10.08.2017 | NZS
Video: Nagrada Uefe za projekt NZS in MZL Debeli rtič

Projekt nogometnega igrišča na Debelem rtiču je eden izmed dvajsetih projektov v Evropi z nagrado Uefine fundacije za otroke 2017, Debeli rtič pa je z nagrado dobil tudi sredstva v višini 50.000 EUR, ki jih bo vložil v izvajanje svojih aktivnosti. Plaketo UEFA fundacije za otroke je na Debelem rtiču predsedniku RKS, dr. Dušanu Kebru, izročil predsednik NZS, mag. Radenko Mijatović.

Nogometna zveza Slovenije je maja 2014 Mladinskemu zdravilišču in letovišču (MZL) Debeli rtič donirala nogometno igrišče iz umetne trave, ter tako depriviligiranim otrokom omogočila kvalitetno infrastrukturo za gibanje, igro in vadbo z žogo ter učenje nogometa. Zgodbo o začetku sodelovanja je slikovito opisala vodja MZL Debeli rtič, mag. Ana Žerjal: “Zgodba o sodelovanju z NZS je izjemno posebna. Naša pedogoška vodja je pred nekaj več kot tremi leti predrzno poklicala na nogometno zvezo in povedala, da na Debelem rtiču potrebujemo žoge, ter če nam jih lahko nekaj podarijo. Še preden smo se dobro zavedli, se je pri nas oglasila delegacija NZS, ki je ugotovila, da ne potrebujemo nogometnih žog, temveč nogometno igrišče.

Obstoječe igrišče je bilo namreč v slabem stanju, zato se je NZS odločila, da donira sredstva za izgradnjo igrišča z umetno travo v velikosti 40x20m, skupaj z razsvetljavo, ki omogoča aktivnosti ob večerih. “Po treh mesecih izgradnje je bilo igrišče odprto meseca maja, poleg takratnega predsednika Aleksandra Čeferina pa je prišel tudi selektor reprezentance Srečko Katanec, ki si je takrat vzel ogromno časa za naše otroke, jim podpisoval kapice in majčke. Takrat smo ugotovili, da gre za izjemno prijazne ljudi, ki razumejo našo dejavnost,” je ob predaji nagrade povedala Žerjalova.

Sodelovanje med organizacijama se je kasneje poglobilo, tako da so strokovno nogometno vadbo za otroke, ki poletja preživljajo na Debelem rtiču, pričeli izvajati trenerji Nogometne zveze Slovenije. Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, je eden tistih, ki želi, da se pozitivna zgodba NZS, RKS in Debelega rtiča nadaljuje. “Sodelovanje med NZS in RKS predstavlja zelo humanitaren proces od samega začetka. Menim, da gre za zelo dober projekt, v katerem NZS in RKS kot instituciji omogočata vsem ogroženim otrokom možnosti za redno vadbo, treninge in spodobno letovanje, ki bi si ga sami sicer zelo težko privoščili. Ti otroci so lahko jutri državni reprezentanti oziroma, kar je še bolj pomembno, tem otrokom lahko pomagamo tako, da se bo njihovo življenje obrnilo v popolnoma drugo smer, kot bi se sicer. Tudi v bodoče bomo sodelovali povsod, kjer bomo začutili, da lahko vsi skupaj naredimo nekaj več za boljšo prihodnost.

Podobno razmišlja tudi predsednik Rdečega križa Slovenije, dr. Dušan Keber, ki je nogometni zvezi hvaležen za podporo ter pomoč kot tudi finančna sredstva pri investicijah, kar je izpostavil ob predaji spominske slike Rdečega križa Nogometni zvezi Slovenije: “Organizaciji kot sta NZS in RKS imata zelo podobne cilje in vrednote in ko se povežeta dve takšni organizaciji, je to skoraj že garancija za dobre rezultate. Mislim, da je prav in pomembno, da otrokom iz socialno ogroženih družin omogočamo prave možnosti, tako življenjske kot tudi športne. Nogometna zveza Slovenije bo morda nekoč dobila nogometaše, vsi skupaj pa predvsem odrasle državljane, ki bodo razumeli to vrednoto, se povezovali in nadaljevali naše delo. Ob tej priložnosti bi se iskreno zahvalil NZS in predsednik Radenku Mijatoviću za podporo, pomoč in investicije, ki so jih že umestili v ta prostor in s katerimi nameravajo tudi nadaljevati. Prepričan sem, da bomo tudi v prihodnosti dobro sodelovali.

Na dogodku ob predaji Uefine nagrade so bili prisotni tudi predstavniki Zveze nogometnih sodnikov Slovenije, saj so slovenski sodniki zbrali sredstva in omogočili devetim otrokom iz socialno ogroženih družin, da bodo del letošnjega poletja preživeli na Debelem rtiču.

Tekst: MaK
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 27.06.2018 | NZS
  Razpis za generalnega sekretarja NZS
  Nogometna zveza Slovenije na podlagi 32. člena Statuta NZS objavlja javni razpis za mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2018 – 2022.
 • 26.06.2018 | NZS
  Marko Vavpetič zapušča mesto generalnega sekretarja NZS
 • 22.06.2018 | NZS
  Priznanja Ibričiću, Ivanuši, Bobičancu in Zahoviću
  Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije je danes razkril dobitnike nagrad za najboljše posameznike in posameznice v sezoni 2018/19. Priznanja romajo v roke Senijada Ibričića, Lare Ivanuše, Luke Bobičanca in Luke Zahovića.
 • 21.06.2018 | NZS
  Potrjene sestave mladinskih lig za tekmovalno leto 2018/19
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 22. seji potrdil sestavo mladinskih lig NZS za tekmovalno leto 2018/2019.
 • 21.06.2018 | NZS
  Potrjene sestave članskih lig za tekmovalno leto 2018/19
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 22. seji potrdil sestavo članskih lig NZS za tekmovalno leto 2018/2019.
 • 21.06.2018 | NZS
  Razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu v letu 2018
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 22. seji sprejel razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2018 (razpis SIPN – 2018).
 • 20.06.2018 | NZS
  SPINS razkril nominirance
  Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije je pred dnevi razkril najboljše enajsterice sezone 2017/18 v Prvi ligi Telekom Slovenije, 2. SNL in SŽNL, zdaj pa so znani tudi nominiranci in nominiranke v konkurenci za individualna priznanja.
 • 20.06.2018 | NZS
  Po 22. seji IO
  Izvršni odbor NZS je na 22. seji na Ptuju obravnaval kar 13 točk dnevnega reda in sprejel pomembne sklepe za prihodnost slovenskega nogometa.
 • 19.06.2018 | NZS
  22. seja IO NZS na Ptuju
  V torek, 19. junija, bo na Ptuju potekala 22. seja Izvršnega odbora NZS. Člani bodo na njej obravnavali kar 13 točk dnevnega reda, med katerimi bodo pozornost posvetili tudi sestavam članskih in mladinskih lig v tekmovalnem letu 2018/2019.
 • 06.06.2018 | NZS
  Nogometna zveza Slovenije in Športna loterija poglobili sodelovanje
  Nogometna zveza Slovenije in Športna loterija sta včeraj v Nacionalnem nogometnem centru Brdo sklenili novo pogodbo, ki bo slovenskemu nogometu v prihodnjih treh letih dala dodatnega zagona.

DELI NA