14.06.2010 | A
3. dan: Veselje v slovenskem taboru, Srbi in Avstralci praznih rok

Tretji tekmovalni dan je bil hkrati tudi najboljši doslej. No, vsaj za Slovence, ki so si kot tretja reprezentanca prvenstva zagotovili poln paket točk. Ob Jokičevi podaji je natančno nameril kapetan Koren in Sloveniji priboril sploh prvo zmago v nogometni eliti. Srbi Gancem podarili enajstmetrovko, Nemci nadigrali Avstralce.

Kdor ne skače, ni Sloven'c

Današnji dan je bil velik za slovenski nogomet, saj si je Kekova četa izborila prvo zmago na mundialu in ob včerajšnjem razpletu med Angleži in Američani je pogled na lestvico skupine C več kot odličen. Morda celo nepričakovan, saj Slovenija po prvih dvobojih vodi pred včerajšnjima tekmeca, kot zadnji so Alžirci. Travnata podlaga Petra Mokaba v Polokwaneju je očitno odgovarjala slovenskim junakom, ki so se, čeprav srečanje ni postreglo z veliko priložnostmi, na koncu veselili zmage. Resda so Alžirci zadnjih 17 minut ostali le z deseterico, saj si je Ghezzal priigral še drugi rumeni karton, a so nogometaši s sončne strani Alp priložnost zgrabili z obema rokama in s strelom natančnega Korena zasluženo zmagali. »Izpostavil bi prvi polčas, ki smo zares igrali na visokem nivoju, končnega rezultata pa si nismo zaslužili,« je srečanje komentiral alžirski strateg. Več tukaj.

Srbe pokopala roka

Prvi nastop Srbije, kot samostojne države se ni končal po pričakovanjih naših južnih bratov. Vidno oslabljeni Ganci, ki so nastopili brez Muntarija, Appiaha in Essiena so z malce sreče v Pretoriu ugnali tihe favorite skupine D, ki ob Nemcih veljajo za moštvo, ki naj bi napredovalo v osmino finala. A napovedi se vedno ne uresničijo in ravno to je čar prvenstev. Napadalnejši Ganci so proti Srbom, ki so stavili na obrambno linijo, sprožili malo strelov na gol, a ob nespretnem posredovanju Kuzmanovića v 84. minuti dobili podarjeno priložnost za vodstvo, ki jo je Asamoah Gyan (nevaren je bil že v 4. minuti) s pridom izkoristil. Stojković je skočil na desno, Gyan pa žogo poslal v levi zgornji kot in Gani odprl možnosti za napredovanje. Tudi to srečanje je končala 21, saj si je Aleksander Luković prislužil rdeči karton.

Nemci nadigrali Avstralce

V Durbanu sta se pomerila še druga dva predstavnika skupine D, kjer so Nemci kljub odsotnosti (ne)nadomestljivega kapetana Ballacka, suvereno odpravili Avstralce. Kapetanova menjava z obetavnim Mesutom Özilom na sredini igrišča, ki je v statistiko vpisal podajo za četrti gol, je več kot upravičila selektorjev izbor. Podaja rezervistu Cacau, ki je preko sezone blestel v Stuttgartu je potrdila popoln polom gostov. Nogometaši, ki so se na minulem prvenstvu prebili vse do osmine finala so tudi v tretje klonili proti Nemcem, ki so zadevali, kot za stavo. Strelski pohod je otvoril Lukas Podolski z močnim strelom v osmi minuti, izkušeni Miroslav Klose, za katerega je to že tretje prvenstvo, je prednost v 27. minuti s strelom z glavo povišal na 2:0, Thomas Muller je zadel za 3:0, piko na i pa postavil Cacau, ki je zadel iz protinapada. Tudi na tem srečanju je nogometaš predčasno končal srečanje, razlika štirih golov pa je trenutno najvišja na prvenstvu.

Iniesta že trenira

Pozitivne vesti pa prihajajo iz španske vrste, kjer naj bi bil Andres Iniesta do sredinega dvoboja s Švico nared. Spomnimo, 26-letnik si je na prijateljski tekmi proti Poljski poškodoval stegensko mišico, a ob tem na srečo utrpel le udarec in oteklino.

Če je drugi dan minil v podiranju rekorda, kdo bo prej zatresel nasprotnikovo mrežo, smo prvo prvenstveno nedeljo nanj čakali do osme minute. Še toliko slajša je bil 79. minuta, ko je Slovenec tresel nasprotnikovo mrežo. Da bi le nadaljevali v takšnem slogu …

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

 

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA