04.10.2017 | A
Slovenci preizkusili zelenico, reprezentanti ohranjajo pozitivno miselnost

Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 20.45 igrala predzadnjo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018. Tekmec na slovitem Wembleyju bo Anglija. Vloga favorita je jasna, prav tako pa je jasno, kaj potrebujejo izbranci Srečka Katanca za ohranitev upov na vsaj dodatne kvalifikacije.

Slovenci, ki so v London prispeli brez poškodovanega branilca Mirala Samardžića, morajo do konca kvalifikacij premagati tako Anglijo v četrtek kot Škotsko doma v nedeljo. Možnih je sicer še nekaj drugih scenarijev, a so pri teh možnosti precej manjše. Prva naloga pa bo Anglija, ki se ponaša s kakovostno, mlado, razigrano in hitro reprezentanco, kot pravi selektor Katanec.

»Treba bo igrati kompaktno, igralci si bodo morali veliko pomagati, podvajati, bočni igralci bodo morali pomagati osrednjim branilcem, prav tako zadnji vezni igralci ... Skratka, kot ekipa bo treba igrati čvrsto, borbeno, kar pa bo pomembno, bo to, kdo bo osvojil več tistih drugih žog in dobil več dvobojev,« je na današnji novinarski konferenci v Londonu povedal Katanec.

Na vprašanje, če se da v angleški mladosti igralcev izkoristiti kakšno vrzel, pa je dejal: »Kar zadeva njih, imajo - v narekovajih - reprezentanco v nekem ustvarjanju. Imajo nekaj težav, ker ne igrajo ves čas v isti postavi. Mladost je lahko težava, lahko pa prednost. Tukaj se nikoli ne ve. Izkušnje pomagajo, ampak se pri tem ne ve. Vemo, kakšni so, nanje se moramo pripraviti, imajo veliko hitrosti, tukaj si bo res treba pomagati. Moramo biti pametni, pravi v 'timingu', če ne, bomo imeli težave, kar imajo tudi drugi.«

Glede najbolj vročega napadalca na Otoku ta hip Harryja Kana pa je dodal: »Z vsem dolžnim spoštovanjem, ne bi ga dajal v isti razred kot Cristiana Ronalda ali Lionela Mesija. Skrbi pa me, ker je v zadnjih tednih dal preveč golov. Zelo ga spoštujem. Upam pa, da jutri ne bo zabil.« Katanec je še povedal, da je tekma z Anglijo lahko ena ključnih, ni pa nujno, saj zaenkrat obstajajo teoretične možnosti tudi ob porazu. Torej ob četrtkovi zmagi Škotske proti Slovaški, ob porazu Slovaške doma proti Malti in ob zmagi Slovenije proti Škotski.

Boštjan Cesar, če bo v četrtek dobil rumeni karton, ne bo mogel igrati v nedeljo proti Škotski, je poudaril, da so v teh dneh delali na taktični igri v napadu in obrambi, še enkrat je opozoril, da Anglija ni samo Harry Kane, temveč so v njihovi ekipi tudi drugi izvrstni nogometaši, da pa bo ena ključnih nalog ustaviti podaje do Kana.

Kapetan je ponovil, da je treba razmišljati pozitivno. »Zavedamo se, da smo z njimi odigrali dobro tekmo doma. Pokazali smo, da se lahko kosamo z njimi. Razmišljamo pozitivno, zgolj pozitiven rezultat nas ohranja v igri in razmišljamo o tem,« je zaključil Cesar.


Tekst: STA/PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 11.12.2017 | A
  Prvenec Rotmana, Verbič dvakrat podal
  Z jesenskimi obveznostmi počasi zaključujejo tudi slovenski reprezentanti v tujini. Rajko Rotman se je razveselil strelskega prvenca v  dresu Göztepeja, Benjamin Verbič pa je z dvema asistencama Kobenhavnu pomagal do evropske pomladi.
 • 08.12.2017 | A
  Liga narodov: Slovenija v prvem bobnu skupine C
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je sporočila, da bo žreb novoustanovljene lige narodov 24. januarja prihodnje leto v švicarski Lozani. Slovenska izbrana vrsta, ki jo bo po novem vodil vodil Tomaž Kavčič, bo januarski žreb pričakala v prvem bobnu skupine C skupaj z Madžarsko, Romunijo in Škotsko.
 • 05.12.2017 | A
  Cilje je uvrstitev na evropsko prvenstvo
  Tomaž Kavčič je tudi uradno postal novi selektor slovenske moške nogometne reprezentance. Za naslednika Srečka Katanca so ga na seji današnjega izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju delegati potrdili za selektorja najmanj do evropskega prvenstva 2020.
 • 04.12.2017 | A
  Novi slovenski selektor je Tomaž Kavčič
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 13. seji na predlog predsednika Radenka Mijatovića potrdil Tomaža Kavčiča za mesto selektorja članske nogometne reprezentance Slovenije. Kavčič bo slovensko reprezentanco vodil od 1. januarja 2018 do konca kvalifikacij za Evropsko prvenstvo 2020.
 • 04.12.2017 | A
  Iličić v zadnji mesec zakorakal z golom
  Članska izbrana vrste Slovenije bo danes dobila novega selektorja, reprezentanti pa so vstopili v zadnji mesec v letošnjem letu. V december je z golom zakorakal Josip Iličić, nekateri nogometaši pa so se ob tem razveselili pomembnih zmag.
 • 27.11.2017 | A
  Evropska zadetka Skubica in Verbiča
  Tudi november se počasi, a nezadržno bliža h koncu. Zadnji novembrski vikend ni ponudil zadetkov slovenskih reprezentantov, sta se pa že med tednom veselila Nejc Skubic in Benjamin Verbič, ki sta bila natančna v petem krogu UEFA Evropske lige.
 • 23.11.2017 | A
  Lestvica Fife: Slovenija na 69. mestu
  Na novembrski kakovostni lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je slovenska nogometna reprezentanca izgubila eno mesto in je po novem 69. Na vrhu ni prišlo do sprememb. Še naprej vodi Nemčija pred Brazilijo in Portugalsko.
 • 20.11.2017 | A
  Matavž do osmega gola sezone
  Članska izbrana vrsta Slovenije novembra ni imela tekmovalnih obveznosti, zato so se lahko reprezentanti spočili in pripravili na zaključne obračune v letošnjem koledarskem letu. Osmega zadetka sezone se je razveselil Tim Matavž.
 • 06.11.2017 | A
  Verbič do dveh evropskih zadetkov, v polno tudi Iličić in Skubic
  Članska izbrana vrsta Slovenije novembra nima tekmovalnih obveznosti, nogometaši pa so v minulem tednu odigrali še zadnje preizkušnje pred novembrskim reprezentančnim premorom.
 • 30.10.2017 | A
  Kurtić po sredi zadel še v nedeljo
  Za slovenskimi reprezentanti je pester teden, ki je nekaterim nogometašem vnovič prinesel dvojne obveznosti. Teden je minil predvsem v znamenju sredinega večera, ko so se v italijanskem prvenstvu veselili kar trije Slovenci.

DELI NA