31.12.2017 | Futsal AA
V Stožicah potrditi mesto v evropski eliti

Slovenska futsal reprezentanca je postala stabilna in kredibilna stalnica med evropsko futsal elito. Leta 2018 bo že petič zapored nastopila na evropskem prvenstvu, ki ga bodo gostile ljubljanske Stožice. To bo že šestič (po letih 2003, 2010, 2012, 2014, 2016), da bo reprezentanca na EP. Domač teren, domači navijači pa so tista vzpodbuda, čast in priznanje za reprezentanco, hkrati pa velika obveza, da izbrana vrsta doma navduši. Predvsem pa, da se prebije iz predtekmovalne skupine in se z uspehom v četrtfinalu vmeša v boj za sveti cilj: kolajno. Naloga bo vse kot lahka – žreb, slavnostno in dogodku primerno glamoruzno, so ga opravili na Ljubljanskem gradu, je Sloveniji namenil zahtevno predtekmovalno skupino – s Srbijo in Italijo. Dosedaj je Sloveniji preboj v četrtfinale uspel le leta 2014, ko je kot edina premagala kasnejšega prvaka Italijo.

Tekmovalni in organizacijski uspeh

“Verjamem, da bo imelo tekmovanje pozitiven učinek na razvoj športa v Sloveniji, zagotovo pa bo dobro vplivalo tudi na slovensko gospodarstvo in turizem. Sem optimist glede igre in nastopa slovenske reprezentance. Na tem mestu gre posebna zahvala evropski nogometni zvezi UEFA, Mestni občini Ljubljana, Športu Ljubljana in državi za pomoč,” pred tekmovanjem razmišlja predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović. „Žreb nam ni bil prizanesljiv. Iz prvega in drugega bobna smo dobili najtežjega možnega tekmeca. Tako kot leta 2016 tudi 2018 igramo otvoritveno tekmo proti Srbiji. Čas je, da se jim revanširamo za poraz v Beogradu! Italija je svetovna velesila, ni kaj veliko dodati. A predaje ni! Smo športniki. Prepričan sem, da bomo vsi na parketu dali še tisti odstotek ali dva več, ker igramo doma. Želim si, da bi imeli pravo podporo s tribun in da pridemo zdravi in brez poškodbe na Euro 2018. Če bo tako, potem nikomur z nami ne bo lahko!“ se je na žreb odločno odzval kapetan reprezentance Igor Osredkar.

Gnev prelil v odločnost

Selektor Andrej Dobovičnik na žrebu ni skrival razočaranja. Danes na vse skupaj gleda malce drugačno. Predvsem pa z zvrhano mero odločnosti. Bistven pa je preobrat, ki ga je doživel šef izbrane vrste. Gnev in jezo je čustveno zrelo transformiral v odločnost in željo po dokazovanju. S tem pa je okužil tudi reprezentante. „Jasno je, da žreb danes sprejemam drugače. Priznam, da nisem skrival razočaranja in potrtosti ter vse kar sodi poleg po žrebu. Razumeti nas morate: igramo doma, hočemo pa tekmeca, za katerega se nam vsaj zdi, da nam je po godu. Italija in Srbija to zagotovo nista. Dobili smo najtežji možni izbor. Sam sem po izobrazbi ekonomist, poznam in verjamem v verjetnostni račun. Ta potrjuje, da smo dobili najtežji možni izbor. Ni nam vseeno,“ poudari Dobovičnik, ki gleda dalje: „Naredili bomo vse, da se maksimalno pripravimo na to prvenstvo. Mislimo na sebe, na našo formo, o tekmecih in njih zahtevnosti bomo razmišljali ob detajlni analizi pred prvenstvom,“ je odločen selektor, ki se je priprav lotil že po preverjeni formuli.

Z zbori reprezentance je začel v septembru, sklenil jih bo januarja. Da treningi ne bi bili duhamorni, so reprezentanti igrali tudi tekme. Od tistega na papirju slabšega do najboljšega. „Vsaka tekma je pomembna, vsaka tekma šteje in služi uigravanju za prihajajoče evropsko prvenstvo,“ je jeseni razmišljal kapetan Osredkar, ki je vestno v maniri pravega kapetana prihajal na zbore reprezentance in treninge.

Pohvala Nemcev

Začelo se je konec septembra z Nemčijo, ki je državno reprezentanco dobila decembra 2015. Prvo uradno tekmo so Nemci odigrali 30.10. 2016 proti Angliji (5:3). Ekipa napreduje, vidi se načrtno delo. Nemci so letos premierno zaigrali tudi v predkvalifikacijah za Euro 2018, kjer pa so bili neuspešni. Tako je bilo tudi na tekmah proti Sloveniji, 5:1 in 4:0 je bilo „Merili smo se z zelo dobro futsal nacijo,“ je nemški selektor Marcel Loosveld polaskal naši izbrani vrsti. S prikazanim je bil zadovoljen tudi selektor Dobovičnik, ki pa ni mogel računati na poškodovani dvojec standardnih reprezentantov Kristjana Čujca in Gašperja Vrhovca.

Popraviti fizično pripravljenost

Dober mesec in pol kasneje se je Slovenija pomerila s Poljsko, 30. reprezentanco na svetovni lestvici. Poljaki so bili za razliko od Nemcev uspešni v kvalifkacijah in bodo v Ljubljani prvič po letu 2001 spet nastopili na evropskem prvenstvu. Na tekmah proti Sloveniji so remizirali (6:6) in doživeli poraz (3:1). „Na drugi tekmi smo igrali boljše. Predvsem v obrambi, kjer smo bili zbranejši. Poljaki so pokazali, da so fizično izvrstno pripravljeni, mi še ne. Na teh dveh tekmah se je to potrdilo. Do zmage smo prišli zahvaljujoč taktično-tehnični podkovanosti, kjer smo pa boljši od Poljakov,“ se ozre selektor Dobovičnik na obračun s Poljsko, kjer je dobil še nekaj odgovorov. „Bolj ali manj je jasno, kdo lahko igra in kdo ne. V nadaljevanju želim imeti ob sebi igralce, ki gredo z mano na evropsko prvenstvo. Časa za eksperimente ni več,“ razmišlja selektor, ki pa je za naslednjo preizkušnjo v postavo izbranih 15 vrnil Dejana Bizjaka. Izkušeni igralec nastopa v prvi italijanski ligi, brani barve Lazia. „Dejan igra konstantno, zaslužil si je priložnost,“ je svojo odločitev argumentiral selektor, ki izbrano vrsto Slovenije vodi od jeseni 2005.

Prihaja tretji na svetu

Po Nemčiji in Poljski je (pričakovano) sledila bistveno zahtevnejša naloga – v Litiji in Ljubljani smo gostili Portugalce, 4. ekipo s svetovne Fifine lestvice. „Bistveno je, da smo preizkusili igranje v Stožicah, da spoznamo dvorano, da se navadimo na okolje. Testirali smo tudi nov parket. Na prvenstvu bo štela vsaka malenkost,“ je pristavil selektor, ki meni, da čas za pravo generalko na terenu (organizacijsko je bil to obračun Slovenije in Portugalske v Stožicah) še sledi. Dober teden pred začetkom evropskega prvenstva bo naša reprezentanca v Celju in Trbovljah igrala proti Iranu, bronasti ekipi z zadnjega svetovnega prvenstva v Kolumbiji. Iranci so se v svetovne futsal anale zapisali pred dobrim letom tudi zavoljo tega, ker so v osmini finala izločili Brazilce, petkratne svetovne prvake.

