11.10.2016 | A
Zaslužena točka proti Angliji

Kvalifikacije za SP 2018:

Slovenija – Anglija 0:0

Stadion Stožice, gledalcev 13.274, sodniki: Aytekin, Schiffner in Kleve (vsi Nemčija).
Strelci: /.
Rumeni kartoni: Birsa, Kronaveter, Struna; Dier, Sturridge, Cahill, Lingard.
Rdeči karton: /.

Slovenija: Oblak, Jokić, Cesar (od 68. Mevlja), Samardžić, Struna, Krhin (od 84. Omladič), Kurtić, Verbič, Birsa (od 59. Kronaveter), Iličić, Bezjak.
Anglija: Hart, Stones, Cahill, Rose, Walker, Henderson, Alli (od 73. Rooney), Dier, Lingard, Walcott (od 62. Townsend), Sturridge (od 81. Rashford).

Slovenska izbrana vrsta je v petem poskusu osvojila prvo točko proti zglednim tekmecem z Otoka. Angleži so doslej dobili vse štiri medsebojne tekme, danes pa so bili kljub premoči v posesti žoge in terenski pobudi tudi na pragu poraza. Reševal jih je vratar Joe Hart, ki je ustavil kar nekaj nevarnih poskusov Slovencev, enkrat pa ga je rešil okvir vrat. Slovenci so tako po treh tekmah pri petih točkah v skupini F, Angleži jih imajo sedem.

Selektor Katanec je tekmo začel z identično postavo kot proti Slovaški, le da je Jasmin Kurtić začel na levi, Benjamin Verbič pa na desni strani zvezne vrste. Pri Angliji pa je najbolj odmevala posaditev kapetana Wayna Rooneyja na klop, njegovo mesto je zavzel Eric Dier, kapetanski trak pa Jordan Henderson.

Kmalu po uvodu so si Angleži priigrali polpriložnost, a je Jan Oblak dobro posredoval. Toda v deseti minuti so imeli znova borbeni in pogumni Slovenci izjemno priložnost za vodstvo, najprej se je po napaki Angležev sam pred Joejem Hartom znašel Bezjak, a je gostujoči vratar žogo odbil, ta se je malce pozneje znašla še pri Jasminu Kurtiću, ki je z roba kazenskega prostora zatresel vratnico.

V 15. minuti je Rene Krhin v kazenskem prostoru zaprl in zrušil Daniela Sturridgea, a se sodniki niso odločili za najstrožjo kazen za Angleže, ki so znova poskusili v 23. minuti, a je Theo Walcott od daleč slabo (previsoko) meril. Angleži so sicer vse bolj prevzemali pobudo, imeli več žogo v posesti, toda strnjeni Slovenci so dobro zapirali poti proti svojemu golu, tako da se je polčas končal brez zadetkov.

Takoj po začetku drugega polčasa so Slovenci lepo izigrali obrambo gostov, Josip Iličić je podal v sredino kazenskega prostora, a tam ni bilo pravega naslovnika. Le malce zatem je z glavo poskusil Boštjan Cesar, a je Joe Hart žogo izbil, še bolj vroče je bilo po naslednjem kotu, ko je z glavo streljal Kurtić, Hart pa je tudi s pomočjo okvirja vrat mrežo ohranil nedotaknjeno.

Angleži so v drugem polčasu prvič resneje zagrozili v 56. minuti, toda strel Deleja Allija je Jan Oblak brez težav ukrotil, tako kot v 63. Androsa Townsenda. Na drugi strani je v 58. minuti od daleč sprožil Iličić, a meril le malo mimo gola.

V 70. minuti je sam proti Hartu stekel Iličić, prišel malce preveč na levo, tako da je angleški vratar tudi takrat obranil poskus Slovenca. V 76. minuti je v kazenski prostor Slovenije po levi strani prišel Danny Rose, a povsem neoviran zgrešil cilj. Tri minute zatem je z roba kazenskega prostora sprožil Rooney, a bil tudi on premalo natančen.

V 81. minuti je Oblak še mojstrsko obranil močan strel Jesseja Lingarda, tako da se je tekma končala brez golov.

Srečko Katanec, selektor Slovenije: "Če pa danes ne bi bil zadovoljen, nekaj ne bi bilo v redu z mano. Čestitke fantom, mislim, da je točka prigarana, mogoče smo si zaslužili tudi nekaj več. Po stoodstotnih priložnostih smo si zaslužili kaj več, a nismo imeli sreče, da bi šla žoga v gol. Čestitke še enkrat, za odnos do dresa, zgarali so, čestitke vsem, tistim, ki so igrali, in tistim, ki niso. Vsi so del moštva in so na celotnih pripravah oddelali, kot so morali. Pokazali so odnos, kot ga že dolgo nisem videl. Fantje so dobili neko nagrado in zadovoljstvo."

Jasmin Kurtić, igralec Slovenije: "Lahko rečem, da smo dobro fizično pripravljeni tudi po le dveh, treh dneh premora. Mislim, da smo tekmo odigrali res na visoki ravni, zahvaljujem se tudi navijačem, ki so nam stali ob strani, to nas je vleklo naprej. Imeli smo svoje priložnosti, ampak so imeli Angleži razpoloženega vratarja, tako kot tudi mi v nekaterih primerih. Lahko rečem, da smo zasluženo osvojili točko."

Miral Samardžić, igralec Slovenije: "Fantje smo dali vse od sebe, igrali smo proti ugledni Angliji, a si ustvarili celo več priložnosti kot ona. Po mojem mnenju bi morali celo zmagati, ampak smo lahko zadovoljni tudi s točko."

Gareth Southgate, selektor Anglije: "Priložnosti, ki jih je imela Slovenija, so nas kar malo prestrašile. Na tem področju bomo morali še delati, a treba je poudariti, da je bil tudi teren težak. Imeli smo odličnega vratarja, ki je rešil nekaj izjemnih priložnosti. Glede na to, kako se je tekma razvijala, moramo biti zadovoljni s tem, kar smo dosegli. Danes smo oboji delali veliko napak, kar pa je bilo na taki podlagi logično. Kaj lahko pričakujemo od te ekipe, težko rečem po petih skupnih treningih, a pokazali smo igro, kakršno bi želeli v prihodnje, pokazali smo disciplino."

Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA