V Helsinke z zajetnim kapitalom

Olimpija se bo v finsko prestolnico odpravila z zajetno prednostjo. Zmaji so v Stožicah slavili zmago s 3:0, zeleno-beli pa bodo v Helsinkih le še potrjevali uvrstitev v t.i. play-off UEFA Evropske lige.

UEFA EVROPSKA LIGA - PRVA TEKMA TRETJEGA KROGA KVALIFIKACIJ:

OLIMPIJA - HJK HELSINKI 3:0 (1:0)

Stadion Stožice, 4553 gledalcev.
Sodniki: Millot, Haquette in Luzi (vsi Francija).
Strelca: 1:0 Issah (38.), 2:0 Kronaveter (50./11 m), 3:0 Issah (59.).
Olimpija: Ivačič, Štiglec, Zarifović, Ilić, Putinčanin, Tomić, Črnic, Kronaveter (od 78. Gajić), Kapun, Avramovski (od 85. Savić), Issah (od 71. Suljić).
HJK Helsinki: Rudakov, Sumusalo, Patronen, Obilor, Rafinha (od 89. Chrisantus), Dahlström (od 63. Jordan), Annan, Mensah (od 81. Alho), Yaghoubi, Riski, Klauss.
Rumeni kartoni: Zarifović; Yaghoubi, Patronen.
Rdeči karton: Črnic (83.).

Ljubljanski nogometaši pod vodstvom Aleksandra Linte so prvi del dvoboja z gosti iz Helsinkov opravili dobro. Na povratni obračun bodo odpotovali z lepo zalogo. V primeru, da bodo uspešni tudi na severu Evrope, jih čaka slabši iz dvoboja kvalifikacij za ligo prvakov med Crveno zvezdo in Spartakom iz Trnave. V Beogradu se je prva tekma končala z 1:1.

Olimpija je v prvem polčasu prevladovala v polju, a le redko izpeljala akcijo do konca. Kljub temu pa je povedla v 38. minuti, ko je po neuspešnih "škarjicah" Matica Črnica žoga malce na levi strani kazenskega prostora prišla do Abassa Issaha, ta pa je s "plasiranim" strelom zadel nasprotno stran vrat gostov. Sicer pa so Ljubljančani resno zagrozili tudi v 17. minuti, ko je Daniel Avramovski, ta se je kar nekoliko presenetljivo pojavil v začetni postavi, zadel vratnico z roba kazenskega prostora. V peti minuti je mimo gola meril še Črnic, čez gol pa Nik Kapun v 36. minuti.

Črnic je bil blizu zadetka v sodniškem dodatku, a je finska obramba žogo izbila z golove črte. Domači so sicer menili, da je bila že čez, a sodnik ni bil tega mnenja. Na drugi strani je bil najbolj nevaren Evans Mensah, ki je že v prvi minuti po napaki domače obrambe prišel do strela iz bližine, izkazal pa se je domači vratar Aljaž Ivačič. Mensah je zagrozil tudi po protinapadu v 30. minuti, ko je bil z leve strani le malo premalo natančen.

V 50. minuti pa je Olimpija podvojila prednost. Hannu Patronen je v kazenskem prostoru nepravilno zaustavil Kapuna, nakar je sodnik pokazal na belo točko. Najstrožjo kazen je zanesljivo izvedel Rok Kronaveter. V 54. minuti je bil blizu novega zadetka Kapun, ki je sprožil z leve strani, na golovi črti pa je žogo odbil Faith Obilor. Zato pa je bil uspešnejši Issah v 59. minuti, ko je preigraval v kazenskem prostoru, nato pa iz bližine z desne strani spet ukanil Maksima Rudakova.

V nadaljevanju je Olimpija bolj ali manj brez težav nadzorovala potek tekme. V 83. minuti pa so ostali domači z igralcem manj, saj je Črnic dobil rdeči karton, potem ko je s hrbta podrl Rafinho. Gosti so imeli sicer eno nevarnejšo priložnost v sodniškem dodatku, a je Ivačič dobro posredoval.

Aleksandar Linta, trener Olimpije: "Veseli me, da se je tekma tako končala. Veseli me, da smo zmagali, da nismo prejeli gola in da smo igrali dobro. Nismo igrali dobro skozi celotno tekmo, ampak to niti ni mogoče. Čestitam fantom in mislim, da je zmaga povsem zaslužena. Prednost je velika, ampak zadetki menjajo tok tekme. Če hitro prejmeš zadetek, postane napeto. Tako da je daleč od tega, da je vse končano."

Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Bristrić odločil v korist Olimpije
    Nogometaši Rogaške so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 2:3 (1:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Olimpija
    Vroča Rogaška pričakuje Olimpijo, ki še ni opustila sanj o končnem slavju. Kdo bo boljši?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija zabila tri gole za nove tri točke
    Nogometaši Olimpije so v 28. krogu Prve lige Telemach premagali Koper s 3:2 (2:0).
  • 29.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Koper
    Olimpija po treh remijih gosti Koper, ki je z zmago na zaostali tekmi proti Muri prekinil negativno serijo rezultatov. Kdo se bo veselil na prenovljeni zelenici v Stožicah?
  • 16.03.2024 | Prva liga Telemach
    Remi na ljubljanskem derbiju
    Nogometaši Brava Kostela in Olimpije so se v 27. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).

DELI NA