10.08.2017 | NZS
Video: Nagrada Uefe za projekt NZS in MZL Debeli rtič

Projekt nogometnega igrišča na Debelem rtiču je eden izmed dvajsetih projektov v Evropi z nagrado Uefine fundacije za otroke 2017, Debeli rtič pa je z nagrado dobil tudi sredstva v višini 50.000 EUR, ki jih bo vložil v izvajanje svojih aktivnosti. Plaketo UEFA fundacije za otroke je na Debelem rtiču predsedniku RKS, dr. Dušanu Kebru, izročil predsednik NZS, mag. Radenko Mijatović.

Nogometna zveza Slovenije je maja 2014 Mladinskemu zdravilišču in letovišču (MZL) Debeli rtič donirala nogometno igrišče iz umetne trave, ter tako depriviligiranim otrokom omogočila kvalitetno infrastrukturo za gibanje, igro in vadbo z žogo ter učenje nogometa. Zgodbo o začetku sodelovanja je slikovito opisala vodja MZL Debeli rtič, mag. Ana Žerjal: “Zgodba o sodelovanju z NZS je izjemno posebna. Naša pedogoška vodja je pred nekaj več kot tremi leti predrzno poklicala na nogometno zvezo in povedala, da na Debelem rtiču potrebujemo žoge, ter če nam jih lahko nekaj podarijo. Še preden smo se dobro zavedli, se je pri nas oglasila delegacija NZS, ki je ugotovila, da ne potrebujemo nogometnih žog, temveč nogometno igrišče.

Obstoječe igrišče je bilo namreč v slabem stanju, zato se je NZS odločila, da donira sredstva za izgradnjo igrišča z umetno travo v velikosti 40x20m, skupaj z razsvetljavo, ki omogoča aktivnosti ob večerih. “Po treh mesecih izgradnje je bilo igrišče odprto meseca maja, poleg takratnega predsednika Aleksandra Čeferina pa je prišel tudi selektor reprezentance Srečko Katanec, ki si je takrat vzel ogromno časa za naše otroke, jim podpisoval kapice in majčke. Takrat smo ugotovili, da gre za izjemno prijazne ljudi, ki razumejo našo dejavnost,” je ob predaji nagrade povedala Žerjalova.

Sodelovanje med organizacijama se je kasneje poglobilo, tako da so strokovno nogometno vadbo za otroke, ki poletja preživljajo na Debelem rtiču, pričeli izvajati trenerji Nogometne zveze Slovenije. Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, je eden tistih, ki želi, da se pozitivna zgodba NZS, RKS in Debelega rtiča nadaljuje. “Sodelovanje med NZS in RKS predstavlja zelo humanitaren proces od samega začetka. Menim, da gre za zelo dober projekt, v katerem NZS in RKS kot instituciji omogočata vsem ogroženim otrokom možnosti za redno vadbo, treninge in spodobno letovanje, ki bi si ga sami sicer zelo težko privoščili. Ti otroci so lahko jutri državni reprezentanti oziroma, kar je še bolj pomembno, tem otrokom lahko pomagamo tako, da se bo njihovo življenje obrnilo v popolnoma drugo smer, kot bi se sicer. Tudi v bodoče bomo sodelovali povsod, kjer bomo začutili, da lahko vsi skupaj naredimo nekaj več za boljšo prihodnost.

Podobno razmišlja tudi predsednik Rdečega križa Slovenije, dr. Dušan Keber, ki je nogometni zvezi hvaležen za podporo ter pomoč kot tudi finančna sredstva pri investicijah, kar je izpostavil ob predaji spominske slike Rdečega križa Nogometni zvezi Slovenije: “Organizaciji kot sta NZS in RKS imata zelo podobne cilje in vrednote in ko se povežeta dve takšni organizaciji, je to skoraj že garancija za dobre rezultate. Mislim, da je prav in pomembno, da otrokom iz socialno ogroženih družin omogočamo prave možnosti, tako življenjske kot tudi športne. Nogometna zveza Slovenije bo morda nekoč dobila nogometaše, vsi skupaj pa predvsem odrasle državljane, ki bodo razumeli to vrednoto, se povezovali in nadaljevali naše delo. Ob tej priložnosti bi se iskreno zahvalil NZS in predsednik Radenku Mijatoviću za podporo, pomoč in investicije, ki so jih že umestili v ta prostor in s katerimi nameravajo tudi nadaljevati. Prepričan sem, da bomo tudi v prihodnosti dobro sodelovali.

Na dogodku ob predaji Uefine nagrade so bili prisotni tudi predstavniki Zveze nogometnih sodnikov Slovenije, saj so slovenski sodniki zbrali sredstva in omogočili devetim otrokom iz socialno ogroženih družin, da bodo del letošnjega poletja preživeli na Debelem rtiču.

Tekst: MaK
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 19.03.2018 | NZS
  NZS uvedla disciplinski postopek zoper športnega direktorja NK Maribor
  Nogometna zveza Slovenije je uvedla disciplinski postopek zoper športnega direktorja NK Maribor, Zlatka Zahovića.
 • 19.03.2018 | NZS
  Spoštuj, da boš spoštovan!
  V jedro delovanja osrednje slovenske nogometne organizacije ne sodi le izključna skrb za razvoj in širjenje nogometa v Sloveniji. NZS se skozi svoj vpliv in doseg zaveda sporočil in zgledov, ki jih s svojim delovanjem prenaša v širše družbeno okolje, zato podobno držo pričakuje tudi od ostalih nogometnih deležnikov.
 • 06.03.2018 | NZS
  CAS zavrnil pritožbo FC Koper
  Nogometna zveza Slovenije je danes prejela končno odločitev Športnega razsodišča v Lozani (CAS). Pritožbo FC Koper zoper odločitev licenčne komisije NZS za pritožbe je CAS zavrnil ter s tem potrdil pravilnost odločitev licenčnih organov NZS, ki FC Koper niso podelili licence za nastopanje v 1. SNL v sezoni 2017/18.
 • 05.03.2018 | NZS
  Izobraževanje o preprečevanju nameščanja in prirejanja rezultatov
  V skladu z UEFA Resolucijo o integriteti in proti nameščanju tekem, ki je usmerjena v aktivnosti za preprečevanje prirejanja rezultatov in korupcijo v nogometu, je vodja varnosti in integritete NZS Martin Koželj opravil izobraževanja za članske ekipe klubov PLTS in njihove mladinske selekcije.
 • 28.02.2018 | NZS
  Predsednik angleške zveze na obisku pri Mijatoviću
  V Slovenijo je pripotoval predsednik angleške nogometne zveze, Greg Clarke. Clarke se je mudil na obisku pri predsedniku Nogometne zveze Slovenije, Radenku Mijatoviću.
 • 26.02.2018 | NZS
  Rekordne nagrade za EP 2020
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je pod vodstvom Aleksandra Čeferina v Bratislavi izvedla še en kongres, ki ga je zaznamovala soglasna podpora pri glasovanju o temah z dnevnega reda. Kongresa se je udeležila tudi delegacija Nogometne zveze Slovenije na čelu s predsednikom Radenkom Mijatovićem.
 • 26.02.2018 | NZS
  Bratislava gosti 42. redni kongres Uefe
  V Bratislavi bo v ponedeljek potekal 42. Uefa kongres, ki se ga bo udeležila tudi delegacija Nogometne zveze Slovenije na čelu s predsednikom Radenkom Mijatovićem.
 • 18.02.2018 | NZS
  Uspešen delegatski seminar
  V soboto, 17.2.2018, je na Brdu pri Kranju, v okviru vsakoletnega usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 08.02.2018 | NZS
  Ljubomir nadaljuje nogometne sanje
  Ljubomir Moravac se je moral zaradi izgube roke odpovedati sanjam o vratarski karieri, a je kljub temu ostal del nogometne zgodbe. Vratarske rokavice je zamenjal za sodniško piščalko, njegova zgodba je postal del Uefine kampanje »Equal Game«.
 • 17.01.2018 | NZS
  IO potrdil spremembe selektorjev
  Leto 2018 je na selektorskih mestih slovenskih reprezentanc prineslo nekaj sprememb. Imenovanje Tomaža Kavčiča je izvršni odbor sprejel že na prejšnji seji, na tokratni pa so potrdili spremembe pri mlajših kategorijah in ženski članski reprezentanci.

DELI NA