10.08.2017 | NZS
Video: Nagrada Uefe za projekt NZS in MZL Debeli rtič

Projekt nogometnega igrišča na Debelem rtiču je eden izmed dvajsetih projektov v Evropi z nagrado Uefine fundacije za otroke 2017, Debeli rtič pa je z nagrado dobil tudi sredstva v višini 50.000 EUR, ki jih bo vložil v izvajanje svojih aktivnosti. Plaketo UEFA fundacije za otroke je na Debelem rtiču predsedniku RKS, dr. Dušanu Kebru, izročil predsednik NZS, mag. Radenko Mijatović.

Nogometna zveza Slovenije je maja 2014 Mladinskemu zdravilišču in letovišču (MZL) Debeli rtič donirala nogometno igrišče iz umetne trave, ter tako depriviligiranim otrokom omogočila kvalitetno infrastrukturo za gibanje, igro in vadbo z žogo ter učenje nogometa. Zgodbo o začetku sodelovanja je slikovito opisala vodja MZL Debeli rtič, mag. Ana Žerjal: “Zgodba o sodelovanju z NZS je izjemno posebna. Naša pedogoška vodja je pred nekaj več kot tremi leti predrzno poklicala na nogometno zvezo in povedala, da na Debelem rtiču potrebujemo žoge, ter če nam jih lahko nekaj podarijo. Še preden smo se dobro zavedli, se je pri nas oglasila delegacija NZS, ki je ugotovila, da ne potrebujemo nogometnih žog, temveč nogometno igrišče.

Obstoječe igrišče je bilo namreč v slabem stanju, zato se je NZS odločila, da donira sredstva za izgradnjo igrišča z umetno travo v velikosti 40x20m, skupaj z razsvetljavo, ki omogoča aktivnosti ob večerih. “Po treh mesecih izgradnje je bilo igrišče odprto meseca maja, poleg takratnega predsednika Aleksandra Čeferina pa je prišel tudi selektor reprezentance Srečko Katanec, ki si je takrat vzel ogromno časa za naše otroke, jim podpisoval kapice in majčke. Takrat smo ugotovili, da gre za izjemno prijazne ljudi, ki razumejo našo dejavnost,” je ob predaji nagrade povedala Žerjalova.

Sodelovanje med organizacijama se je kasneje poglobilo, tako da so strokovno nogometno vadbo za otroke, ki poletja preživljajo na Debelem rtiču, pričeli izvajati trenerji Nogometne zveze Slovenije. Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, je eden tistih, ki želi, da se pozitivna zgodba NZS, RKS in Debelega rtiča nadaljuje. “Sodelovanje med NZS in RKS predstavlja zelo humanitaren proces od samega začetka. Menim, da gre za zelo dober projekt, v katerem NZS in RKS kot instituciji omogočata vsem ogroženim otrokom možnosti za redno vadbo, treninge in spodobno letovanje, ki bi si ga sami sicer zelo težko privoščili. Ti otroci so lahko jutri državni reprezentanti oziroma, kar je še bolj pomembno, tem otrokom lahko pomagamo tako, da se bo njihovo življenje obrnilo v popolnoma drugo smer, kot bi se sicer. Tudi v bodoče bomo sodelovali povsod, kjer bomo začutili, da lahko vsi skupaj naredimo nekaj več za boljšo prihodnost.

Podobno razmišlja tudi predsednik Rdečega križa Slovenije, dr. Dušan Keber, ki je nogometni zvezi hvaležen za podporo ter pomoč kot tudi finančna sredstva pri investicijah, kar je izpostavil ob predaji spominske slike Rdečega križa Nogometni zvezi Slovenije: “Organizaciji kot sta NZS in RKS imata zelo podobne cilje in vrednote in ko se povežeta dve takšni organizaciji, je to skoraj že garancija za dobre rezultate. Mislim, da je prav in pomembno, da otrokom iz socialno ogroženih družin omogočamo prave možnosti, tako življenjske kot tudi športne. Nogometna zveza Slovenije bo morda nekoč dobila nogometaše, vsi skupaj pa predvsem odrasle državljane, ki bodo razumeli to vrednoto, se povezovali in nadaljevali naše delo. Ob tej priložnosti bi se iskreno zahvalil NZS in predsednik Radenku Mijatoviću za podporo, pomoč in investicije, ki so jih že umestili v ta prostor in s katerimi nameravajo tudi nadaljevati. Prepričan sem, da bomo tudi v prihodnosti dobro sodelovali.

