Analiza jeseni: Domžale

Domžalčani bodo, podobno kot v lanski sezoni, pomlad pričakali na tretjem mestu ligaške razpredelnice. Rumeni bodo v nadaljevanje Prve lige Telekom Slovenije krenili z zajetno prednostjo pred skupino zasledovalcev, ki jo z 11 točkami zaostanka vodijo Goričani. Domžalčane do vodilne dvojice loči sedem točk razlike, zaostanek pa bi lahko bil po zadnjih treh jesenskih dejanjih manjši, a tudi zajetnejši.

Domžalčani so se remiju izognili kar 16-krat zapored, sezono, ki je bila tudi v znamenju evropskih uspehov, pa so odprli z zmago v občinskem derbiju z Radomljami, uvodnemu slavju pa sta sledila dva neodločena izida. Po točki v Krškem so se Domžalčani brez zmagovalca razšli tudi z Mariborom, čeprav so ob polčasu zaostajali za dva zadetka. Domače sta v igro vrnila Juninho, ki je teden zatem potrdil tudi zmago v Velenju, in Jure Balkovec, ki je v začetni enajsterici zamenjal Dejan Trajkovskega. Z uspešnimi igrami sta si poletno selitev v tujino priigrala tudi Matic Črnic in Kenan Horić, a so v Domžalah zakrpali vse luknje. Po zmagi nad Koprom so morali Domžalčani priznati tudi prvi poraz, ob Kamniški Bistrici so se zmage veselili Ljubljančani, dvakrat državni prvaki pa so se v zadnji tekmi pred septembrskim premorom brez točk vrnili tudi z gostovanja v Novi Gorici. Luka Elsner se je med dvotedenskim premorom preselil v Stožice, Simon Rožman pa je na domžalski klopi debitiral z zmago nad Aluminijem. Po grenkem porazu v knežjem mestu, ko je v izdihljajih dvoboja za domače slavje zadel Matej Podlogar, nekdanji Domžalčan, so Rožmanovi varovanci odgovorili z dvema visokima zmagama. V golu Radomelj in Krškega je končalo po pet žog, izvrsten pa je bil tudi prvi polčas v Ljudskem vrtu, a so se gostitelji v drugem polčasu dokopali do preobrata. Sledili sta novi prepričljivi zmagi, pred Vukom in soigralci so klonili Velenjčani in Koprčani, v prestolnici pa so Domžalčani doživeli nov tesen poraz. Tako kot v Celju, je tudi v Stožicah srečanje odločil nekdanji Domžalčan, Andraž Kirm. Odgovor je bil znova silovit, v obračunih z Gorico in Aluminijem so domžalski nogometaši dosegli devet zadetkov, dvoboj s Celjem pa je postregel s tesnejšim razpletom, a novo zmago Rožmanove čete. Tudi Domžalčani jeseni niso speljali brez spodrsljaja, ki se je zgodil v dvoboju z Radomljami. Porazu v občinskem derbiju je sledilo še srečanje v Krškem, ki ni ponudilo zadetkov, a so rumeni razliko do vrha lestvice znižali s skalpom Maribora, ki je ob Kamniški Bistrici po preobratu padel z izidom 3:2.

Mesto na lestvici 3.
Število točk 39
Število tekem 21
Doseženi zadetki 45
Prejeti zadetki 22
Napad lige 1.
Obramba lige 3.
Domača ekipa 2.
Gostujoča ekipa 3.
Lestvica prvih polčasov 3.
Lestvica drugih polčasov 1.
Povprečna gledanost na tekmo 1159
Najvišja zmaga 5:0 (Radomlje/Krško/Gorica)
Najvišji poraz 3:1 (Olimpija/Gorica/Maribor)
Najdaljša serija rezultatov 3 zmage, 5 tekem neporaženosti, 16 tekem brez remija
Največ odigranih tekem Marko Alvir (20)
Največ odigranih minut Marko Alvir (1626)
Najboljši strelec Marko Alvir in Slobodan Vuk (8)
Najboljši asistent Jan Repas in Slobodan Vuk (6)
Največ kartonov Marija Širok (4/1)

MINUS JESENI:

Domžale do prvouvrščenega dvojca loči sedem točk razlike, a je bil razmak med trojico pred zadnjimi tremi jesenskimi preizkušnjami še nekoliko tesnejši. Domžalčani so stik z Mariborom in Olimpijo, ki sta se jeseni nekajkrat izmenjala na vrhu lestvice, izgubili po dveh zaporednih tekmah brez doseženega gola in z eno iztrženo točko. Najbolj presenetljiv je bil domžalski poraz v obračunu s sosednjimi Radomljami, ko so v taboru letošnjega povratnika v prvoligaško konkurenco kaznovali slabšo predstavo premešane enajsterice trenerja Simona Rožmana in se veselili sploh prve zmage v sezoni. V predzadnjem jesenskem krogu so rumeni gostovali v Krškem in se tudi s četrte tekme v posavski prestolnici vrnili s točko. Čeprav so si Slobodan Vuk in soigralci pripravili zajetno število priložnosti, so le-te ostale neizkoriščene, rumenim pa se je šele tretjič v jesenskem delu prvenstva pripetilo, da niso zatresli mreže nasprotnikov.

PLUS JESENI:

Domžalčani so v zimski premor vstopili tudi s statusom najučinkovitejšega moštva lige, saj so v 21 krogih dosegli kar 45 zadetkov, s čimer so praktično že ujeli izkupiček prehodne sezone. V 35 tekmah tekmovalnega leta 2015/16 je Elsnerjevo moštvo doseglo zgolj gol več. Strelska renesansa zasedbe, ki domuje ob Kamniški Bistrici, se je pričela po menjavi trenerja, saj so Slobodan Vuk, Marko Alvir in soigralci v 14 tekmah pod poveljstvom Simona Rožmana nasprotno mrežo zatresli kar 34-krat. Rožman je z odprto in napadalno igro v »prodajno izložbo« domžalskega prvoligaša postavil zajetno število nogometašev, kar bi lahko pozitivno vplivalo tudi na bilančno stanje v klubski blagajni.

PRESEŽEK JESENI:

Domžalski nogometaši so jeseni presegli točkovni izkupiček v domačih tekmah. Preizkušnje v domačem Športnem parku so bile v preteklosti ena šibkih točk zasedbe dvakratnih državnih prvakov. Domžale so ob osmih zmagah doma izgubile zgolj z Olimpijo in Radomljami, točko pa je z Domžal odnesel Maribor. Prav dvoboji s Štajerci so pristašem domžalskega kluba postregli z največ vznemirjenja. Prvi medsebojni obračun letošnje sezone je ob polčasu postregel z mariborsko prednostjo, a so se Domžalčani z goloma Juninha in Balkovca v nadaljevanju prebili do točke. Razburljiv je bil tudi spopad v Ljudskem vrtu, saj so ga po zaslugi Lucasa Horvata ob polčasu dobili gostje, a so Mariborčani v nadaljevanju prišli do pomembne zmage. S preobratom je postregla tudi tretja tekma, ki pa so jo dobili Domžalčani. Maribor je povedel po enajstmetrovki Zahovića, Vetrih in Blažič sta domače popeljala do vodstva, a sta tekmeca po novem golu Zahovića na premor odšla z neodločenim izidom. Zmaga je doma ostala po zaslugi Vetriha, ki je z drugim golom na tekmi poskrbel za domžalski skalp jeseni.

NOVINCI:

Domžalčani so po začetku sezone ostali brez brez Matica Črnica, Kenana Horića in Dejana Trajkovskega, a so pri domžalskem klubu že poleti poskrbeli za široko izbiro kadra, zato Elsner in kasneje tudi Rožman nista imela težav z izbiro začetne enajsterice. Med novinci se lahko z najzajetnejšo minutažo pohvali Matija Širok, ki je bil ob desni stranski črti prva izbira Simona Rožmana. Po začetnem prilagajanju se je pod Rožmanovo taktirko v enajsterici uveljavil tudi Jure Matjašič, ki se je ob Kamniško Bistrico preselil z Zavrča. Tam je v minuli sezoni igral tudi Veljko Batrović, ki pa je zbral zgolj štiri nastope. V rumenem dresu so zaigrali tudi trije povratniki. Benjamin Morel se je poslovil kmalu po menjavi trenerja, Luki Žinku in Denisu Haliloviću pa so zajetnejšo minutažo preprečile težave s poškodbo. Tako kot Žinko, se je tudi Luka Volarič v Domžale preselil po uspešni sezoni v Krškem, krilni nogometaš pa je bil med najbolj zaslužnimi, da so Domžalčani pred Krškega prebili v polfinale pokalnega tekmovanja. V konici napada je dodatno izbiro ponudil tudi Elvis Bratanović, ki je bil jeseni natančen enkrat. Najmanj sreče pa je imel Alexandre Kombi, ki je že ob debiju staknil poškodbo kolena.

ODKRITJE JESENI:

Pod vodstvom novega stratega Rožmana sta s polnimi pljuči zadihala tudi Marko Alvir in Slobodan Vuk, ki z osmimi zadetki zaostajata zgolj za Dominikom Glavino in Luko Zahovićem. Zagrebčan se je Domžalam pridružil že pred pričetkom lanske sezone, a je v krstnem letu v rumenem dresu zbral 12 nastopov. Nekdanji član mladinske akademije zagrebškega Dinama, ki je pred prihodom v Domžale izkušnje nabiral v rezervnem pogonu Atletico Madrida, je jeseni izpustil zgolj eno tekmo, še poleti pa je v zgoščenem tekmovalnem ritmu krpal luknje na obeh bočnih položajih, nakar je po prestavitvi v zvezno vrsto doživel strelski razcvet. Alvir, ki se je v 16. krogu izkazal s tremi zadetki v mrežo Gorice, je uspešno jesen kronal z osmimi zadetki in tako na ligaški lestvici zaostaja zgolj za vodilnima strelcema prvenstva, Glavino in Zahovićem, ki sta bila uspešna desetkrat.

PRVI MOŽ JESENI:

V jesenskem delu prvenstva je zasijala tudi zvezda Slobodana Vuka, ki se je v začetno enajsterico rumenih vrnil po Rožmanovem prevzemu članskega moštva. Dolgoletni član domžalskega kluba je bil dvakrat natančen že v prvih dveh krogih, še pod Elsnerjevim vodstvom, jeseni pa je bil uspešen še šestkrat. V tekmi z Gorico, ki so jo Domžalčani v 16. krogu dobili z izidom 5:0, je Vuk postregel še z zgodovinskim dejanjem, saj se je s 35. prvoligaškim zadetkom na vrhu klubske lestvice izenačil z Zlatanom Ljubijankićem. Vuk, ki je bil po dobrih predstavah uvrščen tudi na Katančev reprezentančni seznam za januarski tekmi s Finsko in Saudovo Arabijo, se je že krog zatem, na tekmi v Kidričevem, otresel nekdanjega reprezentanta, v 18. krogu pa se je po golu v celjski mreži razveselil že 37. prvoligaškega zadetka.

POGLED V POMLAD:

Domžalska četa se v pomlad podaja z varno in zajetno prednostjo pred zasledovalci. Skupno štirih klubov vodijo Goričani, ki pa jim Domžale bežijo za 11 točk. Ob morebitnih spodrsljajih Maribora in Olimpije pa bi se lahko Domžalčani spomladi vključili tudi v boj za vrh prvoligaške lestvice, za katerim rumeni zaostajajo za sedem točk. Rožmanovi varovanci bodo skušali nadaljevati z učinkovitimi igrami in nadaljevati uspešen trend domačih tekem, ki so postale zaščitni znak Rožmana, saj so Domžalčani v sedmih tekmah zgolj enkrat oddali točke. Če se bo dvoboj razvil v troboj, bo odvisno tudi od zimskega kadrovanja, saj so domžalski nogometaši z dobrimi in učinkovitimi predstavami privabili nekaj snubcev. Med zimskim premorom lanske sezone so Domžalčani že izgubili nekaj pomembnih členov, vse najmočnejše adute pa bodo Matej Rožman in sodelavci težko zadržali tudi v aktualni sezoni.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani presenetili v Celju
    Nogometaši Domžal so v 32. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagale Celje s 3:2 (0:1).
  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Domžale
    Celjsko odštevanje se je začelo, grofje so na pragu drugega naslova državnih prvakov. Nedeljski tekmeci Celjanov bodo nogometaši Domžal, ki so med tednom prišli do pomembnih točk.
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pomembne točke Domžal proti Kopru
    Nogometaši Domžal so v zaostali tekmi 25. kroga Prve lige Telemach premagali Koper z 1:0 (0:0).
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Koper
    Marca je dvoboj Domžal in Kopra odneslo močno deževje, ki je razmočilo zelenico ob Kamniški Bistrici. Kdo bo dobil zaostali obračun?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Rogaška do zelo pomembnih točk pri Domžalah
    Nogometaši Rogaške so v 30. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Domžale z 1:0 (1:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Rogaška
    Domžale spet kažejo znake življenja, uspeh proti Bravu pa bodo skušale nadgraditi v sredo, ko gostijo razočarano Rogaško.
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani do pomembne zmage pri Bravu
    Nogometaši Domžal so v 29. krogu Prve lige Telemach v Ljubljani premagali Bravo Kostel s 3:1 (0:0).
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Domžale
    Devetindvajseti krog Prve lige Telemach bodo z nedeljsko tekmo zaključili nogometaši Brava in Domžal. Kakšen bo domžalski odziv po slovesu Dušana Kosića?

DELI NA