24.11.2010 | NZS
90 let NZS: Vsega je "kriv" Bloudek

Nogometna zveza Slovenije v letu 2010 praznuje svojo 90 letnico, zato ob koncu leta pričenjamo pregled zgodovinskih mejnikov v slovenskem nogometu. Začenjamo pri Stanku Bloudku.

Slovenci nogometa nismo uvozili neposredno iz domovine tega športa. Organizirano brcanje žoge k nam pride konec 19. stoletja iz Dunaja, za uveljavitev tega športa pa je zaslužen Idrijčan, Stanko Bloudek, ki je v Slovenijo v začetku 20. stoletja prinesel prvo pravo usnjeno žogo.

Čeprav Anglija velja za rojstni kraj nogometa, pa ga majhna država na sončni strani Alp ni povzela po Otočanih, prav tako se ime ni razvilo iz angleške različice imena nogomet, pač pa gre za slovansko poimenovanje.

Stanko Bloudek je pionir mnogih športov pri nas. Uveljavil in predstavil širši javnosti jih je skoraj ducat – med njimi tudi nogomet. Čeprav je njegovo življenjsko delo ob konstrukciji Racka (Galeba), Libele, Srake in Lojzeta (gre za letala) ter avtomobila Triglav današnji ponos Planice, malokdo ve, da je trikratni jugoslovanski prvak v umetnostnem drsanju ter prvi slovenski prvak v metanju diska v Slovenijo pravzaprav prinesel osnove za danes najbolj razširjeno igro na svetu.

Iz očetove domovine je že leta 1909 prinesel prvo pravo usnjeno nogometno žogo ter nogometne čevlje oz. kopačke, če hočete. Tu pa se njegova vpletenost v nogomet še ni končala. Bil je eden od ustanoviteljev dijaškega nogometnega društva Hermes in ob prvih pravih tekmah je iz Češke priskrbel nogometne drese, ki so bili prepoznavni po belo-rdeči barvi s simboli praške Slavije.

Kot konstruktor in finančni vlagatelj je sodeloval pri izgradnji prvega modernega nogometnega igrišča. Takratnega lastnika pivovarne, Oskarja Koslerja je prepričal v najem travnika ob današnji Celovški cesti v Ljubljani in na tem mestu je zrasel stadion Ilirija, kjer je kot vnet nogometaš brcal tudi sam. Ravno leta 1911 ustanovljena SK Ilirija, prvi slovenski nogometni klub v sredisˇcˇu Kranjske in tedanjega slovenstva.

V zgodovino se je vpisal tudi kot projektant, odgovoren za rojstvo smučarskih poletov, ko je leta 1936 prvi tekmovalec preskočil takrat magično mejo 100 metrov.

Bloudkovo priznanje, kot najvišje priznanje v športu pri nas, je prejelo tudi nekaj uglednih ljudi z nogometnega sveta. Ob prelomu tisočletja je bil za življenjsko delo v nogometu nagrajen Branko Elsner ter njegov soimenjak, sicer pa najboljši slovenski nogometaš prvih 50 let po oceni Evropske nogometne organizacije, Branko Oblak.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Arhiv NZS

SORODNE NOVICE

 • 27.03.2020 | NZS
  Mijatović: Vsi se soočamo z izpadom prihodkov, NZS v stiku s klubi
  Tako kot po svetu je tudi nogomet v Sloveniji v primežu pandemije. Tekmovanja so prekinjena, zaradi velike negotovosti pa so vse posledice še neznane. Nekateri klubi so že najavili nižanje plač. Vse to namreč vpliva na prihodke, pravi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović, ki je pozval tudi državo, naj ne pozabi na šport.
 • 25.03.2020 | NZS
  Miran Pavlin od 1. aprila v vlogi direktorja reprezentanc
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 45. seji, ki je zaradi pandemije koronavirusa potekala dopisno, sprejel sklep, da na mesto direktorja reprezentanc s 1. 4. prihaja nekdanji reprezentant in strelec odločilnega zadetka za uvrstitev Slovenije na prvo veliko tekmovanje, Euro 2000, Miran Pavlin.
 • 23.03.2020 | NZS
  NZS o nadaljevanju klubske sezone
  Nogometna zveza Slovenije je na seji odbora za nujne zadeve sprejela sklep, da se prekinitev vseh tekmovanj pod okriljem NZS podaljša do preklica. V najboljšem primeru nadaljevanje Prve lige v začetku maja.
 • 17.03.2020 | NZS
  Video: Uefa preložila člansko EP na leto 2021
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je po videokonferenčnem sestanku s članicami zveze in drugimi nogometnimi deležniki ter po odločitvi izvršnega odbora tudi uradno preložila evropsko prvenstvo 2020 na leto 2021, in sicer med 11. junijem in 11. julijem. Vzrok za preložitev je pandemija novega koronavirusa.
 • 12.03.2020 | NZS
  Tekmovanja prekinjena do konca marca
  Nogometna zveza Slovenije z današnjim dnem prekinja vsa tekmovanja pod svojim okriljem, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) včeraj razglasila pandemijo koronavirusa, širom Slovenije pa se s ponedeljkom zapirajo tudi vse izobraževalne ustanove.
 • 03.03.2020 | NZS
  Čeferin na kongresu Uefe poudaril pomen enotnosti
  Predsednik evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na letnem kongresu krovne organizacije danes v Amsterdamu poudaril pomen enotnosti evropskega nogometa. Pri tem je ocenil, da je ključno ohranjati dušo nogometa pred dobičkom.
 • 28.02.2020 | NZS
  Priporočila Nogometne zveze Slovenije klubom in obiskovalcem tekem
  Ker v javnosti v zadnjih dneh kroži veliko informacij o koronavirusu (COVID-19) in so v Sloveniji na sporedu javni športni dogodki, razmere in ukrepi za zajezitev virusa pa se hitro spreminjajo, podajamo nekatera osnovna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
 • 25.02.2020 | NZS
  Licenčni seminar NZS
  V ponedeljek, 24.2.2020, so se predstavniki klubov Prve lige Telekom Slovenije in Slovenske ženske nogometne lige na Brdu pri Kranju udeležili vsakoletnega licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 16.02.2020 | NZS
  Delegatski seminar NZS
  V soboto, 15.2.2020, je v Ljubljani, v okviru vsakoletnega usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 01.02.2020 | NZS
  Uspešen zaključek Uefa CFM izobraževanja
  V sredo se je v Ljubljani zaključilo devetmesečno Uefa CFM izobraževanje (Certificate in Football Management), ki ga je letos gostila Nogometna zveza Slovenije.

DELI NA