05.11.2020 | U21
Ačimović predstavil prvi seznam

Novi selektor slovenske nogometne reprezentance do 21 let Milenko Ačimović je na današnji spletni novinarski konferenci, ki se jo je udeležil tudi direktor reprezentanc Miran Pavlin, predstavil seznam reprezentantov za prijateljski tekmi z Nemčijo in Rusijo.

Mladi reprezentanti bodo 12. novembra ob 18.15 gostovali v Braunschweigu, medtem ko bo tekma z Rusijo 17. novembra ob 18.00 v mariborskem Ljudskem vrtu. Tako Nemčija, kot tudi Rusija sta si že zagotovili udeležbo na prihajajočem evropskem prvenstvu do 21 let, ki ga bosta gostili Slovenija in Madžarska.

Milenko Ačimović, ki bo reprezentanco zbral v ponedeljek, je dejal, da bo cilj na evropskem prvenstvu do 21 let preboj iz skupinskega dela.

"Za zdaj jedro ekipe ostaja podobno, kot je bilo. Analizirali in pregledali smo tudi naslednja tekmeca. Imeli bomo dva treninga, veliko se ne da spremeniti, a igralci se poznajo, saj so veliko že odigrali," je na novinarski konferenci pojasnil nekdanji reprezentant Ačimović.

Po prevzemu ekipe je naredil seznam 84, 85 igralcev, ki so bili že v mladih ali celo članskih ekipah, skupaj bo oblikoval jedro petnajsterice. "Nekaj je bilo talentiranih, ki so šli zgodaj v tujino, a tam ne igrajo. Letniki rojstva pri izboru v reprezentanco prav tako zame ne bodo pomembni, ampak pomembno bo, da igrajo najboljši do 21 let. Če bo nekdo star 17 let, ne bom imel nobenih zadržkov, da ga vključim," je priložnost za razvoj mladih igralcev napovedal Ačimović.

Prav tako ne bo zanemaril slovenske lige. "Petnajst jih je na seznamu, ki standardno igrajo v naši ligi. Ni treba iti za vsako ceno v tujino, da se izbori reprezentančni dres. Pomembno je, da nogometaš igra redno in dobro. Jaka Bijol in Sandi Lovrič sta v reprezentanci A, prišla bi prav tudi nam. Prednost bo imela članska ekipa Matjaža Keka, a mislim, da bova lahko s selektorjem dobro sodelovala in našla način, da se dopolnjujemo," je ocenil Ačimović.

Tako kot športni direktor slovenskih reprezentanc Miran Pavlin je napovedal, da bodo gradili tako ekipo, iz katere bi lahko kmalu prišlo v člansko vrsto pet, šest nogometašev. "Ti bodo v prihodnosti nosilci in prav je, da čim prej okusijo to najvišjo raven. Jana Oblaka je pri 17 letih v vrata postavil selektor Tomaž Kavčič in vsi vemo, kam je Jan potem prišel," je izpostavil Pavlin, tudi nekdanji reprezentant.

Dotaknil se je tudi morebitnih sprememb v vodstvih ostalih mlajših reprezentanc, kjer bi rad vzpostavil piramido in medsebojno sodelovanje med ekipami. O imenih ta čas še ni želel govoriti, a je poudaril, "da imajo nekdanji veliki igralci to prednost, da vedo, kaj tujina zahteva, kar se je težko naučiti in prav to je razlika med odločnim in dobrim trenerjem".

"Pri 37 letih je priložnost za vodenje slovenske reprezentance dobil Srečko Katanec, ki tudi ni imel izkušenj, pol leta je bil prej v Gorici, pa nas je pripeljal v zgodovino," je nazorno opisal Pavlin, ki je bil tudi del ekipe pred slabima dvema desetletjem, ki se je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji.

Ačimovič je zatrdil da bo ekipo izbiral na podlagi dogajanje na treningih in tekmah. Ob tem je še enkrat izpostavil pomen evropskega prvenstva in priložnosti, ki se ponuja za naše mlade nogometaše. "Prvenstva si niso izborili, smo gostitelji, cilj pa je, da pridemo iz skupinskega dela v nadaljevanje. To je dokaj ambiciozen načrt, ampak to je največje nogometno tekmovanje pri nas doslej in se moramo izkazati na igrišču," je dodal Ačimović.

Po njegovih besedah bosta dodatni motiv za igralce polne Stočice in možnost uveljavitve na evropski in svetovni sceni, ki so mogoča na teh prvenstvih. V svoj strokovni štab je povabil Miša Brečka, s katerim je bil od poletja z ekipo do 18 let, ter Mateja Drobniča, ki je že vpet v mladinski nogomet in je med drugim prvi mladinski trener v Bravu.

Seznam vabljenih igralcev:

Tekst: MKo, STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA