Spartak pokleknil pred upi Maribora

Če se po jutro dan pozna, potem se Mariborčanom to jesen na mednarodni sceni obetajo dobri časi. Mladinska selekcija vijoličastih je skupinski del UEFA Mladinske lige prvakov odprla s skalpom moskovskega Spartaka. Zadetek za zmago Vugdalićevih varovancev je v uvodu drugega polčasa zabil Tomi Horvat, s sedmimi zadetki najboljši strelec mladinskega državnega prvenstva.

UEFA Mladinska liga prvakov, prvi krog:

MARIBOR U19 - SPARTAK MOSKVA U19 1:0 (0:0)

Stadion: Športni park Lendava.
Sodniki: F. Karako, B. Szert, G. Vigt-Tarsonyi.
Strelci: Horvat (50')
Rumeni kartoni: Matko, Grajfoner; Orehov.
Rdeči kartoni: /.

Maribor: Cajnko, Hodžić, Pirtovšek, T. Horvat, Koblar, Matko (61' Grajfoner), Štor (46' Kukovec), Ogrinec, Žugelj, Kolmanič, N.H. Horvat (84' Šlamberger). Trener: Muamer Vugdalić.
Spartak: Maksimenko, Mironov, Voropajev, Volodkin, Petrunin, Ignjatov, Rudenko (81' Kalačevski), Orehov, Lopatin (75' Gorbulin), Bakajev (57' Mazurov), Raskazov. Trener: Aleksej Lunin.

Mariborčani so pogumno vstopili v srečanje, a so v tretji minuti prvi zapretili gostje. Pred Cajnkom se je znašel Ignjatov, a je čuvaj mariborske mreže pravočasno zapustil svoja vrata in brez težav zaustavil poskus Rusov. Isti igralec Spartaka je poskušal tudi v osmi minuti, a krajšo kombinacijo Moskovčanov zaključil s strelom čez gol. Spartak si je lepo priložnost pripravil ob koncu devete minute, ko je po podaji Ignjatova streljal Bakajev, a je bil dobro postavljeni Cajnko na pravem mestu. Sledilo je obdobje brez pravih priložnosti, ko so Mariborčani vzpostavili ravnotežje, a varovancem trenerja Vugdalića ni uspelo priti do zaključnega udarca. So pa bili v uvodu 26. minute vnovič nevarni upi Spartaka. Po levi strani kazenskega prostora je preigraval Lopatin, žoga pa je končala pri Ignjatovu, a je ruski mladec žogo poslal mimo leve vratnice.

V 29. minuti pa so do prvega nevarnejšega udarca prišli tudi gostitelji. Štor je na vrhu kazenskega prostora zaposlil Matka, ki se je lepo otresel svojega čuvaja, a meril previsoko. Mariborčani so nevarno akcijo odigrali tudi v 35. minuti, ko je bočni branilec Hodžić sijajno prodrl vse do kazenskega prostora gostov, a Štor ni uspel priti do zaključka. Pred golom Spartaka je bilo vroče tudi v 38. minuti. Kolmanič je izvedel prosti strel z desne strani igrišča, pred golom iskal enega od soigralcev, a je bil Pirtovšek na drugi vratnici za malenkost prekratek. Spartak je odgovoril dve minuti kasneje, ko domača obramba ni uspela izbiti okroglega usnja, ki pa ga je čez vrata poslal visoki Orehov.

Po vrnitvi na igrišče so, tako kot v prvem polčasu, prvi pretili Rusi. Raskazov je z bližine nastreljal Cajnka in iztržil zgolj kot. V četrti minuti nadaljevanja še prosti strel, a je Orehov meril mimo leve vratnice, natančenjši pa je bil, v praktično naslednjem napadu, Tomi Horvat. »Desetica« Maribora je najprej izigrala svojega čuvaja, nato pa z 20 metrov neubranljivo zadela v levi kot nemočnega Maksimenka. Prekmurec je dobro formo potrdil še na mednarodnem nivoju, saj je s sedmimi zadetki najboljši strelec mladinskega prvenstva, z dvema goloma pa je pred dnevi odločil tudi derbi z Olimpijo. Horvat se je v 65. minuti znašel v vlogi asistenta, saj je s predložkom pred golom Spartaka iskal rezervista Kukovca, a je visokorasli Dravograjčan z glavo meril v moskovskega vratarja.

Na novo grožnjo Spartaka je bilo potrebno čakati do 72. minute, ko se je po predložku z leve v obetavni situaciji znašel Lopatin, a je bil vnovič na pravem mestu Cajnko. Čuvaj mariborske mreže se je izkazal tudi minuto kasneje, ko so Rusi izpeljali hiter napad, a je Cajnko odlično posredoval pri poskusu Rudenka. Vijoličasti so po lepi kombinaciji odgovorili v 75. minuti, ko je sprožil Nick Hanik Horvat, a se je po diagonalnem strelu izkazal tudi Maksimenko. Moskovčani so v zaključnih minutah prevzeli pobudo, a proti dobro postavljeni četi trenerja Vugdalića niso našli pravega recepta za pot do gola.

Muamer Vugdalić, trener Maribora: »Res je, lahko bi rekli, da gre za zgodovinsko predstavo in zmago. Tekmo smo pričeli malce živčno, ko pa smo videli nasprotnikove ideje in njegovo delovanje, smo se hitro prilagodili in situacijo obrnili. V prvem polčasu smo imeli nekaj sreče, a smo bili nevarni preko protinapadov. V nadaljevanju smo žogo spustili na tla in nasprotnik je imel nekaj težav. Zadeli smo in zmagali. Tomi (op.p. Horvat) je velik talent naše šole. Gre za dobrega igralca, ki dobro trenira in napreduje. Fantastičen zadetek je zgolj nagrada za uspešno delo.«

 

##FOTOGALERIJA:165##

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor s tremi goli v drugem polčasu do nove zmage
    Nogometaši Maribora so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Rogaško s 3:0 (0:0).
  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?

DELI NA