05.11.2020 | U21
Ačimović predstavil prvi seznam

Novi selektor slovenske nogometne reprezentance do 21 let Milenko Ačimović je na današnji spletni novinarski konferenci, ki se jo je udeležil tudi direktor reprezentanc Miran Pavlin, predstavil seznam reprezentantov za prijateljski tekmi z Nemčijo in Rusijo.

Mladi reprezentanti bodo 12. novembra ob 18.15 gostovali v Braunschweigu, medtem ko bo tekma z Rusijo 17. novembra ob 18.00 v mariborskem Ljudskem vrtu. Tako Nemčija, kot tudi Rusija sta si že zagotovili udeležbo na prihajajočem evropskem prvenstvu do 21 let, ki ga bosta gostili Slovenija in Madžarska.

Milenko Ačimović, ki bo reprezentanco zbral v ponedeljek, je dejal, da bo cilj na evropskem prvenstvu do 21 let preboj iz skupinskega dela.

"Za zdaj jedro ekipe ostaja podobno, kot je bilo. Analizirali in pregledali smo tudi naslednja tekmeca. Imeli bomo dva treninga, veliko se ne da spremeniti, a igralci se poznajo, saj so veliko že odigrali," je na novinarski konferenci pojasnil nekdanji reprezentant Ačimović.

Po prevzemu ekipe je naredil seznam 84, 85 igralcev, ki so bili že v mladih ali celo članskih ekipah, skupaj bo oblikoval jedro petnajsterice. "Nekaj je bilo talentiranih, ki so šli zgodaj v tujino, a tam ne igrajo. Letniki rojstva pri izboru v reprezentanco prav tako zame ne bodo pomembni, ampak pomembno bo, da igrajo najboljši do 21 let. Če bo nekdo star 17 let, ne bom imel nobenih zadržkov, da ga vključim," je priložnost za razvoj mladih igralcev napovedal Ačimović.

Prav tako ne bo zanemaril slovenske lige. "Petnajst jih je na seznamu, ki standardno igrajo v naši ligi. Ni treba iti za vsako ceno v tujino, da se izbori reprezentančni dres. Pomembno je, da nogometaš igra redno in dobro. Jaka Bijol in Sandi Lovrič sta v reprezentanci A, prišla bi prav tudi nam. Prednost bo imela članska ekipa Matjaža Keka, a mislim, da bova lahko s selektorjem dobro sodelovala in našla način, da se dopolnjujemo," je ocenil Ačimović.

Tako kot športni direktor slovenskih reprezentanc Miran Pavlin je napovedal, da bodo gradili tako ekipo, iz katere bi lahko kmalu prišlo v člansko vrsto pet, šest nogometašev. "Ti bodo v prihodnosti nosilci in prav je, da čim prej okusijo to najvišjo raven. Jana Oblaka je pri 17 letih v vrata postavil selektor Tomaž Kavčič in vsi vemo, kam je Jan potem prišel," je izpostavil Pavlin, tudi nekdanji reprezentant.

Dotaknil se je tudi morebitnih sprememb v vodstvih ostalih mlajših reprezentanc, kjer bi rad vzpostavil piramido in medsebojno sodelovanje med ekipami. O imenih ta čas še ni želel govoriti, a je poudaril, "da imajo nekdanji veliki igralci to prednost, da vedo, kaj tujina zahteva, kar se je težko naučiti in prav to je razlika med odločnim in dobrim trenerjem".

"Pri 37 letih je priložnost za vodenje slovenske reprezentance dobil Srečko Katanec, ki tudi ni imel izkušenj, pol leta je bil prej v Gorici, pa nas je pripeljal v zgodovino," je nazorno opisal Pavlin, ki je bil tudi del ekipe pred slabima dvema desetletjem, ki se je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji.

Ačimovič je zatrdil da bo ekipo izbiral na podlagi dogajanje na treningih in tekmah. Ob tem je še enkrat izpostavil pomen evropskega prvenstva in priložnosti, ki se ponuja za naše mlade nogometaše. "Prvenstva si niso izborili, smo gostitelji, cilj pa je, da pridemo iz skupinskega dela v nadaljevanje. To je dokaj ambiciozen načrt, ampak to je največje nogometno tekmovanje pri nas doslej in se moramo izkazati na igrišču," je dodal Ačimović.

Po njegovih besedah bosta dodatni motiv za igralce polne Stočice in možnost uveljavitve na evropski in svetovni sceni, ki so mogoča na teh prvenstvih. V svoj strokovni štab je povabil Miša Brečka, s katerim je bil od poletja z ekipo do 18 let, ter Mateja Drobniča, ki je že vpet v mladinski nogomet in je med drugim prvi mladinski trener v Bravu.

Seznam vabljenih igralcev:

Tekst: MKo, STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 14.01.2021 | U21
  Euro U21: Otvoritvena tekma s Španijo 24. marca ob 18.00
  Dobra dva meseca pred pričetkom Uefa evropskega prvenstva do 21 let 2021 so postali znani uradni termini tekem.
 • 07.01.2021 | U21
  Euro U21: Postani del organizacijske ekipe
  Na UEFA evropskem prvenstvu do 21 let v Sloveniji in na Madžarskem bo sodelovalo okrog 600 prostovoljcev. Prijavi se tudi ti!
 • 10.12.2020 | U21
  Ačimović: V Slovenijo prihajajo zvezde evropskega nogometa
  Selektor slovenske nogometne reprezentance do 21 let Milenko Ačimović je spregovoril o prvih občutkih po žrebu tekmovalnih skupin. Slednji je Sloveniji namenil aktualne evropske prvake Špance, Italijane in Čehe.
 • 10.12.2020 | U21
  Euro U21: Slovenija v skupini s Španijo, Italijo in Češko
  Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let bo prihodnje leto na evropskem prvenstvu, ki ga bo Slovenija gostila skupaj z Madžarsko, igrala v skupini B skupaj s petkratnima prvakinjama Italijo in Španijo, ki je tudi branilka naslova, ter Češko. Tako je določil današnji žreb v Nyonu na sedežu Evropske nogometne zveze.
 • 10.12.2020 | U21
  Euro U21: Danes žreb tekmovalnih skupin
  V švicarskem Nyonu bo danes ob 15.00, potekal žreb tekmovalnih skupin Uefa evropskega prvenstva do 21 let 2021.
 • 08.12.2020 | U21
  EURO U21: Slovenska ambasadorja prvenstva sta Jan Oblak in Josip Iličić
  Uefa evropsko prvenstvo do 21 let 2021 bo največji nogometni dogodek v Sloveniji doslej. Za dodaten blišč bosta poskrbela tudi največja slovenska nogometna zvezdnika, Jan Oblak in Josip Iličić, ki sta postala slovenska ambasadorja prvenstva.
 • 04.12.2020 | U21
  Teden dni do žreba UEFA EP U21 2021, zaživela slovenska spletna stran
  Največji nogometni dogodek v Sloveniji se nezadržno bliža. Konec marca 2021 se bo v Sloveniji in na Madžarskem pričelo UEFA evropsko prvenstvo do 21 let, prvič s šestnajstimi udeleženimi moštvi. Otvoritvena tekma turnirja bo odigrana v Mariboru, finalna pa v Ljubljani.
 • 20.11.2020 | U21
  UEFA EP U21: Zadnja vstopnica Islandiji
  Mlada reprezentanca Islandije si je kot zadnja zagotovila udeležbo na Uefa Evropskem prvenstvu do 21 let 2021, potem ko je pritožbeni organ Evropske nogometne zveze (Uefa) določil, da se zaostali tekmi Armenija – Švedska in Armenija – Islandija registrirata z rezultatom 0:3.
 • 19.11.2020 | U21
  Uefa EP U21: 15 udeležencev prvenstva že znanih
  Uefa Evropsko prvenstvo do 21 let, ki ga bosta prihodnje leto gostila Slovenija in Madžarska, bo zelo atraktivno, saj so si udeležbo zagotovile številne renomirane reprezentance, ki običajno tudi v članskih kategorijah krojijo vrh evropskega nogometa.
 • 17.11.2020 | U21
  Slovenci remizirali še z Rusijo
  Mlada reprezentanca Slovenije je tudi na drugi novembrski preizkušnji iztržila remi. Slovenci so z goloma Nika Prelca in Davida Brekala dvakrat povedli, Rusi pa so izenačili z goloma Soltmurada Bakajeva in Danila Glebova.

DELI NA