Organizacija tekmovanja

Pokal Slovenije velja za najbolj množično tekmovanje v naši državi. V pokalnih tekmovanjih devetih Medobčinskih nogometnih zvez, preko katerih se klubi prebijejo v zaključno tekmovanje Pokala Slovenije, danes nastopa preko 180 ekip, v zaključnem delu tekmovanja pa tekmuje 28 klubov.

Pri žrebu parov do vključno drugega kroga velja sistem nosilcev, ki ga določi NZS. V prvem in drugem krogu tekmovanja se igra zgolj ena tekma. Če sta kot nasprotnika izžrebana kluba iz različnih lig v tekoči sezoni, je nižjeligaš avtomatično domačin. Kluba, ki sta se v žreb uvrstila kot finalista pokalnega tekmovanja iste MNZ, se v prvem krogu in drugem ne moreta pomeriti med seboj.

V prvem krogu zaključnega tekmovanja nastopa 24 ekip. 18 finalistom pokalnih tekmovanj MNZ se pridruži še šest klubov 1. SNL, ki si v preteklem tekmovalnem letu niso zagotovili nastopa v UEFA evropskih klubskih tekmovanjih. V prvem krogu tako ne nastopajo ekipe, ki zastopajo Slovenijo v UEFA evropskih klubskih pokalnih tekmovanjih.

V drugem krogu zaključnega tekmovanja nastopa 16 ekip - 12 zmagovalkam prvega kroga se pridružijo še štiri ekipe, ki so v preteklem tekmovalnem letu dosegle uvrstitve, na osnovi katerih nastopajo v UEFA evropskih klubskih pokalnih tekmovanjih.

V tretjem krogu zaključnega tekmovanja - četrtfinalu nastopa osem ekip,  v polfinalu pa štiri.

V finalu se zmagovalca polfinalnih tekem pomerita na eni finalni tekmi, ki se igra na prizorišču, ki ga s sklepom določi IO NZS. Zmagovalec finalne tekme si zagotovi nastop v kvalifikacijah UEFA Evropske lige.

DELI NA