16.06.2010 | A
6 dan: Začenja se drugi krog

6 dan: Začenja se drugi krog

Zadnji dve preizkušnji prvega kroga 32 najboljših reprezentanc na svetu sta največ veselja prinesli v tabor Čilencev, ki so z 1:0 premagali Honduras ter v švicarsko garderobo, kjer so Hitzfieldovi varovanci presenetljivo ugnali Špance. Večerni dvoboj je pripadel Urugvajcem.

S skupino H se je zaključilo prvih 16 dvobojev 19. svetovnega prvenstva v nogometu, kjer smo dobili deset zmagovalcev, med njimi tudi Slovenijo.

Do zmage že v 34. minuti

Prvi termin je na stadionu v Nelspruitu pripadel ameriškima predstavnikoma - reprezentancama Hondurasa in Čila, kjer so favorizirani Čilenci nasprotnika premagali z golom razlike, ki ga je po predložku Mauricia Isle v 34. dosegel Juan Beausejour. To je bila prva zmaga po 48 letih na velikih tekmovanjih (nazadnje so slavili leta 1962). Tudi sicer so bili kasnejši zmagovalci nevarnejši in že ob samem začetku srečanja nevarno sprožili s prostega strela, prav tako je bila na njihovi strani statistika posesti žoge, strelov na gol in izvedenih strelov iz kota. Tokrat je zmagalo boljše moštvo, je pa res, da se je nekajkrat izkazal tudi Noel Valladares, ki je ukrotil marsikateri poizkus nasprotnega moštva. So pa tokratni poraženci vseeno poskrbeli za svojevrsten rekord, saj so imeli na klopi kar tri brate, med katerimi je danes nastopil zgolj Wilson Palacios.

Švicarski frank vreden več od španskega evra

Tako bi lahko sklepali po srečanju na stadionu Mosesa Mabhide v Durbanu, kjer so Španci pokleknili pred švicarsko izbrano vrsto. Evropskim prvakom je boleč poraz zadal Gelson Fernandes, ki je v 52. minuti iz prvega pravega strela na španska vrata žogo uspel spraviti za Casillasov hrbet. Čeprav so nogometaši z Iberskega polotoka rezultat skušali popraviti, je ostalo pri končnih 0:1. Prvič v 19 medsebojnih obračunih. Svetovno prvenstvo je do sedaj postreglo z že nekaterimi presenečenji, ki pa jim, kot kaže, ni videti konca. Nogometaši, ki ob Brazilcih veljajo za favorite tekmovanja, si takšnega razpleta zagotovo niso želeli. Bosquetovi varovanci kljub boljši igri niso znali prebiti švicarskega bunkerja. Resda je Liverpoolov napadalec Torres v igro vstopil šele v drugem polčasu in nekoliko razživel dogajanje na zelenici, pa to ni bilo dovolj, da bi Španci rezultat obrnili sebi v korist. Niti poizkusi Silve, Inieste, Ville, Torresa, Xavija Alonsa, ki je zatresel vratnico niso bili dovolj natančni. »Imeniten občutek, če začneš prvenstvo z zmago proti enemu največjih favoritov za naslov. To so tri nepričakovane točke,« se je zmage veselil švicarski selektor.

Urugvaj potolkel gostitelje

Drugo največjo razliko v golih na tem prvenstvu je uspelo iztržiti Urugvajcem, ki so s 3:0 ugnali gostitelje turnirja in glede na to, da se je tekmovanje prevesilo v drugi krog, so se že začele matematične kalkulacije kdo in kako bo napredoval v osmino finala. Na stadionu v Pretorii je nesporni junak srečanja postal Diego Forlan, ki se je kasneje po natančno izvedeni najstrožji kazni z bele točke vpisal kot prvi strelec, ki je na prvenstvu vratarja nasprotnega moštva premagal dvakrat. Urugvaj je v vodstvo popeljal v 24. minuti, v 80. natančno izvedel enajstmetrovko, končnih 3:0 pa je v sodnikovem podaljšku postavil Alvaro Pereira. Bafana bafana je ob neposrednem rdečem kartonu vratarju Khuneju v 76. minuti ostala le z deseterico, med vrata pa je stopil drugi vratar Parreirovega moštva. Južnoafriška reprezentanca tako že kalkurira  o napredovanju, kamor se je do sedaj uspelo uvrstiti vsem gostiteljem prvenstva. In vuvuzele so skoraj da potihnile …

Cristiano pričakoval protekcijo

Zanimiva je bila reakcija najdražjega nogometaša na svetu, ki je v včerajšnjem srečanju s Slonokoščeno obalo porumenel ob tem pa nikakor ni mogel sprejeti sodnikove odločitve iz 20. minute. »Ne razumem, zakaj mi je sodnik pokazal rumeni karton. Navada je, da se najboljše nogometaše ščiti.« Ščitijo morda že, nedotakljivi pa kljub svojim kvalitetam niso.

Ob tem, ko vuvuzele ostajajo, čeprav je pritoževanja nad njimi več, kot dejanskega brenčanja, ne potihnejo niti tarnanja nad Jabulanijem. Uradnih pritožb Mednarodna nogometna zveza sicer še ni prejela, v bran pa so se postavili njeni proizvajalci. Pri Adidasu poudarjajo, da je to najpopolnejša žoga s stabilnejšim letom v zraku. V dokaz temu so se z njo na zelenici odlično izkazali Nemci, ki so nad Avstralijo slavili kar s štirimi goli razlike, ki pa z njo v Bundesligi igrajo vse od februarja.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Fifa.com

 

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA