print header
print 06.07.2012 - NZS

Tehnologija vendarle na nogometnih zelenicah

Tehnologija vendarle na nogometnih zelenicah

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je podelila zeleno luč tehničnim pripomočkom v nogometu. V prihodnje bo na posamezni tekmi pravico delilo pet sodnikov, ki jim bosta v pomoč sokolje oko (Hawk Eye) ter sistema inteligentnega gola (GoalRef). Zadevo bodo premierno preizkusili na klubskem svetovnem prvenstvu decembra letos. 

To je po uvedbi rumenih in rdečih kartonov iz leta 1970 druga velika sprememba v nogometni igri. Že prihodnja velika tekmovanja, kot sta pokal konfederacij prihodnje leto in SP leta 2014 v Braziliji bosta v znamenju tehnologije, angleška Premier league pa bo sistema preizkusila že v prihodnji sezoni. 

Sokolje oko sicer poznajo že v tenisu, kjer s pomočjo tehnologije določajo, ali je žogica v ali izven igrišča. Za razliko od igre z rumeno žogico, kjer je tehnologija na vpogled tudi gledalcem, bo ta v nogometu na voljo le sodniku. 

"Gre za moderno odločitev. Ta dan (5. julij op.p.) bo za vedno zapisan z zgodovino nogometa," je bil nad potrditvijo svojih prizadevanj zadovoljen predsednik Fife Joseph Blatter, ki velja za enega najbolj gorečih zagovornikov dodajanja tehnologije v nogometno igro. Sam se je za tehnologijo ogrel na mundialu v Južni Afriki. "Po tem, ko gol Franka Lanparda proti Nemčiji ni bil priznan, čeprav ga je nogometaš dosegel, sem vedel, da nogomet potrebuje spremembe." Sedaj vse napore vlaga v to, da se podobna situacija ne bi pripetila tudi v Braziliji. 

Ne glede na odobravanja z ene strani in kritike z druge, pa Blatter zagotavlja, da je to edina kombinacija tehnologije in nogometa. Bistvo je potrditev tega, ali žoga prečka golovo črto, ali ne. Vsakršna drugačan uporaba tehničnih novosti, pa bi po njegovem mnenju uničila nogomet. 

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: FIFA.com

Sorodne novice: Nazaj