24.11.2010 | NZS
90 let NZS: Vsega je "kriv" Bloudek

Nogometna zveza Slovenije v letu 2010 praznuje svojo 90 letnico, zato ob koncu leta pričenjamo pregled zgodovinskih mejnikov v slovenskem nogometu. Začenjamo pri Stanku Bloudku.

Slovenci nogometa nismo uvozili neposredno iz domovine tega športa. Organizirano brcanje žoge k nam pride konec 19. stoletja iz Dunaja, za uveljavitev tega športa pa je zaslužen Idrijčan, Stanko Bloudek, ki je v Slovenijo v začetku 20. stoletja prinesel prvo pravo usnjeno žogo.

Čeprav Anglija velja za rojstni kraj nogometa, pa ga majhna država na sončni strani Alp ni povzela po Otočanih, prav tako se ime ni razvilo iz angleške različice imena nogomet, pač pa gre za slovansko poimenovanje.

Stanko Bloudek je pionir mnogih športov pri nas. Uveljavil in predstavil širši javnosti jih je skoraj ducat – med njimi tudi nogomet. Čeprav je njegovo življenjsko delo ob konstrukciji Racka (Galeba), Libele, Srake in Lojzeta (gre za letala) ter avtomobila Triglav današnji ponos Planice, malokdo ve, da je trikratni jugoslovanski prvak v umetnostnem drsanju ter prvi slovenski prvak v metanju diska v Slovenijo pravzaprav prinesel osnove za danes najbolj razširjeno igro na svetu.

Iz očetove domovine je že leta 1909 prinesel prvo pravo usnjeno nogometno žogo ter nogometne čevlje oz. kopačke, če hočete. Tu pa se njegova vpletenost v nogomet še ni končala. Bil je eden od ustanoviteljev dijaškega nogometnega društva Hermes in ob prvih pravih tekmah je iz Češke priskrbel nogometne drese, ki so bili prepoznavni po belo-rdeči barvi s simboli praške Slavije.

Kot konstruktor in finančni vlagatelj je sodeloval pri izgradnji prvega modernega nogometnega igrišča. Takratnega lastnika pivovarne, Oskarja Koslerja je prepričal v najem travnika ob današnji Celovški cesti v Ljubljani in na tem mestu je zrasel stadion Ilirija, kjer je kot vnet nogometaš brcal tudi sam. Ravno leta 1911 ustanovljena SK Ilirija, prvi slovenski nogometni klub v sredisˇcˇu Kranjske in tedanjega slovenstva.

V zgodovino se je vpisal tudi kot projektant, odgovoren za rojstvo smučarskih poletov, ko je leta 1936 prvi tekmovalec preskočil takrat magično mejo 100 metrov.

Bloudkovo priznanje, kot najvišje priznanje v športu pri nas, je prejelo tudi nekaj uglednih ljudi z nogometnega sveta. Ob prelomu tisočletja je bil za življenjsko delo v nogometu nagrajen Branko Elsner ter njegov soimenjak, sicer pa najboljši slovenski nogometaš prvih 50 let po oceni Evropske nogometne organizacije, Branko Oblak.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Arhiv NZS

SORODNE NOVICE

 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
 • 21.03.2024 | NZS
  Po 45. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
 • 20.03.2024 | NZS
  Zagotovite si svoj dres slovenske reprezentance
  Nogometna zveza Slovenije z veseljem naznanja začetek večletnega partnerstva z MatchWornShirt, podjetjem, ki je po vsem svetu prepoznan kot vodilni v panogi edinstvenih športnih spominkov. V partnerstvu z več kot 300 ekipami se MatchWornShirt osredotoča na nošene in podpisane nogometne drese ter ponuja bogat izbor zbirateljskih predmetov iz košarke, hokeja in mnogih drugih športov.
 • 20.03.2024 | NZS
  Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
 • 05.03.2024 | NZS
  Posvet NZS o varnosti na stadionih
  Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
 • 29.02.2024 | NZS
  Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
 • 26.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
  Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
 • 22.02.2024 | NZS
  NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
 • 19.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
  Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.

DELI NA