Analiza jeseni: Celje

Celjani bodo v nadaljevanje Prve lige Telekom Slovenije krenili s petega mesta, na katerega so zdrsnili po porazu v zadnji jesenski preizkušnji v Kidričevem. Tako kot koprska, je bila tudi celjska jesen razdeljenega v uspešnejšo prvo polovico in rezultatsko skromnejšo nadaljevanje. V oči bode nekoliko slabši zaključek, ko so grofje v zadnjih sedmih krogih v bero dodali le še štiri točke.

Zasedba s knežjega mesta je sezono odprla z gostovanjem v prestolnici in ob minimalnem porazu pustila dober pečat. Z golom Lovra Čirjaka, ki je bil v uvodu sezone najbolj razpoložen grof, je v drugem krogu padla Gorica, kar štirikrat pa so Celjani zadeli v Kidričevem in vknjižili še drugo zaporedno zmago. Po porazu na Bonifiki, po golu Čirjaka je dvakrat zadel Ibričić, so sledile še tri tekme brez zmage. Dvoboj z Radomljami ni ponudil zadetkov, s Krškega so se Celjani vrnili brez točk, štajerski derbi pa so Mariborčani v svojo korist preobrnili v drugem polčasu ter Celje potisnili na deveto mesto. Grofje so se v zmagovalne tirnice vrnili v osmem krogu, ko so dobili sosedski derbi z Velenjčani, ki niso uspeli zaustaviti Čirjaka in Volaša. Za zaključek uvodne četrtine prvenstva je celjska zasedba po preobratu, ko je v izdihljajih dvoboja zadel Matej Podlogar, presenetila Domžale. Celjani so z minimalno razliko izgubili še drugo letošnjo tekmo z Olimpijo, rumeno-modre je pokopal bivši grof Zajc. S podobnim receptom je Celje do zmage prišlo v naslednjih dveh tekmah. Dalibor Volaš je odločil dvoboj v Novi Gorici, po zadetku Mateja Podlogarja pa so v knežjem mestu klonili Kidričani. V oktobrskem reprezentančnem premoru so v Celju zamenjali trenerja, Pevnika je nasledil Igor Jovićević, ki pa je dvoboj s Koprom spremljal še s celjske tribune. Štajerci so iztržili točko, nato pa v meglenih Domžalah v drugem polčasu strli odpor Radomljanov. Sledila je že omenjena serija v zaključku jesenskega dela sezone, ko so Celjani v sedmih srečanjih prišli do štirih točk. Na Areni Petrol so gostitelje presenetili Krčani, po dobrem odporu pa je Jovićevićeva četa brez točk zapuščala Ljudski vrt. Po dveh zaporednih porazih so Travner in soigralci rane zacelili z visoko zmago nad sosednjim rivalom Rudarjem, v mrežo katerega so pospravili štiri zadetke. Z identičnim izidom 2:1 so rumeno-modri odhajali z Domžal in Ljubljane, obakrat so se po zaostanku dveh golov približali na zadetek razlike, a do izenačenja niso zmogli. Po točki v obračunu z Gorico so Celjani jesenski del sezone sklenili v Kidričevem in si v obračunu z Aluminijem privoščili spodrsljaj. Po vodstvu, v katerega je goste popeljal Volaš, je za sanjski preobrat domačih v zaključnih minutah poskrbel Žiga Škoflek. Celjani so po porazu zdrsnili na peto mesto, pred Celje pa so skočili Goričani.

Mesto na lestvici 5.
Število točk 27
Število tekem 21
Doseženi zadetki 25
Prejeti zadetki 25
Napad lige 4.
Obramba lige 5.
Domača ekipa 6.
Gostujoča ekipa 5.
Lestvica prvih polčasov 6.
Lestvica drugih polčasov 4.
Povprečna gledanost na tekmo 926
Najvišja zmaga 4:0 (Rudar Velenje)
Najvišji poraz 0:3 (Maribor/Krško)
Najdaljša serija rezultatov 4 tekme neporaženosti, 2 zmagi, 4 tekme brez zmage
Največ odigranih tekem Lovre Čirjak (21)
Največ odigranih minut Jure Travner (1766)
Najboljši strelec Dalibor Volaš (8)
Najboljši asistent Matej Podlogar (6)
Največ kartonov Janez Pišek (3/2)

MINUS JESENI:

Celjani so po tretjem krogu prvenstva zasedali tudi tretje mesto. Po nekaj slabših rezultatih je sledil zdrs na deveto mesto, a so se grofje hitro pobrali in se vrnili v zgornji dom prvenstva. Od 12. kroga naprej Celjani niso bili nikoli nižje od petega mesta, čeprav so v zadnjih sedmih krogih osvojili zgolj štiri točke. Rumeno-modri imajo pred nadaljevanjem ugodno izhodišče za napad na četrto mesto, slaba točkovna bera v zaključku sezone pa je poskrbela, da se moštvo trenerja Jovićevića ni vključilo v boj za tretje mesto, ki ga z zajetno prednostjo držijo Domžale. Bogatejši izkupiček so Celjani zapravili tudi v tekmah z zadnjeuvrščeno trojico, saj so se v sedmih tekmah s Krškim, Aluminijem in Radomljami razveselili treh zmag, doživeli pa kar tri poraze. Ob že omenjenem porazu s Kidričani, so orožje dvakrat položili tudi pred Krčani, ki jih v prvoligaški konkurenci še niso premagali.

PLUS JESENI:

Celjani spadajo med moštva, ki so uspešnejša v drugem polčasu tekem. Klub, ki domuje v knežjem mestu, je v jesenskem delu prvenstva osvojil 27 točk, če bi se tekme končale po uvodnih 45 minutah bi jih imeli grofje na svojem računu 24. S sedem točk bogatejšim izplenom se lahko Celjani pohvalijo, ko govorimo zgolj o drugih polčasih. V primerjavi obeh polčasov so od Celjanov uspešnejši zgolj Domžalčani, saj so rumeni v drugi polovici tekem osvojili 42 točk, osem več kot v prvih polčasih. Celjska četa je bila tudi strelsko precej bolj razpoloženi v minutah po odmoru, saj so Dalibor Volaš, Matej Podlogar, Lovre Čirjak in soigralci od skupno 25 zadetkov kar 17 dosegli v drugem polčasu.

PRESEŽEK JESENI:

Čeprav so celjski nogometaši jeseni izgubili vseh pet dvobojev z Olimpijo in Mariborom, so se vselej dostojno upirali favoriziranimi tekmecema. To še posebej velja za srečanja z Olimpijo, saj so Ljubljančani do vseh treh zmag prišli po minimalni rezultatski razliki. Celjani so najlepše presenečenje jesenskega dela sezone spisali v devetem krogu, ko se je v knežje mesto z domžalskim klubom vrnil Simon Rožman. Najmlajši strateg v prvoligaški konkurenci je v članskem nogometu debitiral prav na celjski klopi, ob prvi vrnitvi v »matično« sredino pa je moral čestitati nekdanjemu klubu. Gostitelji srečanja so sredi prvega polčasa povedli z golom Irfana Hadžića, a so Domžalčani četrt ure pred koncem dvoboja prednost izničili z golom Dobrovoljca. V sodniškem dodatku je »zakon bivšega« znova potrdil Matej Podlogar, ki se je v Celje pred dobrim letom preselil prav z Domžal.

 

NOVINCI:

V Celju so v letošnji sezoni sestavili zasedbo, v kateri je mesto dobilo tudi nekaj zvenečih imen. Na Areno Petrol so se preselili kar štirje nekdanji člani Maribora, najzajetnejši kos minutaže pa si je priigral Elvedin Džinić. Dalibor Volaš je z osmimi zadetki potrdil status izjemno pomembne pridobitve v konici napada, najdlje pa je na debi v celjskem dresu čakal Goran Cvijanović, ki je jeseni zbral devet nastopov. Še četrto bivšo vijolico, Amarja Rahmanovića, ki se je v knežje mesto preselil ob koncu poletnega prestopnega roka, so jeseni pestile poškodbe, posledično pa je zbral zgolj dobrih 560 minut. S štirimi zadetki je nase opozoril tudi Irfan Hadžić, ki se je skupaj z Marinom Glavašem v Celje preselil že pred začetkom sezone. Osemkrat je celjsko mrežo branil Matjaž Rozman, medtem ko je Anej Lovrečič, še ena od izkušenih pridobitev Celja, jeseni pobiral predvsem drobtinice. To velja tudi za nekaj mlajših novincev, med katerimi je članski debi dočakal zgolj Mitja Križan, sicer sin nekdanjega reprezentančnega branilca Aleša Križana.

ODKRITJE JESENI:

Lovre Čirjak se je na Areno Petrol preselil že med zimskim premorom minule sezone, ko je za Celje odigral deset ligaških tekem. Vsestranski krilni nogometaš je že v zaključku lanske sezone nekajkrat zaigral postavljen bližje golu, po takšnem receptu pa sta Pevnik in Jovićević posegala tudi v jesenskem delu letošnje sezone. Dalmatinec je bil še posebej razpoložen v uvodnih krogih, saj se je lahko pohvalil, da je zadel na treh zaporednih tekmah, nekaj časa pa je zasedal tudi vrh ligaške razpredelnice. Štiri od skupno petih zadetkov je dosegel v prvih osmih krogih, hitronogi nogometaš pa je v statistiko dodal še štiri asistence in si z dobrimi predstavami že sredi sezone priigral tudi podaljšanje pogodbe.

PRVI MOŽ JESENI:

Dalibor Volaš se je poleti, po nekaj mesecih v Maleziji in Albaniji vrnil na slovenske nogometne zelenice. Ankarančan si je po koprskem, lendavskem in mariborskem nadel še dres Celja in v knežjem mestu hitro upravičil sklenitev dogovora. 29-letni napadalec je dosegel osem zadetkov, s čimer na ligaški lestvici strelcev zaostaja zgolj za Luko Zahovićem in Dominikom Glavino, ki sta bila jeseni uspešna desetkrat. V skupno 199 prvoligaških nastopih je Volaš dosegel že 79 zadetkov, s čimer je Primorec za Marcosom Tavaresom drugi najuspešnejši strelec med nogometaši, ki so jeseni igrali v Prvi ligi Telekom Slovenije. Volaš je tako le še osem zadetkov oddaljen od vstop v elitno deseterico, ki jo z 87 zadetki zaključuje Ante Šimundža.

POGLED V POMLAD:

Celjani so bili pred zadnjim jesenskem dejanjem v skupini štirih ekip, ki se borijo za četrto mesto, v najboljšem položaju, a je poraz v Kidričevem skok na četrto mesto omogočil Goričanom. Slednji spodrsljaja Štajercev niso izkoristili v popolnosti, saj so goriške vrtnice remizirale v dvoboju z Radomljami. Celje bo v pomlad vstopilo s 27 točkami, dvema več kot osmi Velenjčani in eno manj od četrtouvrščenih Goričanov. V 15 pomladanskih preizkušnjah se tako obeta srdit boj za četrto mesto, ki bi v primeru ugodnega razpleta pokalnega tekmovanja peljalo v kvalifikacije za UEFA Evropsko ligo. V nadaljevanju prvenstva si grofje ne bodo smeli privoščiti novih porazov v tekmah proti tekmecem z dna lestvice, saj so jeseni na roko Celjanov, ki so se na trenutke, tako kot v številnih drugih klubih, soočali tudi s številnimi poškodbami, šli tudi spodrsljaji tekmecev za mesta v sredini lestvice.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani presenetili v Celju
    Nogometaši Domžal so v 32. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagale Celje s 3:2 (0:1).
  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Domžale
    Celjsko odštevanje se je začelo, grofje so na pragu drugega naslova državnih prvakov. Nedeljski tekmeci Celjanov bodo nogometaši Domžal, ki so med tednom prišli do pomembnih točk.
  • 13.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani do zmage tudi v Rogaški
    Nogometaši Celja so v prvi tekmi 31. kroga prve lige Telemach v gosteh premagali Rogaško z 2:1 (0:0)
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Celje
    Tako Rogaška kot Celje sta v prejšnjem krogu vpisala izredno pomembni zmagi. Kako se bo razpletla medsebojna tekma?
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani do nove zmage za utrditev na vrhu
    Nogometaši Celja so v 30. krogu Prve lige Telemach doma premagali Bravo Kostel z 2:1 (1:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Bravo
    Celje je s preobratom v Murski Soboti prišlo do nove zmage, vodilni grofje pa se bodo med tednom pomerili z Bravom, ki je po Rogaški izgubil še z Domžalami. Kdo bo uspešnejši v knežjem mestu?
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani suvereni pri Muri
    Nogometaši Mure so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:3 (1:2).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Celje
    Nogometaši Mure so z ligaško zmago v Domžalah in pokalnim napredovanjem v Kopru okrepili samozavest, v soboto pa bodo skušali v Fazaneriji presenetiti še vodilno Celje. Kdo bo boljši?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Aluminij iz Celja odnaša točko
    Nogometaši Celja in Aluminija so v 28. krogu Prve lige Telemach igrala neodločeno 2:2 (1:2).
  • 29.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Aluminij
    Uvodni krog zadnje četrtine Prve lige Telemach bodo s štajerskim dvobojem zaključili nogometaši Celja in Aluminija. Kidričani so v letošnji sezoni že dvakrat prekrižali načrte grofov, kako bo v soboto?

DELI NA