10.10.2018 | A
Slovenija oslabljena, a na Norveško po presenečenje

Slovenska nogometna reprezentanca se na Brdu pri Kranju tretji dan pripravlja na tekmi lige narodov, posebej v ospredju je sobotni obračun z Norveško v Oslu, na katero se izbranci Tomaža Kavčiča že podrobneje osredotočajo. Menijo, da jo kljub neugodni tradiciji in oslabljenosti lahko presenetijo.

"Lahko iztržimo dober izid, forma je dobra. Pogledali smo tekmo s Ciprom in zdaj odpravljamo napake. S selektorjem in soigralci se veliko pogovarjamo o tem in o tem, kaj nas čaka," pravi branilec Luka Krajnc.

Kot mož v osrčju obrambe bo imel, če bo zaigral, bržčas veliko dela z razpoloženim Joshuo Kingom, ki ga je tudi sam izpostavil kot enega ključnih pri norveški igri. "Prav na njihovega napadalca je vsekakor treba opozoriti. Sicer pa gredo vsi na polno, treba bo zapreti tudi njihove bočne igralce, ki radi vršijo pritisk na tekmečevo zadnjo linijo," je pojasnil Krajnc in dodal: "Osredotočeni bomo morali biti tudi pri visokih žogah."

Slovenija je sicer zadnjo medsebojno tekmo z Norvežani dobila, in sicer jo je oktobra 2013 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 doma premagala s 3:0 in tremi goli Milivoja Novakovića. Toda pred tem je Slovenija petkrat izgubila proti tej skandinavski ekipi in enkrat igrala neodločeno.

Glede na to, da je v Oslu še ni premagala, da Norveška doma ni izgubila pod vodstvom selektorja Larsa Lagerbäcka in da ima slovenska vrsta kar nekaj težav z napadalnim delom igre in učinkovitostjo, je podoben scenarij težko uresničljiv.

A to ne pomeni, da se fantje, zbrani na Gorenjskem, predajajo vnaprej. "Seveda mislimo, da bo težka tekma, saj so Norvežani močna, dobra ekipa. Poskusili pa bomo narediti pozitiven rezultat. Mislimo, da bo zelo fizična, trda tekma, da bo veliko 'duelov', zato bo treba pristopiti čvrsto in jih morda presenetiti tudi s kakšnim protinapadom," meni Leo Štulac, eden tistih, ki bi tudi ob stalnem igranju za italijansko Parmo lahko dobili priložnost v zvezni vrsti.

"Jaz se dobro počutim in seveda hočem čim več igrati. Na vsaki tekmi pa gremo na zmago in tako bo tudi tokrat," je odločen Štulac, ki ga dejstvo, da manjkajo poškodovani Jasmin Kurtić, Tim Matavž, bolni Kevin Kampl, da ni Jana Oblaka ter da sta vprašljiva nastopa Benjamina Verbiča in Petra Stojanovića, ne skrbi preveč. "Ekipa bo oslabljena, ampak to ni težava. Tisti, ki smo tu, lahko podobno odigramo. Tako ne vidim večjih težav glede tega."

Sicer pa so iz Norveške prišle informacije o prodanih vstopnicah. Do torka dopoldne so jih prodali 10.000 (stadion Ullevaal sprejme 28.000 gledalcev), s čimer so v norveškem taboru zadovoljni, za tekmo s Ciprom so jih denimo prodali le 5500.

"Na Ullevaalu bomo zmagali in ga naredili za trdnjavo. Zelo obetajoče je, da so navijači že doslej kupili veliko več vstopnic kot za prvo tekmo. Pomembno je, da držimo vsi skupaj, tudi navijači. Na zadnjih tekmah tega ni bilo. Zdaj pa vse skupaj res obeta," je na novinarski konferenci dejal Lagerbäck. Na domačih tekmah pod njegovim vodstvom se je največ ljudi doslej zbralo na tekmi junija lani s Češko, in sicer 12.179, tako da bo Slovenija vsaj v tem pogledu bržčas rekordna.

Slovenija je sicer 61. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, Norveška pa 52. V skupini 3 v ligi C je Slovenija po dveh tekmah brez točk, Norveška ima tri.

Tekst: STA
Foto: MAl

SORODNE NOVICE

 • 17.12.2018 | A
  Peterica zadnjič letos
  Nekateri reprezentanti že uživajo v veselem decembru, spet drugi tudi v zadnjem mesecu leta ne bodo imeli pravega počitka. Konec minulega tedna so zadnjo tekmo leta sicer odigrali klubi Mihe Blažiča, Jake Bijola, Petra Stojanovića, Benjamin Verbič in Domna Črnigoja.
 • 11.12.2018 | A
  Oblak znova kandidat za idealno enajsterico leta
  Slovenski nogometni vratar v dresu španskega Atletica iz Madrida Jan Oblak se je prebil med 50 najboljših igralcev stare celine, ki se bodo potegovali za idealno enajsterico Evropske nogometne zveze (Uefa).
 • 10.12.2018 | A
  Šporar in Zahović spet med strelci
  Minuli teden je ponudil zadetek Andraža Šporarja in Luke Zahovića, med asistenti pa sta se znašla Amir Dervišević in Miha Zajc.
 • 03.12.2018 | A
  Kek videl sedem zadetkov
  Članska izbrana vrsta Slovenije je v začetku minulega tedna dobila novega selektorja. Na reprezentančno klop se je vrnil Matjaž Kek, ki je že videl z goli bogat konec tedna. Če prištejemo tudi zadetka Jasmina Kurtića, so reprezentanti v minulem tednu v polno merili kar sedemkrat.
 • 03.12.2018 | A
  Sloveniji UEFA Euro do 21 let
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveza (UEFA) je na današnji seji odločil, da bo Evropsko prvenstvo za nogometaše do 21. leta 2021 odigrano v Sloveniji in na Madžarskem, potem ko je skupna kandidatura NZS in MLSZ prepričala člane izvršnega odbora.
 • 02.12.2018 | A
  Kvalifikacije za EP 2020: Slovenija v skupini G
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 igrala v skupini G skupaj s Poljsko, Avstrijo, Izraelom, Makedonijo in Latvijo. Tako je določil žreb Evropske nogometne zveze v Dublinu.
 • 30.11.2018 | A
  Slovenija v pričakovanju žreba kvalifikacij za EP 2020
  Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v nedeljo ob 12. uri po slovenskem času v Dublinu izžrebala kvalifikacijske skupine za evropsko prvenstvo 2020. Na žrebu bo tudi slovenska delegacija z novim selektorjem Matjažem Kekom, ki posebnih želja pred plesom kroglic nima.
 • 29.11.2018 | A
  Lestvica Fife: Slovenija ostaja na 62. mestu
  Na novi lestvici Mednarodne nogometne zveze Fifa je Slovenija obdržala 62. mesto. Sprememb ni niti na vrhu lestvice, saj na prvih treh mestih ostajajo Belgija, Francija in Brazilija.
 • 27.11.2018 | A
  Kek: Gre za čast in velik motiv
  Slovenski strokovnjak Matjaž Kek je tudi uradno selektor slovenske nogometne reprezentance. Kek bo reprezentanco vodil naslednja dva kvalifikacijska cikla, če se uspe prebiti na SP 2022, pa tudi tam.
 • 27.11.2018 | A
  Matjaž Kek novi selektor slovenske reprezentance
  Matjaž Kek je novi selektor slovenske nogometne reprezentance. To je danes uradno potrdil tudi izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije, ki je soglasno podprl predlog predsednika NZS, Radenka Mijatovića.

DELI NA