print header
print 19.07.2012 - Mednarodna tekmovanja

Verjeli vase in zmagali

Verjeli vase in zmagali

Mariborčani so sinoči vstopili v evropsko poletje. Prvi preizkus v drugem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov proti bosanskemu Željezničarju so opravili z odliko. Kljub zaostanku v prvem polčasu, so v drugem delu prišle na dan vse njihove kvalitete in konsistentno delo v zadnjih letih. Nasprotnik je padel s 4:1, junak tekme pa postal Robert Berič

Led je prebit. In kot kaže se Mariboru (ob ugodnem razpletu v Sarajevu) v Evropi nasmihajo še vsaj štiri tekme. 

Začetek dvoboja sicer ni potekal po željah gostiteljev, saj so kljub ofenzivi Agima Ibraimija, ki je bil pred nasprotnikovimi vrati premalo natančen, in tudi sicer pritisku Milaničevih fantov, povedli gostje. Žoga se je za hrbet Jasmina Handanoviča prikradla v 15. minuti, ko je po vratnici Vernesa Selimovića odbita žoga končala v nogah Eldina Adiloviča. Slednji ni imel težkega dela, z nekaj metrov je žogo suvereno poslal v mrežo. Sarajevčani so zadeli s praktično edine priložnosti na srečanju in bili z izidom povsem zadovoljni. Nekoliko so se povlekli nazaj, do konca polčasa delovali veliko bolj defenzivno in se trudili obdržati ugoden izid. 

Zaostanek je le še povečal apetite vijoličastih. Željo po zadetku so skušali realizirati v 29., 33. in v zadnjih minutah polčasa. Na odmor so odšli z minimalnim zaostankom. Prekaljeni dvojec Darko Milanič - Zlatko Zahovič je imel ob polčasu pripravljene ravno prave besede, ki so fante le še podžgale in jih sestradane po zadetkih poslale na zelenico. 

Pred dobrih 10.000 navijačev so se nogometaši vrnili odločni, da zmaga ostane v Ljudskem vrtu. Drugi polčas je z izenačenjem po asistenci Gorana Cvijanoviča 'otvoril' Robert Berič, ki je bil tudi sicer eden bolj vidnih nogometašev v vijoličasti opravi. 21-letnik je dočakal svojo 'pomlad' in nakazal, da je morda on tisti, ki bo nasledil Daliborja Volaša. Z njegovo predstavo je bil zadovoljen tudi strateg Milanič. "Zelo sem zadovoljen, kako je igral Berić, in prepričan sem, da nisem edini. Je zelo kakovosten, zelo nadarjen nogometaš, igrati v NK Maribor pa ni preprosto." Če je do sedaj veljal za četrtega napadalca, se zna to v prihodnje spremeniti. 

Sledil je prekršek nad kapetanom, ki je padel v 16-metrskem prostoru in Dejan Mezga je dvajset minut po prvem golu Maribora z bele točke moštvo popeljal do vodstva. Naleta s tem še ni bilo konec. Levi spodnji kot je še v drugo zatresel Berič, v sodniškem dodatku pa je njegovo asistenco realiziral Marcos Tavares in postavil končnih 4:1. 

Kot je Brazilec povedal po srečanju, je bil ključni dejavnik zmage optimizem. Fantje so verjeli v svojo igro, ki jih je ob potrpežljivosti navijačev tudi nagradila. Odlična predstava Maribora - če ne celo ena boljših v Evropi - ponižanje nasprotnika in veselje na stadionu so spominjali na zmagi proti Hibernianu in Palermu v preteklih letih. Sedaj je pomembno, da fantje ostanejo trdno na tleh in napredovanje potrdijo še v gosteh.  

"Po prvem polčasu smo verjeli, da smo sposobni za preobrat. Dogovorili smo se, da moramo biti pogumni, da moramo igrati, fantje so čutili, da nasprotnik ni več tako blizu. Drugi polčas je bil izvrsten, ta zmaga je dobra popotnica za naprej. Vse bomo naredili, da bomo tudi v gosteh zmagali," je po tekmi strnil misli Milanič. Malo manj je bil zadovoljen trener Željezničarja Amar Osim"Zadeli smo iz edine priložnosti. Drugi polčas je bil povsem drugačen, Maribor je iz treh priložnosti dal štiri gole, če se pošalim. Žal mi je, da smo tako visoko izgubili, ne glede na to, da so Mariborčani kakovostni igralci in da so vršili velik pritisk, smo prelahko dobili zadetke. Žal mi je, da ni zaostanek nižji, saj bo vse skupaj še težje."

Tekmeca se bosta znova srečala prihodnji torek ob 21. uri.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA 
Sorodne novice: Nazaj