnesli zgolj Ljubljančani in Kidričani. Olimpija je remizirala, Aluminij pa je z zmago pripravil enega večjih presenečenj sezone. Mariborska igra je temeljila na čvrsti obrambi, saj je Jasmin Handanović klonil zgolj 15-krat, na kar 11 tekmah pa ni prejel zadetka. Čuvaj mariborske mreže je bil v drugi polovici jeseni nepremagan skorajda 11 ur oziroma več kot sedem tekem.

PRESEŽEK JESENI:

Mariborčani so se predvsem v drugi polovici jesenskega dela Prve lige Telekom Slovenije izkazali tudi z učinkovito igro. Luka Zahović, Marcos Tavares in Milivoje Novaković so jesen sklenili s skupno 42 zadetki, več so jih v 21 krogih dosegli zgolj Domžalčani. Štajerci so se z dobro predstavo proslavili tudi v drugem velikem derbiju sezone, ko so se z gostovanja v prestolnici vrnili s tremi točkami. Pred 13.770 gledalci se je domača mreža Olimpije tresla trikrat, prvič deset minut pred zaključkom prve polovice srečanja. Tako kot v avgustovskem derbiju, je tudi sredi oktobra mrežo zmajev načel Ljubljančan v mariborskem napadu, Milivoje Novaković. Gostje so odlično krenili tudi v nadaljevanje dvoboja in v četrti minuti podvojili svojo prednost, prvega zadetka v vijoličastem dresu se je veselil Aleks Pihler. Štiri minute pred koncem rednega dela dvoboja je prednost znižal Rok Kronaveter, a je vse dvome o zmagovalcu v sodniškem dodatku razblinil Luka Zahović.

 

NOVINCI:

Najzajetnejši kos minutaže je v jesenskem delu prvenstva pripadel staroselcem, med novinci pa sta najvidnejšo vlogo odigrala poletna povratnika v Ljudski vrt, Aleks Pihler in Luka Zahović, ki je z desetimi zadetki tudi prvi strelec lige. V uvodnem delu sezone je s petimi zadetki priložnost dobro izkoristil tudi Sunny Omoregie, ki se je z Blažem Vrhovcem v Maribor preselil s knežjega mesta. Nekdanji kapetan Celja je po poškodbi v pripravljalnem obdobju jeseni zbral 600 minut igre. Dejan Mezga, še tretji povratnik med vijoličaste, je jeseni zbral štiri nastope. Omeniti velja tudi debi Mateja Palčiča, ki se je v Maribor sicer preselil že pozimi, a zaradi težav s poškodbo spomladi zaman čakal na debitantski nastop.

ODKRITJE JESENI:

Završko ekipo so po izpadu v drugoligaški rang tekmovanja zapustili vsi nosilci igre, kar nekaj pa je nove klubske sredine našlo v ostalih slovenskih prvoligaših. V Haloze je pogledal tudi mariborski športni direktor Zlatko Zahovič in v Ljudski vrt vrnil Aleksa Pihlerja. Vezist je dres Maribora nosil že v mlajših starostnih kategorijah, članski debi pa dočakal v Domžalah. Rumeni so ga v sezoni 2014/15 poslali na kaljenje v drugoligaški Triglav, Pihler pa je na prvoligaških zelenicah nase opozoril že v lanski sezoni. Z dobrimi predstavami si je priigral prestop v Maribor, a se pri tem ni zaustavil. Hitro si je priigral mesto v začetni enajsterici in z igro prepričal tudi selektorja Katanca, ki ga je oktobra prvič vpoklical v člansko izbrano vrsto. Že v prvi tekmi po vrnitvi z reprezentančnih vrst se je Pihler veselil prvega zadetka v mariborskem dresu - zadel je v derbiju z Olimpijo, zatem pa je bil še dvakrat natančen v tekmi z Radomljami.

PRVI MOŽ JESENI:

Vlogo prvega moža jeseni si lahko v mariborski slačilnici razdelita dva posameznika. Jasmin Handanović je kljub dejstvu, da je z 38 leti trenutno najstarejši nogometaši v slovenskem prvenstvu, dokazal, da tudi zrela nogometna leta pri vratarjih ne veljajo prav veliko. Dolgoletni vratar Maribora je bil med najbolj zaslužnimi, da je štajerska obramba jeseni klonila zgolj 15-krat, v zadnji jesenski tekmi pa je ob porazu z Domžalami klonil prvič po 646 minutah nepremaganosti. Z odličnimi posredovanji je odigral pomembno vlogo tudi pri nekaj tesnih slavjih vijolic, nazadnje v dvoboju z Rudarjem. V konici napada se je jeseni izkazal Luka Zahović, ki se je po sezoni na Nizozemskem vrnil v Ljudski vrt in kot posojeni nogometaš Heerenveena kar desetkrat meril v polno. Impresiven je predvsem pogled na zaključek jesenskega dela sezone, ko je na Portugalskem rojeni napadalec zabijal kot po tekočem traku.

POGLED V POMLAD:

Mariborsko četo že v uvodnem krogu nadaljevanja Prve lige Telekom Slovenije čaka ena najpomembnejših preizkušenj sezone. Varovanci Darka Milaniča bodo v Ljudskem vrtu pričakali Olimpijo, ki se je z zadnjih treh gostovanj v štajerski prestolnici vrnila neporažena. Tako kot za zmaje, tudi za zasedbo izpod Kalvarije velja, da bo zimsko obdobje izjemno pomembno za zadnjih 15 preizkušenj letošnje sezone. Marcos Tavares in soigralci bodo svojo formo in pripravljenost znova pilili tudi na turških tleh, že zdaj pa je jasno, da bo Milanič spomladi v začetni enajsterici pogrešal Erika Janžo, ki se je po dveh letih v Ljudskem vrtu preselil na Češko in okrepil vrste Viktorie Plzen. Za zdaj vodstvo kluba novincev v mariborskem dresu še ni razkrilo, športnega direktorja Zahoviča pa čaka še nekaj dela s podaljševanjem pogodb, saj le-te potečejo nekaj pomembnim članom začetne enajsterice.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Kalcer Radomlje
    V reprizi pokalnega obračuna z začetka meseca se bo Maribor pomeril z Radomljami. Kdo bo boljši?
  • 17.03.2024 | Prva liga Telemach
    Tri točke Maribora proti Kopru
    Nogometaši Maribora so v 27. krogu Prve lige Telemach premagali Koper s 3:1 (1:0).

DELI NA