Štajerci v vroči Tirani

Nogometaši Maribora bodo evropsko popotovanje v sezoni 2018/19 pričeli v vroči Tirani. Vijoličasti za razliko od lanske sezone, ko so tretjič v klubski zgodovini zaigrali v skupinskem delu UEFA Lige prvakov, napadajo preboj v UEFA Evropsko ligo.

Prva ovira varovancev Darka Milaniča bo tiranski Partizani, ki se je v kvalifikacije UEFA Evropske lige prebil po zaslugi desetletnega suspenza albanskega prvaka Skënderbeuja. Partizani je minulo sezono državnega prvenstva sklenil na petem mestu, to poletje pa bo še četrtič zapored zaigral na mednarodni ravni. Petnajstkratni albanski prvak se bo prvič udaril s slovenskim nasprotnikom, premierno pa bo v Albaniji gostoval tudi Maribor, ki je v evropskih tekmovanjih odigral že 152 srečanj.

Tudi Partizani velja za ekipo, ki je pogost udeleženec tekmovanj pod okriljem Evropske nogometne zveze, a Albanci še čakajo na odmevnejši dosežek. Tirančani so najdlje prilezli v sezoni 2016/17. Tedaj so tudi z Daliborjem Volašem v svojem moštvu presenetili madžarski Ferencvaroš, nato priznali premoč Salzburgu, v play-offu UEFA Evropske lige pa so po prvi tekmi brez zadetkov izgubili s Krasnodarjem.

Albanska posadka je med poletjem doživela nekaj sprememb. V Tirani so se ob albanskih in kosovskih nogometaših okrepili tudi s črnogorskim napadalcem Stefanom Nikolićem, ki je v preteklosti branil barve Lierseja in Steauae. V Ljudskem vrtu niso posegali po pretiranih premikih. Štajersko zasedbo sta zapustila Aleš Mertelj in Damjan Bohar, ki pa spomladi nista bila v ospredju, Zlatko Zahović pa je novinca našel v Mostarju. Iz vrst Zrinjskega sta se v Maribor preselila vratar Kenan Pirić in mladi napadalec Nardin Mulahusejnović, ki se sicer ni znašel na seznamu potnikov v Albanijo.

»Pričakujem zahtevno tekmo, vendar odločno, zelo dobro z naše strani,« je uvodoma dejal Darko Milanič, ki je lahko zadovoljen z igro svojih varovancev v pripravljalnem obdobju. Mariborčani so pridno polnili nasprotne mreže, s kakšno zamislijo bodo Štajerci zaigrali v Tirani: »Ni veliko dilem, imamo jasno strategijo, kako se postaviti na tej tekmi. Skušali bomo zadržati našo idejo in jo med tekmo uresničiti. Širina, možnost izbire je naša pomembna prednost. Vsi bodo med sezono dočakali svoj trenutek, enajsterice za prvo tekmo pa ne bi razkrival. Želim si, da bi delovali kot moštvo, evropsko, z ravnovesjem vseh linij, potem pa iz te organiziranosti pokazali našo igrivost in učinkovitost.«

Z nestrpnostjo na prvo uradno preizkušnjo nove sezone čaka tudi Marcos Tavares, sicer najboljši strelec evropskih kvalifikacijskih tekem: »Super, da je prišel ta dan. Za nami je ogromno treningov, koristnih testov in zdaj je čas, da pokažemo pripravljenost. Trenerji so analizirali moštvo Partizanija, nas seznanili z vsemi zadevami. Imajo hitre napadalce in visoke obrambne igralce, so trdni v dvobojih, tako da nas čaka težka naloga. Moramo biti zbrani, potrpežljivi, igrati pametno, da jim ne dovolimo njihovih dobrih trenutkov. Ampak to ne spreminja naših zamisli, želimo zmagati. Vemo, kakšni so cilji Maribora v evropskih kvalifikacijah.«

V Tirano so sicer odpotovali Jasmin Handanović, Aljaž Cotman, Kenan Pirić, Aleksander Rajčević, Marko Šuler, Saša Ivković, Mitja Viler, Martin Milec, Žan Kolmanič, Blaž Vrhovec, Amir Dervišević, Aleks Pihler, Dino Hotić, Martin Kramarič, Valon Ahmedi, Gregor Bajde, Dare Vršič, Jasmin Mešanović, Marcos Tavares, Jan Mlakar in Luka Zahović.

Srečanja, ki se bo pričelo ob 17.30, si ne bo moč ogledati v neposrednem televizijskem prenosu, v Tirani pa bodo za red na zelenici skrbeli francoski sodniki z Jeromejem Brisardom na čelu.

UEFA Evropska liga, prva tekma prvega kroga kvalifikacij:

Četrtek, 17:30: PARTIZANI (ALB) - MARIBOR

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Kalcer Radomlje
    V reprizi pokalnega obračuna z začetka meseca se bo Maribor pomeril z Radomljami. Kdo bo boljši?

DELI NA