V lov po pokalni polfinale še Olimpija in Maribor

Celjani, Goričani in Kidričani so si sredi oktobra že zagotovili nastop v polfinalu Pokala Slovenije, v soboto pa se v lov na zadnjo vstopnico podajajo tudi nogometaši Olimpije in Maribora. Rivala se bosta v manj kot treh tednih udarila kar trikrat, kdo bo dobil prvi derbi?

Sobotni obračun v Stožicah najverjetneje še ne bo ponudil končnega odgovora o zadnjem udeležencu pomladanskega polfinala pokalnega tekmovanja, a si lahko ena ali druga ekipa priigra pomembno prednost pred povratnim obračunom. Ljubljančani so se spomladi s podobnim receptom prebili v zadnji finale, potem ko so po rezultatskem preobratu dobili prvi dvoboj z Mariborom. Štajerci so z golom Dareta Vršiča povedli v uvodu drugega polčasa, a so zmaji po dveh zadetkih Leona Benka v izdihljajih tekme prišli do prednosti, ki so jo zadržali tudi v Ljudskem vrtu. Alexandre Cretu je sredi prvega polčasa otežil položaj gostiteljev, ki niso uspeli doseči več kot zgolj izenačujočega zadetka.

V letošnji sezoni se bosta Olimpija in Maribor udarila že za polfinalno vozovnico. Tekmeca se v prvi četrtfinalni obračun Pokala Slovenije podajata z odlično popotnico, saj sta na domači sceni še neporažena, s 37 točkami pa se še naprej borita za prvo mesto na lestvici Prve lige Telekom Slovenije. Ljubljančani in Mariborčani so eno od 12 zmag na domači fronti vknjižili tudi v drugem krogu pokalnega tekmovanja. Zmaji so bili na krilih že omenjenega Leona Benka z izidom 1:6 boljši od Radomelj, vijolice pa so bile uspešne na Krasu. Pod dva od skupno treh zadetkov Mariborčanov v sežanski mreži se je podpisal Jasmin Mešanović.

Tako Igor Bišćan kot tudi Darko Milanič v soboto ne bosta mogla računati na vse adute. V Ljudskem vrtu pogrešajo trojico reprezentantov. Martin Kramarič je član slovenske mlade izbrane vrste, Or Inbrom pomaga mladi reprezentanci Izraela, Valon Ahmedi pa je vnovič del članske reprezentance Albanije. Ob že dlje časa odsotnih Šmeju in Zahoviću bo gostovanje v prestolnici izpustil Martin Milec, vprašljiv je bil tudi nastop Billonga, ki pa je zacelil rane. Mariborska vrata bo branil Matko Obradović. Olimpija je po poškodbi Roka Vodiška ostala brez svojega reprezentanta, tudi Ljubljančani pa imajo nekaj težav s poškodbami. Dario Čanađija bo z zlomljeno roko nekaj časa izven igrišč, Nejc Vidmar se vrača v tekmovalni ritem, po daljšem okrevanju pa je za vrnitev na zelenice nared Goran Brkić. Več preglavic ima Andres Vombergar, ki se je že priključil treningom, a nato obnovil poškodbo.

Igor Bišćan pred sobotnim spopadom priznava, da se rivala najverjetneje ne bosta predstavila z odprto igro. »Mislim, da niti ena ekipa ni toliko boljša, da bi lahko igrala zelo ofenzivno. Še posebej v prvi pokalni tekmi to ne bi bilo preveč pametno, vendar igramo na svojem stadionu. Nadejam se dobre podpore publike. Morali se bomo postaviti čvrsto in pozitivno, tako pa bomo sestavili tudi ekipo. Verjetno bomo priložnost dali tudi nogometašem, ki so doslej igrali malce manj. Nekaj sprememb bo, vse v cilju, da prikažemo čvrsto in energično predstavo in ustvarimo dober rezultat,« napoveduje Zagrebčan na klopi Olimpije.

Čeprav ima Darko Milanič malce več težav s sestavo enajsterice, strateg Maribora priznava, da ima termin prve četrtfinalne preizkušnje tudi svoje prednosti: »Zaradi celotne ekipe nam ustreza, da nimamo daljšega premora brez tekme. Med letom jih je ogromno, razumljivo je, da imaš ob uspehih več reprezentantov in nas vsako povabilo razveseli. Vendar so tam v drugi zgodbi in jih je potem potrebno vračati nazaj v klubski ritem. Zato se zdaj ne pripravljamo samo na pokalni derbi, ampak tudi na ritem, ki prihaja. Treba bo zadržati mentalno svežino. Doslej nam je uspevalo izredno dobro in mora nam tudi v zahtevnem ciklu zadnjih osmih tekem.«

Tudi tokrat velja drugačen režim vstopa na tribune. Na vstopnice boste morali vpisati osebne podatke in ob vstopu na stadion predložiti osebni dokument. Dvoboj na martinovo soboto pa boste lahko spremljali tudi v neposrednem prenosu na TV Slovenija 2.

Prva tekma četrtfinala Pokala Slovenije:

OLIMPIJA – MARIBOR

Ljubljana, 11. november, 17:15. Neposredni prenos: TV Slovenija 2

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 03.12.2023 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Maribora na derbiju
    Nogometaši Maribora so v 17. krogu Prve lige Telemach premagali Olimpijo s 3:1 (3:0).
  • 01.12.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Olimpija
    Maribor bo serijo derbijev nadaljeval z velikim derbijem proti Olimpiji. Ljubljančani na lestvici bežijo za devet točk, a se v obeh taborih zavedajo, da gre za spopad, ko pogosto odloča tudi dnevna forma.
  • 16.09.2023 | Prva liga Telemach
    Olimpija dobila derbi
    Nogometaši Olimpije so v 8. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor z 2:1 (1:0).
  • 15.09.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    V osmem krogu Prve lige Telemach se bosta prvič v tej sezoni udarila tudi velika rivala. Ljubljančani gostijo Mariborčane, ki v Stožicah niso slavili že od septembra 2019. Kdo bo boljši v sobotnem večeru?
  • 02.07.2023 | Prva liga Telemach
    Hajduk v Stožicah izgubil z Olimpijo, Maribor remiziral
    Olimpija je z golom Nemanje Motika v Stožicah premagala ekipo Hajduka, Maribor pa je v avstrijskem Wildonu remiziral z Otelulom iz Galatija. Celjani so se s Slaven Belupom razšli z izidom 2:2, Koprčani pa so na Bonifiki v 120 minut dolgi preizkušnji izgubili s puljsko Istro.
  • 06.05.2023 | Pokal Pivovarna Union
    Olimpija po dramatični končnici do dvojne krone
    Nogometaši Olimpije so po naslovu državnega prvaka osvojili tudi pokalni naslov. V finalu Pokala Pivovarne Union so v knežjem mestu po podaljšku z izidom 2:1 premagali Maribor.
  • 16.04.2023 | Prva liga Telemach
    Olimpiji zmaga na derbiju in naslov prvaka
    Nogometaši Olimpije so v 31. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor z 2:0 (1:0).
  • 16.04.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Pred nami je še zadnji veliki derbi v letošnji sezoni Prve lige Telemach. Kako se bo razpletel?

DELI NA