Analiza jeseni: Gorica

Gorica je dobila jesensko bitko štirih moštev za četrto mesto, ki bi lahko ob pokalnem slavju ene od treh prvouvrščenih moštev prvenstva poleti vodilo v kvalifikacije UEFA Evropsko ligo. Z evropsko preizkušnjo so Primorci odprli tudi letošnjo sezono, v Prvi ligi Telekom Slovenije pa jeseni zbrali sedem zmag ter ravno toliko remijev in porazov.

Sinje-modri so v uvodni preizkušnji z goloma Sandija Arčona, ki je nekaj tednov zavzemal tudi vrh ligaške lestvice strelcev, strli odpor Kidričanov. Sledil je poraz v knežjem mestu, brez točk pa so se Srebrničevi varovanci v četrtem krogu vrnili tudi s Krškega. Goriško poletje je bilo v znamenju domačih zmag, saj so na severu Primorske padli tudi Radomljani, precej odmevnejša pa sta bila skalpa Maribora in Gorice. Med obema domačima slavjema so Primorci slavili tudi v Velenju in tako na prvi reprezentančni premor odšli s tremi zmagami v nizu. Po septembrskem premoru se je pričela serija slabših rezultatov. V izdihljajih dvoboja z Olimpijo so Goričani, po enajstmetrovki goriškega otroka Etiena Velikonje, ostali brez točke, uvodno četrtino prvenstva pa so Arčon in soigralci sklenili z rahlo zamudo. Še pred remijem v primorskem derbiju s Koprom je Srebrničeva posadka remizirala v Kidričevem, kot prvi pa so točke z gostovanja v Novi Gorici odnesli Celjani, dvoboj je odločil Dalibor Volaš. Pred novim dvotedenskim premorom je Gorica po kar treh izkoriščenih enajstmetrovkah še drugič v sezoni ugnala Radomlje, po vrnitvi s premora pa so Goričani zapadli v niz šestih tekem čakanja na zmago. Po remiju s Krškim so bili v dvobojih z Gorico uspešnejši Mariborčani, Velenjčani in Domžalčani, ki so s petimi zadetki za hrbtom Grege Sorčana severnoprimorski ekipi zadali najvišji poraz sezone. Po odmevnem remiju z Olimpijo ter še eni točki v Kopru je bil zmagovalni post prekinjen v dvoboju z Aluminijem, ki je v končnici srečanja prejel tri zadetke. Kapetan Burgič in soigralci so na zimski odmor odšli z dvema neodločenima izidoma 1:1, najprej proti Celju in nato še proti Radomljam. Štiri od skupno sedmih remijev je moštvo Gorice vknjižilo v zadnjih petih tekmah pred tekmovalnim premorom, z zadnjo točko pa so »vrtnice« izkoristile spodrsljaj Celjanov in grofe izrinile s četrtega mesta lestvice.

Mesto na lestvici 4.
Število točk 28
Število tekem 21
Doseženi zadetki 24
Prejeti zadetki 24
Napad lige 5.
Obramba lige 4.
Domača ekipa 4.
Gostujoča ekipa 7.
Lestvica prvih polčasov 4.
Lestvica drugih polčasov 5.
Povprečna gledanost na tekmo 861
Najvišja zmaga 3:0 (Aluminij)
Najvišji poraz 5:0 (Domžale)
Najdaljša serija rezultatov 3 zmage, 3 porazi, 5 tekem neporaženosti, 6 tekem brez zmage
Največ odigranih tekem Grega Sorčan in Sandi Arčon (21)
Največ odigranih minut Grega Sorčan (1890)
Najboljši strelec Miran Burgić (7)
Najboljši asistent Rifet Kapić (6)
Največ kartonov Miran Burgić (6)

MINUS JESENI:

Goriška ekipa je, podobno kot v lanski sezoni, vstopila v uvodne preizkušnje in po sedmem krogu, ko so v novogoriškem Športnem parku klonili Domžalčani, zasedla tudi vrh lestvice Prve lige Telekom Slovenije. Sledila je ponovitev lanskega scenarija, saj so Goričani padli v rezultatsko krizo. Po petih zmagah v uvodnih sedmih preizkušnjah so Primorci v nadaljevanju sezone slavili le še dvakrat, posledično pa izgubili stik z vodilnimi klubi. Med 13. in 18. krogom niso zmagali, prvo polovico prvenstva pa so sklenili na šestem mestu lestvice ter tako prvič in zadnjič to jesen zasedli mesto v spodnjem domu. Goričani so imeli vnovič nekaj težav z realizacijo, saj osemkrat niso uspeli zatresti mreže nasprotnikov. Srebrnič lahko pogreša tudi boljši izkupiček z gostovanj, saj je Gorica z devetimi točkami četrta najskromnejša ekipa lige. Miran Burgič je s soigralci z gostovanj prinesel dve zmagi, ob Radomljah so sinje-modri premagali še Rudar.

PLUS JESENI:

Miran Srebrnič je skupaj s sodelavci tudi v letošnji jeseni sledil začrtanim smernicam uveljavljanja domačih igralcev. Ob Rifetu Kapiću v goriški zasedbi najdemo le še dva tuja nogometaša, a sta Bede Amarachi Osuji in Gianluca Franciosi stransko vlogo, pomemben delež minutaže pa so dobili Tine Kavčič, Jaka Kolenc, Matija Boben, Andrej Kotnik, Tilen Nagode in letošnji prvoligaški debitant Rok Grudina. Čeprav je goriška slačilnica poleti z odhodom Marshala Johnsona izgubila nekaj pomembnih izkušenj, se lahko Goričani v primerjavi z lansko sezono pohvalijo s čvrstejšo obrambo, ki je jeseni dovolila 24 zadetkov, ravno toliko pa so jih goriški nogometaši tudi dosegli.

PRESEŽEK JESENI:

Večino, kar 17 zadetkov so goriški strelci dosegli na domači zelenici, kjer so Primorci klonili zgolj dvakrat. Polnega izkupička so se na severu Primorske veselili zgolj Celjani in Velenjčani, medtem ko so se morali državni prvaki Ljubljančani sprijazniti s točko. Še slabše je šlo v novogoriškem Športnem parku Domžalčanom in Mariborčanom. Prvi so v sedmem krogu v Novi Gorici izgubili s 3:1, po tem ko je Sandi Arčon gostujočo mrežo zatresel dvakrat, zmago pa je v zaključnih minutah potrdil Rifet Kapić. Skalpa jeseni so se Goričani razveselili še dva tedna pred obračunom z Domžalami. Prvega od skupno dveh gostujočih porazov sezoni so sinje-modri zadali Mariboru, ki se je v težavah znašel ob koncu prvega polčasa, ko je Marko Šuler zatresel lastno mrežo. Gostje so po dobri uri igre domačo prednost izničili z golom Gregorja Bajdeta, a so gostitelji deset minut kasneje znova povedli, kot pa se je izkazalo ob koncu srečanja, je bil gol Mirana Burgiča dovolj za prestižno zmago.

 

NOVINCI:

Goriška slačilnica v poletnem prestopnem roku ni doživela bistvenih sprememb. Miran Srebrnič se je razveselil vrnitve Dejana Žigona, ki je mlademu moštvu dodal prepotrebne izkušnje. Prvoligaški krst je poleti dočakal Rok Grudina, ki je v lanski sezoni Bricem pomagal do vrnitve v drugoligaško konkurenco, po vrnitvi v Gorico, kjer je igral že kot kadet in mladinec, pa je jeseni zaigral na 17 tekmah. Medtem ko Theodore Wilson po evropskem debiju v sinje-modrem dresu ni dobil priložnosti v državnem prvenstvu, je osemkrat s klopi v igro vstopil italijanski krilni napadalec Gianluca Franciosi.

ODKRITJE JESENI:

Pri novogoriškem prvoligašu vztrajajo pri usmeritvi in prvoligaško minutažo ponujajo nogometašem iz lokalnega okolja. Med takšne nogometaše spada Rok Grudina, ki se je po prvoligaškem krstu hitro pridobil Srebrničevo zaupanje. Za enega od goriških jesenskih odkritij pa velja tudi Matija Boben, ki se je na sever Primorske preselil med zimskim premorom minule sezone. Visokorasli branilec je bil pomemben člen zadnje vrste sinje-modrih v drugi polovici letošnje sezone, saj je po 12. krogu osemkrat dočakal mesto v začetni enajsterici, verjetno pa bi bilo število nastopov še višje, če ga ne bi v zaključku sezone v posteljo položila bolezen. Nekdanji up Kočevja in Interblocka, ki je v prvoligaški konkurenci debitiral v dresu Triglava, si je z dobrimi predstavami kot eden od treh Goričanov priigral tudi mesto v B reprezentanci Slovenije, ki bo januarja gostovala v Združenih arabskih emiratih.

PRVI MOŽ JESENI:

Miran Burgič je s sedmimi zadetki prvi strelec goriškega moštva, pri katerem je v uvodu sezone navduševal tudi Sandi Arčon, ki je bil s petimi zadetki med najbolj zaslužnimi, da je Gorica v uvodnih sedmih krogih vknjižila pet zmag. Še pomembnejšo vlogo pa je skozi jesen igral Rifet Kapić. Nogometaš z bosanskega Cazina si je mesto v moštvu Mirana Srebrniča priigral med preizkušnjo v sklopu zimskih priprav in že spomladi v goriškem dresu igral pomembno vlogo. Le-ta je bila še pomembnejša v jesenskem delu letošnje sezone, ko je član zvezne vrste izpustil vsega dve tekmi. 21-letnik je s štirimi zadetki pristavil pomemben delež k rezultatom, morda še pomembnejši pa je bil njegov delež v fazi kreiranja goriške igre, saj je s šestimi podajami daleč najuspešnejši asistent četre ekipe Prve lige Telekom Slovenije.

POGLED V POMLAD:

Goriška četa bo v spomladanske boje krenila z 28 točkami in z najugodnejšim izhodiščem med četverico moštev, ki se borijo za tako želeno četrto mesto lestvice Prve lige Telekom Slovenije. Rifeta Kapića, Mirana Burgiča, Grego Sorčana, Miho Gregoriča in ostale do tretjih Domžal loči zajetnih 11 točk razlike, ki jih bo glede na jesenske predstave rumenih težko nadomestiti. Vodstvo goriškega kluba pred nadaljevanjem tekmovanja išče še enega osrednjega branilca, prva želja pa ostaja napadalec, ki bi v konici napada razbremenil izkušenega Burgiča. Slednji je s sedmimi zadetki sicer prvi strelec moštva, a je kar štirikrat v polno meril z bele točke. Po lanski jeseni so se lahko v Novi Gorici pohvalili z izjemno učinkovito igro, saj sta tedaj v goriškem dresu blestela Blessing Eleke in Amel Džuzdanović, ki si je poleti še drugič v manj kot letu dni poškodoval koleno in moral tik pred vrnitvijo na igrišča na novo dolgotrajno okrevanje.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 11.07.2023 | Prva liga Telemach
    Matija Širok sklenil nogometno kariero
    Po Mateju Podlogarju je nogometne čevlje na "klin" obesil še Matija Širok. Dvaintridesetletni bočni branilec kariero zaključuje po 271 tekmah v Prvi ligi Telemach, v kateri je debitiral v sezoni 2009/10.
  • 28.05.2023 | Prva liga Telemach
    Kidričani potrdili povratek med najboljše
    Nogometaši Aluminija so si po letu igranja v drugi ligi priigrali vrnitev med slovensko elito. V kvalifikacijah za popolnitev Prve lige Telemach so bili boljši od Gorice, prvo tekmo v Kidričevem so dobili s 3:1, na povratni v Novi Gorici pa danes iztržili remi 1:1.
  • 27.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Gorica - Aluminij
    Aluminij si je na domačem igrišču priigral zajetno prednost pred povratno tekmo na Primorskem, a pri Gorici verjamejo, da lahko v nedeljo prikažejo boljšo predstavo in nadoknadijo zaostanek. Kdo bo prvoligaš v sezoni 2023/24?
  • 25.05.2023 | Prva liga Telemach
    Kidričani pred tekmo v Novi Gorici z dvema goloma prednosti
    Nogometaši Aluminija so dobili prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telemach, Goričani bodo v nedeljo na domačem igrišču lovili dva zadetka zaostanka.
  • 24.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Gorica
    Kdo bo v prihodnji sezoni del Prve lige Telemach? Gorica se želi izogniti novemu ekspresnemu izpadu med drugoligaše, Aluminij pa po sezoni v 2. SNL išče hiter povratek med najboljše v državi.
  • 19.05.2023 | Prva liga Telemach
    Gorica do zmage in dodatnih kvalifikacij
    Nogometaši Gorice so v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telemach doma premagali Tabor iz Sežane z 1:0 (1:0).
  • 17.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Gorica - Tabor
    Zadnji krog letošnje sezone Prve lige Telemach bo najprej odločil bitko za deveto mesto. Za nastop v dodatnih kvalifikacijah bosta obračunali ekipi Gorice in Tabora. Sežanci za obstanek potrebujejo zmago.
  • 13.05.2023 | Prva liga Telemach
    Mura do zmage proti Gorici
    Nogometaši Mure so v 35. krogu Prve lige Telemach premagali Gorico s 4:2 (1:2).
  • 08.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Gorica
    Mura kljub nizu slabih rezultatov še sanja o Evropi, Gorica pa se krčevito bori za obstanek.

DELI NA