31.12.2017 | Futsal AA
V Stožicah potrditi mesto v evropski eliti

Slovenska futsal reprezentanca je postala stabilna in kredibilna stalnica med evropsko futsal elito. Leta 2018 bo že petič zapored nastopila na evropskem prvenstvu, ki ga bodo gostile ljubljanske Stožice. To bo že šestič (po letih 2003, 2010, 2012, 2014, 2016), da bo reprezentanca na EP. Domač teren, domači navijači pa so tista vzpodbuda, čast in priznanje za reprezentanco, hkrati pa velika obveza, da izbrana vrsta doma navduši. Predvsem pa, da se prebije iz predtekmovalne skupine in se z uspehom v četrtfinalu vmeša v boj za sveti cilj: kolajno. Naloga bo vse kot lahka – žreb, slavnostno in dogodku primerno glamoruzno, so ga opravili na Ljubljanskem gradu, je Sloveniji namenil zahtevno predtekmovalno skupino – s Srbijo in Italijo. Dosedaj je Sloveniji preboj v četrtfinale uspel le leta 2014, ko je kot edina premagala kasnejšega prvaka Italijo.

Tekmovalni in organizacijski uspeh

“Verjamem, da bo imelo tekmovanje pozitiven učinek na razvoj športa v Sloveniji, zagotovo pa bo dobro vplivalo tudi na slovensko gospodarstvo in turizem. Sem optimist glede igre in nastopa slovenske reprezentance. Na tem mestu gre posebna zahvala evropski nogometni zvezi UEFA, Mestni občini Ljubljana, Športu Ljubljana in državi za pomoč,” pred tekmovanjem razmišlja predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović. „Žreb nam ni bil prizanesljiv. Iz prvega in drugega bobna smo dobili najtežjega možnega tekmeca. Tako kot leta 2016 tudi 2018 igramo otvoritveno tekmo proti Srbiji. Čas je, da se jim revanširamo za poraz v Beogradu! Italija je svetovna velesila, ni kaj veliko dodati. A predaje ni! Smo športniki. Prepričan sem, da bomo vsi na parketu dali še tisti odstotek ali dva več, ker igramo doma. Želim si, da bi imeli pravo podporo s tribun in da pridemo zdravi in brez poškodbe na Euro 2018. Če bo tako, potem nikomur z nami ne bo lahko!“ se je na žreb odločno odzval kapetan reprezentance Igor Osredkar.

Gnev prelil v odločnost

Selektor Andrej Dobovičnik na žrebu ni skrival razočaranja. Danes na vse skupaj gleda malce drugačno. Predvsem pa z zvrhano mero odločnosti. Bistven pa je preobrat, ki ga je doživel šef izbrane vrste. Gnev in jezo je čustveno zrelo transformiral v odločnost in željo po dokazovanju. S tem pa je okužil tudi reprezentante. „Jasno je, da žreb danes sprejemam drugače. Priznam, da nisem skrival razočaranja in potrtosti ter vse kar sodi poleg po žrebu. Razumeti nas morate: igramo doma, hočemo pa tekmeca, za katerega se nam vsaj zdi, da nam je po godu. Italija in Srbija to zagotovo nista. Dobili smo najtežji možni izbor. Sam sem po izobrazbi ekonomist, poznam in verjamem v verjetnostni račun. Ta potrjuje, da smo dobili najtežji možni izbor. Ni nam vseeno,“ poudari Dobovičnik, ki gleda dalje: „Naredili bomo vse, da se maksimalno pripravimo na to prvenstvo. Mislimo na sebe, na našo formo, o tekmecih in njih zahtevnosti bomo razmišljali ob detajlni analizi pred prvenstvom,“ je odločen selektor, ki se je priprav lotil že po preverjeni formuli.

Z zbori reprezentance je začel v septembru, sklenil jih bo januarja. Da treningi ne bi bili duhamorni, so reprezentanti igrali tudi tekme. Od tistega na papirju slabšega do najboljšega. „Vsaka tekma je pomembna, vsaka tekma šteje in služi uigravanju za prihajajoče evropsko prvenstvo,“ je jeseni razmišljal kapetan Osredkar, ki je vestno v maniri pravega kapetana prihajal na zbore reprezentance in treninge.

Pohvala Nemcev

Začelo se je konec septembra z Nemčijo, ki je državno reprezentanco dobila decembra 2015. Prvo uradno tekmo so Nemci odigrali 30.10. 2016 proti Angliji (5:3). Ekipa napreduje, vidi se načrtno delo. Nemci so letos premierno zaigrali tudi v predkvalifikacijah za Euro 2018, kjer pa so bili neuspešni. Tako je bilo tudi na tekmah proti Sloveniji, 5:1 in 4:0 je bilo „Merili smo se z zelo dobro futsal nacijo,“ je nemški selektor Marcel Loosveld polaskal naši izbrani vrsti. S prikazanim je bil zadovoljen tudi selektor Dobovičnik, ki pa ni mogel računati na poškodovani dvojec standardnih reprezentantov Kristjana Čujca in Gašperja Vrhovca.

Popraviti fizično pripravljenost

Dober mesec in pol kasneje se je Slovenija pomerila s Poljsko, 30. reprezentanco na svetovni lestvici. Poljaki so bili za razliko od Nemcev uspešni v kvalifkacijah in bodo v Ljubljani prvič po letu 2001 spet nastopili na evropskem prvenstvu. Na tekmah proti Sloveniji so remizirali (6:6) in doživeli poraz (3:1). „Na drugi tekmi smo igrali boljše. Predvsem v obrambi, kjer smo bili zbranejši. Poljaki so pokazali, da so fizično izvrstno pripravljeni, mi še ne. Na teh dveh tekmah se je to potrdilo. Do zmage smo prišli zahvaljujoč taktično-tehnični podkovanosti, kjer smo pa boljši od Poljakov,“ se ozre selektor Dobovičnik na obračun s Poljsko, kjer je dobil še nekaj odgovorov. „Bolj ali manj je jasno, kdo lahko igra in kdo ne. V nadaljevanju želim imeti ob sebi igralce, ki gredo z mano na evropsko prvenstvo. Časa za eksperimente ni več,“ razmišlja selektor, ki pa je za naslednjo preizkušnjo v postavo izbranih 15 vrnil Dejana Bizjaka. Izkušeni igralec nastopa v prvi italijanski ligi, brani barve Lazia. „Dejan igra konstantno, zaslužil si je priložnost,“ je svojo odločitev argumentiral selektor, ki izbrano vrsto Slovenije vodi od jeseni 2005.

Prihaja tretji na svetu

Po Nemčiji in Poljski je (pričakovano) sledila bistveno zahtevnejša naloga – v Litiji in Ljubljani smo gostili Portugalce, 4. ekipo s svetovne Fifine lestvice. „Bistveno je, da smo preizkusili igranje v Stožicah, da spoznamo dvorano, da se navadimo na okolje. Testirali smo tudi nov parket. Na prvenstvu bo štela vsaka malenkost,“ je pristavil selektor, ki meni, da čas za pravo generalko na terenu (organizacijsko je bil to obračun Slovenije in Portugalske v Stožicah) še sledi. Dober teden pred začetkom evropskega prvenstva bo naša reprezentanca v Celju in Trbovljah igrala proti Iranu, bronasti ekipi z zadnjega svetovnega prvenstva v Kolumbiji. Iranci so se v svetovne futsal anale zapisali pred dobrim letom tudi zavoljo tega, ker so v osmini finala izločili Brazilce, petkratne svetovne prvake.

Mir in zdravje

Poškodbe krojijo sestavo naše reprezentance. Poleg Čujca in Vrhovca jo je skupil tudi Matej Fideršek, ki pa je ob močni asistenci Nogometne zveze Slovenije imel optimalne pogoje za sanacijo poškodbe stopalnih kosti. „To so dejstva, na katere ne moremo vplivati. Želim si, da je s temi poškodbami konec. Da nam bo dano, da bomo opravili kvalitetne priprave,“ se nadeja selektor, ki je prepričan, da bo zavoljo večje frekvence akcij zrasla uigranost. „Vem, da moramo izboljšati fizično pripravljenost. Čas bomo posvetili malim detajlom in piljenju uigranih postavitev. Precej več časa pa bo tudi za pogovor o konkurenci,“ izvemo, kakšen bo plan dela v naši izbrani vrsti. „Vem, da imam zelo srčno in kvalitetno reprezentanco. Ki v preteklosti ni izgubila veliko tekem proti slabim ekipam. V zadnjih dveh letih smo šli korak naprej: premagali smo tudi nekaj favoritov. Vodenje ali pa igranje za reprezentanco pred polnimi Stožicami ni le čast ali privilegij, ampak tudi dolžnost. Da ve vsak pri sebi, da je naredil svoj maksimum! Do Eura potrebujemo le mir in nekaj sreče. Moja osebna želja je, da fantje pridejo zdravi in da vsi skupaj naredimo zgodbo, ki si jo vsi želimo, ter da poskušamo napredovati v drugi del. Če ne bo poškodb, potem je mogoče prav vse!“ je optimistično sklenil Dobovičnik, ki je včeraj v Mariboru z ekipo sklenil prvi del priprav, Nadaljujejo 8. januarja.

Tekme v ciklusu Euro 2018:

25.9.
Slovenija – Nemčija 4:0 (3:0)
1:0 Fideršek (1.0), 2:0 Fideršek (9.), 3:0 Fetić (20./10m), 4:0 Fetić (37.)

26.9.
Slovenija – Nemčija 5:1 (5:0)
1:0 Fetić (6.), 2:0 Širok (10.), 3:0 Fideršek (14.), 4:0 Osredkar (16.), 5:0 Čeh (20.), 5:1 Heinze (34.)

13.11.
Slovenija – Poljska 6:6 (3:2)
0:1 Kriezel (1.), 1:1 Čujec (7.), 2:1 Osredkar (9.), 3:1 Fideršek (14.), 3:2 Kubik (17.), 3:3 Kriezel (21.), 4:3 Čujec (27.), 4:4 Mizgajski (34.), 5:4 Fetić (35.), 6:4 Kriezel (36./ag), 6:5 Solecki (37.), 6:6 Poplawski (38./10m)

14.11.
Slovenija – Poljska 3:1 (1:0)
1:0 Fideršek (19.), 1:1 Gladcjak (29.), 2:1 Fideršek (33.), 3:1 Čeh (36./10-m)

5.12.
Slovenija - Portugalska 0:2 (0:0)
0:1 Fetić (30.), 0:2 Cary (40.)

 6.12.
Slovenija - Portugalska 4:6 (1:4)
0:1 Ricardinho (2.), 0:2 Ricardinho (3.), 0:3 Coelho (6.), 0:4 Coelho (16.), 1:4 Fetić (26.), 1:5 Coelho 27.), 1:6 Ricardinho (28.), 2:6 Osredkar (29.), 3:6 Čujec (38.); 4:6 Mordej (40.)

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 20.01.2018 | Futsal AA
  Video predstavitev: Teo Turk
  Slovenska futsal reprezentanca se je sinoči zbrala v Laškem, selektor Andrej Dobovičnik pa je nekaj ur pred tem razkril seznam štirinajsterice, na katero računa na evropskem prvenstvu. Med temi izbranci je tudi 21-letni Teo Turk, ki je najmlajši v slovenski reprezentanci. Dosedaj je zbral 14 nastopov, debitiral pa je decembra 2016 v Tolminu proti Italiji.
 • 19.01.2018 | Futsal AA
  Dobovičnik razkril seznam za domače EP
  "Do tekmovanja je še zelo malo časa. Mislim, da na seznamu ni presenečenj. Na njem so igralci, ki so bili že do zdaj z nami. Omenil bi, da je zadnji na seznam prišel Dejan Bizjak. Zanj sem se odločil, ker igra v prvi italijanski ligi, kakovostno trenira, z njim si bomo najlažje pomagali, če bo to potrebno," so bile prve besede slovenskega selektorja.
 • 18.01.2018 | Futsal AA
  Video predstavitev: Alen Fetić
  Izraziti levičar s prefinjenim smislom za podajo in igro je postal pravi strup za tekmečeve obrambe. Alen zadeva, s filigransko natančnostjo pa deli podaje svojim soigralcem, saj premore izjemen pregled nad igro. V zadnjih letih je postal tudi odgovornejši v obrambi, kar mu je še dvignilo renome v evropskem prostoru. Za člane Slovenije nastopa od leta 2010, do danes je zabeležil 92 nastopov, dosegel je 38 golov.
 • 17.01.2018 | Futsal AA
  Video predstavitev: Tilen Štendler
  Na nastop na svojem tretjem evropskem prvenstvu računa tudi 26-letni Tilen Štendler, ki prihaja iz kraja Podbrdo, v dresu Slovenije pa ima 54 nastopov, v katerih je prispeval pet golov. Gre za čvrstega igralca, ki je dovolj iznajdljiv v obrambi, v napadu pa ga krasi močan udarec z razdalje, pravi stroka.
 • 16.01.2018 | Futsal AA
  Nov zbor ženske futsal selekcije
  Prvič v letu 2018 se bo zbrala tudi ženska futsal selekcija, ki se bo letos udeležila kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo na sporedu prihodnje leto. Zbor igralk in vodstva bo v nedeljo, 21. januarja, v Laškem. „Naš cilj je jasen: ponovili bomo zadeve, ki smo jih delali na prvem zboru v Kidričevem, hkrati želimo nadgraditi igro,“ pove vodja selekcije Dejan Kramberger.
 • 14.01.2018 | Futsal AA
  V Stožicah bi rad še enkrat presenetil Italijo
  Pravi senior med slovenskimi reprezentanti je izvrstni sidraš 29-letni Kristjan Čujec. Mojster iz Posočja se preudarno pripravlja na svoje peto evropsko prvenstvo. Z devetimi nastopi in petimi zadetki pa je tudi rekorder naše izbrane, ko nanese statistika na dogajanje na prvenstvih Stare celine.
 • 14.01.2018 | Futsal AA
  Video predstavitev: Vid Sever
  S treningi je začel že v rani mladosti, a takrat še kot nogometni vratar pri Iliriji in Dobravi Dolomitih. V srednji šoli je začel branit v ljubljanski zimski ligi, redno je z ekipami odhajal na turnirje. „Že takrat mi je oče nekdanjega futsal asa Marjana Dermastje dejal, da bi lahko uspel v futsalu,“ še doda Vid. Prvi ga je k resnemu projektu povabil Zoran Tesko, ki je Vida opazil na turnirju na Rakovniku v Ljubljani.
 • 13.01.2018 | Futsal AA
  Video predstavitev: Anže Širok
  Anže je po rodu iz kraja Ročinj pri Novi Gorici. V tem kraju je domoval nekdanji drugoligaš Sizif, kjer je kariero pričel tudi bivši slovenski reprezentant Dragan Perendija, ki je bil tudi Anžetov vzornik. Širok se je dobro razvijal, nogomet je igral za Novo Gorico in Tolmin, potem pa začel s futsalom pri ajdovskih Kixih. K njim je šel, ker so mu edini garantirali minutažo v 1. SFL. Po igranju v Gorici je sledila selitev Italijo.
 • 12.01.2018 | Futsal AA
  Video predstavitev: Žiga Čeh
  Evropsko prvenstvo v Sloveniji bo prvo tudi za 22-letnega Žigo Čeha, ki velja za mladega in talentiranega igralca, ki precej dobro razume igro, premore pa močan udarec z desnico. Do danes je zbral 16 nastopov v dresu z državnim grbom, prispeval je štiri gole. Prvič je nosil dres članske vrste 22. marca 2016 na tekmi proti Španiji, šestkratnim evropskim prvakom.
 • 11.01.2018 | Futsal AA
  Slovenija, čas je za nekaj več
  Verjetno so vratarji tisti, ki najtežje skrijejo svojo napako. Tudi v futsalu je tako. A si danes 30-letni Damir Puškar ne žene tega k srcu. S 104 nastopi je med najbolj izkušenimi v izbrani vrsti. Prvič je oblekel dres Slovenije 14. marca 2009, bilo je v Mariboru, Slovenija je gostila Iran.

DELI NA