02.10.2017 | A
Reprezentanca zbrana za Anglijo in Škotsko

Slovenska nogometna reprezentanca se je danes na Brdu pri Kranju zbrala pred kvalifikacijskima tekmama z Anglijo in Škotsko, ki bosta 5. in 8. oktobra na Wembleyju oziroma Stožicah. Slovenski selektor Srečko Katanec je na zboru pozdravil vse nogometaše, z izjemo Mirala Samardžića, Antonia Delameo Mlinarja, Nejca Skubica in Rajka Rotmana, ki se bodo izbrani vrsti priključili v kratkem.

Je pa tam, kjer so igralci opravili prvi trening, že kapetan Boštjan Cesar. "Čaka nas pester teden. Že danes se moramo osredotočiti na prvo tekmo proti Angliji. Vemo, da igramo proti vrhunski ekipi. Morali se bomo dobro pripraviti in biti na najvišji ravni, če bomo želeli odigrati takšno tekmo, kot si želimo," je pravi Cesar.

Slovenci do četrtkove tekme ne bodo prav veliko vadili, že v sredo dopoldne bodo namreč odpotovali v London. Cesar pravi, da sicer to predstavlja določeno težavo, a da je položaj za obe ekipi enak. "Bomo pa na teh dveh treningih morali dati maksimum in nato najboljše stvari prenesti na tekmo."

Zavedajo se, da sta to odločilni tekmi in da na nobeni od njiju ne bo lahko. "Morali bomo biti na najvišji ravni, da bomo lahko začeli razmišljati o točkah. Bomo pa dali vse od sebe," je odločen branilec italijanskega Chieva.

V zadnjem obdobju je v Angliji v ospredju napadalec Tottenhama Harry Kane, ki kot za šalo trese mreže v vseh tekmovanjih. "Ne bojim se nikogar. Spoštujemo pa seveda vsakogar. Videl sem, da je Kane v izjemni formi, da dosega praktično gol na tekmo, zagotovo bo težka bitka z njim, ampak ne smemo pozabiti tudi drugih igralcev, ki so tudi zelo kakovostni," meni Cesar.

Eden od teh najkakovostnejših, prav tako Tottenhamov, Dele Alli pa bo manjkal proti Sloveniji zaradi kazni, ki jo je dobil zaradi iztegnjenega sredinca na tekmi proti Slovakom. A to bržčas za Angleže niti ne predstavlja nepremostljive ovire, saj imajo pester nabor kakovostnih zveznih igralcev, prav tako pa so dobro "založeni" tudi na vseh drugih igralnih mestih.

Ta kakovost jih je pripeljala do tega, da za garantiran preboj na SP potrebujejo le še dve točki s tekem s Slovenijo in Litvo. Bodo zato mogoče kaj manj zavzeti na Wembleyju? "Mislim, da bodo tekmo z nami resno vzeli. Vendarle igrajo doma in bodo seveda želeli zmagati," je prepričan nogometaš, ki bi lahko na tekmah z Anglijo in Škotsko vpisal svoj 100. nastop v državnem dresu. Zdaj je pri 98.

S tem je tudi najizkušenejši reprezentant, okusil je tudi že igranje na mogočnem Wembleyju, ki sprejme 90.000 gledalcev. "Zagotovo bodo izkušnje pomagale. Toda vsaka tekma je tekma zase. Bomo pa mi starejši, izkušenejši dali napotke mlajšim. Skupaj smo namreč močnejši," poudarja Cesar.

Ta je igral tudi na prvi medsebojni tekmi v teh kvalifikacijah, ko so Slovenci doma proti Angležem igrali 0:0. Po mnenju mnogih bi si takrat celo zaslužili zmago, takrat je bil zelo razpoložen angleški vratar Joe Hart.

"Pokazali smo, da se lahko kosamo z njimi. Takrat smo igrali doma, bilo je lažje, toda zdaj moramo razviti svojo igro, biti agresivni vseh 90 minut, ker vemo, da so nas že ekipe kaznovale, ko smo popustili v ključnih trenutkih ob koncu tekme. Zdaj moramo biti od prve do zadnje minute na najvišji ravni," še pravi srednji branilec slovenske vrste.

Pomembna tekma za končno uvrstitev Slovenije v skupini bo tudi boj Škotske in Slovaške. Slovenci bodo "navijali" za spodrsljaj Slovakov v Glasgowu, saj bi to pomenilo, da ob ugodnem razpletu na Wembleyu sami odločajo o svoji usodi na zadnji tekmi proti Škotom.

"Kot sem že rekel, moramo biti osredotočeni nase in poskusiti tekmo odigrati na najvišji ravni. Če pa nas nagradi še izid druge tekme, bomo zadovoljni. Če Slovaki 'kiksnejo', je to dobro za nas. Ne bomo pa na to računali že pred ali med tekmo," je še povedal Cesar.

Slovenija je v skupini F tretja s 14 točkami. Vodi Anglija z 20, druga je Slovaška s 15, četrta je Škotska, ki ima tako kot Slovenija 14 točk. Na petem in šestem mestu sta odpisani Litva s petimi in Malta brez točk.

Tekst: STA, MKo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA