Analiza jeseni: Kalcer Radomlje

Radomljani so se po sezoni premora z nazivom zmagovalca 2. SNL ekspresno hitro vrnili v prvoligaško druščino. Tako kot v krstni prvoligaški sezoni, so morali mlinarji tudi letos potrpeti v čakanju na prvo zmago, tokrat pa je bilo čakanje še nekoliko daljše kot pred dvema letoma.

Letošnji povratnik v prvoligaški konkurenci se je prvega slavja v sezoni razveselil v uvodni tekmi druge polovice prvenstva, ko so v občinskem derbiju presenetili Domžalčane. Radomljane je sicer že v uvodu v sezono pričakal zahteven razpored, saj so se varovanci trenerja Dejana Djuranoviča v prvih treh krogih udarili s klubi, ki so slovenski nogomet poleti predstavljali na evropskih zelenicah. Domžalčani in Ljubljančani so bili za rumene prevelik zalogaj, po presenečenju pa je zadišalo v Novi Gorici, a so gostitelji v zaključnih minutah po preobratu prišli do zmage. Sledila sta remija z Aluminijem in Celjem, a se je po točki v knežjem mestu poslovil Djuranovič, ki ga je na klopi nasledil prav Celjan, Jani Žilnik. Tudi slednji Radomelj ni uspel popeljati do zmage, čeprav je bil začetek obetaven. Poleg porazov Kopru in Mariboru so Radomljani na domžalski zelenici odščipnili točko Krškemu in Rudarju, sledilo pa je šest zaporednih porazov. Neugodno serijo so Igor Barukčić in soigralci prekinili v Krškem, ko so z golom Marka Nunića prišli do pomembne točke, gostovanje v posavski prestolnici pa je bilo zadnje za Žilnika na radomeljski klopi. Zadnjih pet tekem jesenskega dela Prve lige Telekom Slovenije so Radomljani odigrali pod vodstvom Davida McDonougha, nekdanji pomočnik Rafaela Beniteza pa je svoje varovance v 19. krogu popeljal tudi do že omenjene zmage nad Domžalčani, edine v jesenskem delu prvenstva. V zadnji tekmi pred premorom so Radomljani presenetili še Gorico in na premor odšli z devetimi točkami zaostanka za devetim Aluminijem

Mesto na lestvici 10.
Število točk 9
Število tekem 21
Doseženi zadetki 16
Prejeti zadetki 49
Napad lige 9.
Obramba lige 10.
Domača ekipa 10.
Gostujoča ekipa 10.
Lestvica prvih polčasov 10.
Lestvica drugih polčasov 10.
Povprečna gledanost na tekmo 650
Najvišja zmaga 2:0 (Domžale)
Najvišji poraz 0:5 (Domžale)
Najdaljša serija rezultatov 2 tekmi neporaženosti, 18 tekem brez zmage, 6 porazov,
Največ odigranih tekem Aljaž Ivačič in Luka Cerar (21)
Največ odigranih minut Aljaž Ivačič (1890)
Najboljši strelec Marko Nunić (5)
Najboljši asistent Filip Janković (2)
Največ kartonov Marko Kovjenić in Rok Jazbec (5)

 

MINUS JESENI:

Radomljani so v 21 tekmah jesenskega dela prvenstva dosegli 16 zadetkov, enega več kot Kidričani. V primerjavi s krstno sezono so Radomljani učinkovitejši, a v oči bode število prejetih zadetkov. Aljaž Ivačič, eden od peterice nogometašev Prve lige Telekom Slovenije, ki jeseni niso izpustili niti minute, je moral v 21 krogih 49-krat po žogo v svojo mrežo. Radomlje so ob Olimpiji edina ekipa, ki je na domačem igrišču prejela več zadetkov kot na gostovanjih, s katerih so se Radomljani vrnili z 19 zadetki v svoji mreži.

PLUS JESENI:

Vodstvo radomeljskega prvoligaša se je pred drugo prvoligaško sezono odločilo zaupati tudi zajetnemu številu nogometašev, ki so klubu pomagali že v krstni sezoni v prvem rangu slovenskega nogometa. Tako so tudi jeseni pomembno vlogo v rumenem dresu odigrali Igor Barukčić, Luka Cerar, Rok Jazbec, Dušan Stoiljković, Denis Lidjan, Luka Gajić in Aleksandar Zukić, krstne prvoligaške izkušnje pa si je pred dvema letoma nabiral tudi Aljaž Ivačič, ki je bil v prvem delu letošnje sezone nezamenljiv med radomeljskima vratnicama.

PRESEŽEK JESENI:

V krstni prvoligaški sezoni so morali pristaši in nogometaši Radomelj na zmago čakati do desetega kroga tekmovanja in gostovanja na koprski Bonifiki. Letos se je čakanje podaljšalo vse do 19. kroga, presenetljivo pa so pred radomeljsko zasedbo pokleknili sosedje Domžalčani, ki v predhodnih šestih prvoligaških obračunih Radomljanom niso dovolili niti zadetka, kaj šele upanja na točke. Domžale so po porazu zaostale za vodilnim dvojcem, dvakratnega državnega prvaka pa sta pokopala Marko Nunić in Filip Janković, ki je bil v prvi polovici letošnjega leta član Domžal. Nemalo težav z zadnjeuvrščeno ekipo lige so imeli tudi Goričani, Radomljani pa so neporaženi ostali v obeh dvobojih s Krškim.

NOVINCI:

Čeprav so se Radomljani v prvoligaške boje podali z glavnino zasedbe, ki je v minuli sezoni priigrala naslov prvaka 2. SNL in povratek med najboljše klube v državi, so moštvu Dejana Djuranoviča dodali tudi nekaj novih obrazov. Za pomembno pridobitev v fazi napada se je izkazal povratnik med mlinarje, Marko Nunić, ki si je v lanski sezoni, po tem ko je nekaj let polnil drugoligaške mreže, prvoligaške izkušnje nabiral v dresu Gorice. Nunić je bil v preteklosti kratek čas tudi član Zavrča, barve katerega sta branila tudi Josip Balić in Tin Karamatić. Prvi je bil pomemben adut sredine igrišča, drugi pa se je hitro uveljavil v obrambni liniji, del katere je bil tudi Milan Anđelković, daleč najizkušenejši član moštva. Prvič sta se v prvoligaški konkurenci preizkusila Domen Jugovar in Kristijan Šipek, pomembno pridobitev pa je v zaključku jesenskega dela sezone predstavljal tudi Filip Janković, ki je s Srbijo pred leti postal evropski in svetovni mladinski prvak.

ODKRITJE JESENI:

Čeprav je v jesenskem delu sezone za Radomlje odigral zgolj osem srečanj, je Filip Janković predstavljal močno orožje mlinarjev. Obetavni srbski nogometaš se je ob koncu poletnega prestopnega roka Radomljam pridružil kot nekdanji član Domžal, kjer si v ostri konkurenci ni uspel izboriti obilnejše minutaže. V Radomljah je bilo povsem drugače, saj je hitro prevzel vidno vlogo in bil med najbolj zaslužnimi, da so Radomlje v 19. krogu prvenstva vknjižile prvo zmago. Krilni nogometaš, ki je s hitrostim korakom in tehničnim znanjem nasprotnim branilcem povzročal precej težav, je v občinskem derbiju potrdil nepisano pravilo bivšega nogometaša, saj je načel domžalski gol, krog zatem pa je zatresel tudi ljubljansko mrežo.

PRVI MOŽ JESENI:

Marko Nunić se je poleti vrnil med Radomljane, ki jim je tedaj še kot nogometaš Olimpije nekaj časa pomagal že v drugoligaški konkurenci. Vmes se je otrok zeleno-belih dokazal v Šenčurju in Aluminiju, se prebil med najboljše strelec drugoligaškega tekmovanja, po zgolj nekajtedenski epizodi v Zavrču pa se je minulo leto preselil v Novo Gorico. Na severu Primorske je Ljubljančanu pripadla predvsem vloga jokerja s klopi, v Radomlje pa se je pred začetkom letošnje sezone vrnil z visokimi pričakovanji. Jeseni je dosegel pet zadetkov, kar dvakrat je zadel v tekmah z Gorico, v končnici jesenskega dela sezone pa sta bila še posebej pomembna gola v Krškem in Domžalah. V 16. krogu je namreč priigral točko, nekaj dni zatem pa je s podajo ter golom odigral vidno vlogo v občinskem derbiju in zmagi Radomelj.

POGLED V POMLAD:

Radomljani bodo v nadaljevanje Prve lige Telekom Slovenije vstopili z zajetnim zaostankom za mesti, ki prinašajo obstanek v prvoligaški druščini. Osmo Krško povratniku med prvoligaše beži za 13 točk, štiri točke manjše je zaloga devetouvrščenih Kidričanov. Prav Aluminij bo konec februarja prvi nasprotnik Radomelj v pomladanskem delu prvenstva, z morebitno zmago pa bi boj za obstanek pridobil dodatno mero napetosti. Še pred obračunom s Kidričani pa vodstvo zadnjega kluba Prve lige Telekom Slovenije čaka iskanje novega trenerja in tudi novih obrazov. Radomljani bodo med zimskim pripravljalnim obdobjem zagotovo delali predvsem na izboljšanju obrambe, v lovu na obstanek pa bo zagotovo lažje tudi, če se bodo radomeljski nogometaši izkazali z boljšo realizacijo.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    V dvoboju za obstanek Radomljani do točke v zaključku
    Nogometaši Aluminija in Kalcer Radomelj so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 13.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Radomlje
    Kdo bo v zadnjih pet tekem letošnje sezone zakorakal z boljšim izhodiščem? Nogometaši Aluminija in Radomelj bodo v Kidričevem odigrali dvoboj začelja lestvice Prve lige Telemach.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?
  • 08.04.2024 | Prva liga Telemach
    V Radomljah predstavili novega trenerja, mlinarje bo vodil Darjan Slavic
    Darjan Slavic je novi trener članske ekipe Radomelj. Enainštiridesetletni Prekmurec bo skušal rumeno-črne v zaključku letošnjega prvenstva popeljati do obstanka v Prvi ligi Telemach.
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani do točke v sodnikovem dodatku
    Nogometaši Kalcerja Radomelj in Kopra so se v 29. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Radomlje - Koper
    Oliver Bogatinov je še pred dobrim tednom vodil Radomlje, zdaj pa bo kot trener Kopra nasprotnik svoje nekdanje ekipe. Kdo bo na prvi ligaški tekmi po trenerski rošadi prišel do novih točk?
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Bogatinov ni več trener Radomelj
    Oliver Bogatinov po sporazumni prekinitvi sodelovanja ni več trener Radomelj, ki jih je vodil od začetka leta 2024. Ekipo bosta do nadaljnjega vodila Luka Žinko in Dragan Čadikovski.
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Kalcer Radomlje
    V reprizi pokalnega obračuna z začetka meseca se bo Maribor pomeril z Radomljami. Kdo bo boljši?

DELI NA