Na dogodku ob predaji Uefine nagrade so bili prisotni tudi predstavniki Zveze nogometnih sodnikov Slovenije, saj so slovenski sodniki zbrali sredstva in omogočili devetim otrokom iz socialno ogroženih družin, da bodo del letošnjega poletja preživeli na Debelem rtiču.

Tekst: MaK
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 17.10.2017 | NZS
  Po 11. seji IO NZS
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 11. seji sprejel vseh trinajst točk dnevnega reda, med drugim so tudi soglasno potrdili tudi sofinanciranje stroškov za sodniška in delegatska nadomestila v tekmovanjih NZS v mladinskih in ženskih kategorijah za tekmovalno leto 2017/18.
 • 16.10.2017 | NZS
  Izvršni odbor na Brdu
  Na Brdu pri Kranju se bo na svoji 11. seji sestal izvršni odbor NZS, ki bo obravnaval 13 točk dnevnega reda.
 • 14.10.2017 | NZS
  Prijateljski turnir v NNC Brdo
  Nogometna zveza Slovenije in Urad Vlade republike Slovenije za komuniciranje sta pretekli teden v okviru partnerskega sodelovanja organizirala nogometni turnir, ki je bil namenjen povezavi nogometa in nacionalne znamke I feel Slovenia.
 • 02.10.2017 | NZS
  Delavnica fakultete za arhitekturo v NNC Brdo uspešno končana
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo, Univerze v Ljubljani (UL-FA), od 25. do 29. septembra v Nacionalnem nogometnem centru Brdo, uspešno organizirala prvo petdnevno delavnico na temo: umestitev nogometnih igrišč in drugih objektov v prostor (športni parki).
 • 29.09.2017 | NZS
  Skupaj za moč srca
  Nogometna zveza Slovenije tudi to leto podpira Svetovni dan srca, katerega namen je ozaveščanje o boleznih srca in ožilja ter izobraževanje ljudi o prednostih zdravega načina življenja.
 • 31.08.2017 | NZS
  Rekordni september
  Ljubitelji slovenskega nogometa boste v septembru uživali kot še nikoli, saj si bo v neposrednih televizijskih in spletnih prenosih mogoče ogledati rekordnih 45 tekem.
 • 31.08.2017 | NZS
  SLOADO in UEFA podpisala dogovor o sodelovanju
  Nogometne zveza Slovenije in Slovenska antidoping organizacija SLOADO sta v zadnjih 5 sezonah skupaj razvili učinkovit model sodelovanja na področju boja proti dopingu v nogometu.
 • 23.08.2017 | NZS
  Podpisan protokol študentske delavnice »Nogometna infrastruktura v RS«
  V sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo (FA) Univerze v Ljubljani je Nogometna zveza Slovenije (NZS) pristopila k aktivnejšemu uresničevanju projekta NZS 2020: Strokovne podlage za prostočasno infrastrukturo.
 • 17.08.2017 | NZS
  IO sprejel spremembe v 3. SNL
  V sezoni 2019/2020 bo spremenjen način tekmovanja v 3. SNL, so na sredini seji odločili člani izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije, saj bodo klubi za napredovanje v drugoligaški rang tekmovali le še v dveh ligah.
 • 16.08.2017 | NZS
  Pred 8. sejo IO NZS
  V popoldanskih urah se bo na 8. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije, ki bo obravnaval dvanajst točk, med drugim bodo na dnevnem redu spremembe tekmovalnega pravilnika NZS in spremembe sistema tekmovanja na nivoju 3. SNL.

DELI NA