Tavares se je vpisal v zgodovino

Ko je v soboto v 88. minuti dosegel gol in odločil zmagovalca tekme z Gorico, je s 131. goli postal najučinkovitejši igralec v zgodovini slovenskega prvoligaškega nogometa. Triintridesetletni kapetan Maribora Marcos Morales Tavares je prehitel znamenitega prekmurskega napadalca Štefana Škaperja in po tekmi končal na ramenih soigralcev.

»Emocije so prisotne. Sam ne moram dati veliko golov. To je posledica sodelovanja z ekipo, trenerjem, direktorjem in navijači. Tudi Jezus mi je pomagal, da lahko tukaj preživim. To mi veliko pomeni. Trener me je letos vprašal, če imam kakšen cilj. Dejal sem, da želim biti rekorder slovenske lige. Odgovoril je, da mi bo pomagal in se mu zahvaljujem,« je takoj po dosežem rekordu dejal nasmejani Brazilec.

V Maribor je prispel januarja 2008 iz ciprskega Apoela, kjer ni dobil veliko priložnosti. Takrat je malokdo verjel, da bo vedno nasmejani Brazilec pustil sled kot eden najboljših nogometašev v zgodovini kluba. V desetih letih bivanja v štajerski prestolnici je postal ljubljenec domačega občinstva. Z Mariborčani je sedemkrat osvojil naslov državnega prvaka, ima štiri pokalne trofeje, dvakrat se mu je uspelo prebiti v skupinski del lige prvakov. V evropskih pokalnih tekmovanjih je dosegel 25 golov. Odločen je, da se na teh dosežkih ne bo ustavil.

»Cilj je dvesto golov in da v sredo proti Sevilli zadenem. Ta gol v ligi prvakov tudi čakam. Za rekordni gol bom Martinu Milcu, ki mi je podal, in celotni ekipi s trenerjem vred, plačal rundo,« je dejal. Dodal je, da ne ve, kdaj bo dosegel dvestotico. A se bo potrudil, da bi to bilo čim prej.

Postal je Mariborčan, pred štirimi leti pa je dobil slovensko državljanstvo. Z družino se je povsem prilagodil okolju, saj namerava v štajerski prestolnici ostati tudi po karieri. Mariborčani ga imajo za svojega. Srečujejo ga na ulicah, se želijo njim z fotografirati in izmenjati kakšno misel. »Po tekmi sem jokal, trener me je potolažil. Izhajam iz brazilske favele in vse, kar sem tukaj preživel, je več od pričakovanj. Nikoli nisem razmišljal, da bom imel tako kariero. Zelo sem vesel, da to radost delim s svojo družino. To mi v življenju veliko pomeni,« je še pojasnil.

Sodelavci o njemu govorijo z izbranimi besedami. »Tavares je res poseben. Tukaj ne mislim samo na njegove strelske zmogljivosti, ampak z njim lahko ustvariš odnos, ki te pelje samo naprej,« razlaga trener Darko Milanič. Ta s Tavaresom že drugič sodeluje. Primerjal je prvo obdobje njunega sodelovanja in zdajšnje.

»V tem času je doživel marsikaj, tudi zasebno je drug človek. Raste, se spreminja. Če bi ga na hitro primerjal s tistim časom, bi dejal, da je to še naprej isti Tava. Torej dobra oseba, pripravljena zmeraj pomagati. Malček je občutljiv, če si z njim bolj na trdo. Se pa hitro pobotaš in z enim objemom rešiš vse. Bolj je zrel, razume vse drugače, kot pred desetimi leti. Nogometna kvaliteta je še naprej prisotna, kot človek pa je zrasel. Nanj v vsakem trenutku računam. Posebnost je, da ko zgleda, da ne more nikamor, je nevaren. Je aktiven, kljub svojim letom gre kot raketa in se ne da. Kaj češ lepšega?« je še pristavil Milanič.

Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor s tremi goli v drugem polčasu do nove zmage
    Nogometaši Maribora so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Rogaško s 3:0 (0:0).
  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?

DELI NA