Organizacija tekmovanja

Pokal Slovenije na članskem nivoju velja za najbolj množično tekmovanje v naši državi. Pokalno tekmovanje bo s sezono 2022/23 doživelo prenovo, v prvem krogu tekmovanja pa bo zaigralo 120 klubov.

V želji po večji popularizaciji nogometa, tudi v krajih, kjer se ne igra nogomet najvišjega ranga, je Skupščina NZS potrdila tekmovalni sistem, po katerem se Pokal Slovenije izvede v eni tekmovalni sezoni tako na nivoju MNZ kot NZS. Predkrog, prvi in drugi krog tekmovanja bodo izvedeni znotraj posamezne Medobčinske nogometne zveze.

V prvem krogu tekmovanja se tekmovanju priključi šest prvoligašev, v drugem pa še štirje klubi, ki slovenski nogomet predstavljajo v evropskih tekmovanjih. S prenovo Pokala Slovenije bi lahko vsaj ena ekipa iz matične zveze odigrala tekmo z nasprotnikom iz Prve lige oziroma s klubom, ki nastopa v evropskih tekmovanjih.

S tretjim krogom, to je šestnajstina finala, se pokalno tekmovanje začne izvajati pod okriljem NZS. Žreb ni več delegiran, kar pomeni, da ni več nosilcev in nenosilcev ter da nižjeligaš ni več avtomatično domačin. 

Tekmovanje se zaključi s sedmim krogom, velikim finalom, ki se igra na prizorišču, ki ga s sklepom določi IO NZS. Zmagovalec finalnega obračuna pa si zagotovi nastop v kvalifikacijah za UEFA Evropsko konferenčno ligo.

 22-21_Sprememba tekmovalnega sistema v Pokalu Pivovarna Union s tekmovalnim letom 2022_2023.pdf ( kB)

DELI NA