24.11.2010 | NZS
90 let NZS: Vsega je "kriv" Bloudek

Nogometna zveza Slovenije v letu 2010 praznuje svojo 90 letnico, zato ob koncu leta pričenjamo pregled zgodovinskih mejnikov v slovenskem nogometu. Začenjamo pri Stanku Bloudku.

Slovenci nogometa nismo uvozili neposredno iz domovine tega športa. Organizirano brcanje žoge k nam pride konec 19. stoletja iz Dunaja, za uveljavitev tega športa pa je zaslužen Idrijčan, Stanko Bloudek, ki je v Slovenijo v začetku 20. stoletja prinesel prvo pravo usnjeno žogo.

Čeprav Anglija velja za rojstni kraj nogometa, pa ga majhna država na sončni strani Alp ni povzela po Otočanih, prav tako se ime ni razvilo iz angleške različice imena nogomet, pač pa gre za slovansko poimenovanje.

Stanko Bloudek je pionir mnogih športov pri nas. Uveljavil in predstavil širši javnosti jih je skoraj ducat – med njimi tudi nogomet. Čeprav je njegovo življenjsko delo ob konstrukciji Racka (Galeba), Libele, Srake in Lojzeta (gre za letala) ter avtomobila Triglav današnji ponos Planice, malokdo ve, da je trikratni jugoslovanski prvak v umetnostnem drsanju ter prvi slovenski prvak v metanju diska v Slovenijo pravzaprav prinesel osnove za danes najbolj razširjeno igro na svetu.

Iz očetove domovine je že leta 1909 prinesel prvo pravo usnjeno nogometno žogo ter nogometne čevlje oz. kopačke, če hočete. Tu pa se njegova vpletenost v nogomet še ni končala. Bil je eden od ustanoviteljev dijaškega nogometnega društva Hermes in ob prvih pravih tekmah je iz Češke priskrbel nogometne drese, ki so bili prepoznavni po belo-rdeči barvi s simboli praške Slavije.

Kot konstruktor in finančni vlagatelj je sodeloval pri izgradnji prvega modernega nogometnega igrišča. Takratnega lastnika pivovarne, Oskarja Koslerja je prepričal v najem travnika ob današnji Celovški cesti v Ljubljani in na tem mestu je zrasel stadion Ilirija, kjer je kot vnet nogometaš brcal tudi sam. Ravno leta 1911 ustanovljena SK Ilirija, prvi slovenski nogometni klub v sredisˇcˇu Kranjske in tedanjega slovenstva.

V zgodovino se je vpisal tudi kot projektant, odgovoren za rojstvo smučarskih poletov, ko je leta 1936 prvi tekmovalec preskočil takrat magično mejo 100 metrov.

Bloudkovo priznanje, kot najvišje priznanje v športu pri nas, je prejelo tudi nekaj uglednih ljudi z nogometnega sveta. Ob prelomu tisočletja je bil za življenjsko delo v nogometu nagrajen Branko Elsner ter njegov soimenjak, sicer pa najboljši slovenski nogometaš prvih 50 let po oceni Evropske nogometne organizacije, Branko Oblak.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Arhiv NZS

SORODNE NOVICE

 • 01.09.2022 | NZS
  Posvet s področja varnosti na Brdu pri Kranju
  Nogometna zveza Slovenije je v ponedeljek, 29. avgusta, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo organizirala posvet na temo izzivov zagotavljanja varnosti na nogometnih tekmah. Udeležili so se je predstavniki vseh desetih prvoligašev, zadolženi za varnost na stadionih, kakor tudi predstavniki države, policije in varnostnih služb.
 • 09.08.2022 | NZS
  Umrl Iztok Gustinčič
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je po hudi bolezni v 65. letu starosti preminil Iztok Gustinčič.
 • 08.08.2022 | NZS
  Martin Koželj generalni sekretar NZS do leta 2026
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 24. seji sprejel sklep o ponovnem imenovanju Martina Koželja na mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022–2026.
 • 12.07.2022 | NZS
  Pred novo sezono tudi o VAR-u
  Nogometna zveza Slovenije je v okviru projekta VAR pred začetkom nove sezone organizirala izobraževanje o uporabi sistema VAR za trenerje, nogometaše in medije. Izobraževanje je vodil častni predsednik ZNSS, Vlado Šajn z namenom, da javnost in klubi čim bolje spoznajo ter razumejo trende in navodila v sodobnem nogometu
 • 04.07.2022 | NZS
  NZS s stimulacijami podpira vključevanje mladih igralcev
  Nogometna zveza Slovenije je v preteklosti klubom prve in druge lige že zagotavljala finančne stimulacije za minute, ki so jih na igrišču preživeli mladi slovenski nogometaši, zdaj pa je IO NZS sprejel sklep, ki klube spodbuja k še večjemu vključevanju večjega števila mladih slovenskih nogometašev.
 • 21.06.2022 | NZS
  Razpis za generalnega sekretarja NZS
  Nogometna zveza Slovenije na podlagi 32. člena Statuta NZS objavlja javni razpis za mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022 – 2026.
 • 21.06.2022 | NZS
  ŠD Skorba veteranski prvaki
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je pretekli konec tedna potekal zaključni turnir tekmovanja NZS v veteranski kategoriji za sezono 2021/22.
 • 20.06.2022 | NZS
  Danes žreb parov prihajajoče sezone
  Nacionalni nogometni center Brdo danes gosti tradicionalno žrebanje tekmovalnih parov Prve lige Telemach in 2. SNL za tekmovalno sezono 2022/23.
 • 04.06.2022 | NZS
  Poslovil se je Goran Sanković
  V 43. letu starosti je umrl nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković, član reprezentance, ki se je leta 2002 z zlatimi črkami vpisala v zgodovino slovenskega nogometa s prvim nastopom Slovenije na svetovnem prvenstvu v nogometu.
 • 30.05.2022 | NZS
  Mijatović obiskal Ukrajince ob zaključku priprav na Brdu
  Ukrajinska nogometna reprezentanca danes zaključuje enomesečne priprave na tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na SP 2022 s Škotsko. Ukrajinci so se pripravljali v Nacionalnem nogometnem centru Brdo, ki jim je nudil prepotreben mir in odlične pogoje za delo.

DELI NA