Organizacija tekmovanja

3. Slovenska nogometna liga je sestavljena iz štirih skupin. V 3. SNL - Sever tekmuje 14 klubov iz MNZ Celje, MNZ Maribor in MNZ Ptuj, ki se v dvokrožnem sistemu 26 krogov merijo za napredovanje v 2. SNL.

Zmagovalna ekipa 3. SNL - Sever si zagotovi pravico nastopa v dodatnih kvalifikacijah za popolnitev 2. SNL, v kateri  zmagovalec kvalifikacij nadomesti eno od dveh zadnjeuvrščenih ekip minulega tekmovalnega leta.

V dveh kvalifikacijskih tekmah, ki potekata na prizoriščih obeh klubov, se prvouvrščena ekipa 3. SNL - Sever pomeri z eno od zmagovalk preostalih treh skupin 3. SNL. Pare dodatnih kvalifikacij za popolnitev 2. SNL določi žreb. Po končanem prvenstvu dve zadnjeuvrščeni ekipi tekmovalnega leta neposredno izpadeta iz 3. SNL - Sever, glede na izpadle ekipe iz 2. SNL pa lahko tudi 10., 11. in 12. uvrščena ekipa.

V tekmovanjih NZS, med katera spada tudi 3. SNL, lahko nastopajo le tisti klubi, ki so si tekmovalno pravico pridobili s športnimi rezultati in imajo ustrezno licenco NZS za nastopanje. Pogoji za pridobitev licence in postopki za izvedbo licenciranja so opredeljeni v posebnem Pravilniku NZS za licenciranje nogometnih klubov.

Pravico do napredovanja v 3. SNL - Sever si zagotovijo prvaki lig MNZ Celje, MNZ Maribor in MNZ Ptuj. V sezonah 2016/17 in 2017/18 tekmovanje v 3. SNL - Sever vodi MNZ Celje.

DELI NA