24.11.2010 | NZS
90 let NZS: Vsega je "kriv" Bloudek

Nogometna zveza Slovenije v letu 2010 praznuje svojo 90 letnico, zato ob koncu leta pričenjamo pregled zgodovinskih mejnikov v slovenskem nogometu. Začenjamo pri Stanku Bloudku.

Slovenci nogometa nismo uvozili neposredno iz domovine tega športa. Organizirano brcanje žoge k nam pride konec 19. stoletja iz Dunaja, za uveljavitev tega športa pa je zaslužen Idrijčan, Stanko Bloudek, ki je v Slovenijo v začetku 20. stoletja prinesel prvo pravo usnjeno žogo.

Čeprav Anglija velja za rojstni kraj nogometa, pa ga majhna država na sončni strani Alp ni povzela po Otočanih, prav tako se ime ni razvilo iz angleške različice imena nogomet, pač pa gre za slovansko poimenovanje.

Stanko Bloudek je pionir mnogih športov pri nas. Uveljavil in predstavil širši javnosti jih je skoraj ducat – med njimi tudi nogomet. Čeprav je njegovo življenjsko delo ob konstrukciji Racka (Galeba), Libele, Srake in Lojzeta (gre za letala) ter avtomobila Triglav današnji ponos Planice, malokdo ve, da je trikratni jugoslovanski prvak v umetnostnem drsanju ter prvi slovenski prvak v metanju diska v Slovenijo pravzaprav prinesel osnove za danes najbolj razširjeno igro na svetu.

Iz očetove domovine je že leta 1909 prinesel prvo pravo usnjeno nogometno žogo ter nogometne čevlje oz. kopačke, če hočete. Tu pa se njegova vpletenost v nogomet še ni končala. Bil je eden od ustanoviteljev dijaškega nogometnega društva Hermes in ob prvih pravih tekmah je iz Češke priskrbel nogometne drese, ki so bili prepoznavni po belo-rdeči barvi s simboli praške Slavije.

Kot konstruktor in finančni vlagatelj je sodeloval pri izgradnji prvega modernega nogometnega igrišča. Takratnega lastnika pivovarne, Oskarja Koslerja je prepričal v najem travnika ob današnji Celovški cesti v Ljubljani in na tem mestu je zrasel stadion Ilirija, kjer je kot vnet nogometaš brcal tudi sam. Ravno leta 1911 ustanovljena SK Ilirija, prvi slovenski nogometni klub v sredisˇcˇu Kranjske in tedanjega slovenstva.

V zgodovino se je vpisal tudi kot projektant, odgovoren za rojstvo smučarskih poletov, ko je leta 1936 prvi tekmovalec preskočil takrat magično mejo 100 metrov.

Bloudkovo priznanje, kot najvišje priznanje v športu pri nas, je prejelo tudi nekaj uglednih ljudi z nogometnega sveta. Ob prelomu tisočletja je bil za življenjsko delo v nogometu nagrajen Branko Elsner ter njegov soimenjak, sicer pa najboljši slovenski nogometaš prvih 50 let po oceni Evropske nogometne organizacije, Branko Oblak.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Arhiv NZS

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | NZS
  Licenčni seminar za klube PLT
  V ponedeljek so se predstavniki klubov Prve lige Telemach na Brdu pri Kranju udeležili licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 04.02.2023 | NZS
  Izveden delegatski seminar
  V soboto je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar, ki se je zaradi izbruha pandemije prvič po februarju 2020 izvedel v fizični obliki.
 • 01.02.2023 | NZS
  Poslovil se je Mahmut Kapidžić
  V 85. letu se je poslovil Mahmut »Šoja« Kapidžić. Nekdanji odlični branilec je po nogometni upokojitvi v osedmesetih letih deloval pod okriljem NZS, kjer je deloval kot vodja inštruktorske službe, selektor in koordinator mlajših selekcij Zahvaljujoč predanemu delu je zaslužen za razvoj prenekaterih mladih nogometašev.
 • 25.01.2023 | NZS
  Uefa potrdila spremembe v ligi narodov in kvalifikacijah za EP
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora potrdila nekatere manjše spremembe v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in ligi narodov, s katerimi želi zagotoviti več odločujočih tekem v teh dveh tekmovanjih po letu 2024. V ligi narodov se bodo reprezentance srečale tudi v tekmah za napredovanje.
 • 07.01.2023 | NZS
  Intervju: Igor Benčič - Čine
  Ob omembi največjih uspehov v zgodovini slovenske nogometne reprezentance pogosto pomislimo na Srečka Katanca, Zlatka Zahovića ali Matjaža Keka, pri tem pa pozabljamo na vse ostale junake, ki so dali svoj kamenček v mozaiku nepozabnih športnih zgodb. Če so prvi blesteli bodisi na igrišču bodisi na trenerski klopi, pa je nekje drugje pustil svoje srce Igor Benčič - Čine.
 • 01.01.2023 | NZS
  Intervju: Radenko Mijatović
  Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije se v intervjuju za revijo Naš nogomet tradicionalno ozre v preteklost in na dogodke, ki so zaznamovali odhajajoče leto.
 • 30.12.2022 | NZS
  Po 30. seji IO NZS
  Izvršni odbor je na svoji zadnji seji v letu 2022 poleg sprememb za vključevanje mladih in doma vzgojenih igralcev v članske ekipe ter podaljšanja pogodb direktorju reprezentanc in selektorjem nekaterih reprezentanc sprejel še nekaj pomembnejših sklepov, ki jih povzemamo v naslednjih vrsticah.
 • 23.12.2022 | NZS
  Podaljšanje sodelovanja z direktorjem reprezentanc in selektorji
  Miran Pavlin, Milenko Ačimović in Muamer Vugdalić nadaljujejo svoje delo na Nogometni zvezi Slovenije, enako pa po sklepu izvršnega odbora NZS velja tudi za Boruta Jarca, Petro Mikeln, Tino Kelenberger in Anjo Milenković.
 • 22.12.2022 | NZS
  Nogometna zveza Slovenije pripravila novoletni sprejem
  Nogometna zveza Slovenije je v Ljubljani pripravila tradicionalni novoletni sprejem, ki se ga je med številnimi uglednimi gosti udeležil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.
 • 21.12.2022 | NZS
  Velika sprememba glede vključevanja mladih slovenskih nogometašev
  Izvršni odbor NZS je na 30. seji potrdil predlog strokovne službe NZS o obveznem vključevanju mladih slovenskih nogometašev v 1. in 2. SNL. Gre za evolucijo, katere namen je zagotoviti učinkovitejši razvoj slovenskih nogometašev.

DELI NA