04.01.2018 | Futsal AA
Video predstavitev: Igor Osredkar

Slovenska futsal reprezentanca bo med 30.1. in 10.2. še petič zapored nastopila na evropskem prvenstvu. Ton naši igri bo dajal 31-letni kapetan Igor Osredkar, ki je absolutni rekorder po številu nastopov (142) in zadetkov (70) v dresu izbrane vrste. Na mestu rekorderja je nasledil Benjamina Melinka, posoško legendo futsala, ki je nosil kapetanski trak pred Osredkarjem.

Na tuje

Osredkar je eden od slovenskih reprezentantov, ki si kruh služijo na tujem. Je član hrvaškega kluba Makarska, v minuli sezoni je igral za zagrebški Nacional. „V sezoni 2013/14 sem se odločil, da grem na tuje. Pri tem sem imel ogromno podporo žene. Brez tega ne bi šlo,“ pravi Osredkar, ki se je na tujem dobro znašel, v Dalmaciji cenijo njegovo delo. Predvsem profesionalni odnos od dresa. Pa naj si bo klubski ali reprezentančni. Ne skriva, da mora kot tujec dati še nekaj več od sebe, a mu to ni tuje.

V Zagrebu čelada

Posebnega nadimka mu Dalmatinci še niso dali. Ko je lani igral v Zagrebu, so ga klicali „čelada“ (po hrvaško kaciga). Po eni različici je ta nadimek dobil zaradi pleše, po drugi pa zaradi neustrašnosti in požrtvovalnosti, ko gre po številne žoge tja, kamor nekateri še z nogo ne upajo. Sicer pa Igor velja za motor ekipe, ki dobro bere igro, povezuje obrambo in napad. Zavoljo svoje izvrstne fizične pripravljenosti je neugoden v obrambi, številni vratarji pa so že morali po žogo v mrežo, ko je sprožil s svojo desnico.

Ponudba Litije

Tudi Osredkarjevi začetki segajo v nogometne vode. Bil je nadarjen član ljubljanskega Slovana, ki pa takrat ni mogel ugoditi Igorjevim pričakovanjem. „Nismo našli skupnega jezika pri financah, zato sem se odločil in še pogosteje zahajal v litijsko dvorano, kjer sem že prej pogosto pozimi igral futsal. Potem mi je Andrej Vrhovec v imenu kluba FC Litija ponudil mesto v ekipi, dobil pa sem tudi dobro finančno ponudbo. Kot mlademu fantu mi je to takrat precej pomenilo,“ se Igor spominja futsal začetkov. Pravi, da je futsal spremljal dokaj pozorno, često pa je zahajal na tribune litijske dvorane. Ob koncu minulega stoletja so bili v Zasavju in Posavju znani derbiji med Litijani in Sevničani, Osredkar pa se spomni tudi dobrih tekem Puntarja in Litije. Kmalu je tudi sam postal akter dogajanja na parketu.

Leta 2005 je debitital v dresu reprezentance, vmes pa je eno sezono z žal pokojnim prijateljem in soigralcem Darkom Tokićem igral tudi v Novi Gorici.

Dostavljal pakete

Gol proti Italiji, 29.1. 2014 na EP v Belgiji, pa šteje med svoje najljubše! „Dosegel sem ga z levo nogo,“ se še pohvali ponosen oče hčerke. Kapetan ne pozabi omeniti, da mu je prav rojstvo otroka prineslo v življenje novo dimenzijo. Veseli se dne, ko bo lahko hčerko vzel sabo na trening, da bo lahko od blizu spremljala, kaj tako dobro počne njen oče. Da se pri Igorju vse vrti okoli najbljižjih, potrdi še en detajl: v novi sezoni nosi ščitnike, na katerih je upodobljena njegova družina.

V Sloveniji pa je Igor postal znan tudi zavoljo svojega dela – do odhoda v tujino je delal na pošti – dopoldan je prevažal pakete, zvečer pa treniral.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

 

SORODNE NOVICE

 • 19.12.2018 | Futsal AA
  Euro 2018 lep spomin, s Slovenijo hoče na SP 2020
  Kapetan slovenske futsal reprezentance Igor Osredkar končuje izredno uspešno leto. Začel ga je s četrtfinalom na Euru 2018 v Ljubljani, nadaljeval z naslovom državnega prvaka Hrvaške, za nameček pa je Makarsko popeljal med 16 najboljših ekip v Evropi.
 • 12.12.2018 | Futsal AA
  Slovenija kvalifikacije začenja v Ukrajini
  Po žrebu Nyonu so znane skupine predkroga in glavnega kroga kvalifikacij za futsal svetovno prvenstvo, ki bo leta 2020 v Litvi. Slovenska futsal reprezentanca se kvalifikacijam pridruži v glavnem delu (oktober 2019), kjer jo uvodoma čaka skupinski del v Ukrajini.
 • 11.12.2018 | Futsal AA
  Slovenija čaka tekmece v kvalifikacijah za SP 2020
  „Na to svetovno prvenstvo se bo težko uvrstiti, saj gre za tri nivoje kvalifikacij. Konkurenca je močna, na žreb pa ni vpliva. Počakajmo do srede,“ pa dodaja selektor Andrej Dobovičnik.
 • 10.12.2018 | Futsal AA
  Članice trenirale v Podčetrtku
  „Zadovoljen sem s pripravami. Viden je napredek. Očitno je, da so dekleta v tekmovalnem ritmu, to se vidi pri izvedbi. V delo smo vključili tudi novinke, ki so hitro dojele in sprejele akcije, ki jih igramo in izvajamo v naši igri,“ je po vikendu v Podčetrtku povedal selektor Kramberger.
 • 03.12.2018 | Futsal AA
  Zbrala se bo ženska futsal reprezentanca
  „Cilj je jasen: ogrodju reprezentance, ki ga imamo, dodati še kako igralko, ki bi lahko nosila težje breme,“ pa selektor Dejan Kramberger o ciljih zborov, ki sledijo.
 • 31.10.2018 | Futsal AA
  S Hrvaške z izkušnjami in nagrado za fair play
  Pomlajena Slovenija je na turnirju dosegla končno 4. mesto, slavila je Madžarska, ki je na turnirju petih narodov zbrala štiri zmage. Zbrana vrsta selektorja Andreja Dobovičnika je po turnirju prejela tudi priznanje za najbolj fair ekipo turnirja!
 • 30.10.2018 | Futsal AA
  Proti BiH do prve točke
  Slovenska članska futsal reprezentanca je na turnirju v Poreću prišla do prve točke, saj je remizirala z Bosno in Hercegovino, ki je prišla na turnir v Istro v popolni zasedbi. Gole za končnih 4:4 so prispevali Gašper Vrhovec (pomlajeni reprezentanci se je pridružil danes), Nejc Hozjan, Jeremy Bukovec in Nik Zajc.
 • 29.10.2018 | Futsal AA
  Slovenska mladost obetavno z Madžari
  Slovenija je nastopila v spremenjeni postavi v primerjavi s prvo tekmo: v ekipi ni bilo Andreja Mohoriča in Luke Kanca, ki sta zbolela. Ekipi so se naknadno v skladu z dogovorom pridružili Nejc Hozjan, Timotej Debeljak, Jeremy Bukovec in Tilen Gajser.
 • 29.10.2018 | Futsal AA
  Danes proti Madžarski
  Pomlajena slovenska vrsta je prvi dan ob veliki neučinkovitosti zabeležila uvodni poraz proti Kuvajtu (1:5), Madžarska pa ima po dveh dneh dve zmagi – s 5:3 so ugnali Bosno in Hercegovino, včeraj popoldan še tesno z 1:0 Grčijo.
 • 27.10.2018 | Futsal AA
  Uvodoma izgubili proti Kuvajtu
  Pomlajena članska futsal reprezentanca je s porazom proti Kuvajtu (1:5) začela turnir Futsal Week, ki poteka na Hrvaškem (v Poreću). Na turnirju sodita tudi slovenska mednarodna sodnika Admir Zahović in Dejan Veselič.

DELI NA