10.10.2023 | NZS
39. seja Izvršnega odbora NZS: Pomoč klubom po poplavah v središču pozornosti

Danes je na sedežu Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju potekala 39. seja Izvršnega odbora NZS za mandatno obdobje 2020-2024. Med ključnimi točkami dnevnega reda je bila pomoč klubom zaradi škode na nogometni infrastrukturi ob avgustovskih poplavah. Izvršni odbor NZS je izrazil globoko sočutje vsem klubom, ki so bili prizadeti zaradi naravne nesreče in se zavezal k aktivnemu pristopu pri iskanju rešitev za obnovo infrastrukture. Poleg tega je bilo na seji obravnavanih še več drugih pomembnih točk, med drugim finančne spodbude klubom, katerih igralci sodelujejo v aktivnostih slovenskih nogometnih reprezentanc, predlog o ukinjanju pravila gola v gosteh v tekmovanjih pod okriljem NZS ter črpanje UEFA HatTrick sredstev za infrastrukturo.

Pomoč klubom oz. lastnikom nogometne infrastrukture ob poplavah avgusta 2023

Na podlagi gradiva je Izvršni odbor NZS potrdil predlog razdelitve sredstev v skupni višini 200.000 EUR klubom oz. lastnikom nogometne infrastrukture, ki so utrpeli materialno škodo ob poplavah avgusta 2023. Pravilnik NZS o sofinanciranju infrastrukturnih projektov v nogometu omogoča dodelitev do 5% razpoložljivih sredstev za pomoč pri posledicah naravnih nesreč, vendar skupaj ne več kot 25.000 EUR. Glede na obsežno škodo, ki je bila ocenjena na več kot 1,0 mio EUR, je bila odobrena dodatna enkratna pomoč naslednjim klubom: Medvode, Mozirje, Malečnik, Komenda, Stojnci, Rošnja Loka, Mengeš, Črna na Koroškem, Radenci, Bakovci, Starše, Ledine pri Idriji, Škofja Loka, Dokležovje, Kondor Godešič, Jevnica, Veržej, Ižakovci, Videm, Ljubno, Pobrežje in Krško.

Finančna spodbuda klubom za sodelovanje igralcev v reprezentancah

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je predlagala finančno spodbudo klubom, katerih igralci se udeležijo aktivnosti slovenskih nogometnih reprezentanc. Cilj je spodbuditi kakovostno delo z mladimi perspektivnimi igralci in njihovo uveljavitev. Klubi, katerih igralci so vpoklicani in se udeležijo reprezentančnih aktivnosti, bodo deležni finančne spodbude do največ 270.000 EUR. Sredstva bodo razdeljena na podlagi kriterijev, ki temeljijo na udeležbi igralcev in starostni kategoriji reprezentance. Ta ukrep je del prizadevanj NZS za sistematičen in strateško usmerjen razvoj mladih igralcev v profesionalnih klubih ter dvig kakovosti slovenskega reprezentančnega nogometa.

FIFA Forward program 2023-24

Glavni namen črpanja sredstev iz programa FIFA Forward je sofinanciranje stroškov uradnih oseb za ženska in mladinska nogometna tekmovanja ter futsal mladinska tekmovanja. Skupna višina sredstev za črpanje znaša 473.391,00 USD (436.546,48 EUR). Sredstva so delno planirana v finančnem načrtu za leto 2023 in delno bodo predvidena za leto 2024. NZS bo do 29. septembra 2023 poslala uradni zahtevek FIFA za finančno participacijo v projektu. Sredstva bodo črpana iz neporabljenih sredstev iz FIFA Forward 2.0 programa za obdobje 2019-2022.

Ukinitev pravila gola v gosteh

Na seji je bil obravnavan predlog o ukinitvi tako imenovanega pravila gola v gosteh. Člani IO so potrdili sklep, da se pravilo gola v gosteh ukine iz vseh klubskih tekmovanj pod okriljem NZS od sezone 2023/24 dalje. Pravilo je bilo uporabljeno za določitev zmagovalca, ko sta ekipi skupno dosegli enako število golov na obeh tekmah. Z odločitvijo o ukinitvi tega pravila bodo vsi goli šteli enako. V primeru enakega števila golov na dveh tekmah se bo odigral podaljšek ali kazenski udarci. Prav tako se bodo odstranili kriteriji, ki se uporabljajo za določanje končne lestvice, ko imata dve ali več ekip enako število točk. Zaradi te spremembe bodo ustrezno prilagojeni tudi določeni predpisi NZS.

Inštruktorska služba NZS

Izvršni odbor je sprejel program dela Inštruktorske službe NZS za prihodnjo sezono, ki je osredotočen na izboljšanje kakovosti strokovnega dela, potem ko je v pretekli sezoni Inštruktorska služba izvajala aktivnosti v klubskih sredinah in nogometnih okoljih po Sloveniji, s ciljem implementacije strokovnih vsebin v klube. Velik poudarek v programu dela za prihodnjo sezono bo na implementiranju Strateškega projekta NZS Sofinanciranje trenerjev mlajših kategorij, s ciljem izboljšanja kakovosti dela v manjših nogometnih sredinah. Inštruktorji so večinoma vključeni tudi v strokovne skupine v svojih MNZ-jih, delujoč kot povezava med Nogometno zvezo Slovenije, Medobčinskimi nogometnimi zvezami in klubi.

Razdelitev finančnih sredstev iz programov UEFA HatTrick V in VI

Izvršni odbor NZS je potrdil sklep o razdelitvi finančnih sredstev iz programov UEFA HatTrick V in VI med klubi oz. lastniki nogometne infrastrukture. Komisija NZS je prejela tri nove vloge v skupni višini 115.000 EUR in štiri spremembe že potrjenih vlog za črpanje sredstev, ki se nanašajo na različne infrastrukturne projekte, vključno z vlaganji v medijsko infrastrukturo in izgradnjo novih garderob za nogometno šolo. Nekateri projekti so bili prilagojeni ali spremenjeni, kar je vplivalo na razporeditev in uporabo sredstev.

Tekst: NZS/MaK
 

SORODNE NOVICE

 • 19.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
  Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.
 • 18.02.2024 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Hišnik
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 08.02.2024 | NZS
  Čeferin: Leta 2027 ne bom več kandidiral za predsednika Uefe
  Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je po kongresu v Parizu, na katerem so potrdili spremembo statuta glede podaljšanja predsedniškega mandata, razkril, da čez tri leta ne bo več kandidiral za prvega moža evropske zveze.
 • 08.02.2024 | NZS
  Na kongresu Uefe sprejeli spremembo statuta
  Evropska nogometna zveza Uefa je na 48.rednem kongresu v Parizu z veliko večino potrdila spremembo statuta, ki potencialno omogoča, da bi zdajšnji predsednik krovne evropske zveze Aleksander Čeferin lahko kandidiral tudi za predsedniško mesto v obdobju od leta 2027 do 2031.
 • 03.02.2024 | NZS
  Delegatski seminar na Brdu pri Kranju
  V soboto, 3.2.2024, je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 15.01.2024 | NZS
  Razpis za delo trenerja v dekliškem nogometnem oddelku NZS
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 13.01.2024 | NZS
  Po 43. seji IO NZS
  Na sedežu NZS se je odvila 43. seja Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije.  V uvodu seje so izvršniki najprej potrdili zapisnikoe prejšnjih sej, potem pa obravnavali točko o imenovanju selektorjev mlajših reprezentanc, razpravljali o UEFA solidarnostnih sredstvih, pravilih za UEFA Pokal regij, strategiji "Nogomet za vse 2024-2028", spremembah vrednotenja programov "Nogomet za vse" in pravilniku o nogometnih agentih. 
 • 11.01.2024 | NZS
  Novi selektorji reprezentanc U15, U16 in U17
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 43. seji imenoval nove selektorje reprezentanc U15, U16 in U17. Reprezentanco do 17 let bo prevzel Muamer Vugdalić, Goran Cvijanović bo vodil reprezentanco do 16 let, reprezentanco do 15 let pa bo v novo kvalifikacijsko obdobje popeljal Boštjan Kreft.
 • 09.01.2024 | NZS
  Odprte prijave za tretjo izvedbo FIFA izpita za nogometne agente
  Vse zainteresirane, ki bi želeli pridobiti licenco FIFA za opravljanje storitev nogometnih agentov obveščamo, da se z dnem 9.1.2024 ponovno odpira postopek prijav na izpit za nogometne agente.
 • 29.12.2023 | NZS
  Intervju: Radenko Mijatović
  Evropsko prvenstvo bo vrhunec prihodnjega leta. Z Radenkom Mijatovićem, predsednikom Nogometne zveze Slovenije, smo se ob koncu leta 2023 pogovarjali o uspehu članske izbrane vrste, dotaknili pa smo se tudi ostalih tematik in izzivov, s katerimi se srečuje slovenski nogomet.

DELI NA