Mir in zdravje

Poškodbe krojijo sestavo naše reprezentance. Poleg Čujca in Vrhovca jo je skupil tudi Matej Fideršek, ki pa je ob močni asistenci Nogometne zveze Slovenije imel optimalne pogoje za sanacijo poškodbe stopalnih kosti. „To so dejstva, na katere ne moremo vplivati. Želim si, da je s temi poškodbami konec. Da nam bo dano, da bomo opravili kvalitetne priprave,“ se nadeja selektor, ki je prepričan, da bo zavoljo večje frekvence akcij zrasla uigranost. „Vem, da moramo izboljšati fizično pripravljenost. Čas bomo posvetili malim detajlom in piljenju uigranih postavitev. Precej več časa pa bo tudi za pogovor o konkurenci,“ izvemo, kakšen bo plan dela v naši izbrani vrsti. „Vem, da imam zelo srčno in kvalitetno reprezentanco. Ki v preteklosti ni izgubila veliko tekem proti slabim ekipam. V zadnjih dveh letih smo šli korak naprej: premagali smo tudi nekaj favoritov. Vodenje ali pa igranje za reprezentanco pred polnimi Stožicami ni le čast ali privilegij, ampak tudi dolžnost. Da ve vsak pri sebi, da je naredil svoj maksimum! Do Eura potrebujemo le mir in nekaj sreče. Moja osebna želja je, da fantje pridejo zdravi in da vsi skupaj naredimo zgodbo, ki si jo vsi želimo, ter da poskušamo napredovati v drugi del. Če ne bo poškodb, potem je mogoče prav vse!“ je optimistično sklenil Dobovičnik, ki je včeraj v Mariboru z ekipo sklenil prvi del priprav, Nadaljujejo 8. januarja.

Tekme v ciklusu Euro 2018:

25.9.
Slovenija – Nemčija 4:0 (3:0)
1:0 Fideršek (1.0), 2:0 Fideršek (9.), 3:0 Fetić (20./10m), 4:0 Fetić (37.)

26.9.
Slovenija – Nemčija 5:1 (5:0)
1:0 Fetić (6.), 2:0 Širok (10.), 3:0 Fideršek (14.), 4:0 Osredkar (16.), 5:0 Čeh (20.), 5:1 Heinze (34.)

13.11.
Slovenija – Poljska 6:6 (3:2)
0:1 Kriezel (1.), 1:1 Čujec (7.), 2:1 Osredkar (9.), 3:1 Fideršek (14.), 3:2 Kubik (17.), 3:3 Kriezel (21.), 4:3 Čujec (27.), 4:4 Mizgajski (34.), 5:4 Fetić (35.), 6:4 Kriezel (36./ag), 6:5 Solecki (37.), 6:6 Poplawski (38./10m)

14.11.
Slovenija – Poljska 3:1 (1:0)
1:0 Fideršek (19.), 1:1 Gladcjak (29.), 2:1 Fideršek (33.), 3:1 Čeh (36./10-m)

5.12.
Slovenija - Portugalska 0:2 (0:0)
0:1 Fetić (30.), 0:2 Cary (40.)

 6.12.
Slovenija - Portugalska 4:6 (1:4)
0:1 Ricardinho (2.), 0:2 Ricardinho (3.), 0:3 Coelho (6.), 0:4 Coelho (16.), 1:4 Fetić (26.), 1:5 Coelho 27.), 1:6 Ricardinho (28.), 2:6 Osredkar (29.), 3:6 Čujec (38.); 4:6 Mordej (40.)

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 08.10.2018 | Futsal AA
  Članice dvakrat proti Portugalski
  Prav z evropsko futsal velesilo se bo ta mesec pomerila Slovenija, ki zavoljo dobrih medsebojnih odnosov in zglednega sodelovanja s Portugalsko odhaja na dve prijateljski tekmi. Obračuna bosta na sporedu 23. in 24. oktobra na otoku Madeira v mestu Funchal.
 • 18.09.2018 | Futsal AA
  Oktobra v Sloveniji in na Hrvaškem
  V mesecu septembru je na voljo uradni termin Evropske nogometne zveze Uefe, ki ga bodo številne članske moške futsal reprezentance izkoristile za igranje prijateljskih tekem. Tudi Slovenija je to načrtovala, a se je na koncu odločilo drugače.
 • 15.09.2018 | Futsal AA
  Švedska boljša po preobratu v 2. polčasu
  Slovenska ženska futsal reprezentanca je s porazom proti Švedski (1:5) sklenila kvalifikacije za Euro 2019. Edini gol za Slovenijo je prispevala kapetanka Tanja Vrabel.  Na evropsko prvenstvo so se poleg Rusije (v odločilni tekmi je z 9:0 porazila Hrvaško) uvrstile še Portugalska, Španija in Ukrajina.
 • 15.09.2018 | Futsal AA
  Za častno slovo proti Švedski
  Danes se končujejo prve kvalifikacije za žensko evropsko prvenstvo v futsalu, ki bo prihodnje leto. Na prvenstvo Stare celine se bodo uvrstile zmagovalke skupin. Po dveh krogih je to že uspelo Portugalski, na tri imena pa bo treba počakati do večera. Tudi v slovenski skupini v Karlovcu, kjer pa najboljše kaže Hrvaški.
 • 14.09.2018 | Futsal AA
  Kapetanka se počuti boljše
  Slovenska ženska futsal reprezentanca bo jutri sklenila uvoden nastop na kvalifikacijah za Euro 2019. Po dveh tekmah ima dva poraza, zadnjega je zabeležila sinoči proti Rusiji. To tekmo pa je predčasno končala kapetanka Tanja Vrabel. V 24. minuti je dobila močan udarec v prsni koš. Kar nekaj minut je potrebovala, da je normalno zadihala, s terena pa so jo odpeljali.
 • 13.09.2018 | Futsal AA
  Rusija previsoka ovira za Slovenijo
  Slovenska ženska futsal reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacij za Euro 2019 doživela poraz proti Rusiji, 0:5 je bilo. Tekmo je obeležila precej boljša igra naše izbrane vrste v obrambi. V 24. minuti pa se je poškodovala kapetanka Tanja Vrabel.
 • 13.09.2018 | Futsal AA
  Popraviti napake in kljubovati Rusiji
  „Ekipi nimam kaj očitati. Z borbenostjo bi si zaslužila zmago. A tako je. Gremo dalje. Danes nas čaka nič lažje, morda še za odtenek ali dva težje delo – pred nami je ranjena Rusija, od katere so vsi pričakovali lažje delo proti Švedski. Upam, da se jim danes ne odpre,“ razmišlja selektor Dejan Kramberger pred obračunom z Rusijo.
 • 12.09.2018 | Futsal AA
  Uvodoma klonile proti Hrvaški
  Slovenska ženska futsal reprezentanca je s porazom začela kvalifikacije za Euro 2019. V Karlovcu so bile od naše izbrane vrste boljše domačinke, 2:6 je bilo. Gola sta prispevali Mateja Vojsk in Tanja Vrabel, v dresu domačink je bila s štirimi goli prvo ime Tomislava Matijević. Jutri ob 16.30 se bo Slovenija pomerila z Rusijo, ki je na prvi današnji tekmi remizirala s Švedsko (2:2).
 • 12.09.2018 | Futsal AA
  Lov na Euro 2019 začenjamo proti Hrvaški
  „Mislim, da je forma tako ekipe kot posameznic zrasla od začetka. Z vsakim zborom smo boljše. Zato komaj čakamo začetek kvalifikacij. Menim, da lahko presenetimo tudi favoritinje,“ je optimistično razpoložena Sergeja Kos. „Vemo, da so sveža reprezentanca. Obe ekipi bosta „šli na glavo“, odločale bodo malenkosti. Naš plus je zagotovo motiviranost, pa tudi kot ekipa delujemo dobro. To bo dovolj za zmago,“ poudarja Kosova.
 • 11.09.2018 | Futsal AA
  Optimistično na kvalifikacije za Euro 2019
  „To je velik korak in trenutek za Nogometno zvezo Slovenije in nas vse v futsalu, da smo uspeli to zgodbo pripeljati tako daleč: ustanovili smo futsal reprezentanco, smo na pravi poti. Ekipa je dobro trenirala, dekleta so zavzeta in dobro vodena. Pričakujemo, da se izkažejo na Hrvaškem, kjer bom ekipo tudi spremljal,“ je pred odhodom na Hrvaško povedal Vlado Močnik, član IO NZS in tehnični koordinator futsal reprezentanc in tekmovanj.

DELI